Bij mijn woning is een nokverhoging geplaatst (zie foto) en ik word wel eens gevraagd naar mijn ervaringen hiermee. Ik ben helaas niet alleen maar positief, maar misschien dat jij mijn kritiekpunten niet zo erg vindt.
Voordat ik op de proppen kom met mijn zelf ervaren voor- en nadelen, wil ik je vragen naast de bovenste foto, ook de foto hieronder even te bekijken. Dan is het duidelijker hoe ik tot mijn pluspunten en minpunten kom.
Hieronder dan het overzicht van mijn ervaren voor- en nadelen (later geef ik toelichting bij de beknopte omschrijvingen):
Nadeel | Voordeel |
---|---|
Lastig warm te krijgen | Uitzicht |
Lastig bij schoorsteen | Ruimtelijk effect binnen |
Dakpannen vervangen veel duurder | Meer ruimte voor (hoge) opslag |
Lastiger zonnepanelen installatie | Sporten |
Zon tegengehouden |
Ben ik nu tegen het plaatsen van een nokverhoging? Nee, maar als bovenstaande nadelen ook voor jou échte nadelen blijken te zijn, overweeg dan in plaats van een nokverhoging een dakkapel met een gewoon plat dak te laten plaatsen.
Een dakkapel met plat dak lost de genoemde nadelen namelijk in één klap op. Ik laat mijn nokverhoging dan ook daadwerkelijk vervangen door een ‘plat dak’ dakkapel. Ik heb zelfs al een keuze gemaakt uit de verschillende aanbieders.
Helaas loopt deze vervanging wel weer behoorlijk in de kosten (ik heb verschillende dakkapel offertes opgevraagd via deze site, overigens geheel gratis en vrijblijvend), maar uiteindelijk is dit mij alle moeite én de investering waart.
Als je nog steeds positief bent over een eventuele nokverhoging lees dan hieronder mijn zelf ervaren voordelen. Als je direct meer wil weten over de negatieve ervaringen/nadelen scroll dan een stukje naar beneden.
Positieve ervaringen van een nokverhoging
Ik heb echt lang genoten van de nokverhoging bij mijn huis. Dit komt omdat zowel de zolderkamer als de zolderoverloop hierdoor enorm werden beïnvloedt. Eigenlijk is een nokverhoging gewoon een dakkapel met een hoog, schuin dak.
Over het algemeen is een nokverhoging onderhoudsvrij omdat hoogwaardige materialen worden gebruikt. Zoals je op de bovenste foto ziet zijn er bij mij ook ventilatieroosters geplaats: de frisse lucht die hierdoor kan binnenkomen werkt goed tegen een vochtige lucht op zolder (en dito beslagen ramen/schimmel/zilvervisjes).
Uitzicht
Het eerste voordeel is absoluut het uitzicht dat ontstaat met een nokverhoging. Nu woon ik aan een park en kijk dus uit op bomen, maar bijna alles is beter dan géén uitzicht vanaf de zolderverdieping (aka een uitzicht op een saaie, schuine wand).
Over het algemeen is de hele voorgevel van de dakkapel van glas, met daarin ook enkele (draai/kiep) ramen. Hierdoor is maximaal genieten van het uitzicht mogelijk.
Hoewel voor elk raam apart betaald moet worden, is het natuurlijk heerlijk dat de mogelijkheid bestaat om veel frisse lucht binnen te laten komen. Zelfs een raam op een kier laat meer buitenlucht binnen dan een ventilatierooster. Een raam geheel openzetten, zoals in de zomer, maakt het uitzicht nog levendiger.
Al dat glas zorgt er uiteraard ook voor dat veel daglicht naar binnen kan komen. En een kamer die baadt in daglicht is uiteraard een prettige kamer om in aanwezig te zijn.
Ruimtelijk effect binnen
Zoals je op de tweede foto kan zien zorgt een nokverhoging voor een heel vrij, ruimtelijk gevoel. Vooral een lichte kleur (zoals wit) draagt bij aan dit ruimtelijke effect.
Ken je dat benauwde gevoel van een zolderkamer met een schuin dak? Met een nokverhoging is dit claustrofobische gevoel direct weg. Van vaak een soort neerslachtig opberghok, is met een nokverhoging een zolderkamer om te toveren tot een volwaardige kamer (zoals bijvoorbeeld een slaapkamer).Meer ruimte voor (hoge) opslag
Zoals ik net al een beetje aangaf worden zolders vaak gebruikt om spullen op te bergen. En dan voornamelijk spullen die niet zo vaak gebruikt worden.
Mocht je dus meer ruimte willen creëren om zo meer spullen te kunnen opbergen dan is een nokverhoging een uitkomst.
Vooral langwerpige materialen kunnen dan heel makkelijk verticaal worden opgeslagen. Omdat ik een fanatiek klusser ben kon ik bijvoorbeeld verschillende, meterslange balken en planken makkelijker stallen (vraag wel even of je partner het hier mee eens is).
Een kennis van me heeft in zijn nokverhoging zelfs een horizontale plaat tussen twee balken aangebracht. Hierdoor is een soort extra opbergruimte voor spullen ontstaan.
Dit principe van een ‘extra plafond’, voor dus meer opbergruimte, komt terug in mijn artikel Meer Opbergruimte Maken: Aparte Oplossingen in en om Huis.
Sporten
Sporten vind ik belangrijk en daarom heb ik in de zolderkamer een geïmproviseerd ‘sportschool’ gedeelte ingericht. Onder andere gewichtheffen met halters doe ik om fit te blijven.
Deze fitness bestaat onder andere uit gewichten bovenhands omhoog tillen. Zonder nokverhoging zou ik een halter niet geheel omhoog kunnen heffen omdat ik dan tegen het schuine dak zou stoten. Een nokverhoging maakt het ook mogelijk dat bijvoorbeeld een bokszak aan een balk kan worden gemonteerd.
Okay, tot zover mijn positieve ervaringen.
Natuurlijk komt al dit woongenot met een prijs. Het beste is meerdere nokverhoging offertes op te vragen. Ik deed dit bij lokale bouwbedrijven (die ik al ken) en gebruik ook de offerte vergelijkingswebsite slimster.nl (welke overigens ook offertes van bedrijven in de regio gebruikt). De link naar Slimster voor het specifiek opvragen van nokverhoging offertes staat ergens bijna onderaan dit artikel.
Vooral de prefab-nokverhogingen kunnen aanzienlijk schelen in prijs ten opzichte van maatwerk nokverhogingen. In de opgevraagde offertes komt dit wel naar voren. Het valt mij altijd op dat de offertes van kleine vakspecialisten/zzp-ers meestal het hoogst zijn.
Negatieve ervaringen van een nokverhoging
In de loop der tijd heb ik verschillende nadelen van een nokverhoging eigenhandig ervaren. Deze staan hieronder. Misschien dat ze in jouw specifieke situatie niet opgaan, dus ik wil zeker niet pretenderen dat dit harde, objectieve nadelen zijn.
Lastig warm te krijgen
Mijn nokverhoging heeft de zolderkamer en zolderoverloop behoorlijk groter gemaakt (lees: deze ruimtes zijn veel hoger geworden).
Ik gebruik in de winter de cv om beide vertrekken te verwarmen en merk dat de hoogte ervoor zorgt dat verwarmen veel lastiger is. Het duurt langer voordat de vertrekken warm zijn en vooral bovenin is het stukken warmer dan op ‘zit-niveau’.
Naast lastiger warm te krijgen zijn de vertrekken ook lastiger warm te houden: de radiator moet fors worden open gedraaid. Uiteraard merk je dit alles in het energieverbruik en de bijbehorende kosten.
Lastig bij schoorsteen
Ik vind het belangrijk makkelijk zélf bij de schoorsteen te kunnen komen om daar reparatie-werkzaamheden uit te voeren.
Denk bijvoorbeeld aan opnieuw voegen, loodslabben vervangen en de speciekap verbeteren (let’s face it: schoorstenen zijn gevoelige onderdelen van een huis welke regelmatig onderhoud vragen. Waarschijnlijk gaan ze nog meer aandacht vragen door het veranderende klimaat met hetere zomers en heftiger regen).
Door de nokverhoging kan ik lastiger bij de schoorsteenzijde die grenst aan de nokverhoging, ik heb minder werkruimte. Als je een nokverhoging laat plaatsen let dan op dat deze niet te dicht op de schoorsteen komt te staan.
Als jij iemand bent die werkzaamheden aan de schoorsteen laat uitvoeren dan is het niet belangrijk dat je zelf bij de schoorsteen kan komen.
Dakpannen vervangen veel duurder
Ik wil mijn dakpannen laten vervangen en heb daartoe offertes opgevraagd (ik speel overigens nog met het idee toch zelf te zijner tijd de dakpannen te gaan vervangen).
Nu blijkt dat door de nokverhoging rond de 18m2 aan dakpannen extra moeten worden vervangen, er extra afwerking moet komen en er een extra steigerdeel moet komen. Dit kost duizenden euro’s meer dan als ik geen nokverhoging had geplaatst.
Lastiger zonnepanelen installatie
Ik denk erover om zelf zonnepanelen te installeren (artikel van mij). Zoals je op de bovenste foto ziet wordt het plaatsen van zonnepanelen veel meer passen & meten dan als er geen nokverhoging had plaatsgevonden. Dit nadeel speelt zowel bij het zelf installeren of laten installeren van zonnepanelen.
Ook is het pannendak boven de ramen lastiger te bereiken om zelf (veilig) werkzaamheden uit te voeren. Hier geldt ook: als je zonnepanelen wil laten installeren is deze bereikbaarheid een minder groot probleem.
Zon tegenhouden
Afhankelijk van hoe jouw huis staat ten opzichte van de zon kan een verhoogde nok zonlicht tegenhouden.
Als je dus een diepe tuin hebt, met bijvoorbeeld achterin een zitje waar je in de zomer (of winter) geniet van de laatste zonnestralen, kan dit door een nokverhoging niet meer mogelijk zijn (of bij de buren niet meer mogelijk zijn).
Anderzijds kunnen warmte minnende planten die eerst veel zon vingen en het daardoor goed deden, wegkwijnen in de schaduw die is ontstaan door een verhoogde nok. Nu klinkt dit misschien triviaal, maar voor sommige mensen met een uitgekiende tuin (zoals ik) kan dit ronduit vervelend zijn.
Goed, dit waren mijn ervaren minpunten.
Nog steeds enthousiast over een verhoogde nok? Het is belangrijk verschillende nokverhoging offertes aan te vragen (ik doe dit bij bedrijven die ik reeds ken en via Slimster nokverhoging offertes vergelijking) want de prijzen kunnen behoorlijk uiteen lopen.
Nokverhoging doen of niet?
Twijfel je nog over een nokverhoging, of dat je daarvoor in de plaats toch een dakkapel met plat dak moet nemen, vraag dan gewoon wat offertes op. Dit is altijd kostenloos en vrijblijvend. Misschien dat het prijsverschil een doorslaggevende reden kan geven.
Natuurlijk heb ik niet alle objectieve voordelen en nadelen van een nokverhoging genoemd in dit artikel. Het is echter goed mogelijk dat tenminste enkele van de genoemde nadelen ook in jouw situatie een rol spelen waardoor je wellicht twijfelt tussen een nokverhoging of een dakkapel met plat dak.
Ik hoop dat je met deze informatie in elk geval een weloverwogen keuze kan maken.