Het was de hoogste tijd het douchegordijn te vervangen, ik twijfelde of er een douchedeur moest komen of een geheel nieuw anti-schimmel douchegordijn.
Gewone, niet anti-schimmel douchegordijnen hebben maar een beperkte levensduur. Vaak zal reeds na enige jaren verkleuring, schimmelvorming of kwaliteitsverlies (lees ‘scheurvorming’) optreden. Een duurder, kwalitatief beter gewoon douchegordijn gaat in mijn ervaring langer mee maar ook deze gaat na verloop van tijd kapot.
Naast kwaliteitsverlies kan de specifieke indruk die een douchegordijn maakt een reden zijn om ter vervanging voor een luxere glazen douchedeur (link naar bol.com) te kiezen.
Ik heb uiteindelijk zelf een glazen douchedeur geplaatst (zie onderstaande foto) en ben er tot op de dag van vandaag bijzonder tevreden mee. Later zal ik je uitleggen hoe jij dat ook zélf kan doen.
In eerste instantie had ik mijn oude douchegordijn vervangen door een kwalitatief goed anti-schimmel douchegordijn (link naar bol.com), en ik moet zeggen dat ik niet ontevreden was met dit gordijn. Het was puur uit esthetische overwegingen dat ik de glazen douchedeur uiteindelijk (zelf) heb geplaatst.
Wanneer vervang je eigenlijk een douchegordijn? Een douchegordijn wordt vaak vervangen als deze is verkleurd (vaak gelig), als er schimmel opzit, als er een plakkerige laag op is ontstaan (die dikwijls lastig te verwijderen is) of als er gaten (of vaker verticale scheuren) in zijn ontstaan.
Hieronder wil ik verder ingaan op anti-schimmel douchegordijnen en glazen douchedeuren – zo kan voor jou duidelijk worden welke optie het beste is als vervanging van jouw huidige douchegordijn. Ik zal positieve en negatieve punten van beide benoemen.
Daarna volgt de instructie voor het plaatsen van een glazen douchedeur (ja, dat kan jij ook zelf!). Ook voorbereidende werkzaamheden en een materialenlijst komen daartoe aan bod. Laat ik eerst beginnen met de criteria voor een goed douchegordijn, eigenlijk de criteria voor een goede douche afscheiding.
Wat is een goed douchegordijn
Een douchegordijn, en eigenlijk een douche afscheiding (dus ook een douchedeur), gebruik je om te voorkomen dat water afkomstig van de douche zich door de badkamer kan verspreiden. Als je uit de douche komt en je voeten hebt afgedroogd voorkom je met een douchegordijn dat je opnieuw in een plas water komt te staan.
Daarnaast behoudt een douche afscheiding de warmte in een douche omgeving: zowel warmte als waterdamp wordt belet zich vrijelijk te kunnen verspreiden door de doucheruimte waardoor het in de douche/douchecabine zelf aangenaam warm blijft.
De criteria voor een goed douchegordijn zijn:
-
Waterdicht
Douchegordijnen worden doorgaans gemaakt van een waterdichte kunststof. Vooral de kunststoffen plastic (PEVA) en polyester zijn populair.
-
Makkelijk te wassen
Aangezien douchegordijnen makkelijk vuil worden is het belangrijk dat ze te wassen zijn. Gordijnen van polyester kunnen in een wasmachine gewassen worden met de minste kans op scheurvorming. Polyester wordt namelijk minder snel zacht dan plastic bij verwarming.
-
Decoratief of neutraal uiterlijk
Natuurlijk moet een douchegordijn er een beetje leuk of juist neutraal uitzien of eventueel zoveel mogelijk uit het zicht te halen zijn. Om dit laatste te bereiken bestaan er ook oprolbare douchegordijnen, dit douchegordijn werkt simpelweg als een rolgordijn. Sommige mensen zweren bij dit type douchegordijn vanwege diens onopvallende verschijning.
-
Sterk
Een douchegordijn moet sterk zijn zodat bij het open en dicht doen van het gordijn geen scheuren in het gordijn ontstaan.
Polyester is een sterker materiaal dan plastic. PVC (poly vinyl chloride) en vinyl is weer sterker dan plastic, de douchegordijnen in de rolgordijn variant zijn daarom meestal van PVC.
-
Snel droog
Een snel drogend gordijn voorkomt verkleuring en schimmelvorming. Door een gordijn na een douchebeurt af te drogen en geheel dicht te laten (zodat er veel lucht bij kan komen) wordt het droogproces versneld.
Sommige gordijnen bestaan gedeeltelijk uit katoen. Hoewel het gordijn hier dikker door aanvoelt, zonder problemen in een wasmachine gewassen kan worden én minder plakt bij contact met je lichaam zal het minder snel drogen. Ik raad je daarom aan geen douchegordijn met daarin katoen aan te schaffen.
-
Schimmel werend
Een goed douchegordijn is schimmelwerend. Hiertoe is het materiaal van het gordijn zo gemaakt (of gecoat) dat water geenszins het materiaal kan binnendringen. Vocht kan zo niet in diepere lagen van de stof komen waardoor schimmel geen kans heeft zich te vormen.
Onthoud dat schimmel ontstaat uit een schimmelspoor onder voorwaarde van een vochtige omgeving. Warmte werkt hierbij als katalysator, zonlicht remt dit proces juist af (probeer daarom ook altijd - als dit mogelijk is –zonlicht (uv-straling), op het douchegordijn te laten schijnen in jouw badkamer).
Okay, hieronder ga ik beginnen met een vergelijking tussen een gewoon douchegordijn vervangen door een anti-schimmel variant versus een glazen douchedeur.
Douchegordijn vervangen door anti-schimmel douchegordijn
Een gewoon douchegordijn vervangen door een (duurder) anti-schimmel variant heeft verschillende voordelen. De anti-schimmel gordijnen weren niet alleen schimmel maar zijn vaak van goede kwaliteit waardoor verkleuring én scheurvorming minder snel optreedt.
Ook hoef je een anti-schimmel gordijn niet af te drogen (of te laten luchten) na het douchen om schimmelvorming te voorkomen. Het gordijn zélf zorgt er nu immers voor dat geen schimmelvorming op het gordijn kan plaatsvinden.
Een groot voordeel van een anti-schimmel gordijn ten opzichte van een glazen douchedeur is de prijs. In de laagste prijsklasse vind je al anti-schimmel gordijnen voor enkele tientjes. In het hogere segment kunnen ze tot 100 euro kosten.
Nadelen hebben anti-schimmel gordijnen ook. Hoewel ze beduidend langer meegaan dan gewone douchegordijnen valt de levensduur in het niet ten opzichte van een glazen douchedeur. Ga er bij een anti-schimmel gordijn vanuit dat ze een jaar of 5 meegaan.
Een ander nadeel van een gordijn ten opzichte van een douchedeur is het genoemde ‘plakken bij lichaamscontact’. Dit plakken ontstaat door de zuigende werking die de warme douchecabine heeft op het gordijn in een relatief koelere badkamer. Het plakken wordt ook veroorzaak door de gecreëerde lagere druk in de cabine door de douchestraal: hierdoor wordt het gordijn als het ware naar binnen gezogen.
Nu bestaan er anti-schimmel douchegordijnen die aan de onderzoom zijn verzwaard, hierdoor vindt het plakken veel minder plaats (natuurlijk kan je ook zelf de onderkant van het gordijn verzwaren door er bijvoorbeeld een aluminium strip op vast te klemmen).
Een groot nadeel van een anti-schimmel douchegordijn ten opzichte van een glazen douchedeur is de weinig oogstrelende en luxe uitstraling van een gordijn. Vooral als je hebt geïnvesteerd in een mooie badkamer kan een douchegordijn hier sier afhalen.
Een handige samenvatting van bovenstaande:
Voordeel | Nadeel |
---|---|
Goedkoop | Gaat niet lang mee |
Droogmaken hoeft niet | Plakt bij lichaamscontact |
Weinig stijlvolle indruk |
Douchegordijn vervangen door glazen douchedeur
De uitgesproken voordelen van een glazen douchedeur ten opzichte van een douchegordijn zijn uitstraling en levensduur.
Een (gehard) glazen douchedeur gaat decennia mee en waarschijnlijk hoef je deze nooit meer te vervangen. Bij een zorgvuldige montage van de deur is de constructie ronduit stevig (en je hoeft niet bang te zijn dat het veiligheidsglas breekt als er iets te wild mee wordt omgegaan).
De uitstraling van een glazen douchedeur is daarnaast geweldig, de deur geeft een heel afgewerkte en stijlvolle indruk van je badkamer. Op de een of andere manier vind ik het ook gewoon een stuk minder rommelig eruitzien dan een douchegordijn.
Een nadeel van een glazen douchedeur is dat je deze moet droogmaken als je hard water vanuit de waterleiding verkrijgt.
Hard water? Hard water is leidingwater wat veel calcium en magnesium bevat hetgeen de typische kalkaanslag op bijvoorbeeld de douchekop, maar dus ook op de douchedeur, kan veroorzaken. En onooglijke kalkafzetting op een glazen douchedeur valt direct op.
Hebben veel glazen douchedeuren geen anti-kalk coating? Ja, klopt. Maar toch helpt deze coating vaak niet om kalkafzetting op het glas te voorkomen. Met enige regelmaat droogmaken na het douchen blijft geboden. Heb je hard water en een glazen douchedeur met anti-kalk coating dan zal je de deur dus toch moeten droogmaken.
Om de hoeveelheid calcium en magnesium in het leidingwater te verkleinen, en dus niet de deur te hoeven droogmaken, kan een waterontharder worden gebruikt. Met een waterontharder kan van hard water – je raadt het al – zacht water worden gemaakt.
Waterontharders zijn beschikbaar als ontharders die om een leiding worden geplaatst en als complete zelfstandige units die aan het begin van de waterleiding in huis worden geplaatst (door een gespecialiseerd bedrijf).
Een ander nadeel van een glazen douchedeur is de relatief hoge prijs in vergelijking met deze voor een anti-schimmel douchegordijn. Glazen deuren beginnen met een prijs vanaf enkele honderden euro’s.
Samenvattend:
Voordeel | Nadeel |
---|---|
Gaat lang mee | Duur |
Luxe uitstraling | Droogmaken (ondanks anti-kalk coating) indien hard water |
Als voor jou duidelijk is geworden dat je voor een glazen douchedeur gaat kiezen als vervanging van je douchegordijn kan je deze vervanging zelf gaan uitvoeren. Om deze vervanging tot een goed einde te brengen volgt verder in dit artikel:
- een lijst van benodigdheden om deze klus te klaren
- de voorbereiding voor het vervangen van een douchegordijn door een douchedeur
- een stappenplan voor de daadwerkelijke vervanging
Benodigdheden douchegordijn vervangen door douchedeur
Om een glazen douchedeur te monteren heb je een aantal gereedschappen en materialen nodig.
Lijst van benodigdheden:
- Houten latje van circa 6 millimeter dik (je kan ook meerdere kleine blokjes van hout of plastic gebruiken, bijvoorbeeld de blokjes die wel gebruikt worden bij het leggen van een laminaatvloer)
- Goede boormachine
- Steenboortjes (van verschillende diameters)
- Schilderstape (voorkomt wegschieten van de boor)
- Potlood (aftekenen boorgaten voor bevestiging scharnieren)
- Meetlint (voor het afmeten van lengte en breedte maten)
- Schroeven plus bijpassende pluggen (voor het vastzetten van de scharnieren van de douchedeur in de muur)
- Hamertje (voor zorgvuldig intikken pluggen)
Voorbereiding douchegordijn vervangen door douchedeur
Begin als voorbereiding met het opmeten van de maten van de douchedeur die jij nodig hebt. Omdat muren zelden recht staan is het belangrijk het punt te vinden waar de horizontale afstand tussen de muren het kleinst is. Meet op dit kleinste punt de afstand van muur tot muur.
Deze gemeten breedte moet niet de uiteindelijke breedte van jouw glazen deur worden omdat de deur dan niet open en dicht kan. Haal voor een juiste breedte van de douchedeur in totaal 6 millimeter van deze breedte af: de deur kan nu wel open en dicht en een eventuele kier kan desgewenst uiteindelijk worden afgewerkt met een plastic afdichtstrip.
Ik heb extreem scheven muren!? In dat geval raad ik je aan geen kant-en-klare deur te kopen maar een op maat gesneden exemplaar, verschillende douchedeur aanbieders bieden deze service aan.
Kijk vervolgens tot welke hoogte je de douchedeur wil laten komen vanaf de vloer. Dit zal vaak afhangen van de hoogte van de positionering van de douchekop. Houd er rekening mee dat een douchedeur ongeveer 6 millimeter boven het vloeroppervlak moet worden geplaatst.
Ga nu voor de douche staan en bedenk of de douchedeur opening links of rechts moet komen. Vaak zal dit afhangen van de beschikbare ruimte in jouw badkamer. Moeten de scharnieren links komen dan heb je een linksdraaiende deur nodig, moeten ze rechts komen een rechtsdraaiende deur.
Bedenk dat een douchedeur van het type saloondeur of pendeldeur is: de deur kan dus zowel naar binnen als buiten zwaaien.
Nu je de maten en draairichting hebt kan je een glazen douchedeur die bij jouw in de smaak valt bestellen.
Hoe douchegordijn vervangen door een douchedeur
Hieronder volgt het stappenplan voor het vervangen van je oude douchegordijn door een douchedeur.
Stap | Te doen |
---|---|
1 |
Zodra je de deur in huis hebt kan je starten met het monteren van het handvat en de scharnieren. Omdat de deur een stukje van de grond af geplaatst moet worden raad ik je aan een houten latje van circa 6 millimeter dik op de vloer te leggen en wel op de plek waar de deur moet komen (zie onderstaande afbeelding). Let er op dat je de douchedeur tegen een zacht oppervlak laat rusten om beschadiging te voorkomen (zoals je op de foto hierboven kan zien leunde de deur tegen een handdoek die in een wasbak was gelegd). Til de deur vervolgens op het latje. |
2 |
Teken nu de punten af waar de scharnieren moeten worden vastgeschroefd in de muur (zie onderstaande afbeelding). De deur kan daarna weer worden verwijderd. |
3 |
Tijd om de gaten te boren op de afgetekende posities. Ik raad je aan een stukje schildertape over de markeringen te plakken: de stippen blijf je hierdoor zien maar de boor zal door het tape minder makkelijk wegschieten op het harde en gladde tegeloppervlak, zo kan je dus een mooi recht gat boren (zie onderstaande afbeelding). Ik heb eerst geboord met een steenboortje van geringe diameter, daarna heb ik pas een boor met de juiste diameter gebruikt. Hiermee wordt tegelbreuk voorkomen. Voorkom tegelbreuk eveneens door niet met de hamerstand te boren. |
4 |
Na het boren van de gaten kunnen de pluggen in de gaten worden geduwd. Vaak gaat dit, ondanks het gebruik van juiste diameter pluggen, niet gemakkelijk en kan de plug niet handmatig geheel in het gat worden geduwd. Tik dan rustig met een klein hamertje op de bijbehorende schroef die je een stukje in de plug duwt (tot deze niet verder kan). Op de plug zelf slaan om deze geheel in de muur te krijgen leidt er vaak toe dat de plug aan de buitenrand beschadigt. Na het intikken van een plug haal je de schroef er natuurlijk weer uit en gebruik je deze eventueel voor de volgende plug. |
5 |
Nadat alle pluggen zijn geplaatst kan de deur weer op positie worden gezet. Schroef de deur via de scharnieren vast aan de muur, verwijder het houten latje onder de deur en test of de deur bij het open en dicht doen soepeltjes loopt. Bij veel douchedeuren kan de positie waarin de deur uiteindelijk terugvalt (na open of dicht doen) worden ingesteld. Dit is het zogenaamde 0-punt en deze kan worden ingesteld door het vastdraaien van kleine inbusschroeven in de scharnieren. Tot slot kan een eventuele afdichtstrip aan de onderkant en zijkant van de deur worden geplaatst (zie onderstaande afbeelding). |
Hiermee is jouw glazen douchedeur geplaatst! Rest me nog je alvast veel plezier toe te wensen met jouw nieuwe douchedeur.