Ga naar de hoofd inhoud
MENU

Hoe een Deurbel Uitzetten? (met Handige Afbeeldingen)

klassieke deurbel

Als je ook een klassieke ‘tringg’ deurbel hebt (welke zo’n hard geluid maakt) en deze graag op bepaalde momenten wil uitzetten zal je merken dat er geen duidelijke aan- en uitknop aanwezig is.

Om toch een deurbel uit te zetten, of ten minste niet te hoeven horen, zijn verschillende methoden te gebruiken. Hieronder komen deze aan bod.

Trek de stekker van de deurbel uit het stopcontact

In sommige gevallen zit de deurbel bevestigd aan een snoer welke met een stekker in een stopcontact steekt. Dit stopcontact bevindt zich meestal in de meterkast maar soms ook daarbuiten. Je kan de deurbel uitschakelen door simpelweg de stekker uit dit stopcontact te trekken.

Volg daartoe het snoer afkomstig van de deurbel. In de afbeelding bovenaan is dit snoer voor de duidelijkheid aangeven met de tekst ‘snoer’. Als je dit snoer volgt, en deze niet in de groepenkast verdwijnt, dan is het goed mogelijk dat je ergens dit stopcontact ontdekt.

Meterkast / groepenkast? : de meterkast is een grote kast waarin zich alle meters en aansluitingen bevinden, dus ook de elektriciteitsaansluiting en de groepenkast. De voorloper van de groepenkast is de stoppenkast, en deze komt in oudere huizen nog veel voor.

Zet de deurbel transformator uit

Veel deurbellen werken op een laagspanning (of zwakstroom) van 24, 12 of 8 volt. Aangezien de netspanning 230 volt is (vroeger 220 volt) kan er een transformator tussen deze netspanning en de laagspanning zijn geplaatst.

beltrafo
Beltrafo 230-8 volt

Deze transformator zorgt ervoor dat er niet teveel spanning op de deurbel komt te staan. Een dergelijke deurbel transformator wordt vaak aangeduid met de term ‘beltrafo’.

De beltrafo bevindt zich meestal ergens in de meterkast maar soms ook direct naast de groepenkast. De beltransformator is te herkennen aan zijn witte, blokvormige uiterlijk (met voltage opschrift) en heeft vaak zowel boven als onderin verschillende gaten.

Als dit apparaat aanwezig is kan er een aan-/uitschakelaar op zitten in de vorm van een schuifknop (zoals bij deze van bol.com). Zet deze schuifknop op de ‘uit’ stand (vaak aangeduidt met een 0). Hierdoor krijgt de deurbel geen spanning meer en zal deze dus niet meer werken.

Een beltrafo met schakelaar is bijzonder handig om een deurbel snel mee aan en uit te schakelen. Bovendien kunnen veel modellen verschillende zwakstroom voltages leveren en dus ook gebruikt blijven worden als een deurbel wordt vervangen door een ander bedraad exemplaar.

Zelfs als een bedrade deurbel wordt vervangen door een draadloze (video) deurbel kan de beltrafo gebruikt blijven worden om de ontvanger van zwakstroom te voorzien - de bel van een draadloze deurbel kan namelijk vaak zelf worden uitgezet.

Omdat een beltrafo met schakelaar zo handig is kan je overwegen een dergelijk apparaat te installeren. Dit kan je zelf doen als je kennis hebt van elektra, anders kan je dit beter uitbesteden.

Klem een doek tussen hamer en deurbel

Een van de meest simpele methoden is een stuk doek tussen hamer en deurbel te klemmen. De hamer slaat op de bel door de elektromagneet (de twee spoelen met koperdraad) welke zorgt voor een magnetische werking tussen hamer en bel. De hamer is het stuk metaal dat op de bel slaat (in de afbeelding bovenaan staat de hamer aangegeven).

Als deze methode wordt toegepast is de deurbel vaak nog niet geheel geluidloos maar wel flink gedempt. Hoe strakker de doek wordt ingeklemd, hoe minder geluid.

Nadeel van deze methode is dat het stuk doek kan verschuiven als de bel daadwerkelijk afgaat en de hamer het stuk doek laat lostrillen.

Gebruik een schakelaar

Om het elektrische circuit makkelijk te kunnen onderbreken kan een schakelaar worden gemaakt aan een draad (bijvoorbeeld aan de rode draad, zie afbeelding bovenaan) of aan het snoer (waarbij beide draden in het snoer worden gebruikt).

Toggle schakelaar
Toggle schakelaar

Schakelaars zijn er in vele verschillende soorten en maten. Ik heb een tijd een eenvoudige toggle schakelaar gebruikt maar dit type schakelaar moet je met één hand bedienen en met de andere hand vasthouden zolang de schakelaar niet ergens wordt vastgezet. Dit is dus niet de meeste handige schakelaar.

Wip schakelaar
Wip schakelaar

Een praktischer schakelaar is de zogenaamde wip schakelaar, deze kan met één hand bediend worden. De wip schakelaar wordt aan het snoer gemaakt, de rode en blauwe draad maakt je vast in de schakelaar. Dit soort schakelaar wordt ook veel gebruikt als lichtschakelaar in huis.

Pas op: zet altijd de hoofdschakelaar in de groepenkast uit zodat er geen kans op een ongeval met elektriciteit ontstaat als een schakelaar wordt geplaatst. Gebruik een spanningsmeter (bijvoorbeeld ingebouwd in een schroevendraaier) om zeker te zijn dat er geen gevaarlijke spanning op een draad staat.

Tegenwoordig bestaan ook op afstand bedienbare schakelaars die met een afstandsbediening of smartphone kunnen worden bediend. Dit is de makkelijkste manier om een deurbel uit te kunnen zetten vanaf bijvoorbeeld de bank of luie stoel.

Soms zit een dergelijke draadloze schakelaar in een stekkerdoos ingebouwd. Deze stekkerdoos wordt dan op de reeds aanwezige stekkerdoos geplaats. Voorwaarde is wel dat de deurbel werkt met een snoer met daaraan een stekker.

Plaats een kroonsteen

Met een kroonsteen kunnen twee elektriciteitsdraden worden verbonden maar kan ook een elektrisch circuit worden onderbroken. Het onderbreken van een circuit kan door een draad uit een kroonsteen los te maken.

Wat is een kroonsteen? Een kroonsteen is een blokje isolatiemateriaal waarin in de voor- en achterzijde een draad kan worden gestoken (zie afbeelding bovenaan). Een draad zet je vast in de kroonsteen door middel van een klein schroefje. Let op dat er verschillende maten bestaan, de benodigde maat hangt af van de diameter van de grootste draad.

Een deurbel kan worden uitgezet door de rode (of blauwe) draad aan één kant uit de kroonsteen te halen door het schroefje los te draaien met een schroevendraaiertje. Als de deurbel weer moet worden aangesloten plaats je de draad terug in de kroonsteen.

Omdat het los- en vastschroeven van de draad altijd wat tijd kost is dit niet de meest snelle manier om een deurbel uit te schakelen. Moet een deurbel voor langere tijd uit, dan vervalt dit nadeel en is dit een snelle en goedkope manier om een deurbel aan en uit te kunnen zetten.

Zet de groep in de groepenkast uit

Als in jouw huis gebruik wordt gemaakt van een groepenkast kan je gemakkelijk de groep uitzetten waarop de deurbel is aangesloten. Een groep kan je uitzetten door middel van een ingebouwde schakelaar.

Detail groepenkast, switch schakelaar stroomgroep
Detail groepenkast, switch schakelaar stroomgroep

Natuurlijk moet je weten op welke groep de deurbel is aangesloten. Vaak is de deurbel aangesloten op één specifieke groep (vaak de laatste groep). Als er geen schema in de meterkast hangt waarop staat aangegeven welke groep waar elektriciteit levert kan je dit zelf onderzoeken.

Breng daartoe alle contactdozen (stopcontacten) in kaart - vaak is het makkelijk een tekening te maken per verdieping - en zorg dat lampen worden aangesloten op deze contactdozen. Zet deze lampen aan en switch vervolgens in de groepenkast een eerste groep uit.

Kijk vervolgens waar lampen zijn uitgegaan en geef dit precies aan op de tekening. Als de deurbel het niet meer doet weet je dat de deurbel is aangesloten op die specifieke groep. Herhaal dit per uitgezette groep totdat je zeker weet op welke groep de deurbel is aangesloten.

Besluit

Om een klassieke elektromagnetische deurbel uit te schakelen zijn verschillende mogelijkheden voor de handige doe-het-zelver-beschikbaar. De meeste methoden werken door niet zozeer de bel zelf uit te schakelen, maar de spanning door de bedrading te onderbreken.

Een deurbel uitzetten door de bel zelf uit te schakelen is logischer dan bezig te gaan met de bedrading. Mede daarom neemt tegenwoordig de populariteit van de draadloze video deurbel toe. Vooral de Ring video deurbel (link naar bol.com) is momenteel bijzonder populair (maar helaas wat prijzig).

Wat dat betreft kan ik je de bij bol.com verkrijgbare Draadloze video deurbel aanraden, dit is een prima (en goedkoop) alternatief voor de Ring video deurbel. De deurbel lijkt bovendien op de Ring. Meer weten over schitterende alternatieven voor de Ring deurbel? Lees dan mijn artikel Ring Video Deurbel Alternatief.

Bij een draadloze deurbel hoeven er geen snoeren te worden gelegd en kan de bel zelf eenvoudig worden uitgezet met een duidelijke aan- en uitknop. Mochten genoemde methoden om een deurbel uit te zetten te veel (regelmatig terugkerend) werk betekenen, dan kan een nieuwe draadloze deurbel dus een oplossing zijn.

Recente artikelen

blender-of-staafmixer-gebruiken

Blender of Staafmixer Gebruiken?

Ik wilde groente en fruit (en misschien af en toe wat noten of ijs) kunnen fijnmalen om zo een gezonde lunch, ontbijt, soep, saus of smoothie te kunnen maken. Zowel een staafmixer als een blender kunnen voor dit vermalen worden gebruikt. Na het uitproberen van het vermalen van verschillende soorten etenswaren met een blender é […]

LEES MEER

 
aeg-6000-series-review

AEG 6000 Series Review

Een AEG wasmachine uit de 6000 serie: een top wasmachine maar ook wat mindere punten. Lees er hier alles over. Toen ik voor het eerst hoorde van deze wasmachine dacht ik dat met het getal ‘6000’ het toerental werd aangegeven… Niet dus! Tegenwoordig is een maximaal toerental (het aantal wentelingen dat de […]

LEES MEER