Ga naar de hoofd inhoud
MENU

Grenen of Vuren Schutting?

grenen of vuren schutting

Toen ik een nieuwe houten schutting wilde neerzetten stond ik al snel voor de keuze 'grenen of vuren'? De prijs voor een grenen schuttingdeel (ook wel 'tuinscherm' genoemd) was in elk geval lager dan de prijs voor een vuren schuttingdeel.

Toch was het prijsverschil tussen grenen- en vurenhout niet heel groot. Ik deed onderzoek naar grenen- en vurenhout en deel hier mijn bevindingen zodat een onderbouwde keuze mogelijk is bij het kiezen tussen deze twee houtsoorten.

Kies ik voor een schutting van grenen of vuren?

Voor grenen kies je als je een minder egale en donkerder kleur van je schutting geen probleem vindt. De duurzaamheid van grenen is minder dan die van vuren. Grenen is daardoor goedkoper, hetgeen een belangrijke factor kan zijn als je een lange schutting wil neerzetten. Houd je meer van een lichte kleur schutting kies dan voor vuren.

Hieronder wil ik dieper ingaan op de verschillen tussen deze twee soorten hout voor een schutting - misschien dat bepaalde details van ofwel grenen of vuren voor jouw belangrijk zijn.

Schutting van grenenhout

Grenenhout is afkomstig van de Grove den, welke zowel in Midden als Noord Europa (Scandinavië) wordt gekweekt. Een tuinscherm van grenen wordt gekenmerkt door een grof soort vlam patroon in het hout en relatief grote noesten.

De kleur is niet bijzonder egaal en bevat veel tinten groen en grijs of zelfs zwart, dit is duidelijk te zien bij een grenen schutting (link naar bol.com). De geur kan enigszins harsig zijn.

Grenenhout wordt in Nederland veel gebruikt als tuin- en constructiehout. Onbehandeld grenenhout gaat ongeveer 7 jaar mee, na impregneren minimaal 9 jaar. Dit is mede afhankelijk van de plaats waar de grenen schutting staat en hoe je de schutting neerzet.

Zo zijn vochtige, schaduwrijke plaatsen voor de duurzaamheid van een grenen houten schutting minder geschikt. Zet een houten schutting ook niet direct op de grond om vroegtijdige rot vanaf de onderkant te voorkomen.

Schutting van vurenhout

Vurenhout is afkomstig van de Fijnspar, welke ook in zowel Midden als Noord Europa wordt gekweekt.

De kleur van een vuren tuinscherm is vrij licht, denk aan lichtgeel/grijzig (hoewel er ook expliciet bruin geïmpregneerd vurenhout bestaat) - dit kleurenspectrum is visueel kenmerkend voor een vuren schutting. Vurenhout is geurloos en heeft vaak een subtieler vlam patroon en kleinere noesten.

De houtsoort is populair voor vele soorten houttoepassingen binnenhuis (vooral constructiewerken, maar ook voor bijvoorbeeld meubels en vloeren, waarbij de geurloze eigenschap van dit hout een voordeel is) en voor buiten (schuttingen, steigers, blokhutten, gevels).

Onbehandeld gaat vurenhout ongeveer 8 jaar mee. Vaak wordt vurenhout echter geïmpregneerd waardoor het minimaal 10 jaar meegaat.

Vuren schutting

Overeenkomsten tussen een schutting van grenen- en vurenhout

Beide soorten hout zijn van de categorie zachthout (in dit geval naaldhout) en kunnen zowel van Midden Europees of Noord Europees groeigebied worden betrokken.

De kwaliteit van grenen- en vurenhout uit Noord Europa is beter vanwege de hogere houtdichtheid. De boom heeft in Noord Europa namelijk minder hard kunnen groeien vanwege het koudere Noord Europese klimaat in vergelijking met het mildere Midden Europese klimaat waardoor bomen sneller groeien.

Beide soorten worden veel gebruikt in Nederland voor allerlei soorten binnen en buiten houtwerk. Voor buiten wordt grenen- of vurenhout niet alleen veel gebruikt voor schuttingen maar ook vaak voor bijvoorbeeld blokhutten.

Let erop dat zowel grenen- als vurenhout voor buiten gebruik eigenlijk altijd moet worden geïmpregneerd, anders zal je schutting ook voor insecten, mossen en schimmels aantrekkelijk worden en een aanzienlijk minder lange levensduur hebben. Daarnaast raad ik je aan grenen- of vurenhout voor een schutting te verven, beitsen of lakken (door mij geschreven artikel) - hiermee wordt de levensduur van het hout enorm verlengd.

Beide houtsoorten zijn even gemakkelijk te bewerken met modern gereedschap: boren, zagen, schroeven indraaien en zelfs lijmen zal zonder probleem te doen zijn.

Verschillen tussen een schutting van grenen- en vurenhout

Er zijn veel meer overeenkomsten dan verschillen tussen deze twee soorten naaldhout. Er zijn vier opvallende verschillen, namelijk in:

  • kleur
  • noesten
  • duurzaamheid
  • geur

Deze verschillen komen als volgt naar voren:

Vurenhout is doorgaans iets lichter en egaler van kleur dan grenenhout, ook zijn de noesten in vurenhout kleiner (en daardoor is het hout minder taai): de kleur van vurenhout is hiermee na impregneren meer gelijkmatig.

Vurenhout is iets duurzamer dan grenenhout, zowel onbehandeld als geïmpregneerd, en is daardoor relatief prijziger.

Vaak (en vooral bij buitenwerken) is het onderscheid tussen grenen- en vurenhout op het oog niet gemakkelijk te zien, vooral na een aantal jaren wordt het onderscheid moeilijker te maken.

Wil je toch weten of het om grenen- of vurenhout gaat? Het beste is dan om even te ruiken, schraap hiertoe met je nagel even over het hout. Bij een harsige geur weet je dat het om grenenhout gaat.

Grenen of vuren schutting, voordelen en nadelen

Type schutting Voordeel Nadeel
Grenen Relatief goedkoper Iets minder duurzaam, minder egale aanblik
Vuren Duurzamer, lichtere aanblik Prijziger

Voor mijn nieuwe, zelf neer te zetten houten schutting viel de keus op grenenhout (bekijk het door mij geschreven artikel, over zelf een houten schuttig neerzetten hier). De wat donkere kleur hout vond ik mooi staan bij de eveneens donker gekleurde palen.

Recente artikelen

hoe-hout-drogen

Hoe Hout Drogen?

Na jarenlang hout te hebben gedroogd kan ik je de beste tips geven over het drogen van hout (om bijvoorbeeld te gebruiken in de open haard). Goed gedroogd hout is belangrijk om te zorgen voor een zo volledig mogelijke verbranding van hout zodat er zo min mogelijk koolstofmonoxide ontstaat. Koolstofmonoxide is het levensgevaarlijke gas dat […]

LEES MEER

 
hoe-hout-kloven

Hoe Hout Kloven?

Ik kreeg een mooie partij hout in handen. Maar hoe kan hout worden gekloofd? Hiervoor zijn verschillende manieren, ik bespreek de voors en tegens hier allemaal. Eén van de dingen die je in de praktijk leert over brandhout is dat je vers gekapt hout zo snel mogelijk moet kloven. Wacht je namelijk te […]

LEES MEER