Ik heb een nieuwe dakkapel gekocht en kan achteraf een aantal punten opnoemen waar je goed op moet letten bij de aanschaf.
Een heel belangrijk punt is dat een offerte van een bedrijf één ding is – het totale kostenplaatje voor het plaatsen van een dakkapel is wat anders.
Hieronder staan puntsgewijs de zaken waarop gelet kan worden bij het kopen van een dakkapel.
Omgevingsvergunning: kosten en leges
Als voor de nieuwe dakkapel een omgevingsvergunning verplicht is kan je proberen deze zelf aan te vragen bij jouw gemeente. Bij mij verliep dit moeizaam en uiteindelijk heeft het bedrijf dat de dakkapel gaat plaatsen dit gedaan. Helaas betaalde ik hiervoor ongeveer 450 euro extra.
Mijn advies: probeer altijd eerst zélf de omgevingsvergunning aan te vragen en wees voorbereid op ambtelijke procedures. Houd echter rekening met extra kosten als een aannemer uiteindelijk de aanvraag gaat indienen.
Let op dat bij het aanvragen van een omgevingsvergunning ook zogenaamde legekosten komen kijken.
Deze legekosten kunnen oplopen tot 9% van de kosten van de verbouwing. In sommige gemeenten zijn de legekosten echter maar 1,5% van de totale prijs.
Vraag het toepasselijke lege-percentage dus op bij jouw gemeente. En neem de legekosten ook mee in het totale kostenplaatje voor de nieuwe dakkapel.
Gemaatvoerde tekeningen
Voor de aanvraag van de omgevingsvergunning zijn gemaatvoerde tekeningen van de woning vereist. Nu kan je het geluk hebben dat dergelijke tekeningen reeds in je bezit zijn. Vaak zijn deze dan bij de aankoop van de woning overgedragen.
Heb je ze niet dan kunnen ze worden opgevraagd bij de gemeente. Maar denk niet dat jouw gemeente per definitie tekeningen van jouw woning heeft. Bij mij waren deze tekeningen niet aanwezig, en tekeningen van een gelijksoortige woning opvragen was lastig.
Je raadt het al: tekeningen laten maken is een nieuwe kostenpost. Gemiddeld kosten bouwtekeningen voor een dakkapel rond de 650 euro. Opnieuw een bedrag dat mogelijk bij de offerte van een aannemer kan worden opgeteld.
Hijskraan vergunning
Waarschijnlijk wordt jouw dakkapel met een hijskraan op het dak geplaatst. Misschien dat afval in een big bag eveneens via een hijskraan wordt afgevoerd.
In veel gevallen zal de kraan daartoe voor een bepaalde periode op de openbare weg moeten staan. Zodra dit het geval is moet je daarvan melding maken bij jouw gemeente en waarschijnlijk een vergunning hiervoor aanvragen.
De kosten voor zo’n hijsvergunning verschillen per locatie:
Stad | Legekosten in euro |
---|---|
Amsterdam | 150 |
Rotterdam | Gratis |
Den Haag | 56,45 |
Utrecht | 78,95 |
Eindhoven | 79 |
Tilburg | 21,05 |
Groningen | 58,50 |
Mijn advies is bij een offerte goed op te letten of de eventuele kosten voor een hijskraan vergunning zijn inbegrepen.
Dakpannen afvoeren? Kan je zelf doen
In verschillende offertes die ik kreeg viel het op dat er een aparte post was voor het afvoeren van dakpannen door middel van big bags. De prijzen liepen uiteen van 20 tot 40 euro per meter dakpan.
Nu zullen er bij een gemiddelde dakkapel plaatsing behoorlijk wat dakpannen worden verwijderd. De kosten voor het afvoeren van de dakpannen kan zo in de honderden euro’s lopen. Dit was bij mij ook het geval, en om deze kosten te besparen heb ik aangeboden de dakpannen zelf af te voeren.
Zelf afvoeren was geen probleem, en op een site als Marktplaats zijn deze makkelijk (gratis) aan te bieden. Mocht er bij de plaatsing van een dakkapel ook zwaar constructiehout worden verwijderd dan kan het handig zijn dit hout voor eigen klusprojecten te bewaren - of, als het in goede staat is, te koop aan te bieden op bijvoorbeeld Marktplaats.
Offertes aanvragen
Als je een offerte voor een dakkapel aanvraagt, of ineens meerdere offertes aanvraagt, is het belangrijk dat je zoveel mogelijk informatie doorgeeft over de gewenste dakkapel.
Zo is van belang of je een dakkapel met een plat dak, of juist met een verlengde nok op het oog hebt. Ook de breedte en het aantal gewenste ramen is van belang voor de prijs. Eventuele gewenste opties zoals insectenhorren en ventilatieroosters kunnen ook direct worden opgegeven.
Hoe meer details en wensen je opgeeft, hoe gedetailleerder de offertes zullen zijn. Direct veel details doorgeven scheelt uiteindelijk veel tijd. Geef je later namelijk weer nieuwe specificaties door, dan zullen er opnieuw offertes worden opgesteld.
Zijn alle offertes eenmaal binnen dan kan een eerste schifting worden gemaakt. Zo had ik een offerte, gebaseerd op dezelfde gewenste specificaties van een dakkapel, die bijna 50% duurder was dan de goedkoopste aanbieding.
Ik raad je bij het prijsvergelijken aan (mocht je dat nog niet gedaan hebben) goed de recensies over de betreffende bedrijven te lezen. Dan bedoel ik niet de recensies op de respectievelijke bedrijfswebsites, maar de recensies die wat minder makkelijk gecontroleerd kunnen worden (zoals bijvoorbeeld de Google reviews).
Aftimmeren
Op sommige offertes werd met geen woord gerept over het aftimmeren van de nieuwe dakkapel. Dit aftimmeren houdt in dat het plafond en de zijkanten van de dakkapel netjes worden afgewerkt met bijvoorbeeld gipsplaten.
Bij navraag bleek dat sommige aannemers geen aftimmerwerkzaamheden uitvoeren. In deze gevallen zal je dus een derde partij deze werkzaamheden moeten laten uitvoeren. De kosten hiervoor zijn doorgaans tussen de 800 en 1800 euro.
Ben je handig en heb je ervaring met het aanbrengen van gipsplaten? Doe het dan zelf en bespaar flink op de kosten voor het aftimmeren.
Verplaatsen & verwijderen & herstellen
Als een nieuwe dakkapel wordt geplaats zal er een gat in het dak worden gemaakt. Doorgaans wordt dit gat uitgezaagd met een reciprozaag.
Soms zullen radiatoren, leidingen en elektra hierbij moeten worden verplaatst of verwijderd. Daarna zullen wellicht herstelwerkzaamheden moeten plaatsvinden.
In het ergste geval zal hier een aparte elektricien en een aparte installateur voor worden ingezet. Deze kosten zijn niet gering: dus als je deze werkzaamheden (deels) zelf kan doen raad ik je dat aan. Kan je dit niet zelf doen, kijk dan goed of deze werkzaamheden zijn opgenomen in een offerte.
Let bij offertes ook goed of er wat wordt gezegd over de mogelijke aanwezigheid van asbest. Als dit gevaarlijke materiaal tijdens de plaatsing van de dakkapel wordt aangetroffen in het dak, wat is dan de procedure en hoe zit het met de kosten?
Materiaal
Tegenwoordig zullen nagenoeg alle nieuwe dakkapellen van kunststof zijn. Let hierbij op de isolerende waarde uitgedrukt in RC. Een RC waarde van 6 voor het dak, en een RC waarde van 4,5 voor de zijkanten kwam ik op meerdere offertes tegen.
Deze waarden van respectievelijk 6 en 4,5 blijken verplicht te zijn voor nieuw dakkapellen per bouwbesluit van januari 2015. Toch werd op sommige offertes niets gezegd over de isolerende waarde. Is dit het geval neem dan contact op met het bedrijf en doe navraag. Dit is belangrijk omdat deze 6 en 4,5 waarden soms vereist zijn bij het verlenen van een vergunning.
Hoewel een dakkapel van kunststof een onderliggend houten constructiewerk bevat, is het belangrijk om na te gaan of de kapel een gewicht aan eventuele zonnepanelen kan dragen.
Misschien is nu geen behoefte aan zonnepanelen, maar later wél (bedenk dat zonnepanelen steeds efficiënter worden en hun rendement steeds hoger – waar nu 4 panelen nodig zijn kan later wellicht 1 paneel voldoende zijn).
Als jouw beoogde dakkapel een plat dak heeft zullen eventuele zonnepanelen daarop worden geplaatst door ze op een frame te zetten. Dit frame wordt niet vastgeschroefd aan het dak, maar op zijn plaats gehouden met zware gewichten.
Deze gewichten voorkomen dat de panelen door bijvoorbeeld wind van hun plaats komen. Dit totale gewicht van zonnepanelen en vastzetmateriaal moet natuurlijk wel gedragen kunnen worden door een dakkapel.
Let ook op het type dakbedekking dat wordt gebruikt. Hoewel bitumen relatief goedkoop is, kan beter worden gekozen voor een dakbedekking van EPDM.
Het voordeel van EPDM is dat dit type dakbedekking het langst meegaat van alle mogelijke dakbedekking soorten, het nadeel is dat het meestal ook het duurste type dakbedekking is. Gek genoeg stond op verschillende offertes die ik ontving NIETS over het type gebruikte dakbedekking.
Opties
Soms wordt op de kosten voor een nieuwe dakkapel bezuinigd door opties achterwege te laten. Zo’n vaak wegbezuinigde optie betreft de ventilatieroosters.
Er wordt dan geredeneerd dat een raam ook kan worden opengezet als alternatief voor het gebruik van ventilatieroosters. Met een deels opengezet raam komt er immers ook genoeg frisse lucht binnen. Mijn redenatie was in eerste instantie ook zo.
Toch is het verstandig dat ventilatie ook doorgaat als de bewoners niet thuis zijn. Een raam open laten staan is dan niet verstandig met het oog op een eventuele inbraak.
Daarnaast is het in de winter geen doen om een raam open te laten staan voor frisse lucht. Met ventilatieroosters is het simpelweg makkelijker en veiliger een gedoseerde hoeveelheid frisse lucht binnen te laten.
Voorbereiding
Als aandachtspunt bij het kopen van een dakkapel is het verstandig goed na te denken of je een dakkapel met plat dak wil of een dakkapel met een verhoogde nok.
Hoewel een dakkapel met verhoogde nok duurder is vind ik de voordelen ten opzichte van een ‘plat dak’ dakkapel niet evident. Lees hierover meer in het artikel Nokverhoging? Ervaringen die je vóór het Plaatsen wil Kennen.
Als ander voorbereidend aandachtspunt is het verstandig om na te gaan door wie én hoe de vloer van de zolderverdieping wordt beschermd ten tijde van de plaatsing van de dakkapel.
Bij het uitzagen van het dak, en het mogelijke werk aan muren, kunnen zware objecten zoals dakpannen of stenen op de vloer vallen. Om de vloer te beschermen moet deze worden afgedekt met bijvoorbeeld stucloper of karton. Sommige bedrijven doen dit als service, andere niet en soms wordt er niets over gezegd.
Bedenk tot slot dat tussen het tekenen van de offerte en de daadwerkelijke plaatsing van de dakkapel zo een maand of 6 kan zitten. Het beste seizoen om een dakkapel te plaatsen is de lente of de zomer.
Wordt de dakkapel namelijk in de herfst of winter geplaatst dan is er meer kans op regen, sneeuw en vorst.
Regen en sneeuw kunnen ervoor zorgen dat de werkplek moet worden afgeschermd terwijl strenge vorst de afwerking en aftimmering van de dakkapel kunnen vertragen. In de winter zijn er bovendien minder uren zonlicht waardoor de gebruikelijke ‘1 dag plaatsing’ in het geding kan komen.