Ga naar de hoofd inhoud
MENU

Evenwichtsbalk Zelf Maken

evenwichtsbalk zelf maken

Sinds mijn dochter op turnen zit kwam het idee van zélf een evenwichtsbalk maken op. Zo’n balk hoeft niet heel ingewikkeld te worden, het belangrijkste is dat de balk breed genoeg is. Zo wordt in de turnsport een breedte van ongeveer 10 centimeter (4 inch) aangehouden.

Natuurlijk kan je ook een kant-en-klare balk kopen, maar zelf een evenwichtsbalk maken geeft je de mogelijkheid een precieze maatvoering aan te houden. Wil je de balk bijvoorbeeld vooral buiten gebruiken en is de ruimte in je tuin beperkt dan kan zelfs een balk van 1 meter lang al zorgen voor veel vertier.

Een evenwichtsbalk wordt meestal voor kinderen ingezet, echter, ook volwassenen kunnen op een stevige balk (die dus het gewicht van een volwassene kan dragen) kunsten uithalen. Ik zeg hier ‘kunsten’, maar zelfs een simpele evenwichtsoefening kan al voor veel plezier zorgen bij zowel kinderen als volwassenen!

De balk die in dit artikel wordt besproken staat maar enigszins van de grond af. Ik weet dat de officiële hoogte voor het trainen van junioren boven de 1 meter ligt maar ik raad je aan, als je serieus ‘op hoogte’ wil trainen, dit gewoon bij een turncentrum te doen (en waarschijnlijk onder begeleiding).

Okay, laten we beginnen met het maken van de balk. Eerst komen de benodigdheden aan bod, daarna het stappenplan om de turnbalk te maken.

Benodigdheden evenwichtsbalk maken

Om zelf een evenwichtsbalk te maken heb je relatief weinig bouwmaterialen en gereedschappen nodig. Hieronder staat het lijstje:

  • de evenwichtsbalk zelf: gebruik een tuinpaal van minimaal 8.8 cm breed. Zorg ervoor dat de balk geschaafd is (de scherpe hoekranden zijn dan afgevlakt, zie onderstaande afbeelding). Gebruik je de balk buiten let er dan op dat de balk is geïmpregneerd.

    Geschaafde tuinpaal
    Geschaafde tuinpaal

    De lengte van de tuinpaal hangt af van de beschikbare ruimte die je hebt, probeer minimaal 1 meter aan te houden.

  • dikke balk (of tuinpaal) van 15 x 15 cm waaruit de twee steunbalken worden gezaagd waarop de evenwichtsbalk rust.

    Bij een steunbalk van 15 x15 cm staat de balk dus 15 cm van de grond: vind je dit te hoog kies dan een kleinere balk. Ook hier geldt: gebruik je de evenwichtsbalk buiten let er dan op dat het hout is geïmpregneerd.

    Koop één balk van 1 meter lang: hieruit kunnen twee steunbalken van 50 cm worden gezaagd

  • beits (om een evenwichtsbalk die buiten komt te staan verder te beschermen tegen weersinvloeden)

  • goede decoupeer zaag (hoe groter de zaagdiepte hoe beter, als alternatief kan ook een goede handzaag worden gebruikt. Heb je reeds een afkortzaag of zaagtafel in bezit, gebruik dan deze)

  • houtvijl

  • constructie houtlijm (let erop dat de lijm geschikt is voor toepassingen buiten indien de balk buiten komt te staan)

  • twee houtschroeven met een lengte die door een steunbalk en tot in de helft van de tuinpaal kan

  • (accu)boormachine met schroefbit

  • verzinkboortje

Okay, als de benodigdheden zijn verzameld kan je de evenwichtsbalk gaan maken. Dit project kan binnen een aantal uren worden afgerond.

Stappenplan evenwichtsbalk maken

Stap Te doen
1

Begin met de dikke balk van 1 meter lang door midden te zagen met de decoupeerzaag. Teken hiertoe om de gehele balk de zaaglijn af met een potlood (zie onderstaande afbeelding).

Aftekenen gehele zaaglijn (dus boven, onder, links en rechts)
Aftekenen gehele zaaglijn (dus boven, onder, links en rechts)

Waarschijnlijk zal je bij het gebruik van een decoupeerzaag twee maal moeten zagen: eerst vanaf één zijde en vervolgens vanaf de andere kant. Na dit zaagwerk heb je twee mooie steunbalken.

2

Tijd om de afvlakkingen te maken op de twee steunbalken, zie onderstaande afbeelding.

Afvlakkingen op steunbalk
Afvlakkingen op steunbalk

Deze afvlakkingen maak je om de evenwichtsbalk wat minder hoekig te maken. Ook kunnen kleine kinderen makkelijker hun voet op de afvlakking zetten om de balk te betreden. Afvlakkingen maken is echter geen vereiste.

Teken hiertoe de zaaglijnen af, ik raad je aan bij een steunbalk met een lengte van 50 cm en een evenwichtsbalk van 8.8 tot 10 cm breed ongeveer 12 cm vanaf de zijkanten de zaaglijnen af te tekenen. Zie onderstaande afbeelding.

Zaaglijn afvlakkingen steunbalk, 1 blok is 10 cm
Zaaglijn afvlakkingen steunbalk, 1 blok is 10 cm

Zaag langs de lijnen de vlakken af en veil de afvlakkingen vervolgens bij met de houtvijl totdat een mooi, glad oppervlak is verkregen.

Nu de steunbalken klaar zijn is het handig deze direct te beitsen samen met de evenwichtsbalk. Gebruik je de gehele evenwichtsbalk enkel binnenshuis dan hoeft dit niet.

3

Bevestig de evenwichtsbalk aan de steunbalken met behulp van de constructie houtlijm. Natuurlijk let je goed op dat de balk netjes in het midden van de steunbalken wordt gelijmd. Teken daartoe met het potlood lijnen af.

Het is hierbij belangrijk dat de delen op elkaar blijven gedrukt voor een bepaalde tijd (check hiervoor het etiket bij de constructielijm): leg dus bijvoorbeeld een aantal (stoep) tegels of stenen op de constructie. Door de constante druk zal de lijm uiteindelijk het beste de houten delen verbinden.

4

Als de lijm is gedroogd kan een houtschroef van onderen, dus door de steunbalk omhoog in de evenwichtsbalk geschroefd worden. Boor hiertoe een ondiep boorgat vóór met een houtboor welke is bevestigd op de (accu)boormachine. Probeer de positie van de schroef zo te laten uitkomen dat deze zoveel mogelijk in het midden van de evenwichtsbalk uitkomt.

Wil je beter begrijpen hoe het principe van hout met hout verbinden werkt? Lees dan mijn artikel Hoe Maak Je Hout Aan Elkaar?

Boor vervolgens met het verzinkboortje een ‘verzink’ gat (in het net voorgeboorde boorgat) waarin de kop van de houtschroef uiteindelijk kan wegvallen. Zie onderstaande afbeelding. Zo’n verzonken schroef zal nooit gaan uitsteken aan de onderkant van de evenwichtsbalk (en kan dus nimmer krassen maken op tuintegels of als je de balk binnen gebruikt, op een vloer).

Kop houtschroef kan ‘verzinken’ in steunbalk
Kop houtschroef kan ‘verzinken’ in steunbalk

Nu kan de houtschroef daadwerkelijk worden ingedraaid. Gebruik hiertoe de (accu)boormachine met een juiste schroefbit voor de maat en aandraaivoorziening van de houtschroef.

Ik kan je als tip geven wat kaarsvet of vaseline op de schroefpunt te smeren. Dit zorgt ervoor dat de schroef makkelijker indraait en eventueel later makkelijker verwijderd kan worden.

De evenwichtsbalk is nu stevig bevestigd op de twee steunbalken met behulp van de constructie houtlijm en onzichtbare houtschroeven.

 Onzichtbare houtschroef in evenwichtsbalk
Onzichtbare houtschroef in evenwichtsbalk

Okay, de evenwichtsbalk is nu af en klaar voor gebruik. Ik wens je er alvast veel plezier mee.

Recente artikelen

hoe-hout-drogen

Hoe Hout Drogen?

Na jarenlang hout te hebben gedroogd kan ik je de beste tips geven over het drogen van hout (om bijvoorbeeld te gebruiken in de open haard). Goed gedroogd hout is belangrijk om te zorgen voor een zo volledig mogelijke verbranding van hout zodat er zo min mogelijk koolstofmonoxide ontstaat. Koolstofmonoxide is het levensgevaarlijke gas dat […]

LEES MEER

 
hoe-hout-kloven

Hoe Hout Kloven?

Ik kreeg een mooie partij hout in handen. Maar hoe kan hout worden gekloofd? Hiervoor zijn verschillende manieren, ik bespreek de voors en tegens hier allemaal. Eén van de dingen die je in de praktijk leert over brandhout is dat je vers gekapt hout zo snel mogelijk moet kloven. Wacht je namelijk te […]

LEES MEER