Ga naar de hoofd inhoud
MENU

Hoe Kinderen Vermaken in de Tuin?

kinderen vermaken in tuin plantenpotten

Zodra het weer zomer is en de temperatuur buiten oploopt zullen je kinderen weer naar buiten willen. Logisch, want buiten is veel meer te ontdekken dan binnen.

Ook is buiten spelen gezond voor kinderen, in elk geval een stuk gezonder dan binnen op een iPad kijken.

De tuin is een veilige omgeving waar kinderen graag willen spelen. Tenminste, als er wat te doen is. Het is voor ouders ook prettig als kinderen zich kunnen vermaken in de tuin, zo is er ook voor ouders wat ‘vrije’ tijd beschikbaar. Daarom is het handig dat ouders weten hoe ze hun kinderen vertier kunnen bieden in de tuin.

De beste manier om kinderen in de tuin te vermaken is door ze wat leuks te laten doen. Kinderen zijn vooral dol op alles wat met water te maken heeft. Naast het bieden van ruimte voor leuke en leerzame activiteiten is het ook belangrijk een plek voor kinderen te creëren waar ze kunnen rusten en bijkomen.

Hieronder komen de verschillende manieren waarop je de tuin speciaal voor kinderen kan upgraden aan bod. Met deze tips zullen je kinderen zich prima vermaken in jouw tuin (en de iPad met rust laten).

Waterpret

Mijn kinderen zijn dol op water. Dat blijkt vooral op vakantie: er hoeft maar een zwembad te zijn en ze vermaken zich van 's morgens vroeg tot 's avonds laat. Ze zijn daarin niet de enigen, meestal is het zwembad DE plek voor kinderen om te ravotten.

Als je een grote tuin hebt kan je kinderen vermaak bieden met een inbouwzwembad. Daarbij wordt een zwembad ingegraven en is het eindresultaat zoals op vakantie: een groot zwembad waar kinderen kunnen spelen en jij baantjes kan zwemmen.

Helaas is de gemiddelde Nederlandse tuin hiervoor wat aan de kleine kant en zullen veel mensen opzien tegen de kosten en de onderhoudswerkzaamheden. In dat geval is een opzetzwembad een uitstekend alternatief.

Een opzetzwembad is net even een slag groter dan een gewoon opblaasbaar zwembad. Dit type zwembad wordt namelijk ‘opgezet’ met een stalen frame waarin een kunststof kuip is aangebracht.

Een opzetzwembad is ideaal voor kinderen omdat het veel bewegingsruimte biedt. In het zwembad overgooien met een bal is bijvoorbeeld geen probleem.

Tegenwoordig zijn veel opzetzwembaden gemaakt met het oog op de veiligheid van kinderen. Scherpe hoeken zal je er bijvoorbeeld zelden in vinden. Daarnaast zijn de beste opzetzwembaden kidsproof, met een beetje spelen zal er niet snel een gat of scheur in de kunststof kuip ontstaan.

Ook kan je waterpret bieden met een gewoon opblaasbaar zwembad. Deze zijn heden ten dage in een enorme verscheidenheid aan vormen en kleuren te koop. Trouwens, als je echt nog een klein kindje hebt zal dit type zwembad waarschijnlijk het meest geschikt zijn. Er zal door de bescheiden afmetingen van dit zwembad maar een kleine hoeveelheid water in kunnen – wel zo veilig voor een dreumes of peuter.

Vergeet niet om leuk opblaasbaar speelgoed in het zwembad te leggen. Kinderen zijn er dol op en zullen zich uren vermaken met een opblaasbare krokodil of gekgekleurde flamingo.

Schommel

Let’s get old school! Wie was vroeger niet dol op de schommel in het buurtparkje? De schommel heeft nog steeds een enorme aantrekkingskracht op menig kind.

In mijn ervaring wekt een schommel bij een zwembad soms meer kinderlijke interesse op dan het zwembad zelf. Kinderen vinden het vooral leuk om te leren schommelen door de voeten in de lucht te gooien en zo steeds hoger te komen.

Als je in de tuin al een pergola of prieel hebt staan met een hoge horizontale balk kan je daaraan prima een los schommelzitje bevestigen.

Heb je niet een dergelijke ophangmogelijkheid voorhanden dan zijn complete (klassieke) schommel installaties beschikbaar die bestaan uit houten palen, steunbeugels, grondverankering en natuurlijk het schommelzitje en de bijbehorende touwen zelf.

De favoriet onder het schommelspeelgoed is bij mijn dochter de zogenaamde nestschommel. Bij een nestschommel is er geen houten plank waarop kan worden gezeten, maar een brede multifunctionele mand aanwezig.

In de grote mand zit een stevig touwwerk in een spinnenweb patroon. Je kan zitten op de mand, maar er ook in liggen, staan of aan hangen.

Een nestschommel forceert het samenspelen bijna: zonder vriendje dat duwt blijft de schommel statisch op zijn plaats. Zo’n nestschommel is perfect vermaak voor kinderen. En ze leren er ook mee samenwerken.

Stukje tuin of planten speciaal voor kinderen

Educatiever vermaak creëer je door een stukje tuin speciaal voor kinderen in te richten.

Als de grond hiervoor geschikt is kan je bijvoorbeeld ergens aardbeien in de volle grond planten. Check dan wel eerst of de grond niet vervuild is. Kinderen kunnen helpen bij het planten en daarna de verzorging van de planten op zich nemen. Uiteindelijk kunnen ze zich tegoed doen aan het door hen gekweekte fruit.

Als alternatief voor het planten van aardbeien in de volle grond kan je ook ergens plantenbakken of plantenpotten neerzetten. In deze bakken kan je tuinaarde en potgrond storten om bijvoorbeeld een perfecte grond voor fruitplanten te creëren.

Kinderen zijn dol op rode bessen (aalbessen) en zwarte bessen, het is dus leuk deze planten in de grond te zetten. Je kan deze fruitplanten kant-en-klaar in klein formaat aanschaffen – je hoeft ze dus niet vanaf een zaadje uit te laten groeien.

Als je een kleine tuin hebt kan je overwegen de steeds populairder wordende verticale plantenbakken op te hangen.

Deze verticale plantenbakken bestaan uit meerdere losse vilten zakken waarin aarde kan worden geplaatst. Kinderen kunnen gemakkelijk bij de zakken en zo een verscheidenheid aan planten en kruiden kweken.

Vuurplek

Een vuurtje maken samen met kinderen is een gevoelig onderwerp. Begrijpelijk, want dit moet veilig gebeuren. Toch wil ik het hier noemen omdat leren omgaan met vuur, en begrijpen wat het is, hoort bij de ontwikkeling van een kind. Bovendien vinden kinderen een vuurtje maken, en daar bijvoorbeeld marshmallows boven roosteren, gewoon ERG leuk.

Een vuurtje maken doe je als volwassene samen met kinderen. Als volwassene begeleidt je de activiteiten, dit is dus geen sit back and relax kinder vermaak. Als je liever als volwassene even tijd voor je zelf wil hebben terwijl de kinderen zich vermaken in de tuin kan je beter één van de andere tips uitvoeren.

Een vuurtje maken met je kinderen doe je het beste op een beschut plekje in de tuin. Hoe minder windgevoelig de plek hoe beter. Zorg dat de ondergrond vrij van brandbaar materiaal is en dat er ook in de directe omgeving geen brandbare spullen aanwezig zijn.

Je kan, in plaats van een vlakke ondergrond, ook een stevige vuurkorf gebruiken. Een vuurkorf geeft minder opruimwerk na de activiteiten. Tip: Een vuurkorf hoeft niet perse dat gammele dingetje van de Action te zijn, er zijn ook hele stoere korven beschikbaar waar ook vaders blij van worden.

Laten we het eerst hebben over veiligheid.

Zorg dat er een grote emmer met water in de buurt aanwezig is. Kinderen die meehelpen het vuur aan te maken mogen geen brandbare (synthetische) kleding of sieraden dragen. Lange haren kunnen het beste worden ingebonden. Let ook op dat lange halskettingen onder kleding wordt weggewerkt of wordt afgedaan.

Mocht iemand toch een kleine brandwond oplopen: spoel zo snel mogelijk onder lauw stromend water. Bij diepere brandwonden: naar de dokter. Als kleding vlam vat: uittrekken of als dat niet lukt de persoon laten rollen over de grond en ruim water over de brandende kleding gooien.

De beste veiligheidstip is echter het voorkomen van brandwonden of gevaarlijke situaties. Dit is geen taak voor de kinderen maar voor de aanwezige volwassene(n): let goed op wat er gebeurt en wie wat doet.

Wat is nu een leuke manier om samen een vuurtje te maken? Om het wat actiever voor kinderen te maken kan je droge takjes ergens in een hoekje van je tuin neerleggen. Ook grotere droge takken kunnen bij deze stapel. Ergens anders leg je wat proppen wc-papier of proppen van oude kranten. Vervolgens worden de kinderen uitgenodigd om in de tuin naar geschikt brandbaar materiaal te zoeken voor het vuur.

Kijk waar ze mee aankomen! Je kan uitleggen dat de gevonden tennisbal niet zo handig is voor op een vuur. Ook kussens van je nieuwe loungeset horen niet op een vuurtje thuis.

Leg ze uit dat een vuurtje het best brandt op droge takken en het beste wordt aangemaakt met stukjes papier. Kan iemand deze voorwerpen vinden?

Als eenmaal de takken en proppen papier zijn verzameld kan je vragen hoe het vuur hiermee moet worden opgebouwd. Je zal de meeste schitterende constructies zien ontstaan. Leg uit dat een vuurtje vooral lucht (of ‘zuurstof’, als de kinderen wat ouder zijn) nodig heeft en dat eerst een prop papier moet worden aangestoken om de grotere takken vlam te doen laten vatten.

Maak vervolgens een tentvormige constructie van takken om een aantal proppen van papier. Je kan een wat ouder kind vragen of hij of zij de prop papier wil aansteken. Je kan voor het aansteken een aansteker of een lucifer gebruiken. Let goed op of het aansteken veilig gebeurt.

Als het vuurtje eenmaal brandt moet het gevoed blijven. Laat kinderen voorzichtig nieuwe takken op het vuur leggen, let hierbij ook goed op.

Er zijn verschillende leuke dingen die je kan doen bij een vuurtje. Zo kan je er gewoon met z’n allen omheen gaan zitten en in het vuur kijken. Kinderen vinden dat vaak al geweldig.

Als je entertainment wil bieden kan je (heel klassiek) een liedje zingen dat je begeleidt met gitaarspel. Geheid dat kinderen dit vermaak kennen uit een film of tv.

Het summum van kindervermaak is natuurlijk marshmallows verwarmen boven een vuur! Ik zie regelmatig dat kinderen hapjes nemen van zwartgeblakerde marshmallows. Dit is niet gezond en moet worden voorkomen. Een marshmallow licht verwarmen zodat deze zacht en stroperig wordt is natuurlijk okay. Toch probeer ik deze rooster-activiteiten zoveel mogelijk te beperken.

Plek om te chillen, kussens of hangmat

Zijn je kinderen moe van de waterpret, het schommelen, tuinieren en vuurtje stoken in de tuin? Laat ze dan heerlijk chillen op een plekje speciaal voor hen waar veel kussens op de grond liggen. Dit is voor hen ook prima vermaak.

Hiervoor kan je gewoon grote tuinkussens of loungekussens gebruiken. Als er een aantal bij elkaar worden gelegd creëert dit al een ideale plek voor kinderen om te liggen, zitten of hangen.

Het beste kan je stevige kussens gebruiken zodat deze niet direct slijten als ze op een ruwe ondergrond (zoals tegels) worden gelegd.

Een ander manier om een kind tegelijk te laten rusten én te vermaken is met het spannen van een hangmat.

Ik zeg nu wel ‘spannen’ maar dat kan uiteraard alleen als er twee ophangpunten aanwezig zijn.

In de tuin van mijn vorige huis had ik geen ophangpunten en maakte ik gebruik van een hangmat in een standaard. Dit was een grote hangmat waar met gemak meerdere kinderen tegelijk in konden liggen. Hangmatten zijn het meest geschikt voor iets oudere kinderen, zij kunnen er beter zelfstandig in en uit komen.

Ben je wel in het bezit van twee ophangpunten (dit kunnen ook twee bomen op enige afstand van elkaar zijn), dan kan een klassieke hangmat met behulp van touwen tussen deze punten worden gespannen.

De keus komt vaak neer op een doek van katoen of een doek van kunststof (doorgaans nylon of polyester).

Kunststof is een stuk lichter dan katoen en een hangmat op basis van kunststof kan dus makkelijker worden meegenomen op bijvoorbeeld een reis of uitje. Het gewicht van de bagage speelt in dat geval namelijk vaak een rol.

Als de hangmat enkel bedoeld is voor gebruik in de tuin voelt een katoenen doek prettiger aan. Bij zomerse warmte zullen kinderen niet snel heel veel kleding aan hebben en daarom is huidcontact met het doek van een hangmat lastig te voorkomen. Katoen geeft net even een ander huidgevoel dan kunststof (daarom is de meeste kleding ook grotendeels samengesteld uit katoen).

Nadelen van een katoenen doek heb ik wel ondervonden.

Ten eerst zijn vlekken lastiger te verwijderen en ten tweede zijn de doeken niet echt weersbestendig. Als het heeft geregend blijft een katoenen doek een tijd nat en dat ligt niet aangenaam.

Als een katoenen doek langere tijd vochtig blijft kan ‘het weer’ erin komen. Dit is te herkennen aan licht grijze vlekjes en dit kan uiteindelijk het doek ernstig beschadigen. Je kan dit voorkomen door een hangmat met een katoenen doek bij regen droog te stallen.

Er zijn ook hangmatten beschikbaar met een doek van een mix van katoen en kunststof. Misschien dat dit een ideale hangmat is voor jouw specifieke situatie.

Met welke hangmat je kinderen dan ook blij wil maken, ik denk dat ze er niet meer uitkomen. Of ze in de hangmat op een iPad mogen kijken laat ik aan jou.

Recente artikelen

hoe-hout-drogen

Hoe Hout Drogen?

Na jarenlang hout te hebben gedroogd kan ik je de beste tips geven over het drogen van hout (om bijvoorbeeld te gebruiken in de open haard). Goed gedroogd hout is belangrijk om te zorgen voor een zo volledig mogelijke verbranding van hout zodat er zo min mogelijk koolstofmonoxide ontstaat. Koolstofmonoxide is het levensgevaarlijke gas dat […]

LEES MEER

 
hoe-hout-kloven

Hoe Hout Kloven?

Ik kreeg een mooie partij hout in handen. Maar hoe kan hout worden gekloofd? Hiervoor zijn verschillende manieren, ik bespreek de voors en tegens hier allemaal. Eén van de dingen die je in de praktijk leert over brandhout is dat je vers gekapt hout zo snel mogelijk moet kloven. Wacht je namelijk te […]

LEES MEER