Ga naar de hoofd inhoud
MENU

Kattenluik met Chip

kattenluik met chip

Denk je erover een kattenluik met chip te kopen? Ik heb er onlangs ééntje gekocht en moet zeggen dat ik het bijzonder handig vind. Laat ik hieronder puntsgewijs dit type luik reviewen.

Kattenluik met chip review

Door de plaatsing van een kattenluik met chip (link naar bol.com) kunnen buurtkatten niet meer naar binnen om zich te goed te doen aan het eten van onze kat poes (ja, het is een vrouwtje, we noemen het luik dan ook een ‘poezenluik’).

Ook kunnen vreemde katten niet meer gebruik maken van onze kattenbak! En daar zijn we erg blij mee: uitwerpselen van je eigen huisdieren opruimen is één ding, dit ook nog eens te moeten doen voor vreemde katten is ronduit vervelend.

Kattenluik met chip: twee katten of (veel) meer…

Het luik werkt namelijk door enkel open te kunnen indien een vooraf ingevoerde microchip wordt herkend. Om heel precies te zijn: enkel vooraf ingevoerde microchip ID’s (vaak kunnen dus zelfs twee of nog meer katten worden ingevoerd) kunnen interactie hebben met het luik.

In het luik zit namelijk een sensor die de microchip in een kat afleest. Als de kat maar in de buurt is en zijn kop bij het luikje houdt zal er een wisselwerking ontstaan tussen luik en huisdier.

Worden alle soorten microchips ondersteund? De meeste luiken met chip werken met verschillende soorten microchips. Zelfs als één van je katten een andere chip heeft dan de andere (van een andere fabrikant) zal het luik dus nog werken. Let er wel op of je huisdier in Nederland is gechipped, doorgaans hebben deze chips een ID van 15 getallen (en starten met de Nederlandse landcode 528) én voldoen aan een bepaalde kwaliteitsnormering.

Ook de bij ons voorkomende marters kunnen door de plaatsing van het luik niet meer naar binnen. Ook andere dieren, zoals (huis)muizen, worden door het luik de toegang tot de woning ontzegd – en vergis je niet: zodra het buiten weer wat kouder wordt zullen huismuizen gaan migreren naar een binnen verblijf om zo beschutting te vinden, en een normaal kattenluik vormt geen obstakel voor hen.

Mocht je even snel het kattenluik met chip op slot willen doen dan is dit ook fysiek mogelijk. Met een duidelijke knop op het luik is dit bij de meeste modellen geen probleem.

Kwaliteit van een kattenluik met chip

Wat daarnaast erg handig is aan een luik met chip is dat het luik ook echt dicht zit! Ik heb namelijk vaak meegemaakt dat bij gewone kattenluiken, ookal wordt het luik ‘op slot’ gezet, het luik door slimme katten gewoon kan worden opengemaakt... Met de elektronische sluiting van een ‘chip luik’ wordt een luik beter vastgezet.

Ik wil hiermee overigens niet beweren dat het luikje 100% cat proof is. Er zullen naar alle waarschijnlijk altijd slimme huisdieren zijn die op een gegeven moment, en waarschijnlijk na een periode van veel trial & error, een afgesloten luikje kunnen openen met klauwen of tanden.

Andere slimmerds uit het kattenrijk weten nauw achter een andere kat aan te lopen en zo alsnog een woning te betreden. Maar gelukkig zullen dit uitzonderingen zijn.

Omdat de microchip van een kat wordt afgelezen door een sensor is het belangrijk het kattenluik zo nu en dan met een zacht doekje even schoon te maken. Op deze manier wordt vuil verwijderd (en sommige katten brengen veel zand, modder, etc. op de vacht mee) en blijft het luik optimaal werken.

De kwaliteit en efficiëntie van het luik valt en staat ook met de positie van de ingebrachte chip bij jouw huisdier. In principe is deze positie in de nek. Zit de chip echter elders, om wat voor reden dan ook, dan is het goed mogelijk dat de chip niet bereikt kan worden door de sensor.

Ook is de kwaliteit van de materialen van een luik met chip doorgaans gewoon beter dan die van gewone (lees ‘goedkopere’) luiken. Zo zal bij de montage bijvoorbeeld minder snel een scheur ontstaan langs bevestigingspunten en voelt het allemaal wat steviger aan (over de montage later meer).

Kattenluik met chip en app

Naast deze basic handigheden zijn de kattenluiken met chip tegenwoordig vaak uit te breiden met een app op je mobiele telefoon. Deze app staat in verbinding met het kattenluik via een centraal verbindingselement (een zogenaamde hub).

Wat heb je aan zo’n app? Na het downloaden en installeren van een dergelijke app wordt in één oogopslag duidelijk of je kat binnen of buiten is, en hoelang dit al het geval is. Het is dus superhandig en leuk als je ’s ochtends direct kan zien dat je kat de hele nacht is buiten geweest maar net naar binnen is gekomen om eten te krijgen (pardon, jou te begroeten!).

Ook is het mogelijk op een app te zien hoe vaak je huisdier op een dag naar buiten en binnen is gegaan. Met de tussenliggende tijden worden automatisch allerlei gemiddelden berekend, bijvoorbeeld hoeveel uur per dag je kat buiten is.

Zo zal je merken dat een kat in de winter meer binnen zal blijven, maar misschien vaker voor kortere duur naar buiten gaat. Andere gedragsveranderingen worden door een app ook weergegeven.

Met de app kan je ook instellen of het luik open of dicht moet blijven. In het genoemde ‘winter scenario’ is het voor sommige (oudere) katten misschien beter om het luik vaker dicht te laten. Dit op slot zetten van een luik kan on the fly, maar ook in een vooraf opgesteld tijdschema of soms via een simpelere timer.

De app kan je ook verschillende soorten meldingen geven (of dit via de hub doen). Zo kan je een melding krijgen dat je kat door het luik naar buiten is gegaan maar ook als een vreemde kat heeft getracht door het luik te komen.

Bijzonder praktisch is dat meerdere personen de app op hun mobieltje kunnen installeren. Tijdens vakanties kan een oppasser zo de kat monitoren en verzorgen (en jij kan desgewenst vanaf het strand je huisdier ook in de gaten houden…).

Kattenluik met chip fysiek monteren

Let’s face it: kattenluiken met chip zijn een stuk robuuster dan gewone kattenluiken. Hiermee bedoel ik dat de elektronica, specifiek een elektromotor, zorgt voor een wat forsere uitvoering van het luik.

Ik heb zelf een kattenluik met chip gemonteerd in een massief houten buitendeur, was een interessant weekend project. Ben daar toch wel een dagdeel mee bezig geweest in totaal.

Je begint bij de plaatsing altijd met het aftekenen van het deel dat uit de deur moet worden verwijderd. Let erop dat je het aftekenen doet aan de kant van de deur waar de drempel zit. Hiermee voorkom je dat de dikke onderkant van het luik vastloopt op de drempel.

Nadat je hebt afgetekend maak je met een boor en een forse houtboor (maat 12) gaten in alle hoeken van de aftekening, ik begon met een gat linksboven (zie onderstaande foto). Met een forse houtboor bedoel ik niet een gewone houtboor maar een vlinder- of speedboor. Dergelijke boren passen doorgaans gewoon op je boormachine.

 Kattenluik met chip: montage aftekenen en houtboor (speedboor)
Kattenluik met chip: montage aftekenen en houtboor (speedboor)

Waarom moet een grote boor worden gebruikt? Het zaagje van een decoupeerzaag moet namelijk door het gat passen – op de bovenstaande foto zie je naast het grote gat (maat 12 speedboor) ook een kleiner gat gemaakt met de grootste diameter gewone houtboor: daar paste het zaagje dus niet door.

Nadat de gaten zijn geboord is het tijd voor het zaagwerk met een goede decoupeerzaag en houtzaag. Zet de zaag in een gat en zaag langs de lijnen van de aftekening (zie onderstaande afbeelding). Ik raad je aan een veiligheidsbril en stofkapje te dragen (er spatten namelijk scherpe stukjes hout weg en er komt VEEL zaagstof vrij wat je niet in je longen wil krijgen).

Kattenluik met chip: uitzagen aftekening met decoupeerzaag
Kattenluik met chip: uitzagen aftekening met decoupeerzaag

Nadat de uitsnede is verwijderd kan het binnenste gedeelte door het gat worden gedrukt. Nadat dit deel in positie is gebracht kan het buitenste deel worden geplaatst.

Tip: bewaar de uitsnede. Mocht je het luik ooit willen verwijderen dan kan het uitgezaagde stuk weer terug in de uitsparing worden gezet. Met houtlijm en –vuller (of twee componenten houtrotvuller, check Hoe Maak Je Hout Aan Elkaar?) om het deel terug te plaatsen is de deur al in grote mate te herstellen. Na schuren, grondverf en twee lagen kwaliteitslak is de deur hersteld.

Dit buitenste deel schroef je vast in de deur. In de meeste pakketten van kattenluiken met microchips zitten tegenwoordig verschillende soorten, beter gezegd lengtes, van schroeven. Er zal dus altijd de mogelijk zijn het luik te plaatsen zonder eerst achter speciale schroeven aan te moeten gaan. Het uiteindelijke resultaat zie je op de foto geheel bovenaan.

Luik met chip installeren: internet!

Als het fysieke luik eenmaal is geplaatst is het tijd het luik met chip aan te sluiten op de app. De data van het luik ontvangt de app via het internet, via tussenkomst van de genoemde hub.

Let er hierbij op dat een hub via een reguliere ethernet kabel moet worden verbonden met jouw router, dit kan dus doorgaans niet draadloos (via wifi). Als de hub eenmaal is verbonden zal deze ook een visuele melding geven zodra bijvoorbeeld jouw kat naar binnen gaat.

Kattenluik met chip nadelen: batterijen, uitsteken, dubbel bedrade hub

Batterijen.. wie heeft er geen hekel aan? Het luik zal doorgaans stroom krijgen via een waar pakket aan batterijen.

Verschillende soorten gemixed - en vaak ook oplaadbare batterijen - zullen een onvoorspelbaar effect op de werkingsduur van het luik hebben. Het beste is dus een aantal kwaliteitsbatterijen te kopen en deze vanaf hun maximale laadvermogen tegelijkertijd te plaatsen.

Hopelijk dat in de toekomst chip kattenluiken op een meer duurzame, herlaadbare accu kunnen gaan werken. Dit zal ook de werkingsduur van het luik ten goede komen, misschien kan een luik dan een jaar werken op één volgeladen accu.

Zoals je op de foto geheel bovenaan kan zien en op de foto hieronder is het luik vrij diep. een kattenluik met chip steekt dus behoorlijk uit aan de binnenkant en buitenkant. Sommige mensen zullen dit niet mooi vinden en dat snap ik. Uitsteken aan de binnenkant maakt het luik ook gevoelig voor beschadiging als er iets zwaars op valt (of als je kleine neefje erop gaat staan…).

Uitsteken van kattenluik met chip
Uitsteken van kattenluik met chip

Een nadeel aan een kattenluik met chip inclusief gebruik van de genoemde hub wordt snel duidelijk. De hub wordt namelijk met een standaard internetkabel (ethernetkabel) verbonden aan de router van je internetprovider. Daarnaast krijgt de hub stroom via een kabel. Deze dubbele bekabeling is niet altijd even ideaal. Hopelijk kan in de toekomst een hub draadloos, dus via wifi, worden aangesloten, we zullen het zien!

Maken deze nadelen de aanschaf van dit type luik de aanschaf waard? Ik vind dat de voordelen de nadelen overtreffen, maar misschien dat jij een nadeel zwaar vindt wegen. De keus is aan jou.

Okay, ik hoop dat je wat aan deze review hebt gehad en als je een luik met chip gaat kopen alvast veel plezier hiermee toegewenst!

Recente artikelen

blender-of-staafmixer-gebruiken

Blender of Staafmixer Gebruiken?

Ik wilde groente en fruit (en misschien af en toe wat noten of ijs) kunnen fijnmalen om zo een gezonde lunch, ontbijt, soep, saus of smoothie te kunnen maken. Zowel een staafmixer als een blender kunnen voor dit vermalen worden gebruikt. Na het uitproberen van het vermalen van verschillende soorten etenswaren met een blender é […]

LEES MEER

 
aeg-6000-series-review

AEG 6000 Series Review

Een AEG wasmachine uit de 6000 serie: een top wasmachine maar ook wat mindere punten. Lees er hier alles over. Toen ik voor het eerst hoorde van deze wasmachine dacht ik dat met het getal ‘6000’ het toerental werd aangegeven… Niet dus! Tegenwoordig is een maximaal toerental (het aantal wentelingen dat de […]

LEES MEER