Ga naar de hoofd inhoud
MENU

Hoe een Mandala Doek Ophangen?

hoe mandala doek ophangen

Heb je een mandala doek en weet je niet hoe je deze (goed) moet ophangen? Er zijn dan verschillende mogelijkheden.

Ten eerste kan je speciale ophangstrips kopen. Hierbij plak je een strip op elke hoek van het doek en vier strips op overeenkomende posities op de muur. Druk de strips op het doek óp die op de muur en je doek hangt mooi strak en effen.

Dat dit zo goed werkt komt door simpel ouderwets klittenband! Dus net zoals de schoenen van je kinderen makkelijk en goed dicht kunnen worden gedaan met behulp van klittenband is ook jouw mandala doek met deze techniek prima op te hangen.

Als alternatief hiervoor kan je ook dubbelzijdig montagetape gebruiken. Hierbij zal je waarschijnlijk echter meer tape nodig hebben, en de kans op beschadigingen van je muur, eens je het doek verwijdert, is groter.

Wat is het grootste nadeel van deze kant-en-klare methodes? In de loop der tijd kan de plakstof onder de strip met klittenband of de plakstof onder de montagetape eroderen ofwel van mindere kwaliteit worden: dit gebeurt onder inwerking van zuurstof (uit de lucht) en de constante druk (zwaartekracht) op het plakmiddel op de tape.

De tweede manier is de doe-het-zelf manier. Deze manier is echt rock solid en vraagt geen plakkers aan de muur (waarbij bij het verwijderen altijd wat residu kan overblijven – in het ergste geval trek je zelfs wat behang mee).

Hieronder zal ik deze doe-het-zelf manier verder toelichten. Ik begin met een lijstje van benodigdheden en daarna volgt een helder stappenplan met handige begeleidende afbeeldingen.

Natuurlijk zijn er naast het ophangen van je mandala doek als mooi wandkleed nog véél meer leuke toepassingen van jouw doek, check hiervoor mijn artikel Hoe een Mandala Doek Gebruiken?

Tip: wil je jouw doek gebruiken als gordijn en dus ophangen aan gordijnrails? In bovenstaand artikel wordt daarop ook ingegaan.

Tip: hang je doek niet op in vochtige ruimtes als de badkamer om schimmelvorming op het doek te voorkomen. Daarnaast neemt het doek geuren op: leuk als dat de aangename geur van wierook is maar minder als je doek in de keuken komt te hangen en kookgeurtjes opneemt.

Benodigdheden mandala doek ophangen

Om een mandala doek echt goed op te hangen, dus om jarenlang van een perfect effen opgehangen doek te kunnen genieten, worden een aantal simpele benodigdheden gevraagd:

  • Een stevige houten lat (waarop het doek uiteindelijk wordt vastgezet) van minimaal dezelfde lengte als de horizontale breedte van jouw mandala doek
  • Een handzaag voor hout, of nog beter een decoupeerzaag
  • Punaises of een nietmachine
  • Een potlood
  • 3 schroeven (lengte is de dikte van jouw houten lat plus 15 tot 20 millimeter) en bijbehorende (muur)pluggen
  • Schroevendraaier om de schroeven mee in te kunnen draaien
  • Een goede accuboormachine met een passend houtboortje én een passend steenboortje
  • Een waterpas
  • Een huishoudtrapje

Okay, als je deze materialen hebt verzameld wordt het tijd het doek op te gaan hangen.

Stappenplan mandala doek ophangen

Een mandala doek ophangen kan alleen, maar als het even kan raad ik je aan iemand te vragen die je kortstondig kan helpen, dit maakt het nog makkelijker. Hieronder volgen de stappen:

Stap Te doen
1

Meet de breedte van jouw mandala doek op. Zaag de houten lat vervolgens op precies dezelfde lengte af (zie onderstaande afbeelding).

Lengte lat gelijk maken aan breedte doek
Lengte lat gelijk maken aan breedte doek
2

Pak de boormachine met het houtboortje hierop gemonteerd. Boor vervolgens in het midden van de lat een gaatje(waar uiteindelijk een schroef doorheen gaat). Boor ook gaatjes aan beide uiteinden van de lat, let erop dat je minimaal 5 centimeter afstand houdt van het uiteinde van de lat (zie onderstaande afbeelding).

 Gat boren in lat, houdt minimaal 5 centimeter afstand af van de zijkant van de lat
Gat boren in lat, houdt minimaal 5 centimeter afstand af van de zijkant van de lat

Tip: zet, voordat je gaat boren, met een priem met vierkante kop een gaatje vóór in het hout, hiermee voorkom je eventueel splijten van het hout in de lengterichting (dus met de nerven mee).

3

Bepaal vervolgens waar op de muur je jouw doek wil ophangen: het doek komt aan de lat te hangen (mandala doeken zijn zwaar genoeg om mooi recht te blijven hangen: gewichten onderaan het doek of een lat aan de onderzijde van het doek is niet nodig). Let hierbij goed op de afmetingen van jouw doek, zorg dat het doek past en bijvoorbeeld niet over de grond komt te hangen.

Ik kan je uit ervaring aanraden een doek bij voorkeur niet in de volle zon te hangen, of dus op een plek waar het doek veel middagzon ‘ontvangt’. Het doek kan hierdoor makkelijk verkleuren en dat uit zich meestal in valere kleuren.

4

Steek het potlood bij je, pak de lat (met de drie er zojuist ingeboorde gaten) en druk deze tegen de muur op de gewenste positie (de lat markeert dus de bovenkant van jouw mandala doek). Waarschijnlijk zal je hiervoor op het huishoudtrapje moeten gaan staan.

Check vervolgens met een waterpas of de lat geheel horizontaal loopt (of laat dat door iemand anders doen). Zie onderstaande afbeelding.

 Checken of lat horizontaal loopt met behulp van een waterpas
Checken of lat horizontaal loopt met behulp van een waterpas
5

Nu de lat geheel waterpas loopt druk je de punt van het potlood door de gaatjes om zo markeringen op de muur te maken. Je kan weer van de trap afkomen en de lat op de grond leggen.

6

Pak vervolgens de boormachine en verwissel het houtboortje voor het steenboortje. Boor gaten in de muur op de gemarkeerde posities. Duw vervolgens de pluggen in de gaten.

Nu kan de lat op de muur worden geschroefd: dus schroeven door de gaten in de lat steken en precies in de zojuist geplaatste pluggen duwen, de schroeven vervolgens aandraaien met een schroevendraaier. De lat hangt nu netjes aan de muur.

Heb je heel harde betonnen muren en is boren lastig? Check dan mijn artikel Hoe Zelf Gaten Boren in Beton voor Gordijnrails? voor tips om makkelijk in beton te boren.

7

Tijd om de mandala doek aan de lat te bevestigen!

Dit doe je door het doek, van links naar rechts, vast te zetten met punaises (zie onderstaande afbeelding) of nietjes (gebruik je nietjes, klap de nietmachine dan open en druk de nietjes - met als tegengewicht de lat - in de lat. Je doek hangt, gefeliciteerd!

Mandala doek vastzetten aan lat
Mandala doek vastzetten aan lat

Is dat niet zonde, die gaatjes van punaises of nietjes door mijn mooie doek? Deze gaatjes zijn gelukkig dermate klein dat het geen ontsierende werking op jouw mandala doek zal hebben

Ik hoop dat je met deze instructies jouw mandala doek mooi hebt kunnen ophangen en kunt genieten van een jarenlang decoratief effect.

Recente artikelen

blender-of-staafmixer-gebruiken

Blender of Staafmixer Gebruiken?

Ik wilde groente en fruit (en misschien af en toe wat noten of ijs) kunnen fijnmalen om zo een gezonde lunch, ontbijt, soep, saus of smoothie te kunnen maken. Zowel een staafmixer als een blender kunnen voor dit vermalen worden gebruikt. Na het uitproberen van het vermalen van verschillende soorten etenswaren met een blender é […]

LEES MEER

 
aeg-6000-series-review

AEG 6000 Series Review

Een AEG wasmachine uit de 6000 serie: een top wasmachine maar ook wat mindere punten. Lees er hier alles over. Toen ik voor het eerst hoorde van deze wasmachine dacht ik dat met het getal ‘6000’ het toerental werd aangegeven… Niet dus! Tegenwoordig is een maximaal toerental (het aantal wentelingen dat de […]

LEES MEER