Een Huis aan Park of Bos: wat zijn de Voordelen?

Geschreven door Frankin categorie Huis
voordelen huis aan park of bos

Ik woon zelf al jaren aan een bosachtig park en soms vragen mensen naar mijn woonervaring. Deze is absoluut goed te noemen en vaak geef ik een opsomming van de voordelen die ik ervaar.

Wat zijn de voordelen van wonen aan een park of bos? Uit ervaring kan ik 10 voordelen opnoemen:

  • Rust en stilte
  • Ruimtelijk effect en privacy
  • Groen uitzicht
  • Meer zon mogelijk
  • Leuke dieren spotten
  • Aangename geur
  • In zomer koeler
  • Ruisende bladeren
  • Seizoenservaring
  • Schonere lucht

Rust en stilte

Na eerder jaren in het centrum van de stad te hebben gewoond werd het grootste voordeel van wonen aan een park al snel duidelijk: rust en stilte.

Vooral het ontbreken van verkeersgeluiden en -herrie, zoals geronk en getoeter van auto’s, is erg prettig. Natuurlijk is het niet geheel stil als je aan een park woont, maar de geluiden zijn doorgaans ‘natuurgeluiden’ en die zijn meestal niet hinderlijk.

Naast stilte heerst er ook rust. De meeste bewegingen die gewoonlijk op een dag waar te nemen zijn, zijn die van vogels en dieren. Af en toe loopt er eens een wandelaar over een pad. In de stad was het met al die mensen een stuk drukker.

Ruimtelijk effect en privacy

Als je ergens woont waar je omringd wordt met hoge bebouwing kan dat heel benauwend aanvoelen. Zelfs bijna als een soort gevangenis. Overal waar je kijkt zie je stenen muren: een echt prettig aangezicht komt eigenlijk niet voor, tenzij je over de bebouwing naar de lucht kan kijken.

 Stenen muren en privacy: Hallo buren!
Stenen muren en privacy: Hallo buren!

Wat hiermee samenhangt is een gebrek aan privacy. In de stad is er meestal wel een woning waarvan ramen uitkijken op jouw woonhuis.

Als je aan een bos woont zal je (in elk geval aan de boskant) geen last meer hebben van buurtbewoners die vanuit hun luie stoel gezellig bij jou naar binnen kunnen kijken.

Groen uitzicht

Wist je dat de kleur groen een rustgevend en ontstressend effect op mensen heeft? Voor veel mensen is het daarom goed om een uitzicht op planten en bomen te hebben.

Vaak zit ik met mijn kinderen aan de eettafel en kijken we naar de bomen en struiken in het park, enkel en alleen om de reden dat dit een prettig aangezicht is. Het heeft wel iets fascinerends, al die verschillende kleuren groen en al die takken en stammen die geheel willekeurig door elkaar heen lopen.

Meer zon mogelijk

In de stad is er veel meer kans dat je omringd bent met hoge gebouwen die elke straal zonlicht meedogenloos tegenhouden. Aangezien zonlicht zowel psychisch als lichamelijk gezond is voor mensen is dit geen ideale situatie.

Om in de stad toch nog wat zonlicht te krijgen moet je vaak je huis en tuin verlaten en bijvoorbeeld naar een park gaan.

Als je aan het groen woont is het waarschijnlijker dat er meer zonlicht aanwezig is. Zeker in de herfst en winter, als de bladeren van de bomen vallen. En juist dan, tijdens de korte dagen van die seizoenen, werkt zonlicht preventief tegen de bekende winterdepressie.

Leuke dieren spotten

Ik vind dieren geweldig en mijn dochter en zoon ook. Vanuit tuin en huis zijn in het park vele soorten dieren te bekijken.

Het meest duidelijk aanwezig zijn de vogels. Een gewone merel of koolmees is op een gegeven moment niet meer zo interessant, maar gelukkig zijn bonte spechten, vlaamse gaaien en zelfs roofvogels vaste bezoekers van het park.

Door vogelvoederhuisjes en vogelkasten in de tuin te zetten haal je de vogels gemakkelijk nog dichterbij.

Ook het plaatsen van een insectenhotel helpt om nog meer vogels in het park en in je tuin te krijgen (zie hiervoor ook mijn artikel Groot insectenhotel zelf maken met oud hout). Voor vogels zijn de vliegende gasten van het insectenhotel namelijk heerlijke snacks.

Andere prominent aanwezige dieren zijn eekhoorns. Deze zoogdieren rennen en springen het hele jaar door de bomen en komen zelfs regelmatig in een tuin om voedsel te zoeken.

Je kan een eekhoorn voederhuis ophangen en ze op deze manier van extra voedsel voorzien. Ga je een stap verder en plaats je een eekhoornkast dan is het mogelijk dat eekhoorns hierin overwinteren of er jongen in krijgen.

Vanaf de maand mei komen er ook allerlei soorten kikkers bij mij in de tuin. Vooral kinderen vinden deze dieren erg interessant en zij proberen er soms mee te spelen (hoewel de meeste jonge kinderen nog bang voor kikkers zijn).

Vooral tegen zonsondergang en in de vroege avond zijn vleermuizen te zien. Als mijn dochter een steentje omhoog gooit zie je deze dieren achter het steentje aanvliegen.

Soms zijn ook verschillende soorten marters en muizen zichtbaar aanwezig. Hoewel het leuk is deze dieren te bekijken kunnen ze ook schade aanrichten (vooral als geen voorzorgsmaatregelen worden getroffen).

Aangename geur

Ken je dat verschijnsel dat je, wanneer je echt buiten de stad bent, de lucht zo anders (en vooral een stuk beter) ruikt? Als je aan het bos woont kan je altijd genieten van een prettige geur.

Vooral als je huis grenst aan een bos of park met grote bomen met veel blad is de geur van de lucht in het voorjaar en de zomer heerlijk. Helemaal als het heeft geregend komt een frisse, aardse geur opzetten die mij altijd doet denken aan de natuurgebieden waar ik als kind in wandelde.

In zomer koeler

De Nederlandse zomers worden steeds warmer en er komen steeds meer hittegolven. De verwachting is dat de temperatuur blijft oplopen door de klimaatverandering.

Nu kan je jezelf tijdens een warme periode opsluiten in huis en ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten houden. Dit is wat veel mensen dan ook doen.

Het gebruik van bijvoorbeeld een mobiele airco kan je in deze gevallen nog koeler houden (voor aanbevelingen voor het gebruik van een dergelijke handige airco zie mijn tips in 20 Tips voor het gebruik van een mobiele airco).

Als je echter aan een park of bos woont zal je merken dat het buiten aldaar een paar graden koeler is. Dit komt niet alleen doordat bomen schaduw bieden, maar ook omdat bomen vocht verdampen waarvoor energie in de vorm van zonlicht én warme lucht wordt gebruikt.

Ruisende bladeren

Als je het hebt over het geluid van de stilte dan komt het geluid van ruisende bladeren in de buurt. Met een dergelijk rustgevend geluid als achtergrond op een kinderslaapkamer valt zelfs het meest hyperactieve kind in slaap.

Ruisende bladeren zijn ook letterlijk het geluid van de stilte omdat een dicht bladerdek van een bos of park omgevingsgeluiden dempt. Bij mij ligt achter het park een weg waar redelijk wat auto’s rijden: door het groen zijn deze nauwelijks te horen.

Om het effect van ruisende bladeren nog dichterbij te halen kunnen planten die flink ruisen in de tuin worden gezet.

Zo heb ik een niet-woekerende bamboe geplant waarvan de bladeren bij het minste zuchtje wind schitterend ruisen. Mocht je interesse hebben in deze bamboe soort, een Fargesia, bekijk dan het door mij geschreven artikel De beste niet-woekerende bamboe.

Seizoenservaring

Als je een betere connectie met de natuur ambieert is wonen aan een bos f park aan te raden. In het centrum van de stad had ik meestal nauwelijks notie van de veranderende seizoenen. Ook het temperatuurverschil tussen seizoenen was veel minder merkbaar.

Nu worden in het voorjaar de tuinstoelen weer buiten gezet en worden nieuwe gewassen geplant. De eerste knoppen zijn weer zichtbaar en binnen de kortste keren is alles weer groen. In de zomer wordt het zwembad geplaatst en is het tot ’s avonds laat heerlijk buiten zitten.

In het najaar zie je de bladeren eerst verkleuren en daarna van de bomen vallen. Mijn kinderen vinden het geweldig om met het afgevallen blad te spelen en er grote bulten van te maken.

Uiteindelijk wordt het koud in de winter en als er eens sneeuw valt is dat een geweldige gezicht. Je merkt ook aan de dieren in het park dat het winter is, ze lijken zich allemaal trager te bewegen en doen zich te goed aan voedsel dat buurtbewoners in hun tuinen leggen.

Kortom, de seizoenservaring doet je sterker beseffen dat we leven in een door de natuur geschapen en bestuurde wereld waar we zelf onderdeel van zijn.

Schonere lucht

Bomen en planten weten op ingenieuze wijze zonlicht om te zetten in energie die wordt gebruikt om opgenomen koolstofdioxide te transformeren tot essentiële suikers. Bij dit proces komt zuurstof vrij.

Daarnaast filtert groen blad fijnstof uit de lucht doordat dit minuscule stof door luchtbewegingen op bladeren blijft zitten of hierop neerdaalt.

Met deze eigenschappen kan groen zorgen voor een beduidend schonere lucht. Hier geldt dat hoe meer blad aanwezig is, hoe schoner de lucht wordt. Woon je dus aan een park met enorme loofbomen dan kan je des te meer genieten van schone lucht.

Besluit

Met al deze voordelen kan het idee ontstaan dat wonen aan een park of bos alleen maar leuk en aangenaam is. Dat is het niet.

Er wordt wel gezegd dat elk voordeel een nadeel heeft. Ik ben het daarmee eens en zal daarom ook de nadelen van wonen aan het groen in een ander artikel bespreken: dit artikel is Wat zijn de nadelen van een huis aan bos of park?

Toch wegen de voordelen ruim op tegen de nadelen. Mocht je zelf je woonervaring willen verbeteren dan is het zeker aan te raden om aan, of in elk geval bij, een stuk groen te gaan wonen.