Ga naar de hoofd inhoud
MENU

Daalderop Boiler Review

daalderop boiler review

Wat mij opviel bij het gebruik van de Daalderop boiler was de echt snelle levering van warm water zodra de warmwaterkraan werd opengedraaid. Voorbij was de tijd dat warm water uit een cv-ketel (die altijd ver weg staat) moest worden gehaald en de seconden – en vaak zelfs minuten – voorbij vlogen.

Om herhaaldelijk en direct snel warm water te krijgen via een warmwaterboiler geplaatst in keuken of badkamer is het energetisch vermogen van de boiler van groot belang. Bij Daalderop is dit vermogen prima (en tegelijkertijd is het apparaat optimaal energiezuinig met energielabel A).

Energetisch vermogen? Ja, dat is een indicatie (in wattage) van hoeveel energie een apparaat (of een voorwerp als een gloeilamp) kan leveren. Hoe meer energie kan worden geleverd, hoe sneller warmte kan worden gerealiseerd.

Natuurlijk zijn ook andere zaken bij het gebruik van een warmwaterboiler van belang. In dit artikel zal ik de Daalderop boiler aan een uitgebreide review onderwerpen. Laten we van start gaan.

Daalderop boiler: efficiënt warm water op basis van elektriciteit

Belangrijk is eerst het basisprincipe van een boiler te begrijpen: eigenlijk is een boiler niet meer dan een reservoir voor water dat - via een aansluiting op het elektriciteitsnet - wordt warm gehouden.

Het grote voordeel van een boiler ten opzichte van warm water via een gas gestookte cv- of combi-ketel is de snelle beschikbaarheid van warm water omdat de boiler zich dichtbij de kraan bevindt. Ik gebruikte de Daalderop boiler in de keuken, waarbij de boiler zich in het keukenkastje bevond (zie bovenstaande afbeelding).

Een tweede grote voordeel van een boiler ten opzichte van warm water via een gas gestookte cv-ketel is dat er niet onnodig vele liters KOUD water worden weggespoeld. Als je bijvoorbeeld al een minuut moet wachten kan er zo 6 liter kostbaar drinkwater nodeloos wegspoelen.

De vraag die al snel opkomt is of een boiler sowieso niet goedkoper in gebruik is dan warm water via een cv-ketel omdat er vaak zolang gewacht moet worden op door gas verwarmt water. Dit is zeker het geval als je zonnepanelen hebt en van diens opgewekte elektriciteit gebruik maakt! Maar over het algemeen blijft verwarmen met gas goedkoper dan verwarmen met elektriciteit.

Daalderop boiler capaciteit

De Daalderop boiler capaciteit is 10 (om specifiek te zijn eigenlijk 10,8) of 15 liter. Dit betekent dat er in de boiler een waterreservoir zit van respectievelijk 10 of 15 liter. Veel mensen vragen zich af of dit, 10 of 15 liter, wel voldoende is voor herhaaldelijk dagelijks gebruik.

Ik kan direct zeggen dat deze beschikbaarheid van warm water voor een gezin helaas te weinig is. Voor een gezin is er doorgaans meer warm water nodig in keuken of badkamer dan maximaal 15 liter. Warm water voor afwassen lukt voor een gezin bestaande uit vier gezinsleden nauwelijks. Als het warme water op is zal eerst gewacht moeten worden voordat er nieuw, verwarmd water beschikbaar is.

Een warmwaterboiler in een badkamer is überhaupt enkel een goed idee voor gebruik in combinatie met een wastafel: douchen met 15 liter water zal te weinig blijken (laat staan een bad vullen). Ook hier geldt dat een gezin bestaande uit vier personen zich lastig, in kort tijdsbestek, kunnen wassen met maximaal 15 liter warm water beschikbaar via de wastafelkraan.

Ben je echter alleen, of met een partner, dan is in mijn ervaring de capaciteit van maximaal 15 liter voldoende voor gebruik van de boiler in keuken of badkamer.

Daalderop boiler behoeft geen reparatie en onderhoud

Boilers waren vroeger nogwel van staal en emaille (een stalen reservoir met een emaille binnenlaag) maar de boilers van Daalderop bestaan uit koper: hetzelfde materiaal waaruit waterleidingen bestaan. Een boiler van koper heeft twee voordelen ten opzichte van staal -emaille:

  • Ten eerste heeft koper een zeer lange levensduur. In principe zou je zo minimaal een decennium met een dergelijke boiler kunnen doen (een boiler raakt vaak defect in de elektrische circuits – dus niet vanwege de koperen boiler zelf).

    Ondanks dat koper corrosie bestendig is (bestendig tegen aantasting) kan eventueel minimaal koperoxide ontstaan maar dit doet niets af aan de levensduur van de boiler: onderhoud is daarom bij correct gebruik van de boiler niet nodig.

    Let er wel op dat je de inname van koperoxide moet voorkomen en daarom nooit warm getapt water als drinkwater gebruikt (in warm water lossen metalen namelijk makkelijker op).
  • Ten tweede is koper nagenoeg lekdicht. Er zitten geen mogelijk lekkende lasnaden in, en een boiler die lekt aan de onderkant is hierdoor nagenoeg uitgesloten (tenzij er fysieke beschadigingen aan de boiler zijn opgetreden tijdens bijvoorbeeld de montage, hierover later meer).

Momenteel zijn er ook warmwaterboilers op de markt bestaande uit roestvrijstaal (RVS). Ik geef de voorkeur aan koperen boilers omdat RVS - op de lange duur - minder corrosie bestendig is dan koper. En corrosieve elementen in mogelijk drinkwater wil je zoveel mogelijk voorkomen.

Hoe zit het met de eerder genoemde storingen in de elektrische circuits die kunnen zorgen voor een defecte boiler? Daalderop gebruikt kwalitatieve elektronica en ik heb aan de boiler geen onderhoud of reparatiewerkzaamheden hoeven uitvoeren.

Zowel de boiler zelf als de bijbehorende elektronica zullen ervoor zorgen dat je lang kan genieten van de boiler zonder dat er monteurs langs hoeven te komen.

Daalderop boiler montage

Het belangrijkste bij installatie van een warmwaterboiler is een duidelijke handleiding in combinatie met eenvoudig uit te voeren montagehandelingen - zelfs voor iemand met weinig klus ervaring (ik kom hier zo op terug).

Daalderop boiler installatie (rechts - met blauwe ring - inkomend koud water)
Daalderop boiler installatie (rechts - met blauwe ring - inkomend koud water)

Nu zijn voor de installatie van een boiler geheel nieuwe, flexibele aansluitslangen van belang. Eén slang voor uitgaand warm water, en één slang voor inkomend koud water (zie bovenstaande afbeelding).

Een fout die veel mensen maken is dat de aansluitslangen met een waterpomptang worden aangedraaid. Vaak pakt zo’n tang niet goed en is deze bovendien getand: resultaat is een aansluiting die vroeg of laat zal gaan lekken én door de vertanding van het gebruikte gereedschap beschadigingen oploopt. Dit soort informatie wil ik graag teruglezen in een montage handleiding en gelukkig wordt hieraan voldaan – dat is dus een groot pluspunt.

Let erop dat een aansluitset voor de boiler altijd apart wordt verkocht – schaf dus een dergelijke set aan en ga niet met eigen (oud) montagemateriaal aan de slag.

Ik vind de Daalderop boiler handleiding en op te volgen instructies duidelijk weergegeven - maar als je het zélf wil doen zal je kennis moeten hebben van onderstaande zaken (vink deze onderdelen dus af voor jezelf om te weten of je de installatie geheel zelfstandig kan uitvoeren):

  • groepen in de meterkast en specifiek de groep in de meterkast waarop de boiler wordt aangesloten (de groep aan en uit kunnen zetten)
  • de hoofdwaterkraan kunnen afsluiten en openen
  • eventueel het zagen van koperen waterleidingen
  • kunnen omgaan met knelkoppelingen (zie hiervoor mijn artikel Hoe een Waterleiding Afdoppen, Koppelen of Buigen)

Mocht je van bovenstaande punten kennis hebben dan zal de installatie van de Daalderop boiler met behulp van de bijgeleverde handleiding geen problemen opleveren. Let er bij het uitpakken van de boiler goed op dat deze niet valt of ergens tegenaan stoot, hiermee voorkom je (kleine) beschadigingen aan de inwendige koperen boiler.

Daalderop boiler afmetingen

Ik had de Daalderop boiler geplaatst in het keukenkastje direct onder de spoelbak in de keuken. Alle modellen boilers van Daalderop hebben dezelfde bescheiden afmetingen van een hoogte van 45,2 cm, een breedte van 30 cm en een diepte van 28,5 cm.

Daalderop boiler afmetingen: genoeg ruimte over voor andere keukenbenodigdheden
Daalderop boiler afmetingen: genoeg ruimte over voor andere keukenbenodigdheden

Met deze compacte afmetingen zou de boiler ook in jouw keukenkastje geplaatst kunnen worden. Zeer waarschijnlijk houd je in je keukenkastje ook nog genoeg ruimte over voor andere spullen, zodat niet de hele indeling van de keukenkasten veranderd hoeft te worden (zie bovenstaande afbeelding).

Houd er wél rekening mee dat er aan de bovenkant nog ruimte is voor de flexibele slangen (dus de invoerslang van koud water en de afvoerslang van warm water).

Reken hier nog ongeveer 10 cm extra hoogte voor en let erop dat deze slangen niet mogen worden gedraaid (torsie) of geknikt. De reden hiervoor is dat torsie of scherpe buigingen de waterstroom kunnen belemmeren en de boiler hierdoor ongelijkmatig water krijgt en het energetisch vermogen niet gelijkmatig kan worden toegepast (waardoor de boiler uiteindelijk defect kan raken).

De Daalderop boiler is stil in gebruik

Niemand zit te wachten op een brommend of zoemend geluid van een boiler die bezig is water op te warmen. Natuurlijk, gebruik je de boiler in de keuken dan zal de boiler zich in een doorgaans afgesloten keukenkastje bevinden waardoor geluiden sowieso worden gedempt, maar toch…

Mijn ervaring van de Daalderop boiler is dat deze stil in het gebruik is. En hiermee bedoel ik dat je nauwelijks geluid hoort tijdens 1) het opwarmen van koud water als bij 2) het op temperatuur houden van reeds warm water.

Dat er geen geluid is bij het op temperatuur houden van warm water komt mede door de uitstekende isolerende werking van de boiler: opwarmen is hierdoor überhaupt nauwelijks noodzakelijk. Dat de boiler prima isoleert wordt bewezen door de boiler uit te schakelen: meet vervolgens de watertemperatuur en doe dit opnieuw na 12 uur, je zal merken dat er weinig warmteverlies is opgetreden.

Gebruik je de Daalderop boiler voor het eerst? Het zal dan ongeveer een uur duren voordat het water op temperatuur is. Een uitgelezen mogelijkheid om het geluidsniveau te checken!

Instelbare temperatuur Daalderop boiler

In de inleiding van dit artikel gaf ik al aan dat de Daalderop boiler zeer zuinig in energieverbruik is met zijn A- label. Om het apparaat nog minder elektriciteit te laten verbruiken kan de temperatuur middels een draaiknop worden ingesteld van 5 tot 80 graden Celsius.

Ik raad je aan de temperatuur ergens tussen de 55 en 60 graden in te stellen. Hiermee voorkom je onnodig heet water en heb je toch voldoende warm water ter beschikking én bovendien kost het opwarmen minder elektriciteit: uiteindelijk merk je dit in je portemonnee door een minder hoge energierekening.

Let er wel op dat je de boiler goed doorspoelt als je deze langer dan een week niet gebruikt, hiermee voorkom je een eventuele Legionella uitbraak, mocht deze bacterie, waar je flink ziek van kan worden, zich hebben ontwikkeld in de boiler of aansluitende leidingen.

Gebruik je de boiler niet dagelijks? Let er dan op dat de watertemperatuur niet tussen de 25 en 55 graden wordt ingesteld: hiermee voorkom je groei van de Legionella bacterie.

Okay, ik hoop dat je hiermee een duidelijk beeld van de Daalderop boiler hebt gekregen. Ik wens je alvast veel plezier met jouw boiler!

Recente artikelen

blender-of-staafmixer-gebruiken

Blender of Staafmixer Gebruiken?

Ik wilde groente en fruit (en misschien af en toe wat noten of ijs) kunnen fijnmalen om zo een gezonde lunch, ontbijt, soep, saus of smoothie te kunnen maken. Zowel een staafmixer als een blender kunnen voor dit vermalen worden gebruikt. Na het uitproberen van het vermalen van verschillende soorten etenswaren met een blender é […]

LEES MEER

 
aeg-6000-series-review

AEG 6000 Series Review

Een AEG wasmachine uit de 6000 serie: een top wasmachine maar ook wat mindere punten. Lees er hier alles over. Toen ik voor het eerst hoorde van deze wasmachine dacht ik dat met het getal ‘6000’ het toerental werd aangegeven… Niet dus! Tegenwoordig is een maximaal toerental (het aantal wentelingen dat de […]

LEES MEER