Ga naar de hoofd inhoud
MENU

Badkamer Verwarmen zonder CV: de Beste Manier

badkamer verwarmen zonder cv

De badkamer is een plek waar je af en toe én meestal voor korte duur bent. De radiator in de badkamer - welke is aangesloten op de centrale verwarming (cv) - heb ik om die reden bijna nooit aan staan.

Als ik in de badkamer ben wil ik echter wel dat het er snel warm wordt. Dit lukt niet binnen korte duur met het opendraaien van de radiator, het duurt dan te lang voor de warmte goed voelbaar is.

Dit bracht mij op de vraag wat de beste manier is om een badkamer te verwarmen zonder gebruik te maken van de cv?

De beste manier om een badkamer te verwarmen zonder gebruik te maken van de cv is met een infraroodpaneel. Een infraroodpaneel verwarmt een badkamer snel, is goedkoop in aanschaf én heeft een laag energieverbruik. Dit maakt een infraroodpaneel ideaal voor sporadisch en kortstondig verwarmen.

Hoewel een infraroodpaneel een type elektrische verwarming is, werkt deze geheel anders dan het populaire elektrische kacheltje. Het elektrische kacheltje mag dan eveneens goedkoop (of zelfs zeer goedkoop) in aanschaf zijn, het energieverbruik is vele malen groter.

Voor het verwarmen van een ruimte zijn tegenwoordig veel verschillende manieren beschikbaar. Elke manier heeft zijn voor- en nadelen. Hieronder een overzicht met uiteindelijk een overwogen conclusie.

Vloerverwarming

Bij vloerverwarming vindt de verwarming plaats vanuit de vloer. De verwarmingselementen zijn onzichtbaar weggewerkt in het vloeroppervlak. Met een schakelaar (thermostaat) kan je een gewenste temperatuur instellen. Er bestaan twee varianten vloerverwarming: die met warm water en de elektrische variant.

Warm water vloerverwarming

Bij vloerverwarming met water wordt warm water door kunststof buizen van maximaal 2 cm gepompt welke in een spiraal zijn gelegd.

Dit type vloerverwarming is echter aangesloten op de cv-installatie wat resulteert in een langzame opwarming, gelijk aan die van een radiator. Precies wat niet de bedoeling is.

Elektrische vloerverwarming

Bij elektrische vloerverwarming worden kabels, matten (met daarin kleinere kabels) of folie door middel van elektriciteit verwarmd. Deze elektrische verwarmingselementen worden op het stroomnet aangesloten maar zijn desondanks zelfs veilig bij gebruik in vochtige ruimtes zoals de badkamer.

Het duurt ongeveer 20 tot 30 minuten voordat de opgewekte warmte goed voelbaar is: vloerverwarming gaat vooral om het verwarmen van de vloer en indirect om het verwarmen van een hele kamer.

Hoewel elektrische vloerverwarming steeds efficiënter wordt in de omzetting van weerstand naar warmte (en dus steeds lager in energieverbruik wordt) is het geen uitgesproken voordelige optie. Bovendien, hoe groter het te verwarmen oppervlak hoe meer energie nodig is.

Om een ruimte in zijn geheel te verwarmen is elektrische vloerverwarming duurder dan verwarming door middel van een radiator.

Vloerverwarming kan je eventueel zelf aanleggen maar de bestaande vloer moet je hiervoor verwijderen. Dit betekent in de badkamer de vloertegels verwijderen, wat vaak een hele klus is, en daarna nieuwe tegels leggen.

Vloerverwarming badkamer voordelen en nadelen:

Vloerverwarming badkamer voordelen en nadelen
Voordeel Nadeel
De elementen welke verwarmen zijn onzichtbaar weggewerkt. Warm water vloerverwarming is aangesloten op de cv-installatie. Verwarming duurt lang.
Verwarming gehele ruimte met elektrische vloerverwarming duurt te lang, 20 a 30 minuten.
Elektrische vloerverwarming is duurder dan verwarming door een radiator.
Bij een bestaande badkamer de tegels verwijderen en nieuwe tegels leggen.

Airco

Veel mensen denken bij een Airco (afkorting van airconditioning) aan een verkoelende werking. Niets is minder waar: met een hedendaagse kwaliteits airco kan je prima lucht verwarmen.

Tegenwoordig zijn airco’s ook energiezuinig. Het verwarmen van een ruimte met een airco is daardoor goedkoper dan met een cv-installatie (welke op gas werkt) tot ongeveer 0 graden Celsius. Wordt het dus nooit echt koud in je badkamer dan is dit een slimme optie.

Verwarmen met een airco gaat relatief snel: binnen 10 minuten is de warmte goed voelbaar in een hele ruimte.

De kosten van een airco zijn echter hoog en bovendien moet er naast een binnenelement een buitenelement worden geplaatst (aan de muur of op het dak).

De installatie van een airco kan daarom het beste worden uitgevoerd door een specialist. Deze relatief hoge kosten worden op den duur gecompenseerd met de verminderde energiekosten ten opzichte van een cv-installatie.

In het binnenelement van een airco zit een ventilator. In oudere modellen airco’s kon je deze vaak goed horen. Tegenwoordig zijn deze - in elk geval bij de duurdere airco’s - behoorlijk stil, maar hiermee is een airco niet geluidloos zoals een goed afgestelde radiator.

In mijn onderzoek zag ik dat er ook mobiele airco’s te koop zijn. Bij dit type airco’s is er geen buitendeel nodig, in plaats daarvan wordt via een slang warme en vochtige lucht afgevoerd.

Deze afvoerslang zal echter wel via bijvoorbeeld een raam naar buiten moeten worden geleid, waarbij rekening moet worden gehouden met een degelijke isolatie. Bovendien is het energieverbruik van een mobiele airco hoog.

Airco badkamer voordelen en nadelen:

Airco badkamer voordelen en nadelen
Voordeel Nadeel
Gunstig energieverbruik tot 0 graden Celsius. Aanschaf en (eventuele) installatiekosten hoog.
Verwarming van de badkamer binnen 10 minuten. Binnen- en buitendeel: ingrijpende aanpassingen vaak noodzakelijk.

Infrarood

Wie wel eens in een sauna of wellnessfaciliteit is geweest heeft waarschijnlijk kennis gemaakt met de infraroodlamp. Ook op de buiten terrassen van horecagelegenheden wordt steeds meer gebruik gemaakt van infraroodlampen.

De infraroodlamp verspreidt een voor het menselijk oog niet zichtbare straling die voorbij het zichtbare rode spectrum ligt. Een kenmerk van deze straling is diens hoge temperatuur. Een ander kenmerk is dat de straling minder energie bevat dan zichtbare straling of UV-straling – daarom kan deze straling als ongevaarlijk worden aangemerkt.

Sommige infraroodlampen zijn specifiek gebouwd om de straling diep in de huid te laten dringen: zo wordt de bloedcirculatie bevordert en kan verlichting worden geven bij bijvoorbeeld spier- of gewrichtspijn.

De infraroodlampen die enkel warmte afgeven - zoals de genoemde lampen bij horecagelegenheden of de lampen voor gebruik in de badkamer - hebben dit heilzame kenmerk niet.

De verwarmende lampen verwarmen niet de lucht maar de objecten waar de straling op valt (bijkomend voordeel: badkamervloer en -wanden blijven zo droger en daardoor bestaat minder kans op schimmelvorming).

In de badkamer is een infraroodlamp te monteren op het plafond of op een wand. Meestal is dit in de vorm van een zogenaamd paneel (een vlakke plaat) met een thermostaat. De voeding van een infraroodpaneel loopt via een kabel naar een stopcontact. Deze kabel van het infraroodpaneel naar het stopcontact zal je dus wel moeten wegwerken wil je deze niet in het zicht hebben.

Meestal kan je de installatie van een infraroodpaneel zelf eenvoudig uitvoeren. Let er op dat een dergelijk paneel voor badkamergebruik waterdicht is. De kleur van een paneel is meestal wit maar ook een spiegelend exemplaar is mogelijk. Het design van een infraroodpaneel is over het algemeen stijlvol en modern. Dit stijlvolle en goede paneel is verkrijgbaar op de website van bol.com. Dit wat luxere paneel bij coolblue.nl

Met een spiegelend infraroodpaneel heb je twee functies in één: gebruik als spiegel (en altijd zonder condens) en gebruik als warmtebron.

Er bestaan zelfs grote spiegelende panelen waarop ook handdoekstangen of -haken zijn bevestigt: zo worden handdoeken sneller droog én wordt de ruimte tegelijkertijd verwarmd. Deze dubbele functie doet denken aan de handdoekradiator (daarover later meer).

Als je kinderen hebt is een plafond montage waarschijnlijk beter: het paneel wordt namelijk heet en kan bij aanraken brandwonden veroorzaken. Voordeel van een plafondmontage is ook dat er waarschijnlijk minder objecten zijn die de warme straling kunnen blokkeren.

Houd er rekening mee dat het stralingsbereik maximaal een aantal meter is. Heb je dus een grote badkamer die in het geheel verwarmd moet worden dan heb je meerdere panelen nodig. Heb je een bijzonder hoge badkamer, meer dan 3 meter hoog, dan is wandmontage het beste.

Het grootste voordeel van een infraroodpaneel is dat deze erg snel voor warmte zorgt, vaak binnen enkele minuten. Hierdoor hoef je het paneel slechts kort aan te doen. Dit scheelt enorm in energieverbruik en in uiteindelijke energiekosten.

Let er wel goed op dat je het paneel uitschakelt als je de badkamer verlaat. Een koppeling aan een bewegingssensor is een goed idee.

Infrarood verwarming badkamer voordelen en nadelen:

Infrarood verwarming badkamer voordelen en nadelen
Voordeel Nadeel
Verwarming van de badkamer binnen enkele minuten. Kabel(s) wegwerken.
Hoeft maar kort aan: zeer gunstig energieverbruik. Grote ruimte = meer panelen = minder voordelig.

Elektrisch

Hoewel elektrische vloerverwarming en infraroodpanelen ook een type van elektrische verwarming zijn vallen ze niet onder warmte gegenereerd door een keramisch onderdeel (de elektrische kachel) of verwarming van langsstromende lucht (de elektrische radiator of convector).

Ook bij een elektrische radiator, convector of kachel moet altijd goed worden opgelet of deze geschikt is voor badkamergebruik. Houdt bij de positionering van een dergelijke elektrische verwarming rekening met hoe vochtbestendig het element is: waterdicht is vaak beter dan spatwaterdicht als de verwarming dicht bij bijvoorbeeld kraan of douche wordt geplaatst.

Elektrische radiatoren

Een elektrische radiator lijkt op een gewone radiator in die zin dat een vloeistof in de radiator wordt opgewarmd. Deze vloeistof warmt zo de radiator op welke op zijn beurt langsstromende lucht verwarmt.

De opwarming van de vloeistof in de elektrische radiator gebeurt elektrisch. Dit betekent dat de radiator moet worden aangesloten op het stroomnet met behulp van een kabel. Helaas zijn de meeste elektrische radiatoren niet zuinig in energieverbruik.

Een speciaal type elektrische radiator is de zogenaamde handdoekradiator. Dit type radiator, welke iets wegheeft van een kleine trap, combineert op handige wijze verwarming met een ophangplek voor handdoeken.

Er bestaan ook handdoekradiatoren die worden aangesloten op de cv-installatie of op zowel het stroomnet als op de cv-installatie.

Veel modellen elektrische radiatoren zijn vanwege hun klassieke ‘radiator uiterlijk’ nogal fors. De opwarming van een ruimte met een elektrische radiator gebeurt wel sneller dan bij een radiator aangesloten op de cv-installatie.

Handdoekradiator
Handdoekradiator

Elektrische convectoren

Elektrische convectoren zijn een ook een soort elektrische radiatoren die echter koude lucht aantrekken, verwarmen en weer als warme lucht afgeven. Deze warme lucht stijgt, terwijl koude (of weer afgekoelde lucht) wordt aangezogen, waarop de verwarming weer plaatsvindt.

Deze methode, die convectie wordt genoemd, is niet bijzonder efficiënt: de temperatuur bij het plafond is vaak hoger dan de temperatuur bij de grond. Daarnaast vraagt deze methode veel energie.

Voordeel van een elektrische convector is diens lage prijs en een snelle opwarming van een bescheiden ruimte.

Elektrische kachel

De elektrische kachel is de meest mobiele en compacte vorm van verwarming. Vaak zijn de afmetingen en het gewicht bescheiden, denk aan een klein formaat schoenendoos, en daarom vooral geschikt voor het opwarmen van kleine ruimtes.

Ondanks zijn kleine formaat gaat de opwarming van een bescheiden ruimte snel, vaak binnen enkele minuten. Dit doet denken aan de snelle opwarmingstijd van een infraroodpaneel. In een elektrische kachel wordt meestal warmte gegeneerd door een keramisch onderdeel dat warm wordt en is in te stellen met een thermostaat.

Door het gebruik van een zelfregulerende temperatuur (PTC of positive temperature coefficient) bij de meest moderne modellen elektrische kachels is het energieverbruik lager dan voorheen het geval was.

Toch is het energieverbruik van elektrische kachels relatief hoog. De prijs van een elektrische kachel is echter bijzonder laag. Deze lage prijs zorgt er voor dat het elektrische kacheltje veel wordt verkocht.

Elektrisch verwarmen (exclusief elektrische vloerverwarming en infraroodpanelen) badkamer voordelen en nadelen:

Elektrisch verwarmen (exclusief elektrische vloerverwarming en infraroodpanelen) badkamer voordelen en nadelen
Voordeel Nadeel
Snelle verwarming. Hoog energieverbruik.
Relatief lage aanschafkosten.
Soms mobiele units, geen montage.

Conclusie

Vloerverwarming voor sporadisch en kort gebruik van de badkamer is niet aan te raden. Het opwarmen van de badkamer met warm water vloerverwarming duurt namelijk lang. Het opwarmen van de badkamer met elektrische vloerverwarming duurt weliswaar korter (20 a 30 minuten) maar nog te lang. Bovendien is elektrische vloerverwarming relatief duur.

Airco is een qua energieverbruik voordelige optie, echter de aanschaf- en installatiekosten zijn hoog. Het is bovendien, door het gebruik van een buitendeel, een dikwijls nogal ingrijpende aanpassing voor slechts het af en toe én kortstondig verwarmen van een badkamer.

Mocht je de airco ook willen gebruiken ter verkoeling en in meerdere vertrekken dan is dit tegenwoordig absoluut een voordelige optie ten opzichte van de gas gestookte cv-installatie.

Het infraroodpaneel is zeer geschikt om een badkamer snel en voordelig warm te maken. Zijn er dan geen nadelen aan het gebruik van infraroodpanelen in de badkamer? Helaas zijn deze er wel. Je zal waarschijnlijk de kabel van een paneel moeten wegwerken en indien je een grote badkamer hebt, en deze in zijn geheel wil verwarmen, meerdere panelen nodig hebben.

Daarnaast valt en staat het infraroodpaneel met de gebruiksduur: zet hem aan zodra je hem nodig hebt en schakel hem uit wanneer je de badkamer verlaat. Vergeet je het paneel uit te zetten dan vervalt het voordelige energieverbruik.

Elektrisch verwarmen van de badkamer met een radiator, convector of kachel is niet de beste manier. Hoewel het opwarmen relatief snel gaat en de verwarmingseenheden soms mobiel zijn, zijn deze manieren van elektrische verwarming relatief duur. De aanschafprijs van het vooral zeer goedkope elektrische kacheltje maakt veel goed, maar deze lage initiële prijs wordt te niet gedaan door de hoge energiebehoefte.

Ik hoop dat je met deze informatie een goede keuze kan maken en kan gaan genieten van een warme badkamer op precies die momenten dat jij er bent.

Recente artikelen

blender-of-staafmixer-gebruiken

Blender of Staafmixer Gebruiken?

Ik wilde groente en fruit (en misschien af en toe wat noten of ijs) kunnen fijnmalen om zo een gezonde lunch, ontbijt, soep, saus of smoothie te kunnen maken. Zowel een staafmixer als een blender kunnen voor dit vermalen worden gebruikt. Na het uitproberen van het vermalen van verschillende soorten etenswaren met een blender é […]

LEES MEER

 
aeg-6000-series-review

AEG 6000 Series Review

Een AEG wasmachine uit de 6000 serie: een top wasmachine maar ook wat mindere punten. Lees er hier alles over. Toen ik voor het eerst hoorde van deze wasmachine dacht ik dat met het getal ‘6000’ het toerental werd aangegeven… Niet dus! Tegenwoordig is een maximaal toerental (het aantal wentelingen dat de […]

LEES MEER