Heb jij ook te weinig opbergruimte voor al je spullen en helpen gewone ideeën om extra opbergruimte te creëren niet of niet meer? Dan wordt het tijd om aparte oplossingen in te zetten voor dit veel voorkomende probleem.
Tegenwoordig willen mensen, in veel gevallen, graag in de stad wonen. Wonen in een stad kan dynamisch zijn, met allerlei voorzieningen, winkels en horeca dichtbij, maar het grote probleem is onvoldoende opbergruimte voor alle materiële bezittingen.
De woningen in de stad zijn namelijk over het algemeen relatief klein. Niet voor niks is de stad het gebied waar het meeste verticaal (dus de hoogte in) wordt gebouwd.
Zelfs al heb je bij een stadse woning de beschikking over een schuur, tuinhuisje of garage dan zal je merken dat deze opbergplekken ook snel volledig vol staan.
Natuurlijk bestaat het probleem van te weinig opbergruimte ook buiten de stad. Mensen hebben tegenwoordig gewoon VEEL spullen, en op één of andere manier komt daar steeds meer bij, en te WEINIG woning of tuin met geschikte opbergplekken.
Gebruikelijke oplossingen zoals méér kasten aanschaffen en deze méér geordend en ruimtebesparend vullen werken weliswaar, maar enkel totdat ook deze bergplekken vol zitten. Daarna wordt het tijd voor onderstaande aparte oplossingen.
Kruipruimte
Denk je bij een kruipruimte aan die vochtige, nare plek onder het huis? Think twice. Van een kruipruimte is een prima opbergruimte te maken.
Bij een kruipruimte zijn twee situaties mogelijk. Enerzijds kan je de bezitter van een droge kruipruimte zijn en anderzijds kan je te maken hebben met een vochtige of zelfs ronduit natte kruipruimte.
Ik heb zelf een droge kruipruimte met daarin wit zand. Nu kan je van een kruipruimte helaas niet zomaar een kelder maken omdat dit de fundering van een huis kan aantasten. Dit betekent echter niet dat je geen tegels in de kruipruimte mag leggen.
Zo heb ik van extra en overgebleven grote tuintegels een deel van de kruipruimte betegeld.
Uiteraard liggen deze tegels gewoon los, zonder voeg, maar het ontstane platform is een prima plek om spullen te stallen die sporadisch worden gebruikt (bijvoorbeeld spullen voor kerst, oude kleren, sportmaterialen, etc.) in super handige stapelbare opbergboxen (link naar bol.com).
Heb je te maken met een vochtige kruipruimte of zelfs een natte kruipruimte dan heb je twee opties.
Ten eerste kan je de kruipruimte droog (laten) maken en er dan spullen stallen. Ten tweede kan je in de kruipruimte direct waterdichte opbergdozen (zogenaamde waterkluizen, link naar bol.com) neerzetten en daar spullen in stoppen.
Vooral als een kruipruimte regelmatig nat is onder invloed van het grondwaterpeil is het laten droog maken van deze ruimte behoorlijk kostbaar. Is er sprake van een vochtige kruipruimte dan kan je deze mogelijk zélf droger maken met behulp van ventilatie, verbeterde regenwater afvoer, bodemisolatie of door muren waterdicht te maken.
Is de kruipruimte eenmaal droog dan kan een gedeeltelijke betegeling worden aangebracht met bijvoorbeeld stoeptegels (vaak gratis af te halen via een dienst als Marktplaats). Hierop kunnen dan spullen worden gestald.
Ben je bang dat vocht kan terugkeren of wil je spullen stallen in een sowieso vochtige kruipruimte dan is het verstandig spullen op te bergen in waterdichte opbergdozen van een juist formaat.
Kruipruimtes zijn meestal tussen de 30 en 100 centimeter hoog dus meet eerst hoe hoog een waterdichte opbergdoos kan zijn. Als waterdicht opbergsysteem kan vervolgens een waterkluis (een soort vat met handige schroefdeksel) of waterdichte voerton of waterdichte opbergbox worden gebruikt.
Extra plafond
Als ik het heb over een extra plafond wordt vaak gedacht dat ik een vliering bedoel. Dat bedoel ik echter niet. Immers, als je een vliering op zolder hebt zal je deze ongetwijfeld reeds gebruiken om spullen in op te slaan. Waarschijnlijk is deze vliering via een (uittrekbare) trap bereikbaar.
Met een extra plafond bedoel ik dat in een vertrek met een hoog plafond een extra plafond wordt aangebracht.
Dit nieuwe plafond komt tussen de 50 en 100 centimeter lager dan het reeds bestaande plafond. In dit nieuwe plafond wordt een luik geplaatst, of het nieuwe plafond wordt simpelweg deels open gelaten. De ruimte tussen het nieuwe plafond en het reeds bestaande plafond wordt vervolgens gebruikt als extra opbergruimte.
Is dat niet veel werk, zo’n extra plafond maken? Niet perse. Ik heb situaties meegemaakt waarbij op een zolder met schuin dak (en zonder vliering) tussen de constructiebalken twee spaanplaten van 175x125 centimeter konden worden geschoven.
Is er bij jou niet zo’n ideale situatie maar heb je wel een vertrek met een hoog plafond dan kan je aan de wanden eenvoudig balkenhouders (zonder lip) monteren. Tussen twee balkenhouders wordt vervolgens (je raadt het al) een balk geplaatst.
Met een aantal van deze geplaatste balken is vervolgens een extra plafond te maken door haaks op de balken planken of een grote (spaan)plaat te leggen. Een grote spaanplaat van 250x125 centimeter heb je al voor nog geen 20 euro.
Een extra plafond maken is echt een geweldige oplossing voor meer bergruimte – zolang er dus maar sprake is van een hoog vertrek.
Bouwtekening
Bij een woning hoort een bouwtekening aanwezig te zijn. Als je de tijd neemt om deze eens goed te bekijken kan je waarschijnlijk wel ergens een verborgen, dan wel holle ruimte ontdekken die prima kan dienen als extra opbergruimte.
Als je deze ruimte eenmaal hebt gelokaliseerd is het zaak de ruimte op een nette manier toegankelijk te maken. Hiermee bedoel ik dat er een net deurtje of luikje naar de betreffende plek wordt gemaakt.
In mijn huis bleek er een grote holle ruimte achter een vast achterschot op de zolder te zijn. Deze driehoekige ruimte kwam uit boven een daaronder gelegen slaapkamer. Op een gegeven moment zijn op deze slaapkamer gipsplaten vervangen en daarbij ontstond een duidelijk zicht op deze verborgen ruimte.
Andere veelvoorkomende holle ruimten in woningen zijn onder of langs trappen. Daarnaast kan een vloer van een verdieping een holle uitsparing bevatten of juist het plafond.
Zo heb ik wel plafonds gezien in overlopen, vaak gemaakt van gipsplaten met daarboven isolatie, die zo 30 tot 50 centimeter ruimte overlieten naar de bovenliggende vloer. Als een luik uit een dergelijke gipsplaat kan worden gezaagd en vervolgens planken over de isolatie worden gelegd ontstaat daarmee direct een ruime, nieuwe opbergplek.
Potten aan plafond
Heb je ergens nog veel lege jampotten of zelfs grotere (glazen) potten met schroefdeksels staan? Deze kan je inventief gebruiken om kleine spullen in op te bergen.
Hiertoe is het ideaal als je een hoog en horizontaal plafond hebt in bijvoorbeeld een bijkeuken of aanbouwschuur.
Je schroef het deksel van de pot en deze deksel monteer je met een schroef aan het plafond. De schroef gaat dus door de binnenzijde van de deksel recht het plafond in (gebruik ook een plug voor een stevige bevestiging) . In deze deksel kan nu de pot – gevuld met kleine voorwerpen – weer gedraaid worden.
Plat dak
Nu we out of the box denken kom ik direct op een oplossing die ik zelf ook veel heb gebruikt. Veel woningen hebben wel ergens een plat dak. Dit platte dak kan zich bijvoorbeeld bevinden boven een schuur, tuinhuis, bijkeuken of gewoon als dak.
Op een plat dak zijn prima spullen te bewaren. Omdat op een plat dak in de meeste gevallen regen kan vallen is het wel belangrijk om je spullen waterdicht te verpakken.
Naast waterdichte opbergdozen of waterkluizen kan hiervoor ook een waterdichte zak (een Dry Sack van bol.com) worden gebruikt. Bij het gebruik van een waterdichte zak worden in de zak de spullen geplaatst en daarna de trekband of elastiek aangetrokken totdat de zak stevig dicht zit.
Bij deze waterdichte zak methode, die ik ook veel heb gebruikt om spullen op het platte dak van een aangebouwd schuurtje te stallen, kan over de eerste gevulde zak ook een tweede zak worden getrokken. Het geheel is hiermee nog meer waterdicht.
Bij stevige regen kan een gevulde zak op een plat dak wel gaan drijven. Ik legde daarom de zakken op een kleine plateau van stoeptegels en op elke zak een losse stoeptegel.
Als buurtbewoners uitkijken op het platte dak is het wel zo net te vragen of zij geen bezwaar hebben tegen deze bijzondere oplossing. Misschien is een compromis te maken waarbij deze extra opbergruimte voor het oog zo keurig mogelijk wordt gemaakt door bijvoorbeeld een golfplaat netjes over de opgeslagen spullen te plaatsen.
Ondergrondse ruimte in tuin
Een andere bijzondere oplossing om extra opbergruimte te creëren is door een ondergrondse ruimte in je tuin te maken. Je kan een heuse ondergrondse kelder laten maken, bijvoorbeeld onder een tuinhuisje, maar een simpel zelf gemaakt afdekbaar gat is ook een prima optie.
Bedenk dat je niet zomaar een kelder in je tuin mag maken. Eerst zal je hiertoe bij de gemeente een bouwvergunning moeten aanvragen.
Om een bouwvergunning aan te vragen heb je een bouwtekening nodig. Heb je deze vergunning eenmaal gekregen dan kan je bijvoorbeeld een prefab kelder in je tuin laten installeren door een aannemer.
Een goedkopere optie is om zelf een gat in je tuin te graven en daar bijvoorbeeld een kunststof plaat over te leggen. Op deze kunststofplaat kunnen bijvoorbeeld kunstgrasstroken, houtsnippers of zelfs zand worden gelijmd – de keuze hangt maar net af van het omliggende terrein.
Let wel op dat je niet pal naast een gevel van je huis gaat graven: hierdoor kan de fundering van je woning uiteindelijk worden aangetast.
Als je een gat in je tuin gaat graven maak hem dan niet dieper dan 60 centimeter. Het beste is de bodem van het gat te bedekken met (tuin)tegels. Aan de zijkanten kunnen bijvoorbeeld tegels rechtop worden gezet. In plaats hiervan kan ook direct een waterdichte opbergbox worden ingegraven.
Als tijdens het graven water in het gat komt te staan heb je te diep gegraven. Grondwater is dan in het gat gelopen. Vul het gat dan weer gedeeltelijk totdat je boven het grondwaterpeil zit.
Spullen die in een gat in de tuin worden bewaard moeten altijd waterdicht worden opgeborgen. Het grondwaterpeil kan namelijk per seizoen verschillen en bovendien kan een flinke regenbui het gat ook deels doen vullen. Een stoeptegel op een opbergbox kan voorkomen dat de box gaat drijven als het gat te vol met water komt te staan.
Voordeel van een ondergrondse bergruimte is dat het er in de zomer koeler is dan boven de grond en in de winter juist warmer. Niet voor niks werden vroeger wortel- en knolgewassen ondergronds opgeslagen.
Brede begroeiing in tuin
Als je een tuin hebt met daarin brede, dichte struiken of bomen kan je daarin makkelijk – en geheel uit het zicht – een waterdichte zak hangen welke vol zit met spullen. Ook bijvoorbeeld een aantal planken of zelfs een miniatuur boomhut kan hier dienst doen als opbergruimte.
Het beste is als de betreffende boom of struik wintergroen is: hierdoor wordt elk zicht in ieder seizoen op dit opbergsysteem ontnomen.
Ik heb zelf een tijd een grote conifeer in mijn tuin gehad. Deze struik was zeker een meter breed en was heel dicht begroeid. Ook van binnen was deze conifeer dicht begroeid. Maar deze binnenste begroeiing bestond meer uit bruin en dor materiaal dan de buitenste donker groene laag.
Deze bruine kern kon redelijk makkelijk worden verwijderd waarna een schitterende grote, holle ruimte in de struik ontstond. In deze ruimte kon buitenspeelgoed van de kinderen uitstekend worden opgeborgen.
Misschien staat in jouw tuin een geschikte boom die echter niet wintergroen is. In dat geval zou je een camouflagenet over het in de boom geplaatste opbergsysteem kunnen hangen.
Deze netten hebben een schitterende kleur, zijn licht van gewicht en weersbestendig. Ik heb er zelf één gehad, en dergelijke grote netten van een aantal vierkante meters kosten rond de dertig euro.
Huur mini opslagruimte
Nederland is een klein land met veel inwoners. Het inwoneraantaal blijft stijgen. Grondprijzen worden hierdoor steeds hoger, want grond schaarser, en dientengevolge percelen steeds kleiner. Er worden daarom steeds meer kleine huizen gebouwd.
Opslagruimte in en om huis, zoals daar traditioneel zolder en schuur waren, wordt daarmee ook steeds kleiner. Bedrijven die opslagruimte verhuren spelen in op deze trend door zogenaamde mini-opslag aan te bieden.
Deze mini-opslagruimte begint vanaf 1 kubieke meter, dus ongeveer de inhoud van een kleine kast, en kost ongeveer anderhalve euro per week. Voor minder dan 80 euro per jaar kan dus eigenlijk buitenshuis een kast worden gehuurd.
Als je het geen probleem vindt af en toe een ritje te maken naar de mini-opslag plaats kan dit een handige oplossing zijn.
Besluit
Hopelijk kan één van bovenstaande aparte oplossingen jou helpen met met het maken van extra opbergruimte. Misschien kan je zelfs meerdere oplossingen toepassen of combinaties van oplossingen.
Mocht er voor jouw specifieke situatie geen oplossing zijn dan kan je natuurlijk nog overwegen te verhuizen naar een groter huis of een deel van je spullen te stallen bij vrienden of familie die nog ruimte over hebben.