Na het lakken van het parket heb ik de nodige tips en ervaringen. Bij mij ging het lakken niet zonder de nodige problemen en ik kwam erachter dat een parket lakken met een moderne lak niet per definitie direct een goed resultaat geeft.
Dit bracht mij op de vraag ‘Hoe parket te lakken?’
Parket lakken begint met het zoeken en onderzoeken van een parketlak. Daarna kan begonnen worden met ontruimen, reinigen en schuren. Tot slot kan het daadwerkelijke lakken plaatsvinden.
Zelf heb ik mogen ervaren dat juist zo’n moderne, in dit geval matte parketlak als eindresultaat te wensen overliet. Vooral de krasvastheid was verre van wat ik voor ogen had.
Hierdoor ontstond een lastige keuze: ofwel nog een (andere) laklaag over de reeds aangebrachte lak aanbrengen of de vloer nabehandelen met een conditioner en vervolgens toch zo veel mogelijk ontzien wat betreft het schuiven van meubels en bepaalde speelactiviteiten van kinderen.
Mijn eerste tip indien je parket wil lakken is dus te zoeken naar een juiste parketlak. Het is hierbij belangrijk goed (online) onderzoek te doen naar de parketlak die ingezet gaat worden – of je nu zélf de lak aanbrengt of dit laat doen. Lees dus reviews en beoordelingen van de betreffende lak.
Voer dit onderzoek dus ook uit als je jouw vloer laat lakken door een bedrijf welke een bepaalde lak zal aanbevelen. Onderzoek daarnaast ook of de lak een bepaalde kunststof toevoeging heeft (hierover later meer). Het is hiertoe belangrijk meer te weten over (soorten) parketlakken, laat ik daar dus mee beginnen.
Parket lakken begint met parketlak zoeken
Hoe een parket moet worden gelakt, en dus ook welke hulpmiddelen gebruikt moeten worden, hangt af van het soort parketlak welke gebruikt gaat worden.
Bedenk dat tegenwoordig parketlakken op terpentinebasis niet of nauwelijks meer worden gebruikt: voor particulieren zijn ze nog wel verkrijgbaar, maar parketteurs zullen dit type lak niet meer inzetten.
Ik raad je aan géén lak op terpentinebasis te gebruiken vanwege de milieu belastbaarheid en de mogelijke kwalijke gevolgen voor de gezondheid door de omgang met dit type lak.
De lakken van tegenwoordig zijn veelal op waterbasis, wat betekent dat je niet allerlei persoonlijke beschermingsmiddelen hoef in te zetten en ook niet bezig hoeft te gaan met extreme ventilatie tijdens de werkzaamheden.
Deze lakken op waterbasis moeten altijd in een aantal lagen worden aangebracht.
De regel is dat hoe meer lagen worden aangebracht, hoe beter de lak zijn beschermende werking zal doen. Soms zal pas na enige weken blijken dat de aanbevolen hoeveelheid lagen (bijvoorbeeld 3) toch onvoldoende bescherming bieden en dat nog een laag moet worden aangebracht.
Benodigdheden voor watergedragen parketlak
Ik vind het gebruik van een vachtroller (met een dikte of vachthoogte van rond een centimeter) voor het aanbrengen van watergedragen parketlak beter werken dan het gebruik van een foamroller.
Een kortharige, liefst microvezel vachtroller zal bij een dikte van rond de 10 mm namelijk genoeg lak opnemen om per laag efficiënt te kunnen werken.
Met efficiënt werken bedoel ik dat met een dergelijke relatief dikke vacht van de verfroller makkelijk ‘nat-in-nat’ kan worden gewerkt, dus dat per gestreken baan makkelijk - zonder opnieuw lak op de roller te moeten aanbrengen - een aantal malen heen en weer kan worden gestreken.
Dit is vooral erg handig bij het aanbrengen van de eerste laklaag, want het hout van het parket zal dan de meeste verf opnemen (voor volgende lagen zal je merken dat het verbruik aan lak per vierkante meter een stuk minder is, vaak tot wel 25% minder - houd daar rekening mee bij het inkopen!).
Kijk of je een houder voor de verfroller kan aanschaffen die zo min mogelijk uitsteekt aan de zijkanten. Dit maakt het makkelijker dichter langs een muur te lakken. Een lange (telescoop)steel die goed op de houder past is ook ideaal: hierdoor kan je mooi rechtop staand de lak al rollend aanbrengen.
Parketlakken: van mat tot glans
De best verkochte lakken van tegenwoordig zijn mat qua glans. Hiermee bedoel ik dat de lak na aanbrengen en opdrogen niet zal glimmen of zal zorgen voor een (licht) glanzend effect (ook niet als je op een stoel zit en dus vanaf een andere hoek op het parket zal kijken).
Naast matte lakken zijn licht glanzende lakken, de zogenaamde zijdeglans lakken, verkrijgbaar. Deze lakken definiëren de middenmoot tussen matte lakken en de minder populaire volle glanslakken (welke tot in de jaren negentig populair waren).
Parketlakken onderzoeken
Een andere typerende - en wat mij betreft dé meest belangrijke - indeling van parketlakken is die op componenten basis. Zo zijn er kant-en-klare lakken te koop (dus bestaande uit 1-component) en lakken op basis van 2-componenten.
Een 2-componenten lak bestaat uit een blik of fles basis lak welke als eerste component dient én een tweede component in de vorm van een verharder in een kleiner blikje of flesje. Pas na het mengen van deze componenten, in bijvoorbeeld een verfbak, ontstaat de uiteindelijke parketlak.
Ik kan je aanraden om voor een harde parketvloer (hierover later meer) een 2-componenten parketlak aan te schaffen.
Vooral als de kunststof polyurethaan (van het bekende PU of pur in schuimvorm) een bestanddeel van de parketlak is zal de hardheid, en daarmee de beschermende werking en krasvastheid van de lak toenemen.
Polyurethaan zorgt naast hardheid, gladheid en vochtbestendigheid van de laklaag ook voor een mate van flexibiliteit hiervan (zodat eventuele werking van het hout niet zorgt voor barstjes in de opgedroogde laklaag).
Soms hoef je niet lang onderzoek te doen of polyurethaan een bestanddeel van de lak is (zie onderstaande foto). Maar soms is dit een stuk minder duidelijk en moet echt in de kleine letters van de productinformatie worden gedoken.
Of de parketlak uit 1 of 2 componenten bestaat bepaald hoe parket moet worden gelakt.
Bij 2-componenten lak speelt tijd namelijk een belangrijke rol. Na het mengen van de substanties moet de lak binnen enkele uren worden aangebracht. Gebruik dus vooral bij het lakken van grote oppervlakten relatief grote, brede rollers of schakel de hulp van iemand anders in die tegelijkertijd wil lakken.
Je kan 2-componenten lak ook in een kleinere hoeveelheid aanmaken en dus eerst een kleiner oppervlak lakken.
Echter, zodra dit kleine oppervlak lakken klaar is, en opnieuw moet worden gemengd om het aangrenzende stuk te lakken, zal je merken dat de overgangen meer zichtbaar blijven. Daarom heeft het mijn voorkeur ineens een grotere hoeveelheid lak aan te maken en dus ook direct een wat groter oppervlak te lakken.
Breng je de aangemaakte 2-componenten lak namelijk niet op tijd aan, wat makkelijk mogelijk is bij het ‘nat-in-nat’ aanbrengen van een eerste laag op sterk zuigend (geschuurd) hout omdat je bezig blijft op één gedeelte, dan zal je merken dat de laatst aangebrachte lak al harder is dan de lak die in het begin is aangebracht.
Dit kan zorgen voor een minder goede hechting van de lak op het parket, met als uiteindelijk resultaat een kwaliteitsverlies van de laatst aangebrachte lak.
Natuurlijk is het aanbrengen van kant-en-klare lak een stuk minder bewerkelijk. En omdat tegenwoordig de lakken steeds verder worden verbeterd wil ik ook zeker niet suggereren dat alle 1-component parketlakken kwalitatief onvoldoende zijn: hier valt en staat het uiteindelijke lak resultaat met een gedegen vooronderzoek van de aan te wenden lak. Dit onderzoek betekent reviews van de lak doornemen!
Parket lakken: ontruimen, schoonmaken en schuren
Dit kopje klinkt misschien wat extreem, maar in mijn ervaring is ‘ontruimen’ wel realiteit. Alle meubels moeten uit de kamer worden verwijderd en alle aanwezige plinten worden gestript.
Belangrijk is het om rekening te houden met het gegeven dat een eenmaal gelakte vloer niet direct kan worden betreden. Soms wordt in de gebruiksaanwijzing van een lak aangegeven dat de vloer na een bepaalde tijd ‘voorzichtig’ of ‘licht’ kan worden betreden.
Toch raad ik je aan het betreden van de vloer na het lakken zoveel mogelijk te vermijden en uit te stellen, dus ook als wordt beweerd dat dit na een dag wel weer kan op de genoemde ‘voorzichtige’ manier. Het beste is gewoon de vloer niet te betreden tot de op de verpakking aangegeven droogtijd is verstreken.
En ja, dat kan betekenen dat je een vloer een week, of zelfs twee weken, beter niet kan betreden. Zorg er daarom voor dat je vóór het lakken voorbereidingen hebt getroffen om in een ander vertrek te leven, koken of slapen.
De volgende stap is het schoonmaken van het parket. Dit kan je het beste doen met een speciale parketreiniger. Dit schoonmaken gebeurt niet om het parket mooi te maken maar om vuil en vet van de vloer te verwijderen zodat dit bij het schuren (de volgende stap) niet dieper in het hout wordt gewerkt.
Het daadwerkelijk schuren van het parket, net als het lakken trouwens, kan je zélf doen maar je kan deze klus ook laten doen. Wat in jouw situatie het beste is kan ik niet kort beantwoorden, lees daartoe mijn artikel Zelf Parket Schuren?
Mocht je zelf parket gaan schuren lees dan ook de tips en aanwijzingen die ik geef in het genoemde artikel. Als je de vloer laat schuren hoef je je verder niet druk te maken: vaklui van een parketbedrijf doen dit prima met professionele, goed afgestelde apparatuur.
Lakken, lakken, lakken!
Ik had het al even over ‘harde’ parketvloeren. Dit zijn vloeren die bestaan uit eikenhout, esdoornhout (maple), teakhout of eventueel notenhout. Dit zijn ook direct de houtsoorten die het meest worden toegepast voor parket (waarbij eikenhout tot op de dag van vandaag het populairst is).
Waarom worden deze soorten het meest gebruikt voor parket? De reden hiervoor is simpel: de genoemde houtsoorten zijn naast hard ook stevig én duurzaam. Er zullen dus relatief moeilijk beschadigingen aan het hout optreden (wat bij zachtere houtsoorten als vuren- of grenenhout een stuk makkelijker gaat).
Het lakken kan beginnen door eerst langs hoeken met een platte kwast lak aan te brengen. Met een dikke verfroller kan je namelijk niet helemaal tot aan de muur rollen. Je kan vaak wel langs de muur rollen (dus parallel aan de muur) maar vaak belet een uitsteeksel aan de houder dat geheel tegen de muur aan kan worden gelakt.
Het lakken zelf met een geschikte verfroller op een steel dient in banen te gebeuren op de genoemde ‘nat-in-nat’ manier. Om een goede dekking van de lak op het hout te verkrijgen kan eerst in de breedterichting worden gelakt en pas daarna in de lengterichting, dus met de houtnerf mee (zie onderstaande afbeelding).
Ondanks dat een lak op waterbasis is raad ik je aan een raam open te zetten en eventueel de afzuigkap in de keuken aan te doen. Dit ventileren is wel zo prettig tijdens het lakken zelf (want de lak blijft natuurlijk een chemisch middel) als tijdens het opdrogen van de lak.
Bij het drogen zal namelijk de nodige waterdamp vrijkomen en het is wel zo gunstig voor het binnenklimaat dat dit naar buiten kan in plaats van neer te slaan op ramen en muren (en in de winter makkelijk kan zorgen voor schimmelvorming).
Zorg dat de omgevingstemperatuur op huiskamer niveau ligt, en zorg er ook voor dat eventuele vloerverwarming op dat niveau staat afgesteld. Werk bij het lakken altijd naar een deur toe, zo kan je het vertrek verlaten zonder de gelakte vloer te betreden.
Als je gaat lakken in de zomer en de zon schijnt doe dan gordijnen of andere zonnewering voor het lakken dicht. Hiermee voorkom je dat zonlicht de gelakte vloer te warm maakt en het droogproces wordt verstoord.
Na een eerste laag lak te hebben aangebracht kan de vloer licht worden opgeschuurd om de bovenkant van eventuele omhoogstaande houtvezels te egaliseren én om een tweede laag een betere hechtingsondergrond te bieden. Dit lichte schuren, soms polijsten genoemd, kan met schuurpapier korrel p120 of p150 worden gedaan of met een schuurmachine.
Na deze lichte schuurbeurt is het zaak de vloer weer zo stofvrij als mogelijk te maken. Daarna kan de tweede laag lak worden aangebracht. Na het drogen van de tweede laag kan een derde laag worden aangebracht (soms wordt bij een specifieke lak op de gebruiksaanwijzing aangeraden ook na het aanbrengen van de tweede laag licht te gaan schuren – let daar dus op).
Zodra alle lagen zijn aangebracht en ook de laatste laag goed is opgedroogd kan je eindelijk beginnen met het terugzetten van je meubilair. Ook plinten kunnen weer worden bevestigd.
Om je eenmaal gelakte vloer in goede conditie te houden raad ik je aan deze met enige regelmaat schoon te maken met parketreiniger. Met een nieuw gelakte vloer kan je op deze manier weer een flinke tijd vooruit, vaak minimaal een decennium.
Mochten er onverhoopt krassen in je nieuw gelakte parket ontstaan lees dan mijn artikel Hoe Krassen uit Parket Krijgen? Maar voor nu wens ik je alvast veel succes bij het lakken of laten lakken van jouw parketvloer!