In het parket zaten na vele jaren intensief gebruik de nodige krassen en slijtplekken. Ook was op verschillende gedeeltes een wat wittige waas ontstaan onder invloed van zonlicht en schoonmaakmiddelen.
Na het parket her en der herstelt te hebben kwamen in de loop der tijd opnieuw verschillende soorten beschadigingen op en in het parket. In plaats van opnieuw lokaal te herstellen en repareren kwam het idee op om het parket zélf te schuren.
Een geschuurd parket is namelijk weer als nieuw en voorziet bovendien in een unieke kans om de vloer (bijvoorbeeld) een stuk lichter te maken. Dit bracht mij op de vraag: Kan je zelf parket schuren?
Je kan zelf parket schuren, maar hiervoor heb je tijd en motivatie nodig. Je zal namelijk verschillende schuurmachines moeten huren waarvan de bediening de nodige oefening vraagt. Wil je de zekerheid dat het parket perfect wordt geschuurd én zijn relatief hoge kosten geen probleem, schakel dan een vakman in.
Er zijn een aantal goede redenen om zélf je parket te schuren, er zijn daarentegen ook redenen (en misschien zwaarwegender redenen) om dit te laten doen: dit hangt maar net van de situatie af.
Hieronder wil ik de afweging ‘parket zelf schuren of niet’ nader bespreken. De redenen om juist wel of juist niet zelf parket te schuren worden na de bespreking overzichtelijk weergegeven. Ik hoop dat je er wat aan hebt!
Parket zelf schuren of niet?
Let’s face it: parket schuren kost per vierkante meter tussen de 30 en 40 euro. Voor het laten schuren van een beetje vloer (zeg 45 vierkante meter) ben je zo 1500 euro kwijt. Nu zal dit bedrag voor de één geen punt zijn, maar voor een ander misschien wat te veel van het goede.
Als je zelf gaat schuren zal je professioneel materieel moeten huren. Een weekend een parketschuurmachine huren kost ongeveer 60 euro, daarnaast zal je ook een kantenschuurmachine moeten huren voor ongeveer 40 euro.
Voor ander ‘ondersteunend’ materiaal dat je kan kopen, zoals kwalitatief goede gehoorbescherming, oogbescherming en een goede stofkap, ben je ook nog tegen de 60 euro kwijt. Al met al een stuk goedkoper dan de kosten voor het laten schuren van parket.
Zo’n parketschuurmachine is een krachtig apparaat (officieel een zogenaamde ‘bandschuurmachine’) waarmee je houten oppervlakten kan schuren met behulp van de bijbehorende schuurbanden. Dit zijn een soort rollen van schuurpapier die je om een as schuift en welke gaan draaien zodra de machine wordt aangezet.
In mijn ervaring is een professionele parketschuurmachine van zo’n 40 kilogram bedienen zonder enige oefening best een uitdaging. Het lastigste is het lopen op een constant tempo: sta je namelijk stil of wat stiller dan blijven de banden genadeloos doorschuren.
In het ergste geval kan dit ervoor zorgen dat de toplaag van hout van het populaire lamelparket wordt weggeschuurd tot aan de onderlaag van multiplex (wil je meer weten over de soorten parket die bestaan lees dan mijn artikel Welke Soorten Parket Zijn Er?).
Het is dus heel makkelijk, als je maar even bent afgeleid, om het constante loop tempo te verliezen. Sta je stil, dan schuur je op die positie te veel en zal je dit uiteindelijk terugzien (ook na eventueel lakken van de vloer). Ook het omhoog trekken van de schuurbanden kan makkelijk zorgen voor een soorten golven in het parket.
Deze schuurgolven zijn nog wel te verwijderen, desnoods door een parketteur, maar een eenmaal te diep uitgeschuurde vloer zal waarschijnlijk in zijn geheel vervangen moeten worden (wat uiteraard flinke kosten met zich mee zal brengen).
Mijn advies is dus altijd te oefenen met de parketschuurmachine op bijvoorbeeld een aantal houten planken of bij voorkeur zelfs op een grote houten plaat (misschien heb je ergens nog een houten deur liggen waar je op kan oefenen).
Mocht je geen oefenhout ter beschikking hebben kijk dan eens op sites als Marktplaats waar vaak oud hout gratis of voor een gering bedrag wordt aangeboden.
Met alleen een parketschuurmachine ben je er nog niet. Voor het schuren tot aan de plint heb je een kantenschuurmachine nodig (de parketschuurmachine is namelijk te groot om tot dicht bij de wand te komen).
Daarnaast heb je een kantenschuurmachine ook nodig om op lastige plekken te kunnen schuren, zoals bijvoorbeeld onder een radiator van de cv-verwarming of onder de plaat van de openhaard (zie onderstaande afbeelding).
Vaak zal je ook merken dat de kantenschuurmachine anders (dus lichter of juist meer) schuurt dan de parketschuurmachine. Het is de kunst om de schuurkracht van beide machines op elkaar af te stemmen.
Doorgaans gebeurt dat door eerst een groot oppervlak te schuren met de parketschuurmachine en vervolgens de kantenschuurmachine op een juist niveau af te stellen om de lastige plekken met een zelfde schuurkracht te schuren.
Naast schuurbanden voor de parketschuurmachine en schuurschijven voor de kantenschuurmachine zal je voor beide apparaten ook bijbehorende stofzakken moeten gebruiken. Dit is essentieel, er komt namelijk een enorme hoeveelheid (fijn) houtstof vrij wat je niet door je woning wil verspreiden en zeker niet in je lichaam wil krijgen (door inademing).
Ik raad je aan ook met de kantenschuurmachine te oefenen op een stuk hout. Maar ook al oefen je met beide soorten schuurmachines: het gelakte of geoliede hout van je parket kan heel anders reageren op het schuren als het stuk oefenhout deed.
Dus ook al oefen je, het blijft een gok of de uitwerking op het parket hetzelfde is. Als je tevreden kan zijn met een mogelijk niet geheel perfect geschuurd parket dan is dit een reden om zelf je parket te schuren.
Bedenk ook dat het schuren van parket in verschillende rondes of iteraties dient te geschieden. In de eerste ronde wordt met het meest grove schuurpapier geschuurd, in de opvolgende twee rondes met steeds fijner schuurpapier.
Soms wordt aangeraden tijdens de rondes in de lengterichting te schuren. Dit is op zich logisch want dit is de meest makkelijk manier om voor relatief langere duur een even tempo te bewaren bij het lopen met de schuurmachine.
Toch worden de beste resultaten behaald als ook diagonaal wordt geschuurd: professionele parketteurs zullen het schuren doorgaans, voor één of meerdere rondes, op deze manier uitvoeren. Vaklui die de klus klaren zullen sowieso garant staan voor een perfect resultaat.
Een ander verschil tussen zelf doen en laten doen is dat de vakman na een schuurronde soms het parket polijst (heel fijn bijschuurt) om een nog beter eindresultaat te verkrijgen. Hiervoor wordt vaak weer een aparte machine gebruikt waarvan de bediening ook de nodige ervaring vraagt.
Toch is zelf parket schuren een zeer dankbare klus. Het is gewoon heel leuk zelf een project te kunnen uitvoeren en dit ook nog tot een goed einde te brengen. Wat dat betreft valt en staat zelf schuren met jouw motivatie hiervoor.
Met genoeg motivatie zal je het oefenen serieus nemen en beide schuurmachines zo goed mogelijk willen leren kennen. Vaak kan het dan ook handig zijn zowel de parket- als kantenschuurmachine voor een hele week te huren.
Hier kom ik direct op een ander belangrijk punt wat meespeelt in de keuze wél of niet zelf schuren: namelijk tijd.
Een geschikte verhuurder voor de schuurmachines zoeken, deze ophalen en controleren en vervolgens vervoeren naar je woning is al behoorlijk tijdsintensief. Als ook nog ruim wordt geoefend, bijvoorbeeld een weekend lang, en vervolgens door jouzelf de vloer wordt geschuurd zal je echt voldoende tijd beschikbaar moeten hebben.
Sowieso, of je nu wel of niet zelf gaat schuren, zal je alle op de grond staande meubels uit het vertrek met daarin parket moeten verwijderen. Nu weet ik dat dit al een behoorlijke klus zal zijn, vaak zijn meubels zwaar en is hulp onontbeerlijk (vooral als je een piano moet verplaatsen zal je wellicht merken, zoals ik, dat dit alleen niet te doen is).
Je zal niet de eerste zijn die uiteindelijk toch afziet van het gehele schuren van het parket. Vaak kan een combinatie van krassen verwijderen (lees hiertoe mijn artikel Hoe Krassen uit Parket Krijgen?) en meubels anders neerzetten al een hoop doen om geen last meer te hebben van onooglijke beschadigingen van het parket.
Okay laat ik hieronder een samenvattend overzicht geven.
Ga wel parket zelf schuren als:
- je veel geld wil besparen
- je veel tijd hiervoor beschikbaar hebt
- je gemotiveerd bent dit te doen (en te oefenen)
- je accepteert dat het mogelijk niet perfect wordt
Laat parket schuren als:
- de gemiddelde kosten van 35 euro per vierkante meter geen punt zijn
- je geen tijd en zin in een dergelijk groot project hebt
- je een gegarandeerd uitstekend resultaat wil hebben
Goed, ik hoop dat hiermee voor jou duidelijk is geworden of je wel of niet zelf bezig gaat met schuren. Mocht je dit zelf gaan doen dan wens ik je alvast veel succes toe en vooral veel voldoening als het resultaat door je eigen inspanningen naar tevredenheid is!
P.S. Wil je zelf je geschuurde vloer lakken of dit laten doen? Lees dan ook mijn artikel Hoe Parket Lakken?