Ik wilde een kleine koelkast met vriesvak kopen, maar welke kiezen uit het enorme aanbod? Uiteindelijk heb ik een tafelmodel koelkast met vriesruimte gekozen, en dit na uitgebreid onderzoek.
Om jouw zoektocht naar een tafelmodel koelkast met vriesvak te bespoedigen heb ik hieronder mijn bevindingen, die mij hielpen bij het maken van een keuze, neergezet.
Laat ik direct zeggen dat ik een nieuwe koelkast heb gekocht. Via sites als marktplaats zijn ook tweedehands tafelmodel koelkasten in overvloed te vinden, soms zelfs zeer goedkoop, maar in mijn ervaring zijn dit vaak oudere, tot zeer oude modellen waaraan vaak iets mankeert.
Daarnaast heb ik een koelkast in tafelmodel voor normaal gebruik in huis (bij mij de keuken) aangeschaft: er zijn namelijk ook tafelmodel koelkasten beschikbaar die gericht zijn op gebruik in een relatief koude schuur of garage.
Voor de goede orde: ik heb een compacte, wit gekleurde koelkast met vriesvak in tafelmodel gekocht, met een 40 decibel geluidsuitstoot, welke een energielabel a+++ had en daarom niet de goedkoopste was, maar die me maar 20 euro per jaar aan energiekosten kost (jeeh!).
Op al deze punten (die je nu misschien nog niets zeggen), zoals geluid en energielabel, en nog meer belangrijke aspecten aan een tafelmodel koelkast met vriezer, kom ik hieronder terug. Met deze informatie zal jij uiteindelijk ook een goede keuze kunnen maken.
Formaat van een tafelmodel koelkast met vriesvak
Als je een kleine koelkast met vriesruimte zoekt kom je al snel uit op een mini koelkast of een tafelmodel koelkast. Tussen deze twee soorten kleine koelkasten zit het verschil vooral in de breedte (en in mindere mate de hoogte) van de apparaten.
Het viel mij op dat sommige kleine koelkasten soms zowel ‘mini koelkast’ als ‘tafelmodel koelkast’ worden genoemd, let er dus op dat deze termen soms door elkaar worden gebruikt: uiteindelijk is de grootte van de koelkast doorslaggevend.
Mini koelkasten zijn doorgaans minder dan 50 centimeter breed en ongeveer 50 centimeter hoog. De inhoud van een mini koelkast (aangegeven in liter) zal daarom zo tussen de 35 en 45 liter liggen. Een mini koelkast herken je het makkelijkst aan zijn kubus vormige uiterlijk.
Een mini koelkast is eigenlijk te klein voor een eenpersoons huishouden, tenzij je dicht bij een supermarkt woont: de supermarkt kan dan namelijk dienen als ‘opslag koelkast’ waaruit regelmatig wat wordt overgeheveld naar de mini koelkast thuis. Dat kan in mijn ervaring echt superhandig zijn.
Een tafelmodel koelkast zal er doorgaans niet uitzien als een vierkante blokkendoos maar juist als een grote, rechtop gezette schoenendoos (zie onderstaande afbeelding). Doorgaans zijn ze breder dan 50 centimeter en zeker tussen de 80 en 95 centimeter hoog. Hierdoor wordt een koelkast inhoud van tussen de 70 en 185 liter gerealiseerd.
Een tafelmodel koelkast is hiermee absoluut geschikt voor een eenpersoonshuishouden! Ook als je met z’n tweeën bent zal je genoeg hebben aan een tafelmodel koelkast met een minimale inhoud van 130 liter (okay, tenzij je gewoon véél eet…).
Qua formaat van een tafelmodel koelkast raad ik je aan goed te meten of de koelkast op de door jouw beoogde plek past. Let ook goed op de diepte van de koelkast.
Zo heb ik mijn tafelmodel koelkast op de grond staan in de keuken, de diepte kon echter niet meer dan 60 centimeter zijn omdat ik er anders tegenaan zou lopen. Op de foto geheel bovenaan zie je die situatie (de deur rechtsboven naar de bijkeuken is nog redelijk te zien).
Een belangrijk aspect van het formaat van een koelkast is de draairichting van de deur. Sommige deuren draaien namelijk van links naar rechts, en anderen juist andersom. Bij bepaalde modellen kan de deur, na een hermontage van het scharnier, naar ofwel links of rechts draaien. Maar houd hier dus rekening mee.
Bij een tafelmodel koelkast zit het vriesvak geheel bovenin: gelukkig maar, als de ruimte immers geheel onderaan of in het midden zat zou je extreem moeten bukken.
Het vriesvak is doorgaans precies diep én hoog genoeg om een brood er recht in te schuiven (zie onderstaande afbeelding). Dit houdt een minimale diepte van 32 centimeter in, en een hoogte van minimaal 10 centimeter. De breedte van een vriesvak is doorgaans minimaal rond de 40 centimeter. Hiermee wordt de gemiddelde inhoud van een vriesvak zo’n 15 liter.
Is dit gemiddelde van circa 15 liter genoeg? Voor een één- of eventueel tweepersoonshuishouden is dat genoeg voor een week boodschappen. Als je weet dat je veel wil invriezen (broden, pizza’s, snacks) kies dan wél een tafelmodel koelkast met een zo groot mogelijke vriesvak inhoud.
Onthoud dat een vriescapaciteit onder de 50 liter nog altijd te boek staat als beneden gemiddeld – dit in vergelijking met de vriescapaciteit van een gewone koelkast (welke gemiddeld zo’n 75 liter bedraagt).
Stille koelkast tafelmodel met vriesvak
Aangezien mijn keukendeur vaak openstaat zat ik niet te wachten op een regelmatig luid brommende koelkast die de rust in de woonkamer verstoort. Ik wilde dus een stille tafelmodel koelkast.
Nu zal het geluid dat een koelkast produceert altijd wisselen: vaak als koelen of vriezen noodzakelijk is zal een toonverhoging plaatsvinden. Dit houdt in dat op deze momenten meer decibellen aan geluid zullen worden geproduceerd.
Onthoud dat een geluidsarme koelkast tot 38 decibel produceert (en helaas, geluidsarm is wat anders dan geruisloos of 100% stil): dit zijn de ‘stille’ koelkasten.
Een geluidsproductie van 38 tot en met 41 decibel is het meest voorkomende geluidsniveau. Boven de 41 decibel is te spreken van een koelkast die bovengemiddeld geluid maakt.
Mijn aangeschafte tafelmodel koelkast produceert 40 decibel: ik heb daarvan geen last in de woonkamer, maar als ik echt op het geluid van de koelkast ga letten hoor ik hem wel regelmatig ‘aanslaan’.
Staat de ruimte waar jouw koelkast moet komen in open verbinding met een andere ruimte waar je liever geen koelkast geluiden wil horen, dan raad ik je aan een geluidsarme/stille of gemiddeld luide koelkast te kiezen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je een open keuken in huis hebt.
Staat de ruimte waar de koelkast komt niet in open verbinding met andere ruimten kies dan voor een gemiddeld luide of zelfs bovengemiddeld luide koelkast (dit heeft financiële voordelen - hierover later meer).
Wil je de geluidsproductie van een koelkast zoveel mogelijk reduceren? Zorg er dan voor dat de ingestelde koeltemperatuur rond de 3 à 4 graden Celsius ligt (deze temperatuur houdt levensmiddelen ook het langst goed). Hoger, maar ook lager instellen kan ervoor zorgen dat een koelkast onnodig aan het werk moet en dus onnodig geluid produceert.
Koelkast a+++ tafelmodel met vriesvak
Ja, ik wilde perse een energiezuinige a+++ koelkast: de ‘a’ in combinatie met 3 plussen staat momenteel voor het hoogst mogelijke niveau van energiebesparing. Je zal echter merken dat dit de duurste koelkasten zijn…
Toch raad ik je aan voor zo’n ‘dure’ a+++ (of anders a++) koelkast te kiezen.
Dit komt omdat dergelijke koelkasten erg zuinig in verbruik zijn en dus heel goed voor je energierekening (en voor het milieu). Zo heb ik uitgerekend dat mijn a+++ koelkast, dus inclusief vriesvak, me slechts 20 euro per jaar kost.
Als ik had gekozen voor een gelijksoortige a++ koelkast in tafelmodel was ik 100 euro goedkoper uit geweest maar had ik ook circa 15 euro per jaar méér aan energiekosten betaald. Pas over 5.5 jaar zal ik dit prijsverschil dus hebben terugverdiend, alleen ik weet dat mijn kwalitatief goede koelkast langer mee zal gaan dan 5 jaar (in principe natuurlijk, als m’n zoontje het koelelement eruit schroeft gaat deze vergelijking niet meer op).
Een ander voordeel van een zo hoog mogelijk energielabel is dat eventuele ijsvorming in het vriesvak hiermee zo rendabel mogelijk wordt opgevangen. Ijsvorming zorgt namelijk voor extra energieverbruik, en bij veel vriesvakken komt nog ijsvorming voor (hierover later meer).
Het mag in elk geval duidelijk zijn dat een tafelmodel koelkast met een ander energielabel dan ‘a’ misschien goedkoop is, maar in energiekosten juist duur is, waardoor dit geen handige koop zal zijn.
Retro koelkast tafelmodel met vriesvak
Koelkasten leken vroeger op enorme, rechtop gezette koekblikken. De kleur was dan meestal niet wit en de handel op de deur had nog het meest weg van de deurklink van een oud VW-busje (zie onderstaande afbeelding).
Wil ik hiermee zeggen dat retro koelkasten lelijk of onhandig zijn? Nee, absoluut niet! Moderne retro koelkasten zijn tegenwoordig soms geweldig mooi.
Smaken verschillen en de van origine Amerikaanse vormgeving spreekt nog steeds tot de verbeelding. Vergis je niet dat de look misschien uit de jaren 50 en 60 komt, de techniek is tegenwoordig van (West) Europese afkomst: de retro tafelmodel koelkasten zijn dus doorgaans van prima kwaliteit.
Houd je van afgeronde vormen en rvs ‘chroom look’ handvaten? Kies dan vooral een retro koelkast en haal een bijzondere, gegarandeerd blik-vangende koelkast in huis. Mocht je al een retro keuken hebben en aldaar de koelkast willen plaatsen dan wordt hiermee het beeld compleet gemaakt.
Rvs koelkast tafelmodel met vriesvak
Ik heb getwijfeld of ik een witte of rvs (‘roest vrij staal’) koelkast zou kopen. Met rvs verwijs ik hier in eerste instantie naar de kleur, in tweede instantie speelt de materiaal keuze een rol.
Rvs heeft een hele mooie, cleane zilveren look - als de keukenapparaten zoals in gebruik in de horeca. Daarnaast betekent een rvs look tafelmodel koelkast vaak een aluminium afwerking ofwel behuizing (en bedenk dat aluminium geen staal is).
Aluminium is zelfs lichter én breekbaarder dan staal, krassen zal je er ook eerder op zien. Aluminium is wel roest vrij, wat dat betreft zouden dit type koelkasten beter rva (‘roest vrij aluminium’) koelkasten kunnen worden genoemd.
Soms houdt een rvs look in dat als materiaal een metaal met coating wordt gebruikt. De coating is dan zilverkleurig en over het algemeen is deze coating beter bestand tegen krassen dan aluminium.
Tot slot kan de rvs look daadwerkelijk verwijzen naar het gebruik van een roestvrij stalen behuizing. Dit is het meest duurzame en sterke materiaal voor als gebruik van de behuizing, bijkomend voordeel is het gemak waarmee dit harde oppervlak kan worden gereinigd.
De reden dat ik uiteindelijk voor de kleur wit heb gekozen was simpelweg omdat andere apparaten in de keuken ook wit waren gekleurd.
Ben je een avontuurlijk type of heeft jouw keuken reeds een bepaalde kleur? Kies dan vooral een bijpassend gekleurde koelkast.
Extra’s bij een tafelmodel koelkast inclusief vriezer
Vind je het niet erg wat extra te betalen voor je koelkast, dan zijn er een keur aan extra’s beschikbaar:
- stille deursluiting: een techniek (‘soft close’) die ervoor zorgt dat de koelkast deur altijd stil sluit, ook al
smijtdoe je de deur hard dicht - snelkoel functie: de mogelijkheid extra snel verse levensmiddelen te koelen
- no frost functie: deze functie voorkomt vochtige lucht in het vriesvak waardoor uiteindelijk ijsvorming kan ontstaan aan de binnenkant van het vriesvak én op producten (zoals gezegd zorgt ontstaan ijs voor een hoger energieverbruik). Deze functie zorgt voor een lagere energierekening. Ook vocht aan de buitenzijde van levensmiddelen heeft met een no frost functie minder de neiging uit te gaan zetten, en hierdoor kan de smaak van producten beter bewaard blijven.
- geluid als de deur van koelkast en/of vriezer (te lang) open staat: natuurlijk koelt een koelkast het beste als de deur gesloten is en ook niet te lang open staat. Het kan handig zijn om hiertoe een alarm geluid in piepvorm te horen.
- melding koeltemperatuur: de genoemde 3 à 4 graden Celsius koeltemperatuur kan hierdoor goed worden gemonitord. Is het kouder of warmer, dan kan een andere temperatuur worden ingesteld.
Koelkast tafelmodel met vriesvak 60 cm breed
Ik merkte al op dat de breedte van een tafelmodel koelkast met vriezer groter dan 50 centimeter is. Een breedte tot 60 centimeter is vervolgens een gemiddelde: in deze categorie zal je de meeste keus aan tafelmodellen hebben.
Er zijn ook koelkasten die wat minder breed dan gemiddeld zijn, denk dan aan een breedte van 50 tot 54 centimeter. Dergelijke koelkasten zijn handig als je weinig ruimte beschikbaar hebt.
De grootste tafelmodel koelkasten zijn vanaf 60 tot wel 70 centimeter breed. Die breedte zorgt ervoor dat de koelkast een grotere inhoud in liters heeft: de genoemde minimale inhoud van 130 liter voor 2 personen wordt met dergelijke relatief grote koelkasten vaak overschreden.
Onthoud dat vanaf een inhoud van 150 liter al genoeg ruimte in de tafelmodel koelkast aanwezig is om een huishouden van 3 personen te voorzien van gekoelde levensmiddelen. Een nadeel van deze relatief grote koelkasten is dat ze lastiger te verplaatsen zijn en bij het bezorgen moet er, bijvoorbeeld in de hal, voldoende ruimte zijn om ze zonder problemen op hun plek te krijgen.
Mijn advies is een gemiddeld brede koelkast te kopen, hierbinnen is het meeste aanbod en zijn ook het meest vaak interessante aanbiedingen te vinden.
Goedkope koelkast tafelmodel met vriesvak
Nu we het over aanbiedingen hebben mag het duidelijk zijn geworden dat bij tafelmodel koelkasten inclusief vriezer de goedkoopste keuze vaak niet de beste keuze is.
Maar als vooral het geluidsniveau voor jou niet zo belangrijk is kan je nog steeds een relatief goedkoop, maar kwalitatief goed exemplaar bemachtigen - hierover dadelijk meer.
Zoals gezegd zijn de aller goedkoopste modellen vaak van een laag energielabel of het zijn oudere modellen uit een bepaalde serie van een merk.
Die oudere modellen hebben gewoonlijk een wat mindere kwaliteit van één of meerdere onderdelen van de koelkast (wat zich dus kan wreken in een optimale werking en uiteindelijk zelfs in de levensduur van het product).
Zo zag ik de kwalitatief mindere voorganger van mijn koelkast, die er nagenoeg precies uitziet als het nieuwere model, voor een aantrekkelijk laag bedrag worden aangeboden.
Check dus altijd of er binnen een merk nieuwe modellen zijn (vaak met een opvolgend modelnummer: eerst was er een DR-12 en de opvolger wordt aangeduid met DR-14).
Misschien hoef je niet het nieuwste model aan te schaffen, maar ook niet het oudste model. Het één na laatste model is waarschijnlijk relatief goedkoop en toch nog van behoorlijke kwaliteit.
Mocht een bovengemiddeld geluidsniveau van de koelkast niet zo’n probleem zijn, bijvoorbeeld omdat de keuken middels een deur wordt gescheiden van de woonruimte, dan zijn onder de ‘lawaaiige’ tafelmodel koelkasten soms apparaten voor een relatief zachte prijs beschikbaar (terwijl er nog wel sprake is van een aardig energielabel, zoals a++) – doe daar dus je voordeel mee!
Wil je perse een goedkope tafelmodel koelkast met vriesvak? Zorg er dan in elk geval voor dat er geen extra’s bij de koelkast en het vriesvakje zijn inbegrepen. Dus bijvoorbeeld geen stille deursluiting, geïntegreerde snelkoel functie en geen no frost techniek voor de vriezer (voor andere extra’s zie het kopje ‘Extra’s bij een tafelmodel koelkast inclusief vriezer’).
Maar je zei dat ijsvorming in het vriesvak toch onvoordelig was voor de portemonnee? Klopt, maar in plaats van de genoemde no frost techniek kan het ijs ook handmatig worden weggeschraapt en als dat niet mogelijk is (bij dikke, harde plakkaten) kan de koelkast eventueel tijdelijk worden uitgezet waardoor het ijs deels smelt en makkelijker te verwijderen is.
Koelkast tafelmodel met vriesvak beste koop
De beste koop van een tafelmodel koelkast inclusief vriezer is een apparaat dat zo min mogelijk energie verbruikt, van goede kwaliteit is en toch niet al te prijzig is.
Hecht je belang aan een koelkast met één of meerdere van de genoemde extra functionaliteiten dan zal dat jouw beste koop zijn. Als een stille koelkast belangrijk is, omdat je bijvoorbeeld een open keuken hebt, kies dan voor een zo stil mogelijk apparaat.
Heb je een bescheiden budget beschikbaar overweeg dan om een koelkast met a++ energielabel te kopen. Deze zal wat meer energie kosten dat het a+++ label, maar toch goed functioneren tegen een lagere aanschafprijs.
Okay, hiermee hoop ik je voldoende te hebben geïnformeerd. Ik wens je alvast veel plezier met je nieuwe koelkast!