Blender of Staafmixer Gebruiken?

Geschreven door Frankin categorie Huis
blender of staafmixer gebruiken

Ik wilde groente en fruit (en misschien af en toe wat noten of ijs) kunnen fijnmalen om zo een gezonde lunch, ontbijt, soep, saus of smoothie te kunnen maken. Zowel een staafmixer als een blender kunnen voor dit vermalen worden gebruikt.

Na het uitproberen van het vermalen van verschillende soorten etenswaren met een blender én een staafmixer vond ik uiteindelijk het antwoord op de vraag ‘Blender of Staafmixer gebruiken?’

Gebruik een staafmixer uitsluitend voor het vermalen van zachte fruitsoorten (zoals banaan) en zachte groentesoorten (zoals tomaat). Gebruik een blender voor het vermalen van zowel zachte als harde fruitsoorten (zoals appels) en voor het vermalen van zowel zachte als harde groeten (zoals wortels). Gebruik een blender ook voor het fijnmalen van verschillende soorten noten, ijs en bevroren groenten of fruit.

Dus wat je wil hakselen bepaald of je het beste een goede staafmixer (link naar coolblue.nl) of een kwalitatieve blender (link naar bol.com) gebruikt (op de foto geheel bovenaan staat de staafmixer links en de blender rechts afgebeeld). Lees verderop welke groente- en fruitsoorten hard of zacht zijn. De voor- en nadelen van beide machines krijg je op de koop toe:

  • staafmixers zijn handig klein en relatief makkelijk schoon te maken, maar zijn tegelijkertijd meer geschikt voor het fijnmalen van kleinere hoeveelheden etenswaren
  • blenders zijn zwaardere apparaten waar heel wat etenswaren in kunnen, het schoonmaken van een blender vraagt wel meer tijd

Vergeet dus dat een blender alleen geschikt zou zijn voor smoothies, of een staafmixer enkel voor soepen en sauzen: het hangt er dus maar net vanaf welke soorten groenten en fruit je willen gebruiken!

Wanneer een blender gebruiken

Blenders zijn te koop in een keur aan maten en soorten. Allemaal hebben ze gemeen dat het rechtopstaande ‘kokers’ zijn waarin etenswaren kunnen worden gedeponeerd. Omdat ze stevig rechtop moeten kunnen staan, ook tijdens het fijnmalen, hebben blenders doorgaans een behoorlijk gewicht.

Blender: rechtopstaande, relatief zware machine
Blender: rechtopstaande, relatief zware machine

Om te kunnen bepalen wanneer je een blender (link naar bol.com) gebruikt is het handig eens in de blender te kijken. Daarin zie je de ‘messen’ welke gebruikt worden om etenswaren fijn te malen. Als je goed kijkt zie je dat de vele messen zowel een gekartelde als vlakke snijkant hebben (zie onderstaande afbeelding).

Blender: vele snijvlakken, zowel gekarteld als vlak
Blender: vele snijvlakken, zowel gekarteld als vlak

Bovendien staan de messen van een blender in verschillende hoeken, daardoor ontstaan verschillende posities alwaar etenswaren worden gesneden. Als je het snij-element uit de blender haalt is dit makkelijker te zien (zie onderstaande afbeelding).

Blender: messen in verschillende hoeken
Blender: messen in verschillende hoeken

Omdat een blender zowel rechts- als linksom kan hakselen heb je met veel, zowel gekartelde als vlakke snijvlakken in verschillende hoeken het beste van twee werelden:

  • de gekartelde kant snijdt moeiteloos door harde etenswaren zoals wortels, noten, appels, kolen en knollen - ook bevroren producten en ijs zijn voor het gekartelde snijvlak geen probleem
  • de vlakke kant gaat makkelijk door zachtere groente- en fruitsoorten zoals banaan, sinaasappels en kiwi’s, en qua zachte groenten kan je bijvoorbeeld denken aan komkommer, tomaat en sla

Een andere reden waarom een blender het meest geschikt is voor het vermalen van zowel harde als zachte etenswaren is diens relatief hoge vermogen – in dit specifieke geval de kracht waarmee wordt vermaalt.

Het vermogen (uitgedrukt in Watt) geeft aan hoeveel energie een apparaat in één seconde kan omzetten en dus kan gebruiken voor zijn specifieke taak

Nu is het wel zo dat het vermogen van blenders en staafmixers tegenwoordig bij elkaar in de buurt kunnen liggen. Staar je dus niet blind op het aangegeven vermogen maar onthoud de hierboven genoemde redenen wanneer je een blender het beste kan gebruiken.

Houd je van soep waarin veel uien zitten of kippensoep met ui erdoor? Gebruik dan een blender om uien makkelijk te kunnen vermalen.

Houd je van koude smoothies in de zomer? Dan zal je naast niet-bevroren etenswaren ook bevroren fruit (en groente) en vaak ijs moeten vermalen. Omdat in deze voedselmix harde etenswaren moeten worden fijngemalen is het gebruik van een blender dé aangewezen manier.

Tip: Vers gemaakte smoothies kan je het beste bewaren in een goede koelkast: op zoek naar inspiratie voor een perfecte tafelmodel koelkast met vriesvak? Lees dan mijn artikel Tafelmodel Koelkast met Vriesvak Kopen

Wanneer een staafmixer gebruiken

Staafmixers hebben altijd een langwerpig uiterlijk waarbij het snijgedeelte zich geheel onderaan bevindt (zie onderstaande afbeelding). Een staafmixer heeft aan de bovenkant vaak een ergonomisch handvat, dit is om de mixer goed te kunnen vasthouden. Staafmixers zijn relatief licht van gewicht.

Staafmixer: langwerpig, licht apparaat met handgreep bovenaan
Staafmixer: langwerpig, licht apparaat met handgreep bovenaan

Als je een staafmixer (link naar coolblue.nl) aanschaft zit daar vaak een bakje bij waarin de mixer precies past: op deze manier kan je het bakje vullen met etenswaren en de mixer er rustig op laten ‘neerkomen’.

Laten we ook nu onderzoeken wanneer je een staafmixer het beste kan gebruiken. Hiervoor nemen we een nadere blik op het snijdende, vermalende onderdeel van de mixer.

Wat dan opvalt is dat er weinig snijdende vlakken of messen zijn (enkel twee stuks – vergelijk dit met de vele messen van de blender). Daarnaast zijn enkel vlakke snijvlakken te zien (bij een blender ook gekartelde). Ook zijn er geen verschillende hoeken van de messen waarneembaar, ze staan enkel parallel. Zie onderstaande afbeelding ter verduidelijking.

Staafmixer: weinig snijvlakken en enkel een parallel lopend, vlak snijvlak
Staafmixer: weinig snijvlakken en enkel een parallel lopend, vlak snijvlak

Omdat een staafmixer doorgaans één kant opdraait (vaak rechtsom, dus met de scherpe snijvlakken van het snijelement mee) met weinig en ook nog eens vlak snijdende vlakken of messen in een parallelle snijpositie is een blender geschikt voor:

  • het vermalen van zachte groentesoorten als paksoi, taugé en sla
  • het vermalen van zachte fruitsoorten als mandarijnen, druiven en aardbeien

Tip: kweek je eigen blauwe druiven voor een heerlijke smoothie! Zie hiervoor mijn artikel Hoe Blauwe Druiven Kweken?

Blender of staafmixer?

Het mag inmiddels duidelijk zijn dat een blender geschikt is voor het fijnmalen van zowel harde als zachte fruit- en groentesoorten. Een staafmixer is enkel geschikt voor het fijnmalen van zachte fruit- en groentesoorten.

Hieronder staat een handig (alfabetisch) overzicht in tabelvorm zodat je direct kan zien welke populaire groente- en fruitsoort je met welk apparaat kan fijnmalen.

Fruitsoorten geschikt voor blender of staafmixer
Fruitsoort Blender Staafmixer
Aardbei v v
Abrikoos v x
Ananas v x
Appel v x
Banaan v v
Braam v v
Druif v v
Framboos v v
Kaki v x
Kers v v
Kiwi v v
Lychee v v
Mandarijn v v
Mango v x
Peer v x
Sinaasappel v v
Groentesoorten geschikt voor blender of staafmixer
Groentesoort Blender Staafmixer
Biet v x
Knol(gewas) v x
Kool v x
Komkommer v v
Paksoi v v
Radijs v x
Sla v v
Tomaat v v
Taugé v v
Ui v x
Wortel v x

Dit betekent dat het soort groente of fruit primair bepaald of je een blender of staafmixer moet gebruiken. Hieruit kan je afleiden dat je met een blender altijd goed zit, of je nu dus zachte of harde voedingsmiddelen wil fijnmalen.

Weet je echter op voorhand zeker dat je enkel zachte levensmiddelen wil fijnmalen bedenk dan dat een staafmixer zoals gezegd kleiner is (en dus minder ruimte inneemt) en makkelijker schoon te maken is. In dit specifieke geval kan je dus het beste een staafmixer gebruiken.

Okay, ik hoop dat hiermee duidelijk is geworden wanneer je een blender of staafmixer gebruikt. Eet smakelijk alvast!