Terrasverwarming: een Complete Gids met Handig Stappenplan

Geschreven door Frankin categorie Tuin
gas terrasverwarmer propaan

Een terras verwarmen met een vuurkorf is niet ideaal en waarschijnlijk zal vroeg of laat de overstap worden gemaakt naar ‘echte’ terrasverwarming. Het aanbod terrasverwarmers is echter enorm en dé terrasverwarmer geschikt voor elke situatie blijkt niet te bestaan.

Uit gemak (en keuzestress) een vuurkorf blijven gebruiken is geen optie: het grootste nadeel van een vuurkorf - namelijk naar rook stinkende kleding - is namelijk niet te voorkomen.

Een ander nadeel van een vuurkorf is dat hout snel verbrandt en daarom steeds moet worden aangevuld. Dit constante voeden van het vuur is een rusteloze activiteit. Ook het schoonmaken van de grondplaat en de omliggende vloer, na elk gebruik van een vuurkorf, is een nadeel.

Dan terrasverwarmers, deze zijn beschikbaar in een keur aan soorten en maten en kennen bovenstaande nadelen niet. Tijd voor een gedegen onderzoek om een juiste keuze in terrasverwarming te kunnen maken: met deze ultieme gids én stappenplan kan ook jij tot een beslissing komen.

Stappenplan

Voordat je een keuze in terrasverwarming kan maken is het essentieel het verschil tussen convectieverwarming en stralingsverwarming te kennen.

Convectieverwarming betekent verwarming van lucht. Een verwarmingsradiator in huis is daar een voorbeeld van (ondanks dat het woord radiator afgeleid is van het Engelse radiate wat ‘straling’ betekent). Stralingsverwarming betekent verwarming door straling. Een voorbeeld hiervan is de zon.

Binnen de terrasverwarmers bestaan twee grote groepen. Enerzijds de gas terrasverwarmers welke werken op gas en zorgen voor convectieverwarming. Anderzijds de elektrische terrasverwarmers welke werken op elektriciteit en zorgen voor convectieverwarming of stralingsverwarming.

Het grootste nadeel van convectieverwarming is dat warme lucht opstijgt en makkelijk kan verwaaien door wind.

Een nadeel van convectieverwarming bij gas terrasverwarmers is dat voor de verbranding van gas zuurstof nodig is. Daarom mag een gas terrasverwarmer nooit in een afgesloten ruimte worden gebruikt.

Om een keuze tussen gas en elektrische terrasverwarming te kunnen maken moet goed worden gekeken naar de plek waar de verwarming moet komen. Om je hiermee te helpen staat hieronder een stappenplan:

Stap 1: Is minimaal 25% van de totale wandoppervlakte open voor de toevoer van zuurstof? Zo ja, ga naar stap 2. Zo nee, ga naar stap 3.

Uitleg bij Stap 1: De totale wandoppervlakte is in vierkante meters (m2), en bestaat uit de som van de oppervlakte in m2 van voorwand, achterwand, linkerwand en rechterwand. Deel dit totaal door 4 en kijk of deze hoeveelheid aan vierkante meters minimaal open is voor de toevoer van zuurstof. Is er geen sprake van wanden, zoals bijvoorbeeld bij een terras in het midden van een grote tuin, ga dan naar stap 2.

Stap 2: Er is sprake van een relatief open ruimte. Is deze ruimte windgevoelig? Zo ja, ga naar stap 4. Zo nee, ga naar stap 5.

Uitleg bij Stap 2: met windgevoelig in deze situatie wordt bedoeld een ruimte die niet beschut is, maar waar juist veel wind kan staan.

Stap 3: Er is sprake van een afgesloten ruimte en daarom kan geen terrasverwarming op gas worden gebruikt. Elektrische terrasverwarming kan wél in deze situatie, en je hebt de keuze uit alle soorten elektrische verwarming.

Stap 4: Er is sprake van een relatief open ruimte waar best veel wind kan staan. Terrasverwarming op gas is daarom niet verstandig: de warme lucht zal snel verwaaien en de verwarming zal daarom niet efficiënt zijn. Kies in deze situatie voor elektrische terrasverwarming maar niet voor donkerstralers (heatpanels) of kwarts verwarmingselementen.

Stap 5: Er is sprake van een relatief open ruimte waar niet veel wind staat. Dit is een ideale situatie voor terrasverwarming (!) en daarom kan uit alle soorten gas terrasverwarming en alle soorten elektrische terrasverwarming worden gekozen. De goedkoopste opties zijn in principe mogelijk.

Voor de duidelijkheid hieronder een grafische weergave van het stappenplan:

Grafische weergave stappenplanterrasverwarmers
Grafische weergave stappenplan terrasverwarmers.

Nu weet je of gas terrasverwamers of elektrische terrasverwarmers kunnen worden gebruikt. Soms kunnen desgewenst ook beiden tegelijkertijd worden gebruikt. Van de elektrische terrasverwarmers weet je nu ook welke typen in bepaalde situaties beter niet kunnen worden gekozen.

Let vervolgens bij de aanschaf van een terrasverwarmer op wat het maximale aantal te verwarmen vierkante meters is. Als je een oppervlakte van 4 m2 wil verwarmen hoef je bijvoorbeeld geen terrasverwarmer met een verwarmingsbereik van 50 m2 te kiezen.

Hieronder een uitwerking van eerst gas terrasverwarmers en daarna elektrische terrasverwarmers. In elke uitwerking wordt aangegeven wat de beschikbare soorten terrasverwarmers zijn en waaruit de opties bestaan.

Direct de populairste gas of elektrische terrasverwarmers bekijken? Ik heb ze voor je in een handige tabel gezet:

Gas terrasverwarmers

Terrasverwarmers op gas zijn de krachtigste typen terrasverwarmers om ruimtes in het geheel te verwarmen. Ze verbranden gas, meestal afkomstig uit een gasfles, en daarbij komt veel warmte vrij die in alle richtingen wordt verspreid.

Gas terrasverwarmers verwarmen lucht, en het is deze warme lucht die voor een aangename temperatuur rondom de verwarmer zorgt. Het is ideaal als er ook een overkapping boven de ruimte aanwezig is: de warme stijgende lucht zal dan meer behouden worden.

Sommige gas terrasverwarmers maken gebruik van een zogenaamde reflector. Dat is simpel gezegd een draaibare metalen plaat welke warme lucht wat beter richt, bijvoorbeeld op een zitplek.

Met het hoge vermogen van dit type terrasverwarmers is dus makkelijk een groot oppervlak te verwarmen, tot in alle hoeken toe. Een gas terrasverwarmer warmt geleidelijk op en het zal dus even duren voor het apparaat op vol vermogen verwarmt. Alle soorten gas terrasverwarmers worden erg heet, leg dus nooit iets over het in werking zijnde apparaat heen.

Het benodigde soort gas voor verbranding is butaan of propaan. Propaan is het meest geschikt als de terrasverwarmer ook bij vorst moet worden gebruikt. Butaan als gas wordt namelijk vloeibaar bij temperaturen lager dan 0 graden Celsius en is dan niet meer te gebruiken door de verwarmer. Propaan heeft deze eigenschap niet.

Let er op dat dit type terrasverwarmer veel zuurstof nodig heeft voor de verbranding en dus nooit in een afgesloten ruimte mag worden gebruikt. Naast dat er in de ruimte een zuurstoftekort kan optreden bestaat er ook kans op vergiftiging door het inademen van vrijkomende verbrandingsgassen. Bovendien ontstaat bij onvolledige verbranding het onzichtbare en geurloze koolstofmonoxide, een gas dat in het ergste geval kan resulteren in overlijden.

Pas op: gebruik verwarmers op gas nooit in een afgesloten ruimte. Als minimaal 25% van het totale wandoppervlak van een ruimte geheel open is, zoals bijvoorbeeld al snel het geval is bij een balkon, is er over het algemeen voldoende zuurstof beschikbaar. Maar check het percentage vereiste open wandoppervlak altijd in de gebruiksaanwijzing van het specifieke apparaat.

Gas terrasverwarmers zijn (ondanks het gebruik van soms zware gasflessen) mobiel omdat ze niet worden gehinderd door elektriciteitssnoeren. De mobiliteit is echter wel beperkt tot de vloer: de heaters zijn niet op te hangen aan wand of plafond. Ze zullen op de vloer dus altijd wat ruimte in beslag nemen.

De mobiliteit van gas terrasverwarmers is bovendien noodzaak omdat zij over het algemeen niet waterdicht zijn. Ze kunnen wel wat vocht verdragen, en zijn daarmee in verschillende maten waterbestendig, maar als ze niet worden gebruikt moeten ze in een droge ruimte worden gestald.

Met gas verwarmen is vaak duurder dan verwarmen met elektriciteit omdat gas minder gericht verwarmt. Maar zodra een gehele, grote ruimte moet worden verwarmd is gas juist weer goedkoper.

Een grote in werking zijnde terrasverwarmer op gas verbruikt voor circa 2 euro per uur aan gas. Het is echter waarschijnlijk dat gas in de toekomst duurder gaat worden. De gasflessen zijn evenwel makkelijk verkrijgbaar en kunnen als ze leeg zijn simpelweg worden geruild voor een volle fles.

Er zijn 4 typen gas terrasverwarmers te onderscheiden: de staande flameheater, de staande heater zonder vlam, de lagere loungeheater en tot slot de kleine tafelheater.

De flameheater is het meest gevoelig voor wind en de andere soorten iets minder: omdat ze allen lucht verwarmen welke makkelijk kan worden verwaaid zijn ze allemaal windgevoelig. Hieronder komen ze aan bod.

Windgevoelige gas terrasverwarmers:

1. Flameheater

De bekendste en meest populaire variant van de gas terrasverwarmer is de flameheater. Bij deze lange, staande heater zie je een langwerpige vlam in een buis van glas. Deze glazen buis wordt goed beschermd door een stuk gaas. Ik heb de meest schitterende varianten gezien waarbij de steekvlam soms tot wel een halve meter hoogte instelbaar was.

Naast warmte biedt de flameheater een visueel spektakel en zorgt daarmee voor een gezellige sfeer. Als je iemand bent die eindeloos in kampvuren kan kijken zal ook de dansende vlam van een flameheater je niet loslaten.

Bedenk dat de flameheater voor veel warmte zorgt en dat daarmee het apparaat ook zelf flink opwarmt. Let er dus op dat de ruimte rondom de heater open is, en zich daar geen materialen bevinden die vlam kunnen vatten of kunnen smelten. Vaak wordt een afstand van minimaal 1 meter van brandbare materialen aanbevolen. Om te voorkomen dat het apparaat zelf te warm wordt hebben de meeste moderne flameheaters een beveiliging tegen oververhitting.

Zorg er ook voor dat de heater stabiel staat want een loeihete heater die omvalt kan ernstige schade toebrengen. Een flameheater die gebruik maakt van een zware gasfles, geplaatst in de onderkant van het apparaat, staat het meest stabiel. Vaak hebben flameheaters een systeem dat de gastoevoer afsluit als het apparaat omvalt. Dit heet een omvalbeveiliging. Een dergelijk veiligheidssysteem is eigenlijk vereist als kinderen in de buurt van de heater kunnen komen.

De voeding van de flameheater bestaat uit gas verkregen uit een fles of leiding. Met een al dan niet traploze regelaar kan bij sommige heaters de hoeveelheid toegevoerd gas worden ingesteld en daarmee ook de warmteafgifte. Zelf een gasleiding aanleggen van het aardgasnetwerk naar een flameheater is een specialistische klus en kan met het oog op veiligheid het beste worden uitgevoerd door een professional.

Een flameheater neemt door zijn geringe diameter weinig ruimte in, maar met de hoogte van het apparaat, soms tot ruim 2 meter, zal rekening moeten worden gehouden bij de plaatsing. Komt een heater met een lengte van 2 meter bijvoorbeeld onder een overkapping te staan, dan zal de hoogte van de overkapping minimaal 3 meter moeten zijn.

Flameheaters zijn gevoelig voor wind en kunnen in het meest extreme geval door wind worden uitgeblazen. Wind zorgt er vooral voor dat de warme lucht afkomstig van een flameheater wordt weggeblazen. Het gebruik van een flameheater op een winderige plek is dus niet aan te bevelen.

Ondanks het soms zware gewicht van de gebruikte gasfles én het gewicht van het apparaat zelf, blijft een flameheater mobiel door het gebruik van wieltjes (en in sommige gevallen een handige handgreep). Het verplaatsen van een in werking zijnde flameheater wordt vanwege de hitte van het apparaat echter afgeraden.

2. Staande heater zonder vlam

Zit je niet te wachten op een vlam die alle aandacht trekt dan zijn er eveneens lange en staande heaters beschikbaar waarbij géén opvallende vlam zichtbaar is. Deze staande heaters zonder vlam hebben dezelfde kenmerken als de flameheaters.

Van de staande heater zonder vlam bestaat een paddenstoelvormige variant (met een kenmerkende dunne buis en een hoedvormige kap) én een buisvormige variant met een korte, gedrongen verwarmingskop.

Bij de paddenstoelvormige variant wordt enkel het bovenste gedeelte verwarmt en is in plaats van een vlam een oranje gloed te zien (zie ook de afbeelding geheel bovenaan waarop deze variant staat afgebeeld). De vormgeving van dit type staande heaters wordt door sommige mensen als stijlvol en verfijnd benoemd terwijl anderen de vorm verfoeien.

De buisvormige variant heeft, zoals de naam al aangeeft, een langwerpige vorm met geheel bovenin een verwarmingselement. Ook dit verwarmingselement gloeit oranjerood op bij gebruik. De vorm van deze variant geeft een sterke en solide uitstraling.

3. Loungeheater

De loungeheater is een type staande heater welke niet zo hoog reikt als de flameheater of de staande heater zonder vlam. De loungeheaters zijn kleiner van lengte en verwarmen op een niveau dat overeenkomt met zithoogte. Door deze geringe hoogte zijn ze ideaal om bij te loungen of in situaties waarbij hoge heaters niet mogelijk of wenselijk zijn.

Omdat lounge heaters kort van stuk zijn en geen zichtbare vlam hebben (zoals flameheaters) zijn ze relatief wat beter bestand tegen wind. Loungeheaters zijn beschikbaar in de paddenstoel- en buisvormige variant. Vanwege hun middelgrote formaat zijn ze bijzonder makkelijk te verplaatsen.

4. Tafelheater

Om beperkte oppervlaktes te verwarmen zijn de relatief kleine tafelheaters beschikbaar. Zelden zal een tafelheater hoger dan 1 meter zijn, en meestal zijn ze zelfs een stuk kleiner. Zoals de naam al aangeeft zijn ze perfect om op een tafel te zetten en zo iedereen in de directe omgeving te verwarmen.

Omdat tafelheaters op een tafel staan (zo worden ze tenminste meestal gebruikt) zullen ze gevoelig zijn voor omvallen. Bij sommige modellen wordt geprobeerd omvallen te voorkomen door een ingebouwd gewicht in de voet van de heater. Toch is het aan te raden om altijd een tafelheater te gebruiken welke een omvalbeveiliging heeft, en dus de gastoever afsluit bij vallen of de dreiging van vallen.

Tafelheaters zijn meestal verkrijgbaar in de paddenstoelvormige variant en zijn vanwege het ontbreken van een zichtbare vlam enigszins bestand tegen wind. Ook tafelheaters verwarmen echter lucht. En deze warme lucht verwaaid makkelijk bij wind.

Omdat dit de kleinste van alle gas terrasverwarmers zijn, en dus ook het minst grote oppervlak kunnen verwarmen, verbruiken zij ook het minste gas. Dit scheelt aanzienlijk in de verbruikskosten ten opzichte van een grote, staande heater.

Voordelen en nadelen van terrasverwarmers op gas

Voordeel Nadeel
Sterkste verwarmers voor het verwarmen van een ruimte in zijn geheel Relatief hoge verwarmingskosten door ongericht verwarmen
Snoerloze mobiliteit op de vloer Nemen ruimte in want niet te bevestigen aan plafond of wand
Niet vochtbestendig

Elektrische terrasverwarmers

Terrasverwarmers op elektriciteit zijn in vergelijking met gas terrasverwarmers minder efficiënt in het verwarmen van gehele, grote ruimtes. In veel gevallen wordt namelijk gebruik gemaakt van een type infraroodlamp die niet lucht verwarmt, maar de objecten waar de straling op valt.

      Wat is een infraroodlamp?

De infraroodlamp verspreidt een voor het menselijk oog niet zichtbare straling die voorbij het zichtbare rode spectrum ligt. Een kenmerk van deze straling is diens hoge temperatuur. Een ander kenmerk is dat de straling minder energie bevat dan zichtbare straling of UV-straling – daarom kan deze straling als ongevaarlijk worden aangemerkt.

Een infraroodlamp verwarmt dus door middel van warme stralen die op objecten vallen. Door dit principe is een meer gerichte verwarming mogelijk en daarom wordt dit type verwarming meestal op een wand of plafond bevestigt (waarbij rekening wordt gehouden met de stralingsrichting).

Het montagemateriaal voor montage aan wand of plafond is doorgaans inclusief. Soms zijn ook kettingen en beugels meegeleverd zodat het verwarmingselement eveneens kan worden opgehangen of gemonteerd aan stangen van parasol of partytent.

Een infraroodlamp welke in gebruik is voor terrasverwarming heeft meestal een opvallende rode kleur. Soms kan dit licht als fel worden ervaren.

Een infraroodlamp die aanstaat is altijd heet, bedek deze dus nooit, zorg ook voor voldoende ruimte om de lamp heen (de afstand naar het plafond moet vaak minimaal 50 cm zijn) en monteer de lamp op een hoogte van minimaal 2 meter om ongewild contact te voorkomen. Kijk goed in de gebruiksaanwijzing van het specifieke apparaat wat de vereisten zijn met betrekking tot de positionering.

Een voordeel van elektrische terrasverwarmers is dat hun bron, namelijk elektriciteit, niet op kan raken terwijl ze aanstaan - zoals dat bij terrasverwarmers op gas wél het geval kan zijn. Een nadeel van elektriciteit als bron is dat een stroomvoorziening buiten en dicht bij de montageplek wel zo praktisch is, maar niet altijd aanwezig is.

Vaak is het snoer van een elektrische heater kort (1,5 meter): als dus geen stopcontact in de buurt van de montageplek aanwezig is zal een verlengsnoer moeten worden gebruikt (of zal een buiten stroomvoorziening moeten worden aangelegd door een installateur).

Een groot voordeel van een infraroodlamp is dat deze veilig in een afgesloten ruimte kan worden gebruikt – er wordt immers geen zuurstof aan de lucht onttrokken en er komen geen potentieel giftige verbrandingsgassen vrij. Als de lamp aan een wand of plafond wordt bevestigt is een bijkomend voordeel dat geen ruimte op de vloer in beslag wordt genomen.

Voor particulier gebruik is een terrasverwarmer op basis van elektriciteit vaak goedkoper dan op gas: met een infrarood lamp is namelijk meer gericht en dus efficiënter te verwarmen. Mocht je een terrasverwarmer bedrijfsmatig willen gebruiken, bijvoorbeeld in de horeca, dan kan een heater op gas goedkoper in gebruik zijn als je grote ruimtes in zijn geheel wil verwarmen.

Een kenmerk van infrarood verwarming is dat verwarming vaak relatief snel en geluidloos plaatsvind. Na het aanzetten van de lamp zal het binnen seconden aangenaam vertoeven zijn op de zitplek waarop de heater is gericht.

Anders dan terrasverwarmers op gas zijn elektrische verwarmers beter bestand tegen vocht en kunnen in veel gevallen zelfs uitstekend tegen regen.

Na gebruik hoeven elektrische heaters niet in een droge ruimte te worden gestald. Wel zo makkelijk als de heater een vaste plek heeft ergens aan een wand. Als een apparaat langdurig niet wordt gebruikt is een beschermhoes vaak verstandig.

Ter info: de mate van vochtbestendigheid en stofbestendigheid wordt aangegeven met de International Protection (IP) waarde. Het eerste getal geeft de mate van stofbestendigheid aan, waarbij een 0 het laagst is. Het tweede getal de mate van vochtbestendigheid, waarbij de 0 ook de laagste waarde aangeeft. Staat er een X dan is een waarde niet bekend (zoals in onderstaande voorbeelden waarbij de waarden van stofbestendigheid onbekend zijn):
IPX0, IPX1, IPX2: geen of nauwelijks bescherming tegen water
IPX3, IPX4, IPX5: bestendig tegen water
IPX6, IPX7: waterdicht

Zodra een elektrische terrasverwarmer wordt aangezet treedt heel kort een hoge aanloopstroom op (ook wel piekvermogen genoemd) waardoor in sommige gevallen de stop van een stroomgroep in de meterkast kan doorslaan. Naast dat je geen stop wil vervangen of schakelaar omzetten is dit ook slecht voor de elektrische verwarmer.

Hoe kan het dat een stop doorslaat? Dat komt omdat een standaard stroomgroep maximaal 3600 watt aan vermogen aankan en een elektrische terrasverwarmer tijdens aanloopstroom soms veel meer vermogen vraagt. Bedenk dat als je een elektrische verwarmer van 2400 watt koopt het vermogen van de aanloopstroom tot maximaal 10x zo hoog kan komen, in dit geval dus maximaal 24000 watt – veel te veel voor een standaard stroomgroep.

Hoe kan je voorkomen dat een stop doorslaat? Dit kan op 3 manieren. Ten eerste door een elektrische terrasverwarmer eerst op de laagste stand aan te zetten, zo wordt het minste vermogen van de stroomgroep gevraagd.

Ten tweede door gebruik te maken van een softstarter (welke je zelf kan installeren). Een softstarter beperkt de aanloopstroom zodat een stop niet doorslaat en een elektrische terrasverwarmer rustig opstart.

Een derde optie om te voorkomen dat een stop doorslaat is een installateur een installatieautomaat (kortweg automaat) met een C-karakteristiek te laten installeren in je meterkast. Deze automaat beperkt de aanloopstroom eveneens. Nadeel hiervan kunnen de relatief hoge installatiekosten zijn.

Infraroodstraling wordt onderverdeeld naar golflengte (link naar wikipedia), dit wordt aangegeven met de eenheid micrometer (μm).

Sommige infraroodlampen hebben straling die ongevoelig is voor wind, dit is korte-golf infrarood of IR-A (0.7–1.4 μm). Wat gevoeliger voor wind is midden-golf infrarood of IR-B (1.4–3 μm). Het meest gevoelig voor wind is lange-golf infrarood of IR-C (3–1000 μm).

Golflengte infrarood
Golflengte infrarood.

Korte-golf infrarood straling straalt het beste door lucht heen en verwarmt objecten waar de straling op valt het sterkste. Midden-golf infrarood straling straalt minder goed door lucht heen en verwarmt ook lucht. Lange-golf infrarood straling straalt het minste door lucht heen en verwarmt vooral lucht.

Bij infraroodlampen neemt het percentage zichtbaar licht af van korte-golf straling naar lange-golf straling: daarom geven de zogenaamde donkerstralers, welke gebruik maken van lange-golf infrarood, geen zichtbaar licht. De klassieke ‘rode gloed’ infraroodlampen maken gebruik van korte-golf infrarood en geven dus het meeste licht (soms worden ze wel ‘heldere stralers’ genoemd).

Infraroodlampen waarvan de straling gevoelig is voor wind zijn de kwartslampen en de donkerstralers (heatpanels).

Infraroodlampen waarvan de straling ongevoelig is voor wind zijn de verschillende varianten halogeenlampen (regulier Halogeen, LowGlare en Golden Tube), de infraroodlampen met een gloeidraad van koolstof (Carbon) en tot slot de heatstrip. Hieronder komen ze aan bod.

Windgevoelige elektrische terrasverwarmers:

1. Kwarts

Infraroodlampen met een verwarmingselement van kwarts zijn niet alleen populair bij het gebruik in broedmachines maar ook als relatief goedkope infrarood terrasverwarming. Ze zijn doorgaans beschikbaar als staande heater of als heater bedoeld voor wand of plafond montage.

Kwarts verwarmingselementen geven een zwak tot matig licht af tijdens het gebruik en het duurt even voordat ze hun maximale temperatuur hebben bereikt.

Waarom zijn heaters op basis van kwarts zo goedkoop? De stralingswarmte van een kwarts verwarmingselement bevindt zich doorgaans voor meer dan 95% in het midden-golf en lange-golf infrarood spectrum.

Dit betekent dat maar een kleine gedeelte van de infrarood straling door de lucht heen straalt en zo objecten kan verwarmen. De lucht wordt juist verwarmd en warme lucht verwaaid snel door wind.

2. Donkerstraler (heatpanel)

Een donkerstraler is een type infrarood verwarming waarbij zeer lange-golf infraroodstraling wordt gebruikt (daarom wordt ook wel gesteld dat een heatpanel géén gebruik maakt van infrarood).

Dit betekent dat lucht wordt verwarmd, geen zichtbaar licht wordt uitgezonden en in dit geval de temperatuur van het spiraalvormige verwarmingselement erg hoog wordt.

De donkerstraler is enkel beschikbaar voor wand en plafond montage. Omdat de heater zo warm wordt moet bij de montage worden opgelet hoe hoog het apparaat wordt bevestigd. Meestal zal dit vrij hoog zijn, hoger dan 2 meter, om zo brandwonden door contact met de heater te voorkomen.

Bedenk dat je niet kan zien of een heatpanel aanstaat: daarom is de hoge montage van het apparaat, die direct contact voorkomt, eveneens belangrijk. Bij de montage moet bovendien worden opgelet dat de heater niet te dicht bij brandbaar materiaal wordt geplaatst.

Het design van een donkerstraler doet mij denken aan een grote langwerpige speaker. Ook door de gebruikte materialen van donker aluminium en metaal. Door zijn meestal zwarte kleur is de donkerstraler een relatief onopvallende terrasverwarmer, ideaal voor discreet gebruik. Een donkerstraler heeft doorgaans maar één verwarmingsstand, hoewel duurdere modellen in sommige gevallen te dimmen zijn.

Windongevoelige elektrische terrasverwarmers:

1. Halogeen

Halogeen (een type gas) verwarmingselementen worden het meeste gebruikt bij elektrische terrasverwarmers. Dat komt omdat een halogeen verwarmingselement gebruik maakt van korte-golf infrarood.

Dit betekent dat halogeen heaters met hun warmtestraling objecten verwarmen en niet lucht. Daarom zijn zij bij uitstek geschikt voor gebruik op een terras waar veel wind aanwezig kan zijn. Bij korte-golf infraroodstraling zit relatief veel zichtbaar licht. Dit zichtbare licht zorgt voor de typerende rode, of soms witte, kleur.

Net zoals de zichtbare vlam bij flameheaters is de rode gloed van een halogeen element soms ongewenst of in sommige gevallen té fel. Daarom zijn er halogeen lampen ontwikkelt waarop een coating is aangebracht. Deze coating kan zorgen voor minder of geen zichtbaar rood licht (Low Glare) of een reflectie van bestaande straling waardoor de korte golven van korte-golf infrarood nog korter worden (Golden Tube).

1a. Low Glare

De Low Glare halogeenlamp is een lamp die minder of geen rood licht uitstraalt. Door de coating wordt echter ook een gedeelte van de warmtestraling tegen gehouden waardoor de lamp wat minder efficiënt verwarmt dan een reguliere halogeenlamp.

1b. Golden Tube

De Golden Tube halogeenlamp heeft een coating van bladgoud waardoor reflectie van de korte-golf infraroodstralen plaatsvindt. Het resultaat hiervan is een nog warmere straling die op objecten valt. Perfect als je dus op zoek bent naar een lamp die de meeste warmte genereert.

De Golden Tube lampen geven nog wel zichtbaar licht af maar de kleur is door de coating van bladgoud vaak meer fel rood. Toch kan tegenwoordig de zichtbare kleur per soort Golden Tube lamp verschillen tussen zacht geel (bijna kaarsachtig) en oranje tot het genoemde fel rood.

2. Carbon

De Carbon heater (soms ook carbon fibre heater genoemd) is een infraroodlamp met een gloeidraad van koolstof (carbon in het Engels) en is een typische midden-golf infrarood lamp. Dit betekent dat er zowel stralingsverwarming als convectieverwarming plaatsvindt en dat er minder zichtbaar licht is dan bij een halogeenlamp.

Omdat ook lucht wordt verwarmd is een carbon heater minder windbestendig dan een halogeenlamp. Mocht een ruimte wat meer wind vangen dan is verwarmen met een halogeenlamp dus wat efficiënter.

3. Heatstrips

Een heatstrip is geen lamp maar een verwarmingselement welke gebruik maakt van korte-golf infrarood.

Het bijzondere aan de heatstrip is dat deze ondanks zijn korte golf straling geen zichtbaar licht uitstraalt. Deze combinatie van korte-golf infrarood en geen zichtbaar licht maakt het de duurste vorm van elektrische terrasverwarming.

Omdat een heatstrip stralingsverwarming biedt is deze heater geschikt voor zowel windgevoelige als windongevoelige plekken.

Een kenmerk van een heatstrip is dat deze, net als een heatpanel, erg warm wordt. Lees daarom altijd in de handleiding van het specifieke apparaat wat de geschikte montagepositie is. Heatstrips gebruiken vanwege hun hoge vermogen ook het meeste elektriciteit, en zijn dus niet de meest energiezuinige soort terrasverwarmers.

Voordelen en nadelen van terrasverwarmers op elektriciteit

Voordeel Nadeel
Meer gerichte verwarming Minder efficiënt voor het verwarmen van gehele ruimtes
Relatief lage kosten
Nemen weinig ruimte in want te bevestigen aan plafond of wand
Meestal vochtbestendig

Besluit

Terrasverwarmers blijven in ontwikkeling en het is goed mogelijk dat in de toekomst nieuwe, meer energiezuinige modellen op de markt verschijnen.

Ook de bediening van terrasverwarmers - nu soms met een afstandsbediening, timer of smartphone - zal waarschijnlijk meer geautomatiseerd worden of gekoppeld worden aan domotica. Daarnaast zullen ongetwijfeld ook de elektronische snufjes, zoals momenteel ingebouwde bluetooth speakers en dimmers, worden uitgebreid en verbeterd.

Nu de groep gas terrasverwarmers en de groep elektrische terrasverwarmers aan bod zijn gekomen, met al hun verschillende soorten heaters, kan de indruk ontstaan dat er geen enkel nadeel aan ‘echte’ terrasverwarmers verbonden is.

Dat is echter niet het geval. Ten opzichte van (grote) vuurkorven zullen zij meer energie verbruiken en daarom niet de meest milieuvriendelijke manier van verwarmen zijn. Bovendien is hout goedkoper dan gas of elektriciteit. Wat dat betreft scheelt het als naast terrasverwarming voldoende kleding wordt gedragen of bijvoorbeeld gebruik wordt gemaakt van een deken.

Bedenk ook dat met terrasverwarming vooral het hoofd wordt verwarmd (omdat deze meestal niet is bedekt met kleding). Voor veel mensen geldt echter dat verwarming van voeten en rug het meeste bijdraagt aan een behaaglijk warm gevoel. Als het buiten dus écht koud is zal je waarschijnlijk ook veel hebben aan een paar warme sokken.

Toch zijn terrasverwarmers een uitkomst om langer te genieten van een buiten situatie, of dit nu een terras, balkon, veranda of patio is. Voor elke situatie is tegenwoordig een geschikte verwarmer te vinden – deze gids zal je hopelijk een eind op weg hebben geholpen.