Ga naar de hoofd inhoud
MENU

Ring Video Deurbel Alternatief

ring video deurbel alternatief

De Ring video deurbel 2 is qua techniek en design onovertroffen. Maar ik vind dat er twee grote nadelen aan de Ring verbonden zijn. Ten eerste de hoge aanschafprijs, en ten tweede het betaalde abonnement dat eigenlijk onmisbaar is.

Nu vallen de abonnementskosten (om video’s te kunnen terugkijken) relatief gezien nog mee (30 euro per jaar – sommige andere systemen vragen een veelvoud hiervan). Maar deze kosten, in combinatie met het bijna noodzakelijke karakter hiervan, zijn een fors minpunt.

Gelukkig zijn ook andere slimme deurbellen op de markt beschikbaar die eveneens goede technische specificaties én een modern uiterlijk hebben - en dit zonder noodzakelijk abonnement en hoge aanschafprijs (link naar de huidige prijs van de Ring bij bol.com).

Door het huidige grote aanbod van slimme deurbellen is het echter vaak LASTIG een goed alternatief te vinden: het moet immers wel een deurbel zijn die technologisch en esthetisch ongeveer op gelijke voet met de Ring staat.

Dit bracht mij op de vraag 'Wat is een goed alternatief voor de Ring video deurbel?'

Een goed alternatief heeft in elk geval dezelfde features als de Ring en is daarnaast goedkoper in aanschaf en kent géén betaald abonnement. Onderstaande slimme deurbellen voldoen aan deze criteria:

  • De duurste, maar de kwalitatief beste optie is de Smanos DB-20
  • De goedkoopste optie (met een kwalitatief minder goede camera) is de Looki
  • De middenmoot optie qua prijs en techniek is de Smartwares DIC-23112

Op het uiterlijk van deze drie alternatieven valt weinig aan te merken. Allen hebben ze een moderne, stijlvolle look.

Er is wel een ander, groter verschil tussen deze drie opties: alleen de Looki en Smartwares video deurbel voorzien naast een gratis clouddienst ook in de opslag van opgenomen video’s op een SD-kaart. Hierover later meer.

Ring en andere slimme deurbellen: een betere woonervaring

Slimme deurbellen kennen al jaren een stijgende populariteit, en waarschijnlijk zal over een decennium een groot deel van de klassieke sound-only deurbellen zijn vervangen door slimme bellen.

Wat is er eigenlijk zo slim aan een slimme deurbel? De slimheid zit in het gemak, ofwel de automatisering, van het proces van identificeren wie er voor de deur staat. Dit gebeurt middels een in de deurbel ingebouwde camera en een bijbehorende app. Daarnaast is zo’n deurbel handig in het detecteren en afschrikken van inbrekers.

Door een slimme deurbel kan je, waar je ook bent, via bijvoorbeeld je smartphone zien wie er voor de deur staat en desgewenst met deze persoon communiceren via de intercom. De deur daadwerkelijk opendoen moet vervolgens nog fysiek gebeuren (hoewel dit met een slim slot ook niet meer hoeft).

Eigenlijk wordt de woonervaring met een slimme deurbel verbeterd.

Vanaf de bank kan je zien wie er voor de deur staat en beslissen of de deur voor deze bezoeker open gaat. In het verlengde hiervan ligt de mogelijkheid om nooit meer een bezoeker te missen: zelfs op je werk kan je filmbeelden bekijken om te bepalen wie aanbelt of wat er voor de deur gebeurt.

Slimme deurbellen zoals de Ring en alternatieven vs. Privacy

Het filmen én het opslaan van filmbeelden door een slimme deurbel kan botsen met moderne privacy wetgeving.

Een slimme deurbel is namelijk uitgerust met een camera die soms (al dan niet bedoeld) meer doet dan enkel ‘bezoekers identificeren’.

Zo kan de groothoeklens van een slimme deurbel ook opnemen wanneer (en met wie) je buren hun huis betreden en verlaten. Als ik zo zou worden gefilmd zou ik dat op zijn minst onplezierig vinden.

Daarnaast wordt soms een behoorlijk gedeelte van de openbare weg gefilmd terwijl dit eigenlijk niet nodig is om jouw bezoek te identificeren.

Een ander privacy gevoelig onderdeel van een slimme deurbel kan de opslag van de beelden betreffen.

Als deze video’s ergens online op een server staan (in de cloud) dan is het de vraag wie er bij deze beelden kan komen en wat er mee gebeurt. Zo zijn bij Ring daadwerkelijk medewerkers ontslagen omdat zij beelden oneigenlijk hebben gebruikt.

Ring video deurbel 2

Waarom is de Ring video deurbel 2 nu zo’n goede slimme deurbel? De Ring slimme deurbel heeft veel kwalitatief hoogstaande technische features en is daarmee een welkome uitbreiding op momenteel beschikbare huisautomatisering.

In de toekomst zullen naar verwachting nog meer technologische mogelijkheden voor de Ring beschikbaar komen. Denk bijvoorbeeld aan een koppeling met andere domotica.

Het oog wil ook wat en daarom is het apparaat met verschillende gekleurde frontjes beschikbaar.

Technisch gezien is de camera gewoon erg goed. Door de HD beeldkwaliteit zijn zelfs details op de beelden prima te zien. De opnamehoek is groot waardoor het lastig is de camera via een hoek ongezien te benaderen. Ook als het donker is blijft de beeldkwaliteit dankzij infraroodtechnologie uitstekend.

De bewegingssensor van de Ring werkt bijzonder goed (soms ontstaan zelfs vals-positieve meldingen door langs vliegende vogels).

De intercom en de verbinding tussen deurbel en app (overigens via de Ring servers) werkt goed zolang het benodigde wifi signaal sterk genoeg is.

Met het genoemde Ring abonnement worden beelden 60 dagen opgeslagen en zijn hierdoor terug te kijken.

Heb je geen abonnement dan kan je via de app enkel realtime zien wie er voor de deur staat of wat er voor de deur gebeurt.

Helaas kunnen met de Ring geen video’s op een losse SD-kaart worden opgeslagen. Het gebruik van een losse geheugenkaart is een groot voordeel omdat deze snel en makkelijk op bijvoorbeeld een laptop uit te lezen is. Ook het snel verwijderen en kopiëren van video’s is met een geheugenkaart eenvoudig.

Hieronder worden een aantal alternatieven voor de Ring genoemd die ongeveer dezelfde kwaliteiten bezitten maar desondanks goedkoper in aanschaf zijn én bovendien geen (of een gratis) abonnement hebben.

Alternatieve slimme deurbel 1: Smanos

De Smanos DB-20 slimme video deurbel heeft dezelfde beeldresolutie als de Ring en enkel de verticale lenshoek is kleiner. Daardoor is het verticale opnamebeeld ruim 25% minder, maar zolang de Smanos op ooghoogte wordt gemonteerd zal dit geen probleem zijn.

Smanos

Aangezien het horizontale opnamebeeld nagenoeg gelijk is aan die van de Ring is ook deze deurbel niet ongezien te benaderen.

Ook ’s nachts blijft de beeldkwaliteit van de Smanos goed – de zogenaamde nachtmodus is kwalitatief vergelijkbaar met die van de Ring.

Ook deze deurbel heeft een bewegingssensor en een intercom (welke eveneens een goede wifi connectie vereist).

De Smanos is enkel beschikbaar in het zwart en het moderne design doet wat denken aan een webcam door de ronde kop van de deurbel.

En hoe zit het wat betreft abonnement en de prijs? Net zoals de Ring slaat de Smanos beelden remote op een server op. Echter, om beelden terug te kijken hoeft géén betaald abonnement te worden afgesloten.

De duur van de opgeslagen video’s is beperkt tot 15 seconden en bij de gratis clouddienst worden beelden maximaal 3 dagen (72 uur) opgeslagen.

Op de site van Smanos staat een overzicht van hun clouddiensten waarbij wordt vermeld dat een wijziging in hun gratis dienst vooraf bekend worden gemaakt.

Helaas kunnen beelden niet op een losse SD-kaart worden opgeslagen.

De Smanos is verkrijgbaar bij bol.com en de prijs ligt minimaal rond de 25 euro lager dan die voor een Ring.

Deze lagere prijs in combinatie met de besparing van 30 euro per jaar aan abonnementskosten maakt de Smanos een prima alternatief voor de Ring.

Voor- en nadelen Smanos
Voordeel Nadeel
Beste technische specificaties Kleinste prijsverschil met Ring
Geen SD-kaart

Alternatieve slimme deurbel 2: Looki

Bij de Looki slimme deurbel valt direct op dat de beeldkwaliteit in pixels minder is (hoewel nog steeds in HD) dan die van de Ring.

De opnamehoek is ook wat kleiner, maar ook hier geldt dat het nog steeds een wide angle lens betreft. Door de kleinere opnamehoek wordt de hoogte van de montage van de deurbel belangrijk. Kortom: het is duidelijk dat op de camera is bespaard.

Looki

De Looki is net als de Ring uitgerust met infraroodtechnologie waardoor de camera ook ‘s nachts goede beelden weet te maken.

Net als bij de Ring is een bewegingssensor aanwezig die meldingen doorzet naar je mobiele telefoon. Via een wifi-intercom is communicatie met een bezoeker mogelijk.

Het uiterlijk van de Looki komt sterk overeen met de Ring: eenzelfde vierkante deurbel (hoewel een stukje groter dan de Ring) met aan de onderzijde een blauwe ring.

Dit apparaat is qua vormgeving duidelijk geïnspireerd op de Ring. De Looki is beschikbaar in een zwarte of witte kleur.

En hoe zit het met de Looki wat betreft een abonnement en de prijs? Er is bij de Looki GEEN betaald abonnement. Beelden worden in de cloud opgeslagen of op een SD-kaart. Vooral de mogelijkheid van lokale opslag van video’s op een geheugenkaartje is een groot voordeel van deze deurbel.

Mocht je toch liever van de clouddienst gebruikmaken bedenk dan dat beelden maximaal 7 dagen worden opgeslagen en dat het aantal video’s per dag beperkt is tot 20 stuks. Mocht je dus veel aanloop verwachten dan is cloud opslag wellicht niet de beste optie.

De prijs van de Looki is een stuk lager dan van de Ring, dit kan zo rond de 100 euro minder zijn. Daarmee is de Looki een goedkope slimme deurbel die weliswaar onderdoet aan de Ring, maar kwalitatief absoluut nog weet te scoren. De Looki wordt verkocht bij bol.com.

Voor- en nadelen Looki
Voordeel Nadeel
Lage prijs Camera kwalitatief minder
SD-kaart

Alternatieve slimme deurbel 3: Smartwares

Smartwares staat bekend om diens slimme beveiligingsmiddelen en de slimme video deurbel DIC-23112 is een uitbreiding op hun totale aanbod (112 als laatste getallen is overigens een interessante keuze).

Het is opvallend dat Smartwares heeft gekozen de horizontale beeldresolutie bijzonder groot te maken (zelfs groter dan die van de Ring).

De verticale beeldresolutie is echter weer een stuk minder dan die van de Ring. Al met al geen probleem omdat een landschapsmodus op alle moderne mobiele devices beschikbaar is.

Smartwares

Zowel de horizontale als verticale lenshoek zijn kleiner dan die van de Ring: horizontaal ruim 20% en verticaal ruim 50% minder. De montagehoogte van deze deurbel is dus zeer belangrijk.

Net als de Ring en Looki kan de Smartwares deurbel ook ’s nachts prima beelden maken.

Dit is eveneens een deurbel met een bewegingssensor en intercom. Let ook hier op dat een goed wifi-signaal binnen bereik van de deurbel aanwezig is.

Van deze deurbel bestaat één versie met een zilveren (RVS stalen) zijkant en een zwart frontje. Het is een wat meer langwerpiger bel ten opzichte van de Ring, en het voordeel hiervan is dat de bel makkelijker aan een smalle deurpost bevestigd kan worden.

Abonnement en prijs? Videos kunnen op een SD-kaart of kosteloos in de cloud worden opgeslagen (de clouddienst kent geen abonnementsvorm). Net als bij de Looki is de geheugenkaart opslag, middels een SD-kaart, een groot voordeel.

De Smartwares is momenteel te bestellen bij bol.com en de prijs ligt zo rond de 60 à 80 euro lager dan die van de Ring. Daarmee is dit een alternatief dat een mooie gemiddelde prijs heeft ten opzichte van de goedkope Lookie en de duurdere Smanos.

Voor- en nadelen Smartwares
Voordeel Nadeel
Middenmoot qua prijs en techniek Verticale kijkhoek
SD-kaart

Besluit

Het uiterlijk van slimme deurbellen komt behoorlijk overeen. Nu laat het ontwerp van een deurbel niet veel ruimte voor creativiteit, maar soms is het verschil tussen deurbellen minimaal. Zo lijkt de Looki erg veel op de Ring.

Bij de vergelijking van alternatieven viel op dat juist de goedkopere deurbellen gebruik maken van een clouddienst én een SD-kaart om beelden mee op te slaan.

Hoewel er kwaliteitsverschillen bestaan maken alle alternatieven gebruik van een HD camera, bewegingssensor, nachtmodus en intercom.

Welk alternatief voor de Ring video deurbel je ook mag kiezen, met één van de bovenstaande modellen heb je in elk geval een degelijke slimme deurbel in huis.

Recente artikelen

blender-of-staafmixer-gebruiken

Blender of Staafmixer Gebruiken?

Ik wilde groente en fruit (en misschien af en toe wat noten of ijs) kunnen fijnmalen om zo een gezonde lunch, ontbijt, soep, saus of smoothie te kunnen maken. Zowel een staafmixer als een blender kunnen voor dit vermalen worden gebruikt. Na het uitproberen van het vermalen van verschillende soorten etenswaren met een blender é […]

LEES MEER

 
aeg-6000-series-review

AEG 6000 Series Review

Een AEG wasmachine uit de 6000 serie: een top wasmachine maar ook wat mindere punten. Lees er hier alles over. Toen ik voor het eerst hoorde van deze wasmachine dacht ik dat met het getal ‘6000’ het toerental werd aangegeven… Niet dus! Tegenwoordig is een maximaal toerental (het aantal wentelingen dat de […]

LEES MEER