Ga naar de hoofd inhoud
MENU

Rolsteiger Kopen - Waar op Letten?

rolsteiger kopen waar op letten

Voor het schilderen van een hooggelegen kozijn bleek een rolsteiger handiger dan een trap. Maar welke rolsteiger kan je het beste gebruiken?

Dat een trap vaak onhandiger is dan een rolsteiger komt omdat deze minder ruimte heeft om bijvoorbeeld een groot verfblik, bouwmateriaal of gereedschap op neer te zetten. Natuurlijk kan je materiaal een traptrede lager zetten en er herhaaldelijk, als een circusartiest, naar uitreiken maar dit is vragen om problemen!

Een andere reden dat een trap onhandiger is dan een goede rolsteiger is het gegeven dat trappen minder stabiel staan. Zo is de kans op ongelukken met een trap vele malen hoger dan voor een rolsteiger.

Als eenmaal de beslissing is genomen een klus te klaren met behulp van een rolsteiger is het zaak een goede steiger te kopen – de ene rolsteiger is namelijk de andere niet! Hieronder ga ik in op de punten waar je op moet letten als je een steiger gaat aanschaffen.

Laat ik echter beginnen met wat terminologie. De kleinste rolsteigers staan eveneens bekend onder de naam kamersteigers. Een kamersteiger verwijst naar een ‘kamer’ en daarmee naar gebruik van de steiger in niet al te hoge ruimtes.

Alle kamersteigers zijn rolsteigers, maar niet alle rolsteigers zijn kamersteigers. Dat komt omdat kamersteigers een werkhoogte hebben tot circa 7 meter: genoeg om doorgaans een hoog trapgat in huis te schilderen. Dit artikel gaat dus niet alleen over kwaliteitscriteria voor rolsteigers maar ook voor kamersteigers.

Okay, hieronder de aandachtspunten bij het kopen van een rolsteiger.

Rolsteiger maximale belasting

Ja, de goedkoopste steigers kunnen zo tot 90 à 100 kilogram belasting verdragen. Echter, als gemiddeld persoon met een beetje werkuitrusting en materialen zit je zo op dit gewicht.

Gelukkig zal doorzakken van een steiger doorgaans niet plotseling zijn (zodat je in één keer op de grond staat of ligt) maar gepaard gaan met een geleidelijk proces. Klauter je van een steiger af die te zwaar is belast, dan zal je dan zien dat een schoor, sport of zelfs het platform een doorbuiging heeft ondervonden…

Schoor, sport of platvorm? Dit zijn specifieke onderdelen van een rolsteiger. Zie de afbeelding hieronder voor een verduidelijking.

Sport, schoor en platform rolsteiger
Sport, schoor en platform rolsteiger

Ik raad je aan om een rolsteiger te kopen met een minimale belasting van 100 kilogram. Natuurlijk, weet je op voorhand dat je met zwaar materieel op de steiger moet, kies dan een steiger met een navenant gewicht voor maximale belasting.

Sommige rolsteigers zijn enorm sterk en kunnen forse gewichten dragen. Dus, een hoge gevel restaureren met cement en (bak)stenen onder handbereik hoeft met een sterke rolsteiger geen probleem meer te zijn.

Rolsteiger met stabilisatoren

Nu we het hebben over zware belasting van een rolsteiger: ga je bijvoorbeeld met bouwmaterialen een steiger op die hoger is dan 2 meter, dan is niet alleen de maximale belasting van de steiger van belang, maar ook de stabiliteit van de steiger.

Let bij zware belasting sowieso altijd op dat de belasting gespreid wordt verdeeld over het platform (mocht je puinzakken aan de steiger hangen: gebruik dan twee zakken aan weerskanten van de steiger die gelijkmatig worden gevuld).

Leg dus niet alle zware materialen aan één kant van de steiger. Hiermee voorkom je instabiliteit. Nog beter is het bij zware ladingen en werken op hoogte stabilisatoren in te zetten.

Stabilisatoren zijn zij-constructies, in de vorm van buizen aan de poten van een steiger, die kunnen worden ingezet bij een steigerhoogte vanaf 2 meter. De buizen zitten dus aan één kant vast aan de steiger en staan met het andere uiteinde op de grond.

Ga je dus werken op hoogte en eventueel ook met veel materiaal, let er dan dus op of de rolsteiger de mogelijkheid biedt tot de plaatsing van stabilisatoren.

Rolsteiger met certificering

Tegenwoordig word je om de oren geslagen met certificeringen en ook bij rolsteigers is dit niet anders. Ik raad je in elk geval aan een rolsteiger met minimaal één van onderstaande certificeringen voor (mobiel) klimmaterieel te kopen:

  • EN131: generiek Europees keurmerk voor ladders en trappen (soms ook aangeduid met DIN EN131)
  • NEN: Nederlandse Norm voor ladders en trappen
  • TUV: Belgisch keurmerk voor ladders en trappen
  • Warenwet: Nederlandse normering voor klimmaterieel

De goedkoopste rolsteigers, die soms via buitenlandse sites worden aangeboden, ontbreekt het vaak aan enige certificering, ik raad je een dergelijke koop af.

Rolsteiger: let op de wielen

Ga je een rolsteiger kopen let dan op of er zwenkwielen mét rem op zitten. Zwenkwielen kunnen in alle posities worden gedraaid (net zoals bij de boodschappenkarretjes van de supermarkt) maar het is belangrijk dat er een makkelijk - met de voet -bedienbare rem op zit.

Je zal bij je zoektocht naar een rolsteiger de term ‘dubbelgeremd zwenkwiel’ tegenkomen. Dit betekent niet dat er twee remmen op een wiel zitten, maar dat de rem zorgt dat zowel het vermogen van de wiel te draaien in alle posities wordt voorkomen als dat het wiel niet meer kan ronddraaien om zijn as.

Let daarnaast op het materiaal waaruit de wielen bestaan. Vaak is er de keuze uit rubber of nylon: rubber wielen hebben een minder hoog draagvermogen, zijn minder geschikt voor gladde oppervlakten maar rijden soepeler dan nylon wielen - nylon wielen gaan echter veel langer mee. Mijn voorkeur gaat uit naar nylon.

Nylon zwenkwielen met rem
Nylon zwenkwielen met rem

Naast wielen van rubber of nylon bestaan er ook speciale all-terrain wielen en zelfs rolsteigers zonder wielen maar met solide kunststof (gecoate) voeten aan de poten (rest de vraag of dit nog echte ‘rol’ steigers zijn).

Vooral als je buiten op de steiger aan het werk moet en de steiger door een grasveldje moet worden getrokken zijn de all-terrain wielen een uitkomst. Is je budget wat lager en hoeft je steiger niet perse te kunnen rollen - omdat je hem ook kunt verplaatsen door hem simpelweg op te tillen - dan zijn de steigers zonder wielen een uitkomst.

Wat voor wielen in jouw specifieke situatie dan ook het beste mogen zijn, zodra de steiger op een zompige en/of oneffen ondergrond komt te staan raad ik je aan de steiger altijd op een plaat of grote (losse) tegels te zetten. Je zal niet de eerste zijn waarvan een wiel deels wegzakt in modder, zand of gras (met alle risico’s van dien).

Rolsteiger uitbreidbaar

Bedenk dat als je een gewone (standaard) rolsteiger koopt deze niet uitbreidbaar is. Hiermee bedoel ik dat de steiger niet in werkhoogte verlengd kan worden op normale verantwoorde wijze. De werkhoogte verlengen door bijvoorbeeld een trap of andere steiger op de steiger te zetten wil ik je ten sterkste afraden.

Verwacht je dus in de toekomst mogelijk meerdere klussen, op verschillende hoogten, te gaan uitvoeren met een rolsteiger dan is het aan te bevelen een uitbreidbare rolsteiger aan te schaffen.

Zo’n uitbreidbare steiger kan makkelijk verhoogd worden doordat er (conische) doorbouwpennen aan het frame bevestigd zijn of daar de mogelijkheid toe bestaat. Voor een uitbreidbare steiger betaal je meer, maar je hebt de zekerheid dat ook klussen op grotere hoogte veilig en verantwoord geklaard kunnen worden.

Rolsteiger met platform beveiliging

Vooral voor werkzaamheden buiten huis kan een rolsteiger met platform beveiliging van pas komen. Harde wind kan er namelijk voor zorgen dat een onbelast platform (deels) wordt opgewaaid waardoor deze (ongezien) minder stevig vast komt te zitten of zelfs geheel van de steiger wordt geblazen.

Rolsteigers met een platform beveiliging zijn voorzien van borgpennen waardoor het platform aan het frame is verankerd. Voor een steiger met platform beveiliging betaal je meer, maar je hebt een veiligere steiger bij klussen buiten huis.

Natuurlijk kan je ook zelf het platform met touw extra bevestigen aan het frame van de steiger. Echter dit is nogal omslachtig en heeft wat mij betreft niet de voorkeur. Gebruik je een rolsteiger enkel binnenshuis dan is een platform beveiliging niet noodzakelijk.

Onbeveiligde bevestiging platform aan steiger
Onbeveiligde bevestiging platform aan steiger

Rolsteiger met platform luik

Als veel en zwaar materiaal op de steiger geplaatst moet worden – en de werkhoogte boven de 2 meter hoogte is - kan je het beste een rolsteiger met een platform waarin een luik zit kopen. Het voordeel van zo’n luik is dat je materiaal veel gemakkelijker op het platform krijgt én daar weer vanaf zonder de steiger te beschadigen.

Ga je in een dergelijke situatie (dus veel materiaal op de steiger nodig en een relatief hoge werkhoogte) werken zonder luik dan moet de steiger altijd met de vouwunit naar de gevel/muur geplaatst worden. En daar steeds rekening mee moeten houden, zeker als je de steiger regelmatig gebruikt, is ronduit vervelend.

Vouwunit? De vouwunit verbindt de linkerkant van de steiger met de rechterkant, zodat de steiger bij het opzetten gemakkelijk uit elkaar gevouwen kan worden (en bij het afbreken weer ingevouwen kan worden). Zie onderstaande afbeelding voor verduidelijking.

Vouwunit aan voorkant
Vouwunit aan voorkant

De vouwunit is namelijk het kwetsbaarste onderdeel van een steiger (het is een relatief dun en vaak hol stuk aluminium). Als de vouwunit dus aan de voorkant zit dan moet je materiaal eerst over de unit tillen (zie bovenstaande afbeelding) zonder deze te laten rusten op de unit. In deze situatie is belasten van de unit met (zwaar) materiaal bijna niet uit te sluiten.

Steigers met beluikte platformen zijn duurder dan standaard niet-geluikte platformen maar bieden dus een uitkomst in de specifieke situatie waarin werken op hoogte samenkomt met het beschikbaar hebben van veel en zwaar materiaal op het platform.

Okay, hierbij heb ik alle punten genoemd die van belang zijn bij het kopen van een steiger. Ik hoop dat je er wat aan hebt en wens je alvast veel succes met de aanschaf en het gebruik van jouw rolsteiger!

Recente artikelen

blender-of-staafmixer-gebruiken

Blender of Staafmixer Gebruiken?

Ik wilde groente en fruit (en misschien af en toe wat noten of ijs) kunnen fijnmalen om zo een gezonde lunch, ontbijt, soep, saus of smoothie te kunnen maken. Zowel een staafmixer als een blender kunnen voor dit vermalen worden gebruikt. Na het uitproberen van het vermalen van verschillende soorten etenswaren met een blender é […]

LEES MEER

 
aeg-6000-series-review

AEG 6000 Series Review

Een AEG wasmachine uit de 6000 serie: een top wasmachine maar ook wat mindere punten. Lees er hier alles over. Toen ik voor het eerst hoorde van deze wasmachine dacht ik dat met het getal ‘6000’ het toerental werd aangegeven… Niet dus! Tegenwoordig is een maximaal toerental (het aantal wentelingen dat de […]

LEES MEER