Een badkamerspiegel met verlichting… Alleen pluspunten en voordelen? Helaas niet. Ik heb de nadelen ook ondervonden. Lees er hier alles over.
De nieuwste trend in badkamerland is de badkamerspiegel met verlichting én meestal zit daar ook verwarming bij.
Hieronder wil ik graag ingaan op mijn positieve en negatieve ervaringen met dit type spiegel. Ik hoop dat je er wat aan hebt mocht je overwegen ook een badkamerspiegel met verlichting aan te schaffen. Laat ik direct beginnen met de voordelen.
Voordelen
Vooral als je iets nieuw hebt zal je eerst de voordelen zien, voor mij waren onderstaande voordelen aan dit type badkamerspiegel dan ook heel duidelijk (de nadelen zal ik later bespreken).
Nooit meer in de weer met handdoeken!
Dus een badkamerspiegel met verlichting en in de meeste gevallen verwarming… Nu is dat geen verwarming in de zin van ‘de badkamer verwarmen’ maar verwarming van de spiegel zélf om condensvorming op de spiegel te voorkomen (bijvoorbeeld na het douchen).
Door deze verwarming van de spiegel kan je na het douchen dus wél direct in de spiegel kijken en jezelf terugzien (zonder eerst met een handdoek over de spiegel te gaan). Bijzonder handig dus.
Tip: condensvorming op de spiegel voorkomen kan ook door je hele badkamer slim (en vooral energiezuinig) te verwarmen, lees hiervoor mijn artikel Badkamer verwarmen zonder CV. Warme lucht kan namelijk meer waterdamp bevatten waardoor dit niet op de badkamerspiegel kan neerslaan als condens.
Luxueuze uitstraling
Naast handig zijn de badkamerspiegels met verlichting bijzonder mooi en luxueus om te zien. Voorbij zijn de tijden van de verweerde badkamerspiegel die met wat zichtbare beugeltjes vastzit (waarbij je soms zelfs nog in de weer moest met van die kleine kurkhouten velletjes om de spiegel maar volledig vast te zetten).
Een moderne badkamerspiegel inclusief verlichting is vaak uitgevoerd in het wit of in het zwart. Dit betekent dat het frame, dus de omlijsting van de spiegel, in respectievelijk wit of zwart is (zie de foto geheel bovenaan – die van mij was dus wit). Daarnaast zijn er ook hele mooie frameloze spiegels (dus de facto zonder ‘kleur’) met verlichting verkrijgbaar.
Zeer energiezuinig (dus goedkoop in gebruik) & dimbaar
Ook is de verlichting van een moderne badkamerspiegel zeer energiezuinig, dus geen halogeenlampjes of tl-verlichting maar LED verlichting.
Doorgaans is deze LED verlichting ook nog dimbaar via een afstandsbediening of bedieningspaneel op de spiegel zelf. Ik vind dit ook een geweldige vooruitgang in de wereld van badkamerspiegels met verlichting waar geen genoegen meer wordt genomen met één lichtstand en dus lichtsterkte.
Sfeervolle verlichting
Dat de verlichting van de spiegel dimbaar is zorgt ervoor dat een ontspannen sfeer gecreëerd kan worden. Ga je dus bijvoorbeeld een keer in bad, dan zal in plaats van de vaak felle standaard badkamerverlichting de sfeerverlichting van de badkamerspiegel aan kunnen.
Soms is de kleur van de verlichting ook nog instelbaar, dikwijls in een range van (functioneel) wit tot een flame effect. Zo is een juiste sfeer creëren nog gemakkelijker (let wel dat hoe meer features je spiegel heeft, des te meer je er voor zal moeten betalen).
Een duidelijke reflectie
Het idee van de verlichting van de spiegel is niet alleen de badkamer te verlichten maar primair te zorgen voor een goede reflectie voor diegene die in de spiegel kijkt.
De reden dat de spiegel meestal aan alle zijden verlichting heeft is dat er op die manier geen schaduwen ontstaan welke kunnen zorgen voor een onduidelijke reflectie (als je een schram zou hebben op je linkerwang en er zou enkel spiegelverlichting vanaf de rechterzijde komen zou de schaduw daarvan beletten dat je de schram ziet).
Ben je een vrouw en zoek je een make-up badkamerspiegel met lampen zorg er dan dus voor dat je een spiegel kiest met verlichting aan alle kanten. Echter, voor een gedetailleerd spiegelbeeld is enkel de verlichting van de badkamerspiegel aanzetten niet optimaal (hierover later meer).
Tip: sommige badkamerspiegels met verlichting hebben een zogenaamde backlight aan alle kanten: hierbij schijnt het licht dus naar achteren, naar de wand. Om bijvoorbeeld make-up aan te brengen heb je meer aan de gewone non-backlight variant.
Makkelijke bediening
Hoe gaat zo’n badkamerspiegel met verlichting eigenlijk aan? Doorgaans gaat dat middels een verlichte knop ofwel touch-button (die je vooral overduidelijk ziet in het donker of de schemering – zie onderstaande afbeelding) op de spiegel zelf. Enkel een kwestie van indrukken dus.
Soms is er ook een kleine digitale klok in de spiegel verwerkt. Deze tijdsaanduiding licht dan op dezelfde manier op als de touch-button en is doorgaans net boven deze knop gepositioneerd.
Keur aan vormen en maten
Tegenwoordig zijn badkamerspiegels met verlichting in zowel vierkante als ronde vormen beschikbaar. De vierkante exemplaren zijn hierbij het meest populair. Er is momenteel ook een keur aan afmetingen beschikbaar: van klein tot écht heel groot. Ook voor jouw badkamer zal er dus zeker een mooie spiegel verkrijgbaar zijn.
Tip: maak je badkamer helemaal af met de nog altijd vrij onbekende kroonlijsten. Dit zijn sierlijsten die je badkamer omtoveren tot een oogstrelende en chique ruimte, wil je hier meer over weten lees dan mijn artikel Kroonlijst in de badkamer.
Makkelijke montage
Soms zien mensen op tegen de installatie van een nieuwe spiegel met verlichting. Ik kan je echter zeggen dat de montage tegenwoordig, als je een beetje handig bent - je kan bijvoorbeeld een gat boren in een wand en een waterpas hanteren - goed te doen is.
Kom je er toch niet uit dan kan je soms als extra service (tegen meerkosten) de spiegel laten bevestigen (of misschien ken je iemand die dit kosteloos voor je wil doen).
Bijkomend voordeel is de geringe dikte van moderne badkamerspiegels: je zal je dus geen ongeluk tillen tijdens de montage, ook al heb je een spiegel met een breedtemaat van 120 centimeter.
Nadelen
Op een gegeven moment ervaarde ik ook de mindere punten van de badkamerspiegel met verlichting, dit had vooral te maken met de kwaliteit van de weerspiegeling – dus het beeld in de spiegel als je ervoor staat. Daarnaast is wat te zeggen over de spiegel met verlichting als enige bron van verlichting in de badkamer. Hieronder een overzicht.
Niet bedoeld om je badkamer mee te verlichten
Ik schreef al kort dat een badkamerspiegel met verlichting er primair voor is om degene die voor de spiegel staat te verlichten om op die wijze een duidelijke reflectie te verkrijgen in de spiegel.
Probeer je de hele badkamer te verlichten met je spiegel dan zal je merken – ook al zet je de lichtsterkte op de hoogste stand – dat dit niet goed werkt. Enerzijds is de lichtintensiteit daar te gering voor en anderzijds is de positionering, dus aan de wand in plaats van aan het plafond, daarvoor ongeschikt.
Goede weerspiegeling als enkel de standaard badkamerverlichting aan is
Het viel mij op dat de weerspiegeling, en dan dus vooral de kwaliteit van de weerspiegeling, van de badkamerspiegel met verlichting prima was als enkel de standaard badkamerverlichting aan was.
Nu is standaard badkamerverlichting, dus de lamp aan het plafond van de badkamer, doorgaans behoorlijk fel. Dit is natuurlijk om ervoor te zorgen dat je alles in de badkamer goed kan zien (en dient dus niet als sfeerverlichting).
Die sterke standaard verlichting zorgt ervoor dat er veel licht op de badkamerspiegel met verlichting valt: daarmee ontstaat ook een uitstekend en helder spiegelbeeld (zie onderstaande afbeelding).
Op de foto zie je bijvoorbeeld de glazen afscheiding van de douchecabine prima (heb je nog zo’n oud douchegordijn hangen, overweeg deze dan te vervangen door een glazen douchedeur, dit staat echt geweldig – check hiervoor mijn artikel Douchegordijn vervangen).
Ook als je zelf voor de spiegel gaat staan is de reflectie, en ook gedetailleerde reflectie, zoals bijvoorbeeld gewenst bij het aanbrengen van make-up, prima.
Slechte weerspiegeling details als enkel verlichting van de badkamerspiegel aan is
Er waren momenten dat ik in plaats van de gewone badkamerverlichting enkel de verlichting van de badkamerspiegel aan had (en dan niet in een dim stand). Wat mij opviel was dat op deze momenten de gedetailleerde weerspiegeling in de spiegel helaas van mindere kwaliteit was, het was net wat te donker (zie onderstaande afbeelding).
Wil je dus bijvoorbeeld uiterlijke details in de spiegel checken dan zal enkel de verlichting van de badkamerspiegel zelf je niet de beste dienst bewijzen, ook al staat de lichtsterkte op de hoogste stand (zet beter de standaard badkamerverlichting ook nog even aan - hierover later meer).
Dit komt omdat een gedetailleerde weerspiegeling ook vraagt om licht dat in de spiegel valt (dus van de plafondverlichting) in plaats van vooral langs de spiegel (zoals de verlichting rondom de spiegel). Doe in deze gevallen, als je bijvoorbeeld make-up wilt aanbrengen, dus de standaard verlichting van de badkamer aan of zowel de verlichting van de spiegel als de standaard verlichting.
Wil ik hiermee zeggen dat een badkamerspiegel met verlichting waardeloos is? Nee, absoluut niet. Maar enkel de verlichting van de spiegel aanzetten om bijvoorbeeld make-up aan te brengen - of andere zaken te doen waarvoor je een gedetailleerd zicht nodig hebt - is geen goed idee: voor alle andere activiteiten in de badkamer is de verlichting van de badkamerspiegel wel functioneel en handig.
Ik moet hier nog bij opmerken dat als je veel natuurlijke lichtinval van buiten in je badkamer hebt, en bij voorkeur zonlicht dat rechtstreeks op je badkamerspiegel valt, dat dan enkel de verlichting van de spiegel aan hebben wél zal zorgen voor een gedetailleerde reflectie – maar in veel badkamers zal dit niet het geval zijn.
Goede weerspiegeling als zowel de standaard badkamerverlichting aan is en de verlichting van de badkamerspiegel
Natuurlijk kan je ook de standaard badkamerverlichting én de verlichting van de spiegel aanzetten. Dit zorgt voor een goede weerspiegeling, ook van details, waarbij je dus bijvoorbeeld prima make-up kunt aanbrengen (zie onderstaande afbeelding).
Wil je de badkamer in zijn geheel zoveel mogelijk verlichten dan is dit ook de beste manier, simpelweg omdat er meer ingeschakelde lichtbronnen in de badkamer aanwezig zijn. Praktisch gezien doe ik in de badkamer dus doorgaans beide lampen aan, dus zowel de standaard verlichting op het plafond als de verlichting van de spiegel.
Okay, ik hoop dat je wat aan deze badkamerspiegel met verlichting review hebt gehad en wens je al vast veel plezier met jouw spiegel!