Hangtoilet in Kleine Ruimte: Waar Op Letten

Geschreven door Frankin categorie Huis
hangtoilet in kleine ruimte

Een hangtoilet in een kleine ruimte plaatsen kan, maar als je problemen achteraf wil voorkomen moet je op voorhand goed weten waar je op moet letten.

Bij mij ging zowel het kiezen van een hangtoilet als de plaatsing niet bepaald vlekkeloos. Uiteindelijk is er een specifiek type toilet geplaatst op een strak uitgemeten positie. Daarvoor moest helaas wel opnieuw een heel stuk achterwand worden gesloopt.

Hieronder staan de verschillende punten waar je rekening mee kan houden als een hangtoilet in een kleine ruimte wordt geplaatst.

Met je neus in de… fontein

Als een hangtoilet in een kleine ruimte wordt geplaatst let dan goed op of het toilet niet te dicht op de reeds aanwezige fontein komt te staan. Met de fontein (link naar bol.com) bedoel ik hier de kraan plus de spoelbak.

Bij mijn eerst geplaatste hangtoilet zat deze te dicht op de fontein. Bij het gaan zitten op de wc stootte je gemakkelijk tegen de rand van de fontein aan. Ook bij het opstaan van de wc was dit het geval. En als je op het toilet zat was het bijna alsof er een bord voor je neus was geplaatst…

Uiteindelijk is bij mij de oude fontein vervangen en een ander type hangtoilet geplaatst.

Investeren (in iets moois in iets kleins)

Het viel mij snel op dat hangtoiletten in veel verschillende prijsklassen beschikbaar zijn. Bij de lokale bouwmarkt zag ik de goedkoopste toiletpotten, inbouwreservoirs en bedieningspanelen. Voor een paar honderd euro was je al klaar.

Online stuitte ik op een enorm aanbod bij véél verschillende aanbieders.

Daar werd mij ook duidelijk dat er nogal wat verschillen tussen hangtoiletten bestaan (in de bouwmarkt wist de verkoper mij bijna niks te vertellen over verschillende hangtoiletten en bijbehorende systemen).

Het werd mij duidelijk dat een kwalitatief én mooi hangend toilet, van een goed merk, meer kostte dan de exemplaren die in de bouwmarkt beschikbaar waren.

Voor tussen de 400 à 700 euro was er een ruim aanbod aan complete én kwalitatief hoogstaande (design) toiletten beschikbaar. Soms is ook online een A-merk toilet (link naar bol.com) voor een scherpe prijs beschikbaar.

Mijn advies: zie een mooi hangtoilet geplaatst in een kleine ruimte als een investering in de toekomst. Hiermee bedoel ik dat je van een mooi toilet echt dagelijks gaat genieten - ondanks dat de ruimte waarin het toilet hangt zo klein is.

Daarnaast, en minstens zo belangrijk, is het een investering die de waarde van je huis verhoogt. Naar mijn mening is het dus geen tijd om te bezuinigen als een nieuw hangtoilet wordt aangeschaft. Mocht je overwegen een hangtoilet te laten plaatsen (door een loodgieter) dan kan ik je aanraden via slimster.nl geheel gratis en vrijblijvend wat offertes op te vragen.

Koop een compacte… set

Als een nieuw hangtoilet wordt aangeschaft kan een losse pot, los reservoir en een losse drukplaat worden gekocht. Het probleem hiermee is dat dit VEEL uitzoekwerk is, en sommige onderdelen onderling uiteindelijk toch niet compatibel kunnen blijken (zucht).

Ik heb daarom uiteindelijk in één keer een complete set gekocht. Dan weet je zeker dat alles past en je niet hoeft te beginnen aan retourzendingen en het opnieuw zoeken van een onderdeel. Bovendien is de prijs van een kant-en-klaar pakket doorgaans lager dan als je alle onderdelen los zou kopen.

Let daarnaast goed op dat de set die je koopt een compacte set is (tenzij je natuurlijk voldoende ruimte beschikbaar hebt). Dit betekent dat minstens het hangtoilet een compact formaat heeft. Alleen dan weet je zeker dat de afmetingen van het hangtoilet zo klein mogelijk zijn.

Laat ik het simpel zeggen: als de diepte en lengte van een hangtoilet kleiner zijn dan 50 cm is deze pas met recht een onderdeel van een compacte set (check de maten van jouw beoogde hangtoilet dus goed voordat je de set aanschaft). Mijn hangtoilet had een breedte van 36 cm en een diepte van 48 cm.

Wees verstandig en koop een complete set bij een sanitair specialist - eventueel via een grootgrutter als bol.com. Als er vragen of problemen zijn zullen zij je helpen. En de kans is vrij groot dat er op enig moment ten minste een vraag bij je opkomt. Mijn set heb ik bij een online specialist gekocht en dat ging snel en goed.

Tip: in een kleine ruimte met beperkte ventilatie is een hangtoilet met een zogenaamde diepe spoelvorm aan te raden om het toiletgebruik voor een volgende bezoeker zo prettig mogelijk te laten zijn.

Uittekenen

Maak niet de vergissing te denken dat een compact hangtoilet per definitie ‘ruimtewinst’ oplevert.

Het hangtoilet zélf kan welwiswaar relatief klein zijn, maar er moet ook nog een reservoir worden ingebouwd. Meestal vindt deze inbouw plaats achter een nieuw op te trekken muurtje in de reeds kleine ruimte.

Ik raad je aan om op te letten hoe diep het inbouwreservoir is. Gewoonlijk zijn inbouwreservoirs gemaakt met het oog op smalheid, maar soms zitten er uitschieters tussen die toch behoorlijk diep zijn. Zo’n diep inbouwreservoir is niet handig voor plaatsing in een kleine ruimte.

Wat is een acceptabele diepte van een inbouwreservoir? Naar mijn mening moet een inbouwreservoir niet dieper zijn dan 14 à 15 centimeter (die van mij is 12 cm diep).

Er bestaan ook inbouwreservoirs met een diepte onder de 10 cm.

Het viel mij op dat sommige complete en compacte sets wel een compact toilet bevatten, maar geen inbouwreservoir met een diepte onder deze 10 cm. Het inbouwreservoir was dan iets groter, maar dan wel van het type dat het meest werd verkocht en goed werd beoordeeld. De prijs voor zo’n complete set was gunstig, maar in deze gevallen wordt uitmeten belangrijk (ik kom hier dadelijk op terug).

Bedenk dat naast het inbouwreservoir, ook het op te trekken muurtje ruimte opeist. Een beetje tegel voor gebruik in een wc is al snel een centimeter dik.

Het probleem met hangende toiletten is dat ze vooral ruimtelijk ogen – daarom raad ik je aan van alle onderdelen (dus toilet, inbouwreservoir en muurtje), en van de ruimte zelf, de maten op te schrijven en daar vervolgens een tekening van te maken.

Om nog een comfortabel gevoel te hebben als je op de wc zit is het verstandig aan de zijkanten minimaal 22 cm aan vrije ruimte over te houden. Met deze maat is langs (en onder) het hangtoilet ook nog makkelijk te poetsen en te reinigen. Bovendien kan dan nog net een toiletborstel met houder in een hoek worden geplaatst.

Aan de voorzijde, dus van toilet naar deur toe, is een vrije afstand van minimaal 50 cm aan te bevelen. Zo komt de fontein niet in de verdringing en blijft er letterlijk ruimte ‘om je kont te keren’.

Overigens zijn deze ‘vrije ruimte’ maten, dus van respectievelijk 22 en 50 cm, ook de maten die ik heb aangehouden in mijn opstelling van hangtoilet in de wc-ruimte (zie ook de tekening geheel bovenaan).

Tegels voor het nieuwe muurtje

Een hangtoilet plaatsen betekent bijna altijd dat het bijbehorende inbouwreservoir in een betegeld muurtje wordt ingebouwd.

Omdat er dus toch betegeld moet worden is het verstandig grote én licht gekleurde tegels te gebruiken. Hierdoor ziet een kleine ruimte er optioneel zo groot mogelijk uit.

Soms wordt het muurtje doorgetrokken naar het plafond van de ruimte omdat dit strakker lijkt en er zich zo geen stof kan verzamelen op het horizontale stuk van de inbouw. In kleine ruimtes is dit ‘muurtje doortrekken’ echter geen goed idee omdat dit de ruimte nog kleiner doet lijken.

Renoveer de hele ruimte SLIM om deze nog groter te laten lijken

Als toch al een hangtoilet wordt geplaatst, en dus de oude wc moet worden verwijderd, is het handig direct de hele ruimte te renoveren. Zorg er dan voor dat de renovatie in het teken staat van ‘de kleine wc ruimte groot te doen lijken’.

Ik wilde eerst de wc ruimte opknappen door over de oude tegels heen te tegelen. Hier heb ik uiteindelijk vanaf gezien omdat dit de ruimte daadwerkelijk kleiner zou maken. Over oude tegels heen tegelen in een kleine ruimte is dus niet aan te raden.

In plaats daarvan heb ik alle oude tegels uit de wc ruimte verwijderd (check hiervoor ook mijn artikel Hoe tegels uit een WC verwijderen?). Daarna heb ik grote, witte tegels geplaatst. Daardoor zag de hele ruimte er direct een stuk groter uit.

Vooral als de oude tegels zijn vastgezet in cement kan dit verwijderen een behoorlijk tijdrovende klus zijn. Als je een planning hebt voor het (laten) plaatsen van het hangtoilet houd hier dan rekening mee.

Doe jezelf (of de volgende bewoners van je huis) een plezier en gebruik tegellijm, in plaats van cement, om nieuwe tegels vast te zetten aan de wand of vloer.

Mochten er ooit problemen optreden met leidingen of afvoerbuizen in de wand of vloer, dan zijn gelijmde tegels veel makkelijker te verwijderen (en met minder kans omliggende tegels te beschadigen) dan in specie gelegde tegels.

Wat zijn nog meer onderdelen van een wc ruimte die vernieuwd kunnen worden zodat de ruimte NOG groter lijkt?

  • Laat zichtbare leidingen uit het zicht verdwijnen door ze in muren weg te laten werken
  • Vervang een oude fontein door een nieuw, compacter model
  • Vervang oud, verkleurd stuc- of schilderwerk door een frisse, lichtgekleurde nieuwe laag
  • Stem de kleur van de ruimte af op de aangrenzende ruimte
  • Laat de vloer van de aangrenzende ruimte doorlopen in de wc-ruimte (en verwijder een eventuele drempel)

Hoe meer deco, hoe kleiner het lijkt

Als laatste aandachtspunt wil ik de hoeveelheid decoratie in de wc ruimte noemen. Stelregel is hier dat hoe méér decoratieve elementen worden geplaats, hoe kleiner de ruimte lijkt.

Zo is het bijvoorbeeld verleidelijk om op het muurtje allerlei voorwerpen te plaatsen. Nu kan een grote vaas met kunstbloemen erg mooi lijken, maar uiteindelijk zorgt dit juist voor een benauwder gevoel als een persoon zich in de ruimte bevindt.

Probeer ervoor te zorgen dat alle materialen in de ruimte een praktische (en onmisbare) functie hebben - als ze daarnaast ook nog compact van formaat zijn is dat helemaal ideaal. Een opgehangen handdoek, een compacte toiletborstel met houder (link naar bol.com) en een toiletrolhouder zijn dergelijke noodzakelijke elementen – maar probeer het daar dus bij te houden.

Besluit

Een hangtoilet kan prima in een kleine ruimte worden geplaatst. In zeldzame gevallen zal dit echter niet lukken, ondanks dat rekening wordt gehouden met de genoemde punten.

In deze gevallen is de ruimte simpelweg te klein voor een modern, compact hangtoilet. Waarschijnlijk is het huidige toilet dan bijzonder klein of wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van een toilet met hoge spoelbak.

Kan het reservoir van een hangend toilet ook niet heel hoog worden geplaatst? Helaas niet. Het reservoir zit namelijk in een frame welke ook verbonden moet zijn met het toilet. Daarnaast loopt de afvoer van het hangtoilet (doorgaans) naar het frame.

Als een hangtoilet niet past rest de optie een gelijksoortig, maar kleiner, type toilet te plaatsen als er reeds aanwezig is. Gelukkig zijn zelfs van het genoemde toilet met hoge spoelbak moderne varianten te vinden.

Rest mij nog je alvast veel plezier toe te wensen met jouw nieuwe hangtoilet.