Overweeg je een Quooker aan te schaffen? Dan zullen de voordelen waarschijnlijk al bekend zijn – maar houd ook rekening met de nadelen die vaak pas in de praktijk naar voren komen.
Mijn ervaringen met de Quooker, en mijn onderzoek naar deze kraan, komen in dit artikel aan bod.
Iedereen die een Quooker wil kopen doet dit natuurlijk om snel direct kokend water te hebben. En dan dus meteen uit de kraan, zonder dus eerst een extra handeling te moeten uitvoeren zoals een waterkoker vullen en aanzetten (of zelfs een pannetje water aan de kook brengen…).
Omdat in veel reviews van een originele Quooker (link naar bol.com) vooral en eerst de (voor de hand liggende) voordelen worden benoemd lijkt het mij handig en behulpzaam om de nadelen eerst te bespreken.
Misschien is één van de nadelen van een Quooker die ik in dit artikel noem - en die je waarschijnlijk niet elders zal vinden - voor jou een reden een andere keukenkraan voor kokend water aan te schaffen: zo zijn er verschillende andere kokendwaterkranen verkrijgbaar.
Toch wil ik bij de nadelen ook ingaan op manieren om deze te omzeilen of erop te anticiperen. Mijn eindoordeel over de Quooker is namelijk positief en misschien dat jij ook bewust voor de Quooker gaat kiezen in plaats van voor een kraan van een ander merk.
Hieronder staan eerst de nadelen en later in dit artikel de voordelen. Ik hoop dat je veel aan de informatie hebt.
Nadelen Quooker
Quooker zelf installeren lastig
Nu ben ik als doorgewinterde klusser handig met installatiewerkzaamheden in de keuken, maar waarschijnlijk zal het gros van de Nederlanders hier meer moeite mee hebben.
Ben je echter bekend met leidingen koppelen en aansluiten (of leer hier meer over in mijn artikel Hoe een Waterleiding Afdoppen, Koppelen of Buigen), het monteren van een kraan op een aanrechtblad en heb je ook nog eens basiskennis over groepen waarop elektrische apparaten worden aangesloten? Dan zal je met de bijgesloten installatiehandleiding een eind komen – zeker als je de tijd neemt voor de installatie.
Hoeveel tijd kost het een Quooker zélf te installeren? Ga uit van minimaal een aantal uren. De voorbereiding is ook heel belangrijk: zo moet er een waterreservoir geplaatst worden wat de nodige problemen kan opleveren (hierover later meer).
Misschien dat je het toch niet helemaal aandurft een Quooker zelf te installeren: in dat geval raad ik je aan een kennis met grotere klusvaardigheid te benaderen. Kan je het niet zelf of heb je geen handige klusser in je kenissenkring beschikbaar? Dan zit er niets anders op dan de Quooker te laten aansluiten door een vakman.
Quooker laten installeren prijzig
Een Quooker laten installeren is de enige optie als je een Quooker niet zelf kan of wil (tijdshalve) installeren en je geen vriend of kennis hebt die dit voor je kan doen. Let goed op dat er twee manieren zijn om een Quooker te laten installeren.
De eerste manier is het direct benaderen van een lokale vakman (loodgieter). Het beste is een monteur te kiezen die je bekend is of die je wordt aangeraden. Op deze manier weet je zeker dat de Quooker professioneel (en dus vellig) wordt aangesloten. Bij problemen (die vaak later optreden) kan je makkelijk je lokale vakman opnieuw benaderen.
De tweede manier is een tussenpartij in te schakelen die voor jou op zoek gaat naar een aangesloten installateur. Bij deze manier weet je van te voren dus niet welk bedrijf, of welke zzp-er, de installatieklus gaat uitvoeren (en dat kan soms een partij uit een heel andere regio zijn dan waarin jij woont).
De eerste manier is vaak prijziger maar meer betrouwbaar. De tweede manier is doorgaans goedkoper (reken op rond de 150 euro) maar bij eventuele problemen kan communicatie hierover lastiger zijn. De meeste mensen die een Quooker laten installeren kiezen voor de tweede manier, dus installatie via een bemiddelaar, vanwege het gunstige tarief.
Quooker: grote cilinder onder het aanrechtblad
Een Quooker heeft een waterreservoir (boiler) beschikbaar van waaruit kokend water wordt aangevoerd. Dit reservoir heeft de vorm van een cilinder.
Deze cilinder moet in de buurt van de kraan van de Quooker worden geplaatst vanwege de lengte van de leiding naar de kraan. Aangezien je waarschijnlijk niet wil dat de cilinder op je aanrechtblad komt te staan zal deze worden geplaatst in de ruimte onder het aanrechtblad.
Zoals je op de foto hierboven kan zien neemt de cilinder de nodige ruimte in: vooral de hoogte (40 centimeter voor de 3 liter Quooker Fusion boiler, 47 centimeter voor de 7 liter Quooker Flex boiler en 43 centimeter voor de Quooker Cube boiler) kan voor problemen zorgen als de sifon (link naar bol.com) van de gootsteen relatief diep in deze kastruimte uitkomt.
In dat geval kan de cilinder meer naar voren worden geplaatst, maar in mijn ervaring ontstaat dan geen praktische indeling van de kast: de cilinder staat dan geheel vooraan waardoor andere spullen achter de cilinder moeten worden geplaatst en daardoor niet makkelijk bereikbaar zijn.
Een betere oplossing in het geval van een diep liggende gootsteenafvoer (of sifon) is dan te zorgen dat de diepte van de afvoer verkleind wordt: vaak is enkel het plaatsen van een nieuwe, compactere afvoer (of sifon) genoeg om méér ruimte te creëren waardoor de boiler wél onder de afvoer past.
Kind kan een Quooker leren bedienen
Nu zijn niet alle kinderen hetzelfde, maar een oplettend kind – zeker één die wat ouders is – kan de Quooker leren bedienen. De handelingen om daadwerkelijk kokend water te tappen zijn goed zichtbaar én na te doen.
Wat zijn de vereiste handelingen om kokend water te verkrijgen? Dit is een ‘twee keer indrukken en draaien’ principe (zie onderstaande video).
Voor kinderen kan een Quooker iets magisch hebben: zowel het geluid als de zichtbare ‘rook’ kunnen tot de verbeelding spreken. Ook de rood oplichtende ring kan, vooral als het avond is, een boeiend verschijnsel voor hen zijn. Wees dus niet verbaasd als ze zeer geïnteresseerd zijn in de kraan.
Om te voorkomen dat kinderen een Quooker leren bedienen raad ik je aan de Quooker niet te gebruiken als ze in de buurt zijn of, als ze wél in de buurt zijn, de bedieningshandelingen af te schermen.
Dit afschermen kan bijvoorbeeld door zelf tussen de kraan en het kind te gaan staan en dan de handelingen uit te voeren of door ze bijvoorbeeld af te leiden (‘Hé, kijk daar eens!’ en dan wijzen) terwijl je op het punt staat de kraan te bedienen.
Quooker: gespetter en rook uit de kraan
Als ik kokend water uit de Quooker tap weet ik dat ik mijn theekop vrij dicht op de kraanmond moet houden. Het kokende water uit de Quooker heeft namelijk de neiging te spetteren - met bijgaande ‘rook’ ontwikkeling - met alle gevolgen van dien. Houd daar dus rekening mee.
“Papa, er komt rook uit de kraan!”
Dit spetteren komt niet door de (vorm van de) kraanmond, maar door het gegeven dat het getapte kokende water meer dan 100°C warm is. In het reservoir wordt de temperatuur van het water namelijk op circa 108°C gehouden waardoor een deel verdampt en dat zorgt voor een flinke druk (maak je geen zorgen, het reservoir is gelukkig erg stevig).
Zodra je dus kokend water tapt komt het er met redelijke kracht uit en zal tegelijkertijd een deel, omdat de temperatuur nog steeds hoger is dan 100°C, meteen verdampen: gespetter is het gevolg!
Quooker houdt constant een hoeveelheid water aan de kook
Dit nadeel geldt enkel voor mensen die zo min mogelijk energie willen gebruiken met het oog op het milieu. Ik heb namelijk uitgerekend wat het verschil was - in termen van elektriciteitsverbruik en bijgaande kosten - tussen een waterkoker en de Quooker.
Nu bleek dat het energieverbruik van de Quooker hoger was dan van een waterkoker, echter het verschil in kosten per jaar is dermate laag (namelijk circa 40 euro in het geval van 7 liter water aan de kook houden, en 5 euro in het geval van 3 liter water aan de kook houden) dat dit voor de meeste mensen geen onoverkomelijk nadeel zal zijn (afgemeten naar het gemak van de Quooker ten opzichte van een waterkoker).
Mijn berekeningen waren als volgt:
- 7 liter water aan de kook houden (Quooker Flex): Het energieverbruik van de Quooker was 260 kWh per jaar, voor de waterkoker (voor eveneens twee keer per dag een kop kokend water verkrijgen) 92 kWh per jaar. Dit verschil zit hem in het gegeven dat de Quooker steeds 7 liter water kokend houdt door deze hoeveelheid water ongeveer 2 keer per uur te verwarmen.
- 3 liter water aan de kook houden (Quooker Fusion): Het energieverbruik van deze Quooker is op jaarbasis 115 kWh, voor een waterkoker 92 kWh (en opnieuw voor 2 maal per dag een kop kokend water verkrijgen). Hier is het verschil in energieverbruik, ondanks dat de Quooker het water ongeveer iedere 30 minuten verwarmt, ronduit klein.
Bij een reguliere prijs van 23 cent voor 1 kWh kost een Quooker die 7 liter water warm houdt per jaar 59,80 euro. Gelijksoortig gebruik van een waterkoker kost 21,20 euro. Hoewel het prijsverschil dus relatief gering is (circa 40 euro), is het verschil in energieverbruik aanzienlijk.
Quooker: beperkte hoeveelheid water
Als je de Quooker gebruikt om direct kokend water te hebben voor het koken van bijvoorbeeld aardappels en andere etenswaren in meerdere pannen tegelijk, dan zal je merken dat je zeker aan ineens 3 liter kokend water (Quooker Fushion) niet genoeg hebt.
Vooral in gezinssituaties kan het dan vervelend zijn dat je moet wachten tot er weer kokend water beschikbaar is of dat je zelf aan de slag moet om water aan de kook te brengen. Met de Quooker Flex, waarmee 7 liter kokend water beschikbaar is, zal dit probleem echter minder snel optreden.
Toch kan de beperkte hoeveelheid beschikbaar kokend water, of dit nu 3 of 7 liter is, schril afsteken in vergelijking met de 60 liter bruisend, gekoeld water beschikbaar via de Quooker Cube. Bedenk dus van te voren goed waarvoor jij kokend water nodig hebt én welke hoeveelheid je nodig hebt – mocht 3 of 7 liter niet voldoende zijn bedenk dan dat er ook kokendwaterkranen (van een ander merk) met een capaciteit van 8 of 10 liter water beschikbaar zijn.
Quooker prijs
Let’s face it. Er zijn verschillende andere merken kokendwaterkranen die aanzienlijk goedkoper zijn dan een Quooker (ook de hierboven genoemde kokendwaterkranen met een boiler capaciteit van 8 of 10 liter water). Waar de prijs van een Quooker al snel flink boven de 1000 euro kan uitkomen worden soortgelijke kranen aangeboden in een midden- en laag segment.
In het middensegment kan je denk aan kranen tussen de 650 en 950 euro. Ook hier zijn kranen beschikbaar met een waterreservoir tussen de 3 en 7 liter, met uitschieters tot maar liefst 10 liter. In het laagsegment kosten kokendwaterkranen minder dan 650 euro (vaak zelfs minder dan 500 euro).
Let wel dat een algemeen kritiekpunt voor de goedkoopste kranen is dat het opwarmen van de boiler meer geluid maakt dan bij een Quooker. Ook kan ingeleverd zijn op kwaliteit van onderdelen (koppelingen zijn bijvoorbeeld minder sterk dan bij de Quooker, of er zijn meer kunststof onderdelen - lees vooral ook nog hieronder het kopje ‘Quooker is kwaliteit’).
Voordelen Quooker
De Quooker is mooi om te zien
Het is altijd leuk als bezoek je een compliment maakt over je keuken: ‘Wauw, wat een mooie kraan!’. Wees dus niet verbaasd als je iets dergelijks te horen krijgt. De Quooker valt namelijk op. Het is namelijk een wat dikkere en luxere kraan dan je gewoonlijk ziet en ook de eenvoudige bediening (namelijk een enkele handel) is opvallend.
Je zal wel merken dat bezoek, als ze de kraan toevallig even willen gebruiken om bijvoorbeeld de handen te wassen, wél doorhebben dat het een kokendwaterkraan is en dus voorzichtig te werk zullen gaan. Stel ze dan gewoon gerust ‘Er komt niet zomaar kokend water uit hoor’.
De Quooker is handig
Natuurlijk is de handigheid van de Quooker ook een voor de hand liggend voordeel: de Quooker is gewoon ontzettend praktisch! Geen gedoe met waterkokers of pannetjes vullen, nee gewoon direct koud, warm of kokend water en dat in een precies afgemeten/gevraagde hoeveelheid. En dit vooral bijzonder veilig: er is immers geen kans dat de kraan omvalt zoals wel het geval kan zijn bij waterkokers of pannen.
Wat dat betreft zal het mij niet verbazen als dergelijke kokendwaterkranen een standaard worden in nieuwe, toekomstige (inbouw)keukens. Het is ook niet voor niets dat dit type kranen aan een enorme opmars bezig is.
Deze opmars is ook te zien in de VS, een land waar vaak toekomstige trends in Nederland vandaan komen. Daar zijn de instant hot water dispensers populair, en hoe populairder iets in Amerika is, hoe meer kans dat dat ook in Europa gebeurd.
Quooker is kwaliteit
Mijn ervaring met de Quooker geeft vooral een beeld van kwaliteit:
- De kokendwater functie werkt altijd. Een veel gehoorde klacht bij andere kokendwaterkranen is dat de kokendwater functie na verloop van tijd minder of zelfs helemaal niet meer werkt. Er moet dan een monteur langskomen om deze functie te herstellen.
- De kraan drupt niet na. Dit is ook een veel voorkomende klacht betreffende andere, goedkopere kranen. In dergelijke gevallen blijft er enkele seconden na het stoppen van de kokendwater vraag toch heet water nakomen. Lees voor aanschaf dus altijd eerst recensies.
- De boiler is stil. De boilers van andere kranen kunnen een licht zoemend geluid geven.
- De boiler gebruikt relatief weinig elektriciteit. In vergelijking met andere kokendwaterkranen is het elektriciteitsverbruik laag.
- De handleiding is duidelijk. Handleidingen van andere kranen kunnen summier zijn of slecht vertaald.
- De bijgeleverde (aansluit)materialen zijn van goede kwaliteit (aansluitingen zullen dus nooit druppen of kalksporen gaan vertonen) . Bij goedkopere kokendwaterkranen bestaat de kans dat aansluitingen sneller kapot worden gedraaid omdat delen van kunststof zijn (bijvoorbeeld omdat een metalen deel in een kunststofbehuizing wordt vastgedraaid) – bij de Quooker is dat niet het geval. De kunststof onderdelen van andere kranen kunnen er bovendien goedkoop uitzien. Je zal ook niet de eerste zijn die een loodgieter moet inhuren om aansluitingen 100% waterdicht te krijgen.
Okay, ik hoop dat ik hiermee een goed beeld heb gegeven van de voor- en nadelen van de Quooker. Mocht je een Quooker aanschaffen dan wens ik je er alvast veel plezier mee!