Ga naar de hoofd inhoud
MENU

Hoe een Mandala Doek Gebruiken?

hoe mandala doek gebruiken

Ik heb zo’n schitterend mandala doek gekocht en wat bleek: de mogelijkheden om ‘em te gebruiken zijn veel uitgebreider dan je denkt!

Veel mensen associëren een mandala kleed met hippies, spiritualiteit en (tegenwoordig) Ibiza, en dat is goed te begrijpen. Zo hebben hippies altijd een voorliefde gehad voor natuurlijke stoffen – en een mandala doek is doorgaans van 100% katoen – met patronen die tot de verbeelding spreken.

En het patroon van een mandala doek is altijd bijdragend aan de cirkel in het kleed: mandala betekent niet voor niets ‘magische cirkel’. De associatie met spiritualiteit is daarmee ook goed te begrijpen.

Het woord mandala verwijst, met de altijd centraal staande cirkelvorm, ook wel naar de kosmos. En net als een cirkel is ook de kosmos een uiting van oneindigheid. Als deze begrippen je allemaal aanspreken zal een mooi mandala doek zeker iets voor jou zijn.

Dan hebben we nog de hedendaagse relatie van de mandala doek met Ibiza. Naast dat Ibiza natuurlijk een eiland is, bijna letterlijk een cirkel, zal je de mandala doek daar veelvuldig tegen kunnen komen (inderdaad, soms om het middel van een hedendaagse ‘hippie’).

Top dus zo’n doek, maar wat kan je er zoal mee doen? Hieronder zal ik de vele mogelijkheden bespreken.

Mandala doek als wandkleed gebruiken

Zoals je op de afbeelding geheel bovenaan kan zien staat een mandala doek prachtig als wanddecoratie. Het creëert een hele rustgevende, maar tegelijkertijd inspirerende atmosfeer. Ideaal om bijvoorbeeld werkzaamheden op je laptop bij te verrichten.

In een nog informelere setting zoals de woonkamer kan een mandala doek boven de zitbank zorgen voor een ontspannen sfeer. Als je uitkijkt op een mandala doek is het makkelijk je te verliezen in de patronen en, op een gegeven moment, een gevoel te krijgen alsof je een glas van je favoriete wijn op hebt.

Brand je wel eens wierook, dan zal je merken dat een mandala doek deze geur zal opnemen – dat kan een mooie bijkomstigheid zijn. Maar een hang een doek daarom beter niet op in je keuken. Voorkom daarnaast dat een mandala doek gebruikt als wandkleed vochtig of dampig wordt: hang ‘em daarom niet in je badkamer, zo voorkom je schimmelvorming op je doek.

Tip: check mijn artikel Hoe een Woonkamer Gezellig Maken voor nog meer decoratieve woonkamer ideeën!

Een mandala doek netjes ophangen kan een hele uitdaging zijn, gelukkig zijn er speciale ophangsets verkrijgbaar die dit een stuk makkelijker maken. Nadeel kan zijn dat het doek na verloop van tijd losser komt te hangen.

Natuurlijk kan je ook zélf eenvoudig een ophangsysteem maken. Dit doe je met een langwerpige houten lat waaraan je het doek uiteindelijk vastzet. De lat bevestig je eerst met drie schroeven aan de muur (1 schroef links, 1 schroef rechts en 1 schroef in het midden: let erop dat je eerst pluggen in de muur plaatst waar de schroeven vervolgens in worden gedraaid).

Check mijn artikel Hoe een Mandala Doek Ophangen voor nadere informatie hoe je een mandala doek makkelijk zelf ophangt.

Mandala doek als gordijn gebruiken

Dit is ook een geweldige manier om jouw mandala doek te gebruiken. Het voordeel van het doek als gordijn is dat het doek dus ook uit het zicht kan worden gehaald door het ‘gordijn’ aan de kant te schuiven. Het beste kan je voor deze toepassing twee identieke mandala doeken gebruiken.

In het doek kunnen gordijnhangers worden gezet en vervolgens kan het doek zo worden opgehangen aan een gordijnrail.

Mandala doek aan gordijnrail
Mandala doek aan gordijnrail

Je kan ook een tweede rail voor je reeds gemonteerde gordijnrail plaatsen. Een nieuwe gordijnrail plaatsen, en dan vooral het boren in beton, is niet altijd even makkelijk maar met mijn handleiding op Hoe Zelf Gaten Boren in Beton voor Gordijnrails? is dat prima zélf te doen.

Mandala doek als beddensprei

Niks is zo saai als een standaard dekbedovertrek dat daar maar ligt te liggen op je bed. Het maakt een slaapkamer vaak sfeerloos, zeker als je een effen gekleurd exemplaar gebruikt.

Pimp je slaapkamer met een mandala doek
Pimp je slaapkamer met een mandala doek

Trek dus je creatieve schoenen aan en leg een mandala doek over je dekbed. Je zal direct merken dat je slaapkamer een heel andere uitstraling krijgt. Natuurlijk is het het mooiste als je de kleuren van de mandala afstemt op de andere kleuren in je kamer.

Een mandala doek kan zowel gebruikt worden bij een één- als tweepersoonsbed. Let er wel op dat het doek niet onevenredig groot is en de zijkanten op de grond gaan liggen. Vaak hebben de XL mandala doeken een lengte- en breedtemaat die net over de 2 meter is: ideaal dus voor gebruik op een tweepersoonsbed!

Voor een éénpersoonsbed kan een mandala doek vanwege diens vierkante vorm dus lastiger te gebruiken zijn. Vouw je het doek dubbel dan zie je slechts een halve of ‘gebroken’ cirkel wat teniet doet aan de inspirerende cirkel op het doek. In dit geval is het beter een rechthoekig doek te kopen wat beter aansluit bij de afmetingen van een éénpersoonsbed.

Gebruik een mandala doek als sarong (omslagdoek)

In de zomer zie je de hipste dames in het Vondelpark wel met een subtiel gedragen sarong of omslagdoek. Nu wil ik niet zeggen dat elke openbare gelegenheid zich hiervoor leent, maar een mandala kleed als omslagdoek na een frisse duik in het water kan altijd.

Ook mannen dragen een mandala doek wel om de heup geslagen. Indiërs zijn wat dat betreft de meest kundige mensen wat betreft het gebruiken van mandala doeken als kledingstukken. Ik zal hier geen foto’s plaatsen van voorbeelden, maar je kan je er vast wel iets bij voorstellen.

Mandala doek als bank of stoel bekleding

Eén van de meest gebruikte toepassingen van een mandala doek is als omslag van een bank of stoel. Het doek kan hiermee zowel een beschermende functie als een decoratieve functie hebben.

Hebben we het over beschermen dan is een mandala doek om bank of stoel een stuk leuker dan een gewone plaid. Omdat een mandala doek veel patronen heeft zal een eventuele vlek niet snel opvallen. Ook dat het doek van katoen is, dus sterk en makkelijk te wassen, spreekt in zijn voordeel als gebruik als beschermhoes of couch coat.

Mandala doek als plaid en eyecatcher
Mandala doek als plaid en eyecatcher

Daarnaast kan met een mandala doek een bank of stoel omgetoverd worden tot een echt bijzondere zitplek. Zoals je op de afbeelding hierboven kan zien wordt een saaie stoel na het aanbrengen van een mandala doek een heerlijke zitplek. Aan een mandala worden rustgevende eigenschappen toegeschreven, en inderdaad, ga zitten op jouw ‘mandala bank’ en geniet van de heilzame effecten.

Veel mensen zullen, als ze een kamer binnenlopen, direct hun oog op een met een mandala beklede bank laten vallen en zich verbazen over de aparte uitstraling. Jouw bank of stoel wordt daarmee een echte eyecatcher!

Gebruik hem als picknick doek of strandlaken

In de zomer heerlijk een dagje naar het park of het strand… Vergeet je mandala doek niet mee te nemen om hem te gebruiken als picknickkleed of strandlaken.

Omdat een mandala doek vrij groot is kan je er met gemak met z’n vieren op zitten. Zet de borden en glazen vervolgens maar neer en geniet van een heerlijke lunch. Gebruik je de mandala doek op een vochtig of zompig grasveld dan raad ik je aan er een plastic onderzeil onder te leggen (desnoods een aantal opengeslagen vuilniszakken), zo blijf je droog en wordt het kleed niet nat (een nat doek op gras kan nare groene grasvlekken geven).

Ook op het strand is een mandala doek ideaal. Je kan er op gaan liggen maar ook daar het doek gebruiken als gezellige zitplek. Katoen kan als niet-synthetische stof goed tegen zout en zon, dus maak je niet druk of je doek lelijk wordt.

Neem je mandala doek mee naar Ibiza

Gaat je volgende vakantie naar Ibiza en ben je niet bang de hippie hipste versie van jezelf te laten zien? Neem je mandala doek dan mee naar Ibiza!

Ibiza, natuurlijk habitat voor een mandala doek
Ibiza, natuurlijk habitat voor een mandala doek

Op Ibiza kan je je doek gebruiken als strandlaken om een heerlijk dagje aan zee te zitten. Een doek is doorgaans groot genoeg om er met meerdere personen op te zitten, handig en gezellig dus.

Ook als omslagdoek zal de mandala niet misstaan: mocht je naar een drum circle gaan dan zal je in elk geval niet opvallen tussen de daar aanwezig hippies. Omdat het in de zomermaanden bloedheet is op Ibiza (been there, done that) is een casual gedragen mandala doek sowieso een goed idee. Ook op Ibiza zelf worden mandala doeken verkocht, zowel in grotere winkels als stalletjes op straat: soms kan je mooie aanbiedingen tegenkomen.

Okay, ik hoop dat hiermee de vele gebruiksmogelijkheden van een mandala doek zijn duidelijk geworden. Ik wens je alvast veel plezier met jouw doek!

Recente artikelen

blender-of-staafmixer-gebruiken

Blender of Staafmixer Gebruiken?

Ik wilde groente en fruit (en misschien af en toe wat noten of ijs) kunnen fijnmalen om zo een gezonde lunch, ontbijt, soep, saus of smoothie te kunnen maken. Zowel een staafmixer als een blender kunnen voor dit vermalen worden gebruikt. Na het uitproberen van het vermalen van verschillende soorten etenswaren met een blender é […]

LEES MEER

 
aeg-6000-series-review

AEG 6000 Series Review

Een AEG wasmachine uit de 6000 serie: een top wasmachine maar ook wat mindere punten. Lees er hier alles over. Toen ik voor het eerst hoorde van deze wasmachine dacht ik dat met het getal ‘6000’ het toerental werd aangegeven… Niet dus! Tegenwoordig is een maximaal toerental (het aantal wentelingen dat de […]

LEES MEER