10 Tips om je Tuin Geweldig op te Knappen

Geschreven door Frankin categorie Tuin
saaie tuin

Heb je een tuin die je saai of gewoontjes vindt? Of heb je kinderen die klagen dat ze de tuin niet leuk vinden? Je bent niet de enige en net zoals velen zal je waarschijnlijk niet direct weten wat je moet doen om jouw tuin te laten schitteren.

Wees gerust, je hoeft niet gelijk een hovenier in te schakelen om je tuin te verbeteren. Ook een compleet nieuw tuinontwerp gemaakt door een tuinarchitect is niet nodig. Om jouw tuin een flinke opknapbeurt te geven volgen hieronder 10 tips die je helemaal zelf kunt uitvoeren.

Als de tuin ook jouw ‘verlengde woonkamer’ is zal je met deze tips zeker de nodige inspiratie opdoen om ook jouw tuin te transformeren tot een leuke én mooie tuin.

1. Zet een mooie plant tegen de saaie schutting

De meeste tuinen in Nederland zijn stukken grond die zijn afgesloten met één of meerdere schuttingen. Nu is er niets tegen een eenvoudige houten schutting, behalve dat deze meestal nogal eentonig én daarmee saai is.

De manier om de saaiheid van een schutting te doorbreken is door het plaatsen van een mooie plant tegen de schutting.

Schutting met rechts een rozenstruik en links een fruitplant
Schutting met rechts een rozenstruik en links een fruitplant (framboos)

De beste optie is een plant te kiezen die bloemen draagt. Hierdoor heb je in de zomer – juist wanneer je het meeste in de tuin aanwezig bent – uitzicht op een kleurige schutting in plaats van bruine, statische lamellen. Bloemen trekken ook vlinders aan en van hun vrolijke aanwezigheid knapt iedere saaie tuin op.

Naast een plant met sierlijke bloemen kan je ook kiezen voor een fruitplant. Een framboos is bijvoorbeeld makkelijk te planten, ziet er mooi uit en levert in de nazomer en herfst de nodige frambozen op.

Ook blauwe druiven zien er schitterend uit en kunnen zorgen voor een rijke oogst in het najaar (wil je zelf blauwe druiven kweken lees dan mijn artikel Hoe Blauwe Druiven Kweken?). Ga wel eerst goed na of de grond in je tuin niet vervuild is voordat je fruitplanten plaatst en daadwerkelijk het fruit gaat eten. Je kan dit nagaan door (steeds vaker online) bodeminformatie van je perceel op te vragen bij de gemeente.

2. Zet een leuke bord met opschrift in de tuin

Een van de meest eenvoudige manieren om je tuin op te leuken is door een bord met opschrift in je tuin te zetten.

Bord opschrift

Een dergelijk bord is een leuk accent in je tuin welke direct aandacht zal trekken. Je kan een simpel bord van hout plaatsen (welke je makkelijk zelf kan maken met een paal en een plankje, vergeet het geheel dan niet te lakken of te beitsen) of je kan kiezen voor een zeer duurzaam bord van kunststof.

Bekend en geliefd zijn ook de Ibiza stijl tuinbordjes. Dit zijn allerlei lossen plankjes met opschrift die met elkaar verbonden zijn door een touw.

Ibiza tuinbordjes
Ibiza tuinbordjes

De Ibiza tuinbordjes vrolijken een tuin op en doen je denken aan exotische bestemmingen. Ook deze tuinbordjes zijn gemakkelijk zelf te maken met losse plakken, touw en pastelkleurige verf.

3. Doorbreek een saai grasveld met een pad van hout

Als je een speels karakter aan een verder saai grasveld wil geven kan je een pad van hout aanleggen. Omdat een pad meestal met tegels of stenen wordt gelegd zal hout direct een aparte indruk geven.

Pad van hout

Een dergelijk pad kan je zelf maken door houten planken op maat te zagen en met lange spijkers of pinnen in de grond vast te zetten. Vergeet niet de houten treden te beitsen om zo zeker te zijn van een levensduur die langer dan een aantal jaren is - onbewerkt hout in direct contact met een vochtige ondergrond rot namelijk bijzonder snel.

Bijkomend voordeel van een leuk pad is dat bezoekers van je tuin minder snel zomaar over het kwetsbare gras zullen lopen maar juist zullen kiezen voor het houten pad. Ook kinderen zijn dol op leuke paadjes, waarbij ze van tree naar tree zullen springen.

4. Hang een tuinposter op

De tuinposter wordt steeds populairder om een saaie schutting of muur mee op te vrolijken. Meestal staan op de posters landschappelijke taferelen – maar tegenwoordig kunnen ook eigen foto’s op een poster worden geplaatst.

Tuinposter

Het maakt niet veel uit hoe breed en hoog je schutting of muur is, tuinposters zijn namelijk te bestellen tot wel 10 meter lang en 5 meter hoog. Tuinposter zijn over het algemeen goed afwasbaar en hebben een lange levensduur (kies wel voor een aanbieder met goede kwaliteit buitenposters, sommige buitenlandse aanbieders zijn goedkoop maar de kwaliteit is stukken minder).

5. Zet een te gek standbeeld of kunstwerk in je tuin

Niets is zo fascinerend als een mooi standbeeld. Kunst streelt de zintuigen en maakt zelfs de aller saaiste tuin leuk. Niet voor niks is kunst al duizenden jaren een manier om een esthetisch effect te creëren. Ook een gewoon standbeeld van een mens of dier zal je tuin opknappen.

Standbeeld olifant
Standbeeld olifant
Standbeeld
Groot standbeeld

Natuurlijk hoef je niet direct uit te pakken met een manshoog standbeeld zoals in de afbeelding direct hierboven. Ook kleine kunstwerken of beelden kunnen een tuin verfraaien en echte blikvangers zijn.

klein kabouter beeld
Klein kabouter beeld

Tegenwoordig kan je standbeelden en kunst voor buiten online aanschaffen maar ook lokale beeldhouwers kunnen je van dienst zijn met een custom kunstwerk. Natuurlijk zal een uniek, handgemaakt kunstwerk vele malen meer kosten dan een fabrieksmatig geproduceerd item.

6. Zet een stoel (met plant) neer

Een multifunctionele manier om je tuin op te knappen is door ergens een oude stoel neer te zetten en daarop een bak met planten te plaatsen. De stoel met plant is een decoratief element, daarnaast kan de stoel worden gebruikt om op te zitten.

stoel-met-plant

Je hoeft je niet te beperken tot één stoel. Als je meerdere stoelen plaats kan zodoende een zitruimte worden gecreëerd. Op de momenten dat je er niet zit kunnen de decoratieve planten opnieuw op de stoel(en) worden geplaatst: handig en multifunctioneel.

7. Plaats de carrosserie van een auto

Als je in het bezit bent van een wat grotere tuin en van auto’s houdt kan je het karkas van een auto als decoratief element in je tuin zetten. Dit geeft een unieke indruk.

carrosserie-van-auto

Bij een autosloperij kan je het karkas van een auto meestal tegen een geringe prijs kopen. Je zal vervolgens zelf het transport van het autowrak naar je tuin moeten regelen, vaak zit hier de meeste tijd en de meeste kosten in.

Het karkas van een auto bestaat doorgaans uit de auto minus alle herbruikbare materialen zoals stoelen, banden en mechanische onderdelen. In de ruimte die overblijft, bijvoorbeeld de ruimte onder de motorkap, kunnen bijvoorbeeld planten worden geplaatst. Voor wie ervan houdt is dit een fantastische manier om relatief goedkoop een tuin op een originele manier een grote makeover te geven.

8. Plaats een kunstig tuinbankje

Een tuinbank hoeft niet alleen een functioneel voorwerp in een tuin te zijn. Natuurlijk is het handig als je op een tuinbankje kan zitten, maar daar houdt de functie niet mee op.

Zo bestaan er verschillende zeer decoratieve tuinbankjes – welke soms meer doen denken aan een kunstvoorwerp dan een gebruiksvoorwerp – die een tuin echt opknappen. Als je een kunstzinnig tuinbankje zoekt zal het meestal wel even zoeken zijn. De meeste tuinbankjes zijn namelijk nog van een recht-toe recht-aan slag.

kunstig bankje

Het materiaal waaruit een tuinbankje bestaat is van hout, kunststof of metaal. Soms wordt ook een combinatie van deze drie materialen gebruikt. Vaak zijn geheel houten tuinbankjes het goedkoopst. Dat komt omdat hout, ook al is het gelakt of gebeitst, minder lang meegaat in het Nederlandse klimaat dan kunststof of metaal.

Natuurlijk kan je ook een basic bankje aanschaffen en vervolgens zelf een kwast ter hand nemen. Wit geverfde bankjes steken erg mooi af tegen groen, en met een fijnere kwast (of zelfs penseel) zijn eenvoudig sierlijke details aan te brengen. Let er wel op dat weersbestendige lak wordt gebruikt.

9. Creëer een stukje rotstuin

Ondanks wat algemeen wordt gedacht is het maken van een stukje rotstuin niet ingewikkeld of per definitie kostbaar. Met een aantal grote (zwerf) keien (meestal wel ergens gratis op te halen via bijvoorbeeld Marktplaats) is een uiterst decoratief rotstuintje in een weekend gemaakt. Desnoods kan je ook grote rotsen bij een tuincentrum aanschaffen, de prijzen van vooral de grote rotsen zijn echter aanzienlijk.

rotstuintje

Een rotstuintje is gebaseerd op hoogteverschil. Zorg dus dat je een aantal grote rotsen of keien bij elkaar plaatst en de ontstane spelonken vult met een mix van kiezels en zand. Deze laag zorgt ervoor dat regenwater kan weglopen in de grond.

Vul de bovenste 15 centimeter van de spelonken echter met aarde geschikt voor rotsplanten. Deze rotsplanten kan je bij elk tuincentrum kopen. Let er op dat een rotstuin altijd zoveel mogelijk in de zon ligt. De rotsplanten hebben namelijk veel zon(ne warmte) nodig.

10. Zet een houten speelhuisje voor je kinderen neer

Als je kinderen hebt die de tuin misschien ook saai vinden zal je hen geen groter plezier doen door een speelhuisje neer te zetten.

speelhuisje

Er zijn erg veel soorten speelhuisjes maar een eenvoudig houten speelhuisje, met bijvoorbeeld een simpele glijbaan, is al genoeg om je tuin op te fleuren en je kinderen blij te maken.

Let wel dat een speelhuisje kan zorgen voor drukte in de tuin: welk buurtkind wil immers niet heerlijk ravotten in een huisje speciaal afgestemd op kinderen. Tip: zoek je meer manieren om kinderen te vermaken in de tuin? Bekijk dan Hoe Kinderen Vermaken in de Tuin? (interne link).

Samenvattend

Er is geen goede reden meer waarom jouw tuin saai en gewoontjes zou moeten blijven. Zelfs met een zeer beperkt budget (lees ‘geen budget’) zijn er verschillende manieren om jouw tuin te verbeteren. Bijna iedereen heeft immers ergens wel een paar oude planken (het meest basic materiaal om een tuin te pimpen) liggen.

De meer duurdere opties om een tuin minder saai te maken, zoals een groot standbeeld of speelhuisje, zijn misschien indrukwekkender maar niet noodzakelijk om een fantastische tuin te creëren. Deze tips, welke je ook mag toepassen, zullen jouw tuin ongetwijfeld ten goede komen. Veel plezier in je mooie tuin.