Ga naar de hoofd inhoud
MENU

Hoe Woonkamer Gezellig Maken?

hoe woonkamer gezellig maken

Een woonkamer gezellig maken is vaak niet gemakkelijk. Door veel dingen uit te proberen kan je hier in de loop der jaren véél over leren. Bespaar je die moeite van trial & error en lees hier direct wat écht werkt.

Hoe een woonkamer gezellig maken? De 10 ultieme tips zijn:

  • Stem kleuren van meubelstukken op elkaar af
  • Plaats accessoires
  • Zet een mooie televisie neer
  • Zorg voor comfortabele zitmeubels (stoelen en banken)
  • Hang wanddecoratie (schilderijen, printen) op
  • Zorg voor voldoende licht
  • Zorg voor een leuke salontafel
  • Een zacht tapijt doet wonderen
  • Plaats gordijnen en plisségordijnen
  • Plaats (nep)planten

Natuurlijk is bovenstaande een beknopt overzicht: hieronder worden per punt de details besproken waarmee geheid gezelligheid wordt gecreëerd. Ook vindt je er directe, concrete aanbevelingen. Enjoy!

Gezelligheid? Wat is dat eigenlijk? Gezelligheid duidt op een prettig, ontspannen gevoel of situatie. Jij, en vaak ook expliciet anderen/gezellen, ervaart of ervaren dus samen een gemoedelijke en vaak ook plezierige zinnelijke ervaring.

Stem kleuren van meubelstukken op elkaar af

Niets is zo ongezellig als een bijeen geraapt aantal meubelstukken die geen enkele overeenkomst met elkaar hebben. Vooral een mismatch in kleurgebruik is een dooddoener. Zien en kijken is immers een zintuiglijke (zinnelijke) beleving die doorslaggevend is voor een aangename ervaring.

In mijn studententijd kwam zo’n mismatch vaak voor: een rode stoel van de Xenos werd dan bij een gifgroene tafel van de Hema geplaatst. Wel goedkoop, maar een gezelligheid van 0%.

Ik raad je daarom aan om een in jouw ogen prettige, maar lichte basiskleur te kiezen waarop enigszins gevarieerd kan worden qua kleuren van alle voorwerpen die je in je woonkamer zet. Zoals je op de foto geheel bovenaan ziet is daar de basiskleur lichtgrijs.

Plaats accessoires

Een kale inrichting kan praktisch en vooral minimalistisch zijn, maar gezelliger wordt het er niet op. Mijn advies: plaats accessoires.

Wat bedoel je precies met accessoires? In deze context bedoel ik hiermee niet-praktische voorwerpen zoals bakjes, kistjes, mandjes, gedroogde takken in een vaasje en zelfs sierkaarsen die eigenlijk nooit worden aangestoken (zie onderstaande foto).

Accessoires voor gezellige woonkamer
Accessoires voor gezellige woonkamer

Door zulke persoonlijke snuisterijen wordt een woonkamer ontheven boven een puur praktisch en noodzakelijk nut van de ‘woonkamer als rechttoe rechtaan woonvertrek’.

Plaats niet te veel accessoires in je woonkamer, door een overdaad kan de woonkamer er dan rommelig uit gaan zien (sommige woonkamers lijken soms ook meer op musea of opslagloodsen dan op een gezellige plek waar het prettig vertoeven is).

Zet een mooie televisie neer

Bam, dit is ook een geweldige tip. Die oude tv’s, vaak in verfomfaaid bruin, soms zelfs nog met zo’n dikke, uitlopende achterkant (elektronenbuis) hebben hun beste tijd gehad. In een jaren tachtig interieur met gebloemd behang mag zo’n televisie op zijn plaats zijn, in de moderne tijd lijkt dit vooral… ongezellig.

Koop daarom liever een slank, elegant vormgegeven exemplaar welke door zijn geringe gewicht ook nog eens makkelijk in allerlei hoeken te positioneren is. Kijken naar deze tv, ookal is deze uit, streelt de zinnen.

Deze moderne tv’s heb je in een verscheidenheid aan kleuren en met verschillende steunvoeten of ophangmogelijkheden (zie ook de foto boven dit kopje).

Zorg voor comfortabele zitmeubels (stoelen en banken)

Die klapstoelen van de Ikea (ik geloof dat ze ongeveer een tientje kosten) zijn ideaal als tijdelijke en mobiele zitplaatsen als je bijvoorbeeld net een nieuwe woning betrekt – mijn advies is ze daar ook enkel voor te blijven gebruiken.

Beter is het stoelen en banken te plaatsen die er dermate comfortabel uitzien dat ze je letterlijk uitnodigen om er op te gaan zitten en eens flink te relaxen.

Een mooie stoel met rugleuning waarin je echt prettig kan zitten maakt een woonkamer gezellig. Op de foto geheel bovenaan zie je ook zo’n type stoel.

Geen woonkamer is compleet of gezellig zonder een comfortabele, fraai ontworpen bank. Vooral een wat diepere zitting kan bijdragen aan het comfort van een bank. Vergeet niet verschillende kussens op de bank te plaatsen: een gemoedelijke sfeer wordt hiermee tot de hoogste niveaus opgetild (zie onderstaande foto).

Comfortabele bank en kussens voor een gezellige woonkamer
Comfortabele bank en kussens voor een gezellige woonkamer

Zoals gezegd hangt gezelligheid vaak af van interactie met anderen: zorg er dus voor dat je genoeg zitmogelijkheden hebt voor jezelf, familieleden, vrienden en andere gasten.

Hang wanddecoratie (schilderijen, printen, mandala doeken) op

Kale muren! Ik kan de zen-ervaring ervan begrijpen maar gezellig is het niet. Dit is ook de reden waarom de muren van cellen in de gevangenis blanco zijn: hier wil je eigenlijk niet zijn en zeker niet terugkomen.

Wat je precies kan ophangen aan aangename schilderijen, printen of zelfs geweldige muurkleden mag je zelf bepalen - wat spreekt jou aan? . Ik kan je aanraden open te staan voor het ophangen van een speciaal soort muurkleed, een zogenaamd mandala doek – lees hierover meer in mijn artikel Hoe een Mandala Doek Gebruiken.

Ook de lijsten van schilderijen of printen kunnen bestaan uit een keur van texturen en kleuren: wees hier niet bang te breken met de door jouw gekozen basis lichte kleur.

Zoals je op de foto boven dit kopje ziet is de lijst van het schilderij boven de bank goudkleurig. Tussen de omringende lichte kleuren geeft dit een sfeervolle indruk.

Zorg voor voldoende licht

Met licht bedoel ik hier niet een kale pit aan een draad vanaf het plafond. Ook de tl-buizen van kantoor zijn niet geschikt om een woonkamer gezellig te maken. Nee, ik doel hier op een kwaliteits lamp die 1) niet te fel licht verspreid en 2) in zekere mate te richten of stellen is.

Te fel licht is onplezierig en daarmee ongezellig. Kies liever voor zachtere lichttinten zoals lichtgeel in een niet te hoog wattage. Je kan ook een dimbare lamp kopen of een zogenaamde stekkerdimmer die bediend wordt bij het stopcontact in plaats van bij of aan de lamp zelf.

Het voordeel van een stelbare, dus te richten lamp is dat naargelang het verdere lichtniveau in de woonkamer het licht van deze lamp te laten vallen is op een gewenst voorwerp (op een boek als je een boek op de bank wil lezen, maar eventueel ook op een ander voorwerp in de woonkamer).

Zorg voor een leuke salontafel

Een woonkamer zonder salontafel is als een verjaardagsfeest zonder taart: ongezellig.

Nu bestaan er bijzonder eenvoudige salontafels (zoals de simpelste DIY salontafel die bestaat uit een omgekeerde bierkrat met daarop een houten plank) maar een échte salontafel is een gemoedelijke blikvanger als centraal punt in een woonkamer.

De mooiste salontafels betreffen een salontafel met glazen blad of een salontafel met houten blad. Ze zijn rond of rechthoekig en groot genoeg om meerdere glazen en bordjes op te kunnen neerzetten (dit in tegenstelling tot een bijzettafeltje waarop een beperkte ruimte beschikbaar is).

Salontafel voor gezellige woonkamer
Salontafel voor gezellige woonkamer

Heb je dus een keer gasten op bezoek, dan kan iedereen zijn glazen en eventuele borden op de salontafel kwijt.

De meest hippe salontafels van dit moment zijn die waarvan het blad deels van hout is en deels van epoxy. Deze combinatie van hout met een harde, krasvaste kunststof in een mooie kleur zorgen voor een oogstrelende aanblik.

Een zacht tapijt doet wonderen

Gezelligheid valt en staat bij gratie van een bepaald mate van aangenaamheid. En wat is er meer aangenaam dan een zacht oppervlak om op te lopen? Juist, een zacht kwaliteits tapijt of vloerkleed.

Wat is het verschil tussen een tapijt en vloerkleed? Vaak worden (en mogen) deze termen door elkaar gebruikt, maar in strikte zin is een tapijt een meer compleet bedekkende én vastliggende stoffering terwijl een vloerkleed een losliggend en gedeeltelijke bedekkende stoffering is. Op de foto boven dit kopje staat de salontafel dus op een vloerkleed.

Mocht je benedenburen hebben dan zullen ze blij zijn als je een zacht tapijt gebruikt: loopgeluiden worden door het kleed namelijk sterk verminderd.

Plaats gordijnen en plisségordijnen

Een gezellige woonkamer creëer je door gordijnen en plisségordijnen te plaatsen. Gordijnen zorgen voor een huiselijke sfeer (en dus gezelligheid) en bieden de nodige privacy.

Tip: gordijnen plaatsen door gordijnrails op te hangen kan behoorlijk lastig zijn vanwege het moeten boren in beton. Check mijn instructies op Hoe Zelf Gaten Boren in Beton voor Gordijnrails? om toch makkelijk gordijnrails te kunnen bevestigen.

Een goed plisségordijn zorgt door diens gedeeltelijke afscherming voor een woonkamer die licht blijft maar toch de nodige privacy biedt. Vaak bestaat een plisségordijn uit jaloezieën die in verschillende standen in te stellen zijn (zie onderstaande afbeelding).

Woonkamer gezellig maken met plisségordijnen en gewone gordijnen
Woonkamer gezellig maken met plisségordijnen en gewone gordijnen

Gewone gordijnen en plisségordijnen zijn dus prima te combineren: ’s avonds kunnen de gordijnen gesloten worden en overdag kunnen de plisségordijnen deels gesloten worden.

Plaats (nep)planten

Groen heeft een positieve en prettige invloed op mensen en daarom raad ik je aan enkele planten in je woonkamer te plaatsen (zie de foto geheel bovenaan, rechtsonder).

Nu weet ik dat de verzorging van echte planten niet altijd even makkelijk is (en soms onpraktisch indien je regelmatig voor al dan niet lange tijd van huis bent) en daarom kunnen ook nepplanten worden geplaatst.

Vergis je niet, de kunstplanten van tegenwoordig zijn nauwelijks van echt te onderscheiden.

Vaak zijn de nepplanten zelfs zo te schikken dat bladeren en stengels, via een ingenieus kliksysteem, in verschillende posities zijn te manoeuvreren. Dit is bijvoorbeeld handig als je de kunstplant op een vensterbank zet waarlangs een gordijn loopt: door de stengels naar de raamzijde te positioneren kan het gordijn worden gesloten zonder de plant van zijn plek te stoten.

Okay, dit waren de tips om je woonkamer gezellig te maken. Ik wens je alvast veel plezier in jouw nieuwe, aangename woonkamer!

Recente artikelen

blender-of-staafmixer-gebruiken

Blender of Staafmixer Gebruiken?

Ik wilde groente en fruit (en misschien af en toe wat noten of ijs) kunnen fijnmalen om zo een gezonde lunch, ontbijt, soep, saus of smoothie te kunnen maken. Zowel een staafmixer als een blender kunnen voor dit vermalen worden gebruikt. Na het uitproberen van het vermalen van verschillende soorten etenswaren met een blender é […]

LEES MEER

 
aeg-6000-series-review

AEG 6000 Series Review

Een AEG wasmachine uit de 6000 serie: een top wasmachine maar ook wat mindere punten. Lees er hier alles over. Toen ik voor het eerst hoorde van deze wasmachine dacht ik dat met het getal ‘6000’ het toerental werd aangegeven… Niet dus! Tegenwoordig is een maximaal toerental (het aantal wentelingen dat de […]

LEES MEER