Een houthok tegen een muur maken kan je zelf. En juist omdat het houthok tegen een muur staat is dit de makkelijkste manier om hout op te slaan en te laten drogen.
Dus heb je ook een houtkachel, open haard of stook je hout op andere manieren (bijvoorbeeld in een grote vuurkorf) en wil je hierbij GOED gedroogd hout (link naar bol.com) gebruiken volg dan het eenvoudige stappenplan verderop in dit artikel om zelf een houthok te maken.
Waarom is goed gedroogd hout zo belangrijk?
Goed gedroogd hout (hout met een vochtpercentage rond de 20%, makkelijk te controleren met een vochtmetertje voor hout) zorgt bij verbranding voor minder rookontwikkeling (stikstof en fijnstof) én brandt bovendien vollediger op zodat er geen of minder van de schadelijke stof koolstofmonoxide ontstaat.
Goed gedroogd hout verbranden is dus beter voor jezelf en het milieu. Laat hout daarom altijd anderhalf a twee jaar drogen.
Soms vragen mensen zich af of je hout niet het beste binnenshuis kan drogen en opslaan. Daar zit wat in, echter de grote nadelen bestaan daaruit dat hout binnenshuis stallen veel ruimte in beslag neemt én je er bovendien zeker van kan zijn dat hout etende insectenlarven niet alleen het hout maar ook je houten meubels vroeg of laat zullen vinden.
Lees mijn artikel Hoe Hout Drogen? om alles te weten te komen over hout efficiënt drogen.
Het houthok dat je in dit artikel leert maken is degelijk én eenvoudig, en juist die eenvoud zorgt ervoor dat dit weekend project door iedereen succesvol kan worden uitgevoerd.
Tip: heb je grotere stukken hout die je wil kloven? Lees dan mijn artikel Hoe Hout Kloven?
Okay, laten we beginnen met de voorbereidingen voor het maken van het houthok.
Voorbereiding houthok tegen muur maken
Het is ideaal als je een zuidwaarts gerichte muur hebt waartegen het houthok kan worden geplaatst. Hierdoor kan de grootste hoeveelheid zonlicht in het houthok vallen en tegelijkertijd zo min mogelijk regen inwaaien. De overheersende windrichting in Nederland is vanuit het Westen: regen waait dus het meeste in vanaf het Westen.
Staat je muur niet op het Zuiden dan kan je natuurlijk alsnog een houthok tegen een muur zetten, alleen zijn dan de omstandigheden wat minder ideaal.
Als voorbereiding is het zinvol te meten hoe lang de stukken hout zijn die je in het houthok wil stallen. Die lengte is bepalend voor de diepte afmeting van het houthok. Let op: plaats de houtblokken niet geheel tegen de muur aan, zorg er juist voor dat er wat afstand tot de muur is: deze 'luchtlaag' zorgt ervoor dat het hout sneller droogt.
Stel dat je houtstukken hebt die ongeveer 40 centimeter lang zijn (zoals op de afbeelding geheel bovenaan) plus 5 centimeter afstand van het hout tot de muur, houdt er dan rekening mee dat de overkapping (het ‘dak’) boven het houthok nog minimaal 20 centimeter extra zal moeten uitsteken om regen zo goed mogelijk tegen te houden (staat je houthok tegen een muur gericht op het Westen houdt dan minimaal 30 centimeter oversteek aan).
Bedenk vervolgens hoe breed en hoog het houthok kan of moet worden. Dit hangt af van de beschikbare ruimte en van de hoeveelheid hout die je in het hok wil plaatsen. Vaak is een hok van enkele meters breed voldoende om een gemiddelde hoeveelheid hout te laten drogen.
Als overkapping van het houthok kunnen planken worden gebruikt: dit lijkt het meest natuurlijk, werkt prima en scheelt veel werk ten opzichte van een overkapping met dakpannen maken. Deze planken worden trapsgewijs onder een neerwaartse hoek op elkaar geplaatst (inderdaad, net als dakpannen).
De zijkanten van het houthok dat we hier maken zijn open. Hierdoor kan veel lucht door het hok stromen en zal het hout sneller drogen.
Omdat dit houthok van hout wordt gemaakt, vaak van gewone (schutting) palen of planken, raad ik je aan de houten delen voor montage te beitsen (of lakken) – dit voorkomt voortijdige houtrot. Lees mijn artikel Schutting verven, beitsen of lakken? om meer te leren over het verschil tussen beitsen en lakken.
Benodigdheden houthok tegen muur maken
De benodigdheden om zelf een houthok tegen een muur te maken noem ik hieronder op en tegelijkertijd wil ik ze - ter verduidelijking - aangeven op de afbeelding direct onder deze lijst.
- 2 (hard)houten palen (dit is de fundering en hierop rust de overkapping) (nummer 1)
- planken welke als overkapping (dak) kunnen fungeren (nummer 2)
- nog een gelijksoortige plank waaruit zijplanken worden gezaagd (nummer 3)
- lange horizontale steunbalk (nummer 4)
- 2 hoekankers (niet zichtbaar op onderstaande afbeelding, maar check stap 2 in het stappenplan dat volgt).
Naast deze materialen heb je de volgende gereedschappen nodig:
- een goede zaag (om planken mee op lengte te zagen)
- een rolmaat
- priem met vierkante kop (link naar bol.com, om schroefgaten voor te zetten)
- een accuboormachine met schroefbit om vlot mee te kunnen schroeven
- schroeven en pluggen voor de muurbeugels
- houtschroeven om houten delen mee te verbinden
- hamer en schepje om de (hard) houten palen in de grond te werken
Tot slot raad ik je aan een goede beits (of lak) voor hout aan te schaffen.
Stappenplan houthok tegen muur maken
Het stappenplan voor dit houthok bestaat uit 3 hoofdonderdelen: 1) de palen als fundering neerzetten, 2) de zijplanken monteren en tot slot 3) de overkapping plaatsen.
Je zal in het stappenplan merken dat je vaak hout met elkaar zal moeten verbinden door middel van schroeven. Om te voorkomen dat hierbij scheurvorming in hout optreedt raad ik je aan altijd een gaatje voor te zetten met een priem met vierkante kop.
Druk de priem in het hout op de gewenste positie en druk vervolgens, in het ontstane gat, met de hand, de te gebruiken schroef in. Draai deze bij voorkeur nog een stukje in met een gewone schroevendraaier. Daarna kan je mechanisch schroeven met behulp van de accuboormachine.
Wil je beter begrijpen hoe je houten delen aan elkaar vastmaakt (zoals in dit geval)? Lees dan mijn artikel Hoe maak je hout aan elkaar?
Stap | Te doen |
---|---|
1 |
Begin met de palen in de grond te zetten. Gebruik bij voorkeur hardhouten palen omdat deze niet of nauwelijks zullen rotten in de altijd wat vochtige aarde. Gebruik je gewone geïmpregneerde houten tuinpalen smeer dan het gedeelte dat in de grond staat in met een speciale rubber coating om houtrot te voorkomen. Graaf met het schepje eerst een gat in de grond, ik raad je aan de palen minstens 30 centimeter in de grond te zetten: vaak volstaat het een gat van 20 centimeter diep te graven, de paal te plaatsen en met een hamer de laatste 10 centimeter de grond in te tikken (leg voor je gaat hameren een plankje op de paal, zo splijt de paal niet tijdens het hameren). Zie onderstaande afbeelding. Vul vervolgens het gat met de weggegraven aarde. Natuurlijk kan je ook tegels om de palen leggen en onder het houthok, dit voorkomt dat hout direct op de grond ligt en daardoor minder snel droogt. In plaats van met een schepje een gat graven en een paal verder inhameren kan ook een grondboor worden gebruikt. Grondboren zijn verkrijgbaar in verschillende diameters, gebruik een maat grondboor die past bij de diameter van de gebruikte palen. |
2 |
Tijd om de zijplanken aan de palen en aan de muur te bevestigen. Omdat de overkapping van het houthok enigszins moet aflopen zodat regenwater makkelijk van de planken kan stromen – om te voorkomen dat regenwater op het hok blijft staan en naar binnen drupt – kan je het beste een hoekje uit de zijplanken zagen (zie onderstaande afbeelding). Na dit hoekje bij beide planken te hebben verwijderd is een goed moment ontstaan om de zijplanken in de beits te zetten (of te voorzien van een laagje lak). Schroef de zijplanken vervolgens op de palen en zet deze zijplanken vast met hoekankers aan de muur. Gebruik pluggen in de muur om de schroeven door het hoekanker zo goed mogelijk vast te zetten. Zie onderstaande afbeelding. Zoals ik al aangaf is het belangrijk dat deze zijplanken minimaal 20 centimeter oversteek hebben ten opzichte van de lengte van het te drogen hout. Door deze oversteek kan regen het hout door inwaaien minder makkelijk bereiken. Het basisframe staat nu. |
3 |
Plaats nu de lange horizontale steunbalk tussen de zijplanken en schroef deze vast (zie nummer 1 op onderstaande afbeelding). Daarna kunnen de planken tussen de zijplanken worden vastgeschroefd (zie nummer 2 op onderstaande afbeelding). De overkapping is nu bijna af. Om vochtophoping tussen de zijplanken en horizontale planken te voorkomen kunnen afdekplanken op de zijplanken worden geschroefd (nummer 3 in bovenstaande afbeelding). Natuurlijk zijn deze afdekplanken ook gebeitst of gelakt. Tip: verf de bovenkant van de overkapping zwart om het hout in je houthok nog sneller te laten drogen! Donkere kleuren absorberen namelijk zonlicht en zullen de temperatuur in het houthok licht doen stijgen, waardoor het hout sneller droogt. |
Het houthok tegen de muur is nu af en kan gevuld worden met hout. Ik wens je alvast veel plezier met het stoken van je zelf gedroogde hout.