In de parketvloer zaten verschillende krassen, waaronder een aantal behoorlijke diepe. Ook lichte, ondiepe krassen waren in de loop der tijd in het parket verschenen (niet zomaar, maar door het verschuiven van meubels).
Na de krassen een periode te hebben genegeerd werd het de hoogste tijd deze te verwijderen. Dit bracht mij op de vraag: ‘Hoe zijn krassen uit parket te krijgen?
Diepe krassen zijn uit parket te krijgen door ze eerst schoon te maken, licht te schuren en vervolgens te vullen met houtplamuur of houtvulmiddel en vervolgens af te werken met meubelstift of was.
Lichte krassen zijn te verwijderen door ze eerst schoon te maken, licht te schuren en ze vervolgens een nieuw laagje lak of olie te geven - als dezelfde lak of olie niet beschikbaar is kan een meubelstift worden gebruikt.
Dit is natuurlijk een samenvattend antwoord, ik raad je vooral aan de instructies verder in dit artikel goed te lezen voordat je aan de slag gaat!
Diepe of lichte kras?
Nu vraag je je misschien af wat het verschil is tussen diepe en ondiepe, lichte krassen. Diepe krassen zijn krassen van minimaal 1 millimeter diep. Lichte krassen zijn dus krassen tot maximaal een millimeter diep.
Om de diepte van een kras vast te stellen kan je een smal voorwerp, zoals een uitgebogen paperclip, in een kras steken. Onthoud tot welk punt het voorwerp in de kras verdwijnt en leg dit stuk vervolgens langs een meetlat, liniaal of geodriehoek. Zo is de diepte af te leiden.
Overigens zullen in mijn ervaring krassen dieper dan 2 à 3 millimeter zelden voorkomen. Misschien dat extreme omstandigheden en gebeurtenissen wél voor dergelijke diepere krassen kunnen zorgen, maar in de praktijk zal je dergelijke diepe krassen weinig tegenkomen.
Parket geolied of gelakt?
Als je krassen uit jouw parket wil verwijderen is het ook handig te weten of je te maken hebt met gelakt of geolied parket.
Doorgaans zijn krassen in geolied parket uiteindelijk beter te herstellen (lees ‘meer onzichtbaar te maken’) dan krassen in gelakt parket.
Vaak is het verschil makkelijk te voelen: als de toplaag hard en droog aanvoelt is parket gelakt (zeker als het parket hiernaast ook nog een glans heeft). Voelt het parket wat vettig aan dan is er gewoonlijk sprake van geolied of gewaxt parket.
Mocht dit geen uitsluitsel geven dan kan op een onopvallend plekje, bijvoorbeeld ergens in een hoekje of op een deel parket waar een voorwerp op staat, met een scherp voorwerp een heel licht en ondiep krasje worden gemaakt.
Als er een beetje waas op de scherpe punt zit heb je te maken met gelakt parket. Zit er niks op de scherpe punt en liggen houtvezels gelijk bloot (vaak staan ze direct rechtop – gebruik desnoods een vergrootglas) dan is parket geolied.
Als alternatief kan ook met een stukje schuurpapier op een onopvallend plek over het parket worden geschuurd (doe dit ook heel licht). Komt er (wittig) stof vrij dan is parket gelakt, komt er nagenoeg niks vrij en zie je de houtvezels wat opstaan dan heb je te maken met geolied parket.
Diepe krassen uit parket verwijderen
Diepe krassen in parket zijn natuurlijk te verwijderen door de hele vloer te schuren maar dit is nogal rigoureus. Zit je vloer echter vol met krassen en slijtplekken dan is geheel opnieuw schuren een goede manier om je parket in één keer een opknapbeurt te geven (lees dan ook vooral mijn artikel Zelf Parket Schuren?).
Het is helaas zo dat diepe krassen een stuk lastiger te herstellen zijn dan lichte krassen. Toch kan je het altijd zelf proberen, de resultaten kunnen (en zullen waarschijnlijk) prima zijn. Mochten je eigen pogingen mislukken dan kan altijd nog professionele hulp worden ingeschakeld.
Heb je te maken met een diepe kras in gelakt parket dan zal je merken dat het herstellen hiervan het lastigst is in vergelijking met het herstellen van diepe krassen in geolied parket of lichte krassen in gelakt of geolied parket.
Soms kan je in een diepe kras verschillende houtlagen zien, bij fineerparket ligt de onderlaag van MDF of multiplex bijvoorbeeld al snel bloot – maar ook in dit geval kan een kras gerepareerd worden (voor een overzicht van verschillende soorten parket, lees mijn artikel Welke Soorten Parket Zijn Er?).
Bij een diepe kras raad ik je aan te beginnen met de kras schoon te maken. Altijd zal er namelijk vuil inzitten (zoals stof, zand of ander materiaal) wat er uiteindelijk voor zal zorgen dat een reparatie mislukt.
Dit schoonmaken kan het beste gebeuren met een speciale parketreiniger (link naar bol.com). Zodra de kras schoon en droog is kan de kras heel licht geschuurd worden. Het beste kan hiertoe een stukje schuurpapier (korrel p120 of p150) dubbel worden gevouwen waarna de vouwrand heel licht door de kras wordt getrokken.
De enige reden waarom dit ‘schuren’ dient plaats te vinden is om een niet al te glad oppervlak te creëren met het oog op een juiste hechting van het vervolgens aan te brengen houtvulmiddel of houtplamuur.
Zowel houtvulmiddel (link naar bol.com) als houtplamuur is tegenwoordig in een verscheidenheid aan kleuren te koop. Doorgaans hebben deze middelen een mate van elasticiteit – precies wat van belang is voor de reparatie van een kras in parket.
Zorg ervoor dat je een middel koopt waarvan de kleur zo dicht mogelijk bij die van je parket ligt. Daarnaast is het essentieel dat het middel overschilderbaar is.
Ga voordat je het middel aanbrengt nog even met een schone, droge doek over de kras om eventuele laatste stofdeeltjes te verwijderen die bij het schuren zijn vrijgekomen. Breng vervolgens een beetje plamuur of vulmiddel in de kras aan.
Dit aanbrengen kan je doen met een smal plamuurmes maar ik vind met een vinger aanbrengen vaak handiger, zorg er dan wel voor dat je een schone doek bij de hand hebt om overtollig middel direct weg te wrijven.
Na droging van het middel zal je merken dat het middel of enigszins is ingeklonken of nog (zo goed als) evenwijdig loopt met het omringende parket oppervlak.
Steekt het houtvulmiddel of de houtplamuur wat uit ten opzichte van het parket oppervlak? Dit is niet erg: schuur het overtollige middel voorzichtig weg tot het middel weer een zo goed als egaal vlak vormt met het naastliggende parket.
Als het middel is ingeklonken (gekrompen) dan kan de nu minder diepe kras het beste worden opgevuld met was voor parket. Is het middel niet ingeklonken dan kan het oppervlak worden overstreken met een meubelstift.
Voor zowel de was als de meubelstift geldt dat een kleur moet worden gebruikt die overeenkomt (of zoveel mogelijk overeenkomt) met de kleur van het parket. Resumerend kan gezegd worden dat was gebruikt wordt om mee te vullen (hoe licht en ondiep ook) én te kleuren, en meubelstift om enkel mee te kleuren.
Let er bij het eventuele gebruik van was op dat bij voorkeur ook een deel transparante was wordt gebruikt. Deze was geeft een diepte effect waardoor de was uiteindelijk nog beter tot zijn recht komt.
Lichte krassen uit parket verwijderen
Lichte krassen in parket ontstaan sneller maar zijn gelukkig ook makkelijker te repareren en dus aan het oog te onttrekken dan diepe krassen.
Lichte krassen kunnen al ontstaan doordat je kinderen wat te wild spelen met hun speelgoed of ook door het simpele verschuiven van bijvoorbeeld een zware stoel.
Ook het herstellen van een lichte kras begint met het schoonmaken van de kras. Verwijder dus al het vuil, zand, stof en ander materiaal uit de kras met behulp van een parketreiniger (link naar bol.com). Voor dit reinigen kan ook een speciale conditioner worden gebruikt.
Soms is dit initiële schoonmaken al genoeg om een lichte kras aanzienlijk te herstellen. De kras is in dit geval dan al weer onopvallend genoeg en dan hoef je geen verdere herstelwerkzaamheden uit te voeren (gefeliciteerd als dit het geval is!).
Als de kras is schoongemaakt, en nog steeds zichtbaar is (vraag vooral ook even een ander persoon om zijn of haar mening!), kan met een stukje fijn schuurpapier (korrel p120 of p150), met de houtnerf mee, heel licht over de kras worden geschuurd. Maak de kras daarna weer schoon met de parketreiniger en laat de kras goed drogen.
Nu is het zaak dezelfde lak of olie op de kras aan te brengen als welke op het omliggende parket is aangebracht. Vaak is te achterhalen welk product is aangebracht maar wat ik tegenkwam is dat vooral bepaalde, oudere lakken op terpentinebasis niet meer verkrijgbaar zijn.
Al geruime tijd zijn ouderwetse parketlakken op terpentinebasis namelijk niet meer in de mode vanwege de voor mensen ongezonde dampen die vrijkomen bij het aanbrengen én vanwege het milieu belastende karakter van dit type lak.
Zo’n terpentine gedragen laklaag werd in de jaren tot circa 2017 nog regelmatig aangebracht door professionele parket-verzorgers (inmiddels worden eigenlijk alleen nog watergedragen lakken aangebracht door parketteurs).
Mocht het niet mogelijk zijn eenzelfde lak (of olie) aan te brengen dan kan de kras met een meubelstift (link naar bol.com) worden behandeld. Hierbij is het van belang dat de meubelstift zoveel mogelijk dezelfde kleur heeft als het omliggende parket.
Voor lichte krassen volstaat kleuren met een meubelstift, was is beter te gebruiken in krassen die wat dieper zijn en die door de was (deels) gevuld moeten worden.
Okay, hiermee zijn de reparatie stappen voor zowel diepe als lichte krassen behandeld. Ik hoop dat de door jou uitgevoerde reparatie goed is gelukt!