Huis Beveiligen & Thuis Overleven tijdens een Nieuwe Crisis

Geschreven door Frank Venemain categorie Huis
huis beveiligen en thuis overleven tijdens nieuwe crisis zonder uitleg

Je huis goed beveiligen tegen inbraak is belangrijk ten tijde van een economische crisis. Daarnaast is het verstandig enige tijd in je woning te kunnen overleven door voldoende levensmiddelen én alternatieve energie voor handen te hebben.

Is het zeker dat een volgende crisis zorgt voor meer misdaad? Een rechtstreeks verband tussen een economische crisis en toenemende criminaliteit staat ter discussie.

Enerzijds wordt wel beweerd dat juist toenemende welvaart zorgt voor meer criminaliteit omdat er meer waardevolle spullen in omloop zijn.

Anderzijds wordt gesteld dat toenemende armoede zorgt voor meer criminaliteit omdat dit het laatste redmiddel is om in het levensonderhoud te voorzien.

Hoe dan ook, uit onderzoek kwam naar voren dat het aantal woninginbraken in Nederlandse woningen tijdens de crisis van 2008 toenam.

Dit wordt bevestigd door mijn eigen ervaring.

Rond die tijd woonde ik in een portiekflat waar bij mijn directe buren werd ingebroken. Deze inbraak werd alles behalve subtiel uitgevoerd. Midden op de dag werd namelijk de voordeur ingeschopt. Deze deur van mijn buren bleek helaas niet bestand tegen het brute geweld van enkele welgerichte, harde trappen.

De gevolgen van een volgende crisis zijn lastig in te schatten. Dát er weer een crisis komt wordt door verschillende economen als zeer waarschijnlijk aangemerkt.

Om op een volgende crisis voorbereid te zijn - en op de mogelijk véél heftiger gevolgen daarvan - wil ik verschillende opties aankaarten om je huis (en jezelf) te beschermen tegen inbraak. Dus wees klaar om je huis dramatisch te verbeteren met de voorgestelde methoden in dit artikel.

Misschien dat door een nieuwe crisis ook het openbare leven in een bepaalde mate tot stilstand komt. In dat geval is het verstandig om enige tijd in je huis te kunnen overleven.

Een beschikbare voorraad eten en drinken en een alternatieve energievoorziening kunnen dan belangrijk worden.

Voor een duidelijk overzicht staat hieronder een infographic waarop alle aandachtspunten voor Huis beveiligen en Thuis overleven staan aangegeven.

Deze aandachtspunten komen later in het artikel aan bod.

Infographic ‘Huis Beveiligen – Thuis Overleven tijdens een Nieuwe Crisis’

Infographic Huis beveiligen en thuis overleven tijdens een nieuwe crisis

Mocht je deze infographic op jouw website, webshop of blog willen vertonen dan kan en mag dat door onderstaande code te kopiëren en in de broncode van jouw site te plakken:

<a href="https://weekendproject.nl/huis-beveiligen-en-thuis-overleven-tijdens-nieuwe-crisis"><img alt="Huis Beveiligen & Thuis Overleven tijdens een Nieuwe Crisis" src="https://weekendproject.nl/img/articles/huis-beveiligen-en-thuis-overleven-tijdens-nieuwe-crisis.jpg"/></a><br /><strong> Infographic ‘Huis Beveiligen – Thuis Overleven tijdens een Nieuwe Crisis’ door <a href="https://weekendproject.nl/">Weekend Project</a></strong>

Elektronische beveiliging

Elektronische beveiliging zorgt ervoor dat ongewenst bezoek tijdig wordt opgemerkt of afgeschrikt. Denk hierbij aan deurbel camera’s, beveiligingscamera’s, slimme verlichting en alarm systemen.

Als criminelen in de gaten hebben dat dergelijke middelen worden gebruikt zullen ze naar alle waarschijnlijkheid hun plannen opschorten. Zorg er daarom voor dat bij een volgende crisis jouw slimme elektronische beveiliging in en om huis in orde is.

Deurbel camera (1)

De beste en handigste deurbel camera is momenteel de Ring Video Deurbel. Deze deurbel laat je, waar je ook bent, altijd duidelijk zien wie er voor de deur staat via een app op je smartphone. Ook ’s nachts werkt het systeem perfect. Via je smartphone vindt ook de communicatie met de bezoeker plaats.

Het tofste van de Ring Deurbel staat echter los van de primaire functie als draadloze deurbel. Met de Ring Deurbel kan namelijk een observatiegebied worden ingesteld. Dit betekent dat een bepaald aantal meter voor de camera constant geobserveerd kan worden.

Enkel als in dit specifieke observatiegebied beweging plaatsvindt krijg je een bericht op je mobiele telefoon of smartwatch. De Ring weet hiermee de functionaliteit van een deurbel camera handig te combineren met die van een beveiligingscamera.

Beveiligingscamera (2)

Een beveiligingscamera werkt prima om criminelen tijdig op te merken, daadwerkelijk vast te leggen op film (handig bij verzekeringsclaims) én af te schrikken (zolang de camera maar duidelijk zichtbaar is én hoog genoeg hangt zodat deze niet los te trekken is).

Mocht je overwegen een beveiligingscamera aan te schaffen let dan goed op

 • de video kwaliteit (de Ring gebruikt bijvoorbeeld HD beeldkwaliteit),
 • of er nachtvisie en
 • een bewegingssensor op zit,
 • of het systeem al dan niet draadloos is en
 • of de opnamehoek groot genoeg is.

Let natuurlijk ook op of de camera voor binnen of buiten geschikt is (of voor allebei).

Veel beveiligingscamera’s werken tegenwoordig met een app – in sommige gevallen kan het echter ook prettig zijn als een webinterface beschikbaar is. Dan kan je vanaf je laptop, via een browser, ook de beelden bekijken.

Tot slot raad ik aan goed op te letten hoe de beelden van een bewakingscamera worden opgeslagen. Als dat in de cloud is (dus niet op een interne geheugenkaart), dan zijn daar soms hoge maandelijkse abonnementskosten aan verbonden: alleen als je een dergelijk abonnement afsluit kan je de opgenomen beelden terugkijken.

Alarmsysteem (3)

Ga je een stap verder dan kan een full-blown alarmsysteem worden geïnstalleerd. Zo’n systeem bestaat uit een heel pakket van hulpmiddelen zoals een sirene, camera, magneetcontacten, bewegingsdetectoren en een afstandsbediening. Ook hier worden meldingen naar een app op je smartphone gestuurd.

Is zo’n heel alarmsysteem nodig? Als je waardevolle spullen in huis hebt tijdens een nieuwe economische crisis dan is een uitgebreid beveiligingspakket een uitkomst. Je hebt dan namelijk direct alle beveiligingsmiddelen in huis. Heb je echter géén of nauwelijks kostbare goederen in huis dan is het overkill. In dat laatste geval zijn goedkopere beveiligingsmiddelen beschikbaar die criminelen eveneens opmerken en afschrikken.

Slimme verlichting (4)

Als je het hebt over goede én goedkope beveiligingsmiddelen denk dan vooral aan slimme lampen die aangaan op het moment dat beweging wordt gedetecteerd. Vroeger waren dit nogal lelijke en grote lampen – heden ten dage zijn ze echter een stuk subtieler en stijlvoller.

Echt een tip op het gebied van buitenlampen met bewegingssensor zijn deze die werken op zonne-energie. Hoewel deze meestal redelijk groot zijn, vanwege de ingebouwde zonnecellen, is de duurzaamheid (geen batterijen!) en lichtintensiteit tegenwoordig uitstekend. Ook de prijs van dit soort lampen is heel redelijk: voor een paar tientjes koop je al een prima exemplaar.

Beveiliging met hang- en sluitwerk

Criminelen zullen altijd het makkelijkste doelwit kiezen, en bovendien bij voorkeur tijdens een geschikte gelegenheid hun slag slaan. Een geschikte gelegenheid is bijvoorbeeld een raam dat per ongeluk open is blijven staan terwijl jij naar je favoriete koffiebar bent.

Om de gelegenheidscrimineel voor te zijn is het van belang dat je altijd, als je je huis verlaat, nagaat of alle deuren én ramen gesloten zijn.

Ook bovenraampjes moeten gesloten (en afgesloten) worden omdat criminelen zeer inventief zijn in het gebruik van alledaagse voorwerpen om een huis binnen te dringen. Een grijze afvalcontainer kan bijvoorbeeld prima dienen om op een balkon of balustrade te klimmen en vanaf daar een raam te forceren.

Om het inbrekers zo moeilijk mogelijk te maken is goed hang- en sluitwerk essentieel. Gek genoeg heeft maar een klein percentage mensen dit in orde. Waarschijnlijk komt dit vooral door de prijs van bijvoorbeeld kwaliteitssloten laten installeren door een vakman: dit loopt vaak behoorlijk in de kosten.

Om de kosten van externe beveiligingsprofessionals te vermijden kan je zelf je hang- en sluitwerk plaatsen. Is dit moeilijk? Niet als je een beetje handig bent. Tegenwoordig proberen producenten hun beveiligingsproducten zó te maken dat deze ook door doe-het-zelvers te installeren zijn.

Zoals ik in de inleiding reeds aangaf werd de voordeur van mijn voormalige buren simpelweg ingeschopt. Dus so much voor geavanceerde lockpicking technieken en andere verfijnde inbraakmethoden. Nu blijkt dat inderdaad menig voordeur relatief makkelijk te openen is met grof geweld (niet voor niks gebruiken arrestatieteams ook zware, ijzeren stormrammen).

Deuren

Voor- en achterdeur (5)

Hoe kan je nu voorkomen dat jouw voor- of achterdeur ook met geweld te openen is? Er zijn vier dingen om te controleren en eventueel aan te passen. Kijk eerst even naar onderstaande afbeelding en diens beschrijving – dan weet je waar ik het over heb.

Sluitplaat met boven opening voor de dagschoot en onder voor de nachtschoot
Sluitplaat met boven opening voor de dagschoot en onder voor de nachtschoot
 • Ten eerste is het belangrijk dat de nachtschoot, dus het metalen deel van een slot dat met de sleutel in de sluitplaat wordt gedraaid, diep genoeg in de opening in de sluitplaat valt.

  Soms zit er een ruimte tussen sluitplaat en slot waardoor de nachtschoot maar een centimeter of zelfs minder in de sluitplaat valt. Zorg ervoor dat de nachtschoot minimaal rond de 2 centimeter in de sluiplaat valt. Misschien betekent dit dat je beter een nieuw slot kan aanschaffen.

 • Check ten tweede of de dagschoot (het stuk metaal dat met de deurklink wordt bediend) meer dan enkele millimeters in de sluitplaat valt. Zo niet, dan wordt weinig weerstand tegen inschoppen geboden.

  Vallen zowel dag- als nachtschoot diep genoeg in de sluitplaat, check dan of de schroeven, waarmee de sluitplaat aan het kozijn is bevestigd, lang genoeg zijn. Schroeven met een lengte tussen de 1 en 2 centimeter zijn te kort. Vervang deze door schroeven met een lengte van minimaal 4 centimeter.

 • Een derde punt is eens kritisch te kijken naar de scharnieren waarmee de deur aan het kozijn is bevestigd. Zijn de scharnieren nog in goede staat? Wil je ze vervangen, weet dan dat er scharnieren met een kwaliteitskeurmerk SKG (Stichting Kwaliteit Gevelbouw) beschikbaar zijn.

  Check ook bij de scharnieren of de gebruikte schroeven lang genoeg zijn en vervang ze door langere exemplaren als dit niet het geval is.

 • Als laatste en vierde punt wil ik de kwaliteit van de deur zélf onder de aandacht brengen. De ingeschopte voordeur van mijn oude buurman was echt dun te noemen, en hoewel de buitenkant een kunststof laag had, was de binnenzijde van zachthout dat uit meerdere delen leek te bestaan (hetgeen zorgt voor een zwakke constructie). Ik denk dat deze voordeur ook letterlijk een ‘lichtgewicht’ voordeur was.

  Heb je dus ook een lichte deur die dun is, en er misschien zelfs fragiel uitziet, vervang deze dan door een stevig en massief hardhouten exemplaar.

  Ik wil hier nog wel één uitzondering maken: en dat is als je deur geheel van een sterke kunststof is gemaakt. Hoewel deze kunststof deuren relatief licht én dun zijn, kunnen zij juist bruut geweld goed weerstaan omdat zij meebuigen met een trap en vervolgens weer terugvormen. Dit is zeer frustrerend voor inbrekers en ook arrestatieteams met stormrammen worden door dit soort deuren lang opgehouden.

Meerpuntssluiting (6)

Als je jouw deur nog beter wil afsluiten dan met één slot, laat dan een meerpuntssluiting installeren. Ik heb op mijn voordeur een driepuntsluiting met twee haakschoten en één blokschoot.

Wat houdt dat allemaal in? Een meerpuntssluiting sluit je voordeur (of achterdeur) op meerdere punten. In plaats van één nachtschoot heb je dus bijvoorbeeld drie schoten. In het geval van drie sluitpunten (bij een driepuntssluiting) bevinden deze zich gewoonlijk onderaan de deur, in het midden en geheel boven aan.

Haakschot

De sluitingspunten boven en onderaan de deur kunnen met zogenaamde haakschoten worden gerealiseerd (zie foto). Dit is geen gewone rechthoekige schoot, maar een schoot in een haakvorm. Deze haak zet zich vast in de sluitplaat en zit dan muurvast.

Het sluitingspunt in het midden is meestal in de vorm van een reguliere rechthoekige schoot, ofwel een blokschoot . Alle sluitingspunten worden met één sleuteldraai bediend. De driepuntssluiting komt het meeste voor, maar er zijn bijvoorbeeld ook zespuntssluitingen.

Kracht die op een deur wordt gezet, bijvoorbeeld door trappen, wordt door een meerpuntssluiting verdeeld over een groot oppervlak. Dit zorgt ervoor dat een voordeur eigenlijk niet meer open te schoppen is door de schoten met geweld uit een sluitplaat te forceren.

Zelf een nieuwe meerpuntssluiting installeren vraagt veel nauwkeurigheid: je zal een inkeping moeten frezen of beitelen waar het slot precies in past. Een vakman doet dit gegarandeerd goed en snel. Wil je een oude meerpuntssluiting vervangen door een nieuw model met evenveel sluitpunten dan is dit over het algemeen prima zelf te doen.

Kerntrekbeveiliging (7)

Al heb je een meerpuntssluiting, dan nog bestaat nog het gevaar van kerntrekken. Hierbij wordt de cilinder van een slot letterlijk uit het slot getrokken.

SKG 3 sterren veiligheidsbeslag tegen kerntrekken
SKG 3 sterren veiligheidsbeslag tegen kerntrekken

Dit gebeurt door eerst een stevige schroef vast te schroeven, bijvoorbeeld met een boormachine met schroefbit, in het slot en wel via het sleutelgat. Zodra deze schroef stevig vast zit wordt hier, vaak met een klauwhamer, stevig aan getrokken. De cilinder zal uit de deur worden getrokken en hierna is de deur eenvoudig te openen.

Kerntrekken is te voorkomen door SKG veiligheidsbeslag (bij voorkeur met drie sterren) mét kerntrekbeveiliging over het slot te plaatsen. Daardoor is enkel nog een gleuf zichtbaar waarin de sleutel kan worden gestoken. Kerntrekken wordt nu nagenoeg onmogelijk omdat de schroef niet goed in te schroeven is en anders bij het trekken zal afbreken.

Veiligheidsbeslag beschermt het slot ook tegen andere boortechnieken en tegen insteken van dunne metalen voorwerpen om het slot te manipuleren (lockpicking). Als je een beetje handig bent is het goed mogelijk zelf veiligheidsbeslag te monteren.

Overige extra beveiliging

Hoewel met een meerpuntssluiting én veiligheidsbeslag een deur al goed is beveiligd, bestaan er nog meer SKG gekeurde veiligheidsmiddelen. Deze zijn meestal zeer makkelijk zelf te installeren en bovendien goedkoop:

 • Anti-inbraakstrips worden over de gehele lengte van de naad tussen deur en kozijn gemonteerd en voorkomen dat schroevendraaiers, koevoeten en plastic kaartjes in de naad kunnen worden gestoken. Meestal bij achterdeuren geplaatst.
 • Wie kent de klassieke deurketting niet? De montage uiteinden van de ketting worden respectievelijk geplaatst op deur en kozijn en hiermee wordt voorkomen dat een deur geheel kan worden geopend.
 • Een anti-flipper tool voorkomt dat met een dun plastic kaartje de dagschoot kan worden teruggedrukt (het zogenaamde ‘flipperen’) en daardoor een deur zeer eenvoudig te openen is.
 • Een bijzetslot in combinatie met een gewoon slot (in plaats van een meerpuntssluiting) zorgt er eveneens voor dat een deur op (meerdere punten gesloten wordt. Een dergelijk extra, los slot plaatsen betekent wél dat er nog een sleutel aan je sleutelbos komt.

Ramen

Ook ramen zijn populaire doelwitten voor inbrekers. Alléén een raam sluiten als je je woning verlaat is niet voldoende: probeer altijd een slot of ander inbraakpreventiemiddel te gebruiken.

Hieronder een aantal middelen die jouw ramen beveiligen:

 • Meestal wordt een raam beveiligd met een raamboompje en een raamslot (8).

  Het raamboompje is een manueel bedienbaar bijzetslot waarbij een metalen deel in een inkeping wordt gedraaid middels een hefboom. Soms zit er ook een knopje op welke ingedrukt moet worden om de hendel terug te kunnen draaien.

  Van het raamslot bestaan vele varianten. Ze delen allemaal het kenmerk dat ze klein zijn en meestal met een sleuteltje worden bediend. Het slot zelf valt gewoonlijk in het raamkozijn.

 • Een kierstandhouder (9) zorgt ervoor, zoals de naam al aangeeft, dat een raam (of deur) tot maximaal een kier kan worden geopend. Een kierstandhouder is bijvoorbeeld ideaal om in de zomer een raam gedeeltelijk open te zetten voor frisse lucht met de wetenschap dat iemand niet zomaar binnen kan komen.

  Kierstandhouder
 • Gebruik een barrièrestang en tralies (10) om een raam echt goed te beveiligen. Voor kleine ramen is een enkele barrièrestang voldoende om inbrekers te weren. Voor grotere ramen kunnen tralies worden gebruikt.

  Hoewel tralies tegenwoordig zo mooi en elegant mogelijk worden gemaakt, kan nog steeds een ‘gevangenis’ idee optreden als je in een vertrek bent waar tralies voor een raam zijn geplaatst. Anderzijds zullen duidelijk zichtbare tralies de meeste inbrekers afschrikken. Kortom: het blijft een afweging tussen de voordelen van extreem goede beveiliging tegenover de nadelen van een mindere esthetiek.

Zelfverdediging in huis

Mochten alle beveiligingsmaatregelen die je hebt genomen om je huis te beschermen niet hebben geholpen en je toch geconfronteerd worden met een indringer dan rest de optie zelfverdediging.

Het beste is een confrontatie met een inbreker ten alle tijden te vermijden en zo snel mogelijk 112 te bellen. Je weet immers niet of de indringer een (vuur)wapen bij zich heeft en hoe bereid deze persoon is geweld te gebruiken.

Mocht een indringer onder invloed zijn van drank, drugs of medicijnen dan kan impulsief en agressief gedrag sneller plaatsvinden. Sowieso: je leven riskeren voor materiële goederen is nooit een goed idee. Beter is het dus hulp in te schakelen en je gedeisd te houden.

Mocht een confrontatie onvermijdelijk zijn omdat je actief wordt aangevallen dan is noodweer of zelfverdediging toegestaan. Zelfverdediging moet altijd proportioneel zijn en als directe reactie noodzakelijk zijn. Als je bereid bent noodweer te gebruiken is het aan te raden een cursus in een vechtsport of zelfverdediging te volgen.

Ga je een stap verder en gebruik je hulpmiddelen (aka ‘wapens’) in je zelfverdediging weet dan dat daarmee de grenzen van proportionaliteit eerder ter discussie staan. Het beste is enkel toevallig ter plaatse beschikbare gebruiksvoorwerpen als ‘wapens’ bij noodweer in te zetten.

Zelfverdedigingsspray
Zelfverdedigingsspray

Een origineel alternatief voor het verboden pepperspray is een zelfverdediging verfspray. Deze rode verf wordt op dezelfde manier als pepperspray uit een klein busje met spuitknop gespoten. Een aanvaller zal niet direct doorhebben welke stof wordt gesprayed en dat heeft vaak een behoorlijk afschrikwekkend effect.

De verf is lastig van kleding of huid te verwijderen en blijft daarom dagen zichtbaar. Een dader kan zo makkelijk herkend worden door jou of de politie. De spray is niet gevaarlijk maar wel efficiënt en daarom is het zo’n geweldig ‘wapen’.

Als persoonlijke beveiliging werkt een persoonlijk alarm ook goed. Vaak is dit een klein, handzaam apparaatje waarbij de pin moet worden losgetrokken waarna een oorverdovend geluid klinkt.

Tegenwoordig gaat een dergelijk alarm tot zo’n 130 decibel en dat is echt een hard geluid. Als dit type alarm in combinatie met een zelfverdedigingsspray wordt gebruikt zal dit een indringer naar alle waarschijnlijkheid behoorlijk afschrikken.

Geheime bergplaatsen in huis

De mogelijkheid bestaat dat er wordt ingebroken terwijl jij niet thuis bent. Zolang inbrekers denken dat er niks te halen valt in een woning - en er ook daadwerkelijk niks waardevols te vinden is - zullen zij snel het veld ruimen. Want iedere minuut die langer op de inbraaklocatie wordt doorgebracht levert een groter risico van arrestatie door politie op.

Nu zal jij jouw eigen huis het beste kennen en waarschijnlijk al ideeën hebben voor geheime bergplaatsen.

Deze bergplaatsen kunnen relatief groot zijn (bijvoorbeeld holle ruimtes in, achter of bij vertrekken) en daarom geschikt voor grotere waardevolle spullen, of juist klein (bijvoorbeeld ruimte achter een lade in een kast) en daarom ideaal voor waardepapieren, bankpassen, contant geld en dergelijke.

Om je nog een aantal creatieve bergplekken aan te reiken:

 • Maak met boor en beitel een uitsparing in de bovenkant van een houten deur. In deze holte kunnen prima kleine waardevolle materialen worden verstopt. Dek de holte af met een nauwsluitend stuk hout met dezelfde kleur en structuur als het omliggende hout.
 • Gebruik lege (of nog beter: deels lege), grote verpakkingen van bijvoorbeeld levensmiddelen of honden- of kattenvoer om spullen in te verstoppen. Verpak deze spullen uiteraard eerst in plastic zakken.
 • Vaak wordt letterlijk het meest voor de hand liggende over het hoofd gezien. Ga je dus van huis, verstop dan bijvoorbeeld spullen in de waterkoker die nog op tafel staat of in een pan die op het fornuis staat. Ook in de grote speelgoed tractor van je zoontje, die zo gezellig midden in de kamer staat, is genoeg te verbergen.
 • Wil je het inbrekers echt moeilijk maken verstop dan zowel kleine als grote spullen in een afdekbaar gat in de tuin. Verpak de spullen uiteraard eerst waterdicht en zorg dat de verbergplek volledig opgaat in de omgeving. Onthoud zelf ook goed waar je deze geheime bergplaats hebt gemaakt – je zal niet de eerste zijn die delen van de tuin moet omspitten om de juiste plek weer te vinden.

Het ligt voor de hand wat gekscherend over geheime bergplaatsen te denken. En het is wellicht ook beter - en vooral handiger - om gewoon zo min mogelijk of géén waardevolle spullen (laat staan contant geld) in huis te hebben: ikzelf ben daar ook een voorstander van.

Toch is het in huis hebben van dure spullen niet altijd te voorkomen, misschien zeker niet ten tijde van een crisis. Daarom is het verstandig in elk geval verborgen bergplekken als optie voor handen te hebben.

Energie in huis

Een nieuwe financiële crisis kan ervoor zorgen dat ook nutsbedrijven, zoals energieleveranciers, in zwaar weer belanden.

Investeringen blijven uit, afnemers verzaken rekeningen te betalen, distribuerende processen worden verstoord en ook de aanvoer of import van een product blijkt gevaar te lopen: dit zijn nog maar enkele van de meest voor de hand liggende problemen die kunnen optreden.

Thuis lijdzaam afwachten en maar hopen dat een energiebedrijf leveringsproblemen van gas en elektriciteit zelf oplost? Beter van niet. Wees daarom voorbereid op het (tijdelijk) wegvallen van de energieaanvoer. Dit betekent dat niet meer op de vertrouwde manier kan worden gekookt, verwarmd en verlicht. Apparaten zullen het ook niet meer doen.

Gas (11)

Als er geen gas toevoer meer is en je toch wil koken zijn er drie opties beschikbaar. Ten eerste kan je koken op gas uit gasflessen, ten tweede door hout of een andere brandstof te verbranden en ten derde met behulp van elektriciteit.

Koken op gas uit gasflessen roept een associatie op met het klassieke ‘camping koken’. Er bestaan veel verschillende opzetten, maar het principe is dat een brandend gas, meestal butaan of propaan (of een mengsel van beide), zorgt voor de nodige hitte om voedsel te bereiden.

De kookplaat zelf zit direct aan de houder van de gasfles of is via een gasslang aan de gasfles verbonden. Op deze manier koken werkt prima maar doe dit nooit binnenshuis. Bij de verbranding van gas kan namelijk het levensgevaarlijke, kleur- en geurloze koolstofmonoxide vrijkomen.

Koken op hout of een andere brandstof kan ook, en elke brandstof zal zijn eigen specifieke eisen stellen aan de gehele setup.

Bij het koken op hout, door een vuur te maken, is het bijvoorbeeld belangrijk dat er steeds voldoende zuurstof aanwezig is en dat het vuur zorgvuldig wordt opgebouwd. Als steeds kleine stukjes hout verbranden zal je bezig blijven met het vuur aan te houden in plaats van met koken zelf.

Voor koken op elektriciteit is een stroomvoorziening noodzakelijk. Als er geen elektriciteit meer beschikbaar is via het lichtnet kan elektriciteit opgewekt worden uit zonne-energie of mechanische energie.

Zonne-energie (12)

Eén van de beste manieren om toch elektriciteit beschikbaar te hebben is middels zonne-energie. Hiervoor zullen zonnepanelen op een dak moeten worden geplaats (of in een grote tuin) en de opgewekte energie moet worden afgegeven aan de groepenkast. Vanuit de groepenkast wordt een huis vervolgens voorzien van stroom.

Het gedeelte opgewekte energie welke in de zomer niet nodig is voor de energiebehoefte van een huishouden wordt via dezelfde groepenkast aan een energieleverancier geleverd. Je leest het goed: als zonnepaneel bezitter ben je dikwijls ook energieleverancier!

Als in de winter meer energie wordt gevraagd dan de zonnepanelen kunnen leveren kan er worden gesaldeerd. Dit betekent dat het opgewekte overschot van de zomer wordt verrekend met de grotere vraag dan op te wekken is in de donkere maanden.

Om elektriciteit via zonne-energie te realiseren zal je een behoorlijke investering moeten doen. De terugverdientijd is echter relatief kort, zeker als je zélf zonnepanelen installeert (als je dit zelf wil doen lees dan mijn artikel Kan je Zelf Zonnepanelen Installeren?).

Zoals de naam al impliceert leveren zonnepanelen enkel energie als de zon schijnt (of nauwkeuriger: als voldoende zonlicht de aarde bereikt). In de winter zal de opbrengst aan bruikbare energie dan ook minimaal zijn. Als door een crisis ook niet meer, of slechts gedeeltelijk, te salderen is zit je in de winter alsnog zonder elektriciteit – en dan net terwijl het buiten op z’n koudst is.

Om dit te voorkomen kan door zonnepanelen opgewekte elektriciteit worden opgeslagen in een accu. Zo’n accu is doorgaans een 12 Volt gelijkstroom accu: dit betekent dat hierop in eerste instantie enkel apparaten of lampen kunnen worden aangesloten die eveneens werken op 12 Volt. Met een omvormer zijn echter ook gewone elektronische apparaten op de accu aan te sluiten.

Je zou dus aparte 12 Volt apparaten kunnen aanschaffen voor crisissituaties. Denk bijvoorbeeld aan een radio of verlichting in de vorm van een LED-lamp.

Wat veel mensen echter niet weten is dat veel gewone apparaten en lampen eigenlijk werken op 12 Volt gelijkstroom maar daartoe eerst de 230 Volt wisselstroom, geleverd via het elektriciteitsnetwerk, met een transformator omzetten.

Is zo’n transformator aan de buitenkant van een apparaat zichtbaar in de vorm van een adapter dan kan deze worden verwijderd waarna het apparaat direct op een 12 Volt accu aan te sluiten is. Check voor je adapters van apparaten gaat verwijderen uiteraard eerst in de handleiding of de voeding daadwerkelijk 12 Volt is.

Mechanische energie (13)

Het is nogal een onderneming om elektriciteit te verkrijgen via zonne-energie. Je moet een keuze maken uit het grote aanbod zonnepanelen en tevens bepalen hoeveel panelen je nodig hebt. Daarna moeten de panelen geplaatst worden en gekoppeld worden aan je groepenkast: allemaal ingrijpende aanpassingen in en om huis.

Een meer ‘lichtgewicht’ alternatieve stroomvoorziening is te verkrijgen in de vorm van een generator (ofwel aggregaat). Een generator is een apparaat welke mechanische energie, in de vorm van een draaiende spil, omzet in elektriciteit.

Omdat de mechanische energie wordt opgewekt door het verbranden van een fossiele brandstof is het gebruik van een generator binnenshuis niet mogelijk. De gassen die vrijkomen bij de verbranding zijn namelijk levensgevaarlijk.

Heb je echter een buitenoptie beschikbaar dan is een generator een prima noodstroomvoorziening. Het beste is voor huis-tuin-en-keukengebruik een generator te gebruiken die benzine verbrandt. Benzine generatoren zijn namelijk relatief goedkoop én stil in gebruik in vergelijking met diesel generatoren.

Mocht je overwegen een generator aan te schaffen let er dan op dat deze krachtig genoeg is. Alleen dan is een keur én veelvoud aan apparaten in combinatie met de generator te gebruiken. Het nadeel van krachtige generators is wel dat deze zwaar zijn: gewichten vanaf 20 kilogram zijn niet ongebruikelijk.

Overleven in huis: water en voedsel (14)

Als laatste onderdeel van dit artikel wil ik nog ingaan op een andere extreme, maar desalniettemin niet ondenkbare situatie: supermarkten en andere levensmiddelen winkels hebben tijdelijk niet genoeg voorraad door een nieuwe crisis. Ook nutsbedrijven die voorzien in de aanvoer van drinkwater zouden problemen kunnen krijgen.

In dit geval is het handig om reeds water en voedsel in huis te hebben. Ik wil zeker niet suggereren dat grote hoeveelheden eten en drinken moeten worden opgeslagen in jouw huis. Maar een beperkte hoeveelheid van beide, voor bijvoorbeeld enkele weken, is absoluut aan te raden.

Vooral water is essentieel om te overleven. Zonder water houd je het drie dagen uit, zonder voedsel drie weken. Het heeft weinig zin lege petflessen – van die plastic flessen met vaak een schroefdop – opnieuw te vullen met water uit de kraan. Dit water zal helaas snel bederven.

Beter is het gewoon in de supermarkt grote flessen bronwater te komen met een lange houdbaarheid. Een volwassen persoon heeft op een dag maximaal 2 liter water nodig, dus voor twee weken heb je circa 28 liter water nodig. Het is pas zinvol water op te slaan in de aanloop naar een nieuwe crisis. Deze beginfase van een volgende crisis zal in de media ongetwijfeld genoemd worden.

Hetzelfde geldt voor voedsel. Een beperkte voorraad van ingeblikt of gedroogd voedsel kan het verschil betekenen in een crisissituatie. Vooral ingeblikt eten is bijzonder lang houdbaar en vraagt bovendien weinig of geen water ter bereiding.

Besluit

Als je alle punten hebt gelezen kan misschien een bezorgd gevoel zijn ontstaan. Laat ik daarom duidelijk zeggen dat als je deze punten niet toepast, dit niet hoeft te beteken dat er per definitie bij jou wordt ingebroken of dat je niet kortstondig weet te overleven. Daarnaast zijn ook de daadwerkelijke gevolgen van een nieuwe crisis onbekend.

Met deze punten ben je echter voorbereid op een minimum van negatieve gevolgen én je hebt in elk geval geanticipeerd op de bekende gevolgen van de cisis van 2008. Je weet nu inbrekers buiten te houden en ten minste enige tijd in je woning te overleven – dit is toch kennis waar het merendeel van de Nederlandse bevolking niet eens bij stil staat. Je Huis Beveiligen & Thuis Overleven? Jij bent er klaar voor!