Bouwtekeningen nodig voor je doe-het-zelf project? Er zijn verschillende manieren om deze tekeningen (en dan bedoel ik GOEDE bouwtekeningen) te verkrijgen.
Elke manier kent zijn voor- en nadelen: ik heb ervaring met alle wijzen waarop aan bouwtekeningen kan worden gekomen en kan je er dus behoorlijk wat over vertellen!
‘Hoe kom ik aan bouwtekeningen voor mijn doe-het-zelf project?’
Bouwtekeningen vind je online, kan je zelf maken of kan je laten maken. Let bij online bouwtekeningen goed op de bron, ga je zelf tekeningen maken dan zal je tijd moeten investeren in het leren van een tekenprogramma, laat je tekeningen maken dan zal dit minimaal enkele honderden euro’s kosten.
Over online bouwtekeningen kan ik je veel tips geven – daarover later meer.
Ook heb ik bouwtekeningen laten maken door een tekenbureau. Daarnaast maak ik zelf al jaren eigen bouwtekeningen voor mijn doe-het-zelf-projecten en maak soms ook tekeningen voor de projecten van anderen.
Op deze site staan een aantal van deze tekeningen voor eigen projecten: één van de meest bekeken bouwtekeningen betreft deze voor het maken van een werkbank. Ook andere soorten bouwtekeningen voor andere gebruiksmeubelen, zoals kasten, staan op deze site.
Voor deze bouwtekeningen maak ik gebruik van verschillende tekenprogramma’s, onder andere Inkscape en SketchUp.
Wat zijn dat voor tekenprogramma’s?
Inkscape is het meest eenvoudige tekenprogramma waarmee bouwtekeningen kunnen worden gemaakt. De nadelen van Inkscape zijn echter dat 3D tekeningen en 3D tekeningen in combinatie met de invoer van specifieke maten out-of-the-box niet gemakkelijk zijn.
Met SketchUp zijn ook bouwtekeningen te maken en met dit programma zijn 3D tekeningen en maatvoeringen wél gemakkelijk toe te passen. De afbeelding geheel bovenaan is bijvoorbeeld een bouwtekening gemaakt met SketchUp waarbij de dikke rode lijn een maatlijn aangeeft (in dit geval van 1653 millimeter).
Nog beter is het programma AutoCAD, hiermee zijn de beste bouwtekeningen te maken. Precieze maatvoering, 3D werk en details zijn met dit programma optimaal te realiseren – dit mag ook wel want het programma kost (helaas) een fors bedrag per jaar.
Bouwtekeningen online
Let’s face it. Bouwtekeningen online vinden die écht bruikbaar zijn is een lastige klus. Vaak is het ontwerp net niet wat jij op het oog hebt of er ontbreekt een duidelijke werkinstructie of een duidelijk stappenplan.
Ik heb wel eens geprobeerd vanaf een uitgeprinte bouwtekening die ik online had gevonden (welke gratis verkrijgbaar was) een kippenhok te bouwen. De tekeningen waren op zich duidelijk maar de algemene omschrijving voor het bouwen van het hok bleek uiteindelijk niet voldoende om van tekening naar tekening te werken.
Uiteindelijk heb ik het bouwen van het hok moeten opgeven. Gelukkig kon ik de materialen later alsnog gebruiken, maar de les was geleerd: bouwtekeningen zijn één ding, een duidelijk stappenplan iets heel anders.
Op deze site probeer ik daarom ook per project - waarbij vanaf tekeningen wordt gewerkt - heel ondubbelzinnig aan te geven wat de voorbereiding is en wat stap 1, stap 2, stap 3, etc. inhoudt. Ook probeer ik altijd een materialenlijst (‘lijst van benodigdheden’) neer te zetten. Deze gouden combi van uitgeschreven instructies plus goede tekeningen werkt uiteindelijk het beste.
Waarschijnlijk ben jij dus ook wel eens gefrustreerd geraakt van een (gratis) online verkregen bouwtekening om één van deze redenen:
- het ontwerp lijkt op wat je wil maar is het net niet
- er staan geen (duidelijke) maten bij
- er is geen duidelijk stappenplan/werkinstructie
- een gebrek aan details maakt de tekeningen onhandig
- de tekeningen blijken in de praktijk niet te kloppen
Om teleurstellingen en frustraties over online verkregen bouwtekeningen te voorkomen kan je het beste tekeningen van een online bron verkrijgen die:
- betrouwbaar is en
- de beste tekenprogramma’s inzet zoals AutoCAD en
- die bijbehorende werkinstructies aanbiedt en
- die je bij voorkeur wordt aangeraden door iemand die reeds bekend is met de kwaliteit van de aangeboden bouwtekeningen én bijgaande werkinstructies.
Nu is het wel zo dat kwalitatieve bouwtekeningen gemaakt met AutoCAD doorgaans niet gratis zijn in verband met de eerder genoemde kosten van het tekenprogramma. Vergis je niet, er zijn online weldegelijk prima bouwtekeningen te vinden die voldoen aan bovenstaande criteria, ik kan je deze aanraden.
Maar misschien ben jij iemand die de uitdaging op zich neemt zélf bouwtekeningen te maken! Een project afronden met behulp van zelf gemaakte tekeningen geeft veel voldoening kan ik je uit ervaring vertellen.
Bouwtekeningen maken
Zelf bouwtekeningen maken is leuk werk, maar je moet dit natuurlijk wel kunnen. Om hiermee te beginnen kan ik je het eerder genoemde en meest eenvoudige tekenprogramma Inkscape aanraden.
Okay, maar hoe lang duurt het voordat ik met Inkscape uit de voeten kan? Hoewel Inkscape één van de meest vlot te leren programma’s is moet je rekenen op een volle dag oefenen en handleidingen lezen voordat je er basis bouwtekeningen mee kan maken. Als je niet ‘handig met computers’ bent kan je er zo een dag bij optellen.
Wil je SketchUp gaan gebruiken dan ben je een aantal dagen bezig met dit programma om er fatsoenlijke bouwtekeningen mee te kunnen maken. Met AutoCAD ben je nog langer bezig om deze software onder de knie te krijgen (het beste is als je uitleg en begeleiding kan vragen van iemand die reeds met dit programma werkt).
Zijn deze programma’s eigenlijk gratis? Inkscape is gratis, en zowel SketchUp als AutoCAD hebben een gratis, beperkte versie. Wil je echter serieus aan de slag met SketchUp en AutoCAD dan zal je de betaalde versie nodig hebben: voor SketchUp kom je dan op enkele honderden euro’s per jaar uit en voor AutoCAD op enkele duizenden.
Boem! Dat is dus het ‘probleem’ met SketchUp en AutoCAD: ze kosten dermate veel geld dat sporadisch gebruik van de programma’s eigenlijk niet uit kan. Basis bouwtekeningen maken met Inkscape kan dus echter prima, maar onthoud dat het genoemde ontbreken van handige maatvoeringen in 3D werk een nadeel kan zijn.
Ik zeg hier met nadruk Kan Zijn: niet elk doe-het-zelf-project hoeft namelijk precies te worden uitgemeten. Bij veel van mijn eigen bouwtekeningen geef ik dan ook minimale en maximale afmetingen aan. Binnen deze grenzen is dan naar een eigen specifieke maat te bouwen zonder dat de constructie stevigheid (en veiligheid) in het gedrang komt.
Soms is er bij zélf bouwtekeningen maken het probleem dat je niet weet waar je moet beginnen.
In dit geval raad ik je aan eens te kijken naar het genoemde project ‘Zelf een werkbank maken’ op deze site. Bij dit project wordt vanaf het kopje ‘Stappenplan’ per stap een tekening plus werkinstructie gepresenteerd die je als generiek voorbeeld kan nemen.
Heb je echt geen ruimtelijk/technisch inzicht of wil je snel aan de slag met jouw DIY-project? Dan raad ik je aan niet te beginnen aan zelf bouwtekeningen maken. De tekeningen maken zal dan teveel tijd in beslag gaan nemen en mogelijk blijken ze in de praktijk niet goed uit te pakken (om het maar even zo positief mogelijk te zeggen…).
Ook als je haast hebt met jouw project kan je beter niet zélf tekeningen gaan maken. De snelste weg is dan tekeningen online betrekken of ze laten maken.
Bouwtekeningen laten maken
Wil je niet zelf aan de slag gaan met ontwerpen dan kan je een tekening laten maken door een tekenbureau of een (tekenaar) zzp-er. De geleverde bouwtekeningen zijn dan eigenlijk altijd van goede kwaliteit (probeer wel altijd wat recensies over het bedrijf te vinden).
Zo heb ik een bouwtekening van een uitbouw laten maken door een tekenbureau.
Deze bouwtekening (met daarop verschillende zichthoeken) kostte echter wel rond de 500 euro. Bij navraag bleek men ook bouwtekeningen te maken voor custom meubilair maar de meest simpele ontwerpen hiervoor kostten al enkele honderden euro’s.
De tarieven van zzp-ers die bouwtekeningen maken liggen ook al snel tussen de 35 en 55 euro per uur. Voor een beetje tekening ben je dus ook daar al snel een paar honderd euro kwijt.
Het nadeel van de relatief hoge kosten voor het laten maken van een tekening wordt echter gecompenseerd door de kwaliteit en perfecte maatvoering hiervan. Het is maar net aan jou hoeveel je wil en kan uitgeven aan het laten maken van een bouwtekening.
Nu is het natuurlijk zo dat je bij een relatief simpel doe-het-zelf-project, zoals een werkbank maken, niet snel de hoofdprijs gaat betalen voor een tekening terwijl je voor datzelfde bedrag direct een uitstekende kant-en-klare werkbank kunt kopen.
Bouwtekeningen die je laat maken zullen dus doorgaans betrekking hebben op grotere doe-het-zelf projecten zoals overkappingen en schuren. Het is ook goed te bedenken dat je enkel betaalt voor de tekeningen: een werkinstructie zal niet bij de tekeningen aanwezig zijn.
Wat mij ook altijd opvalt aan professionele bouwtekeningen is het gebruik van technisch jargon of technische aanduidingen op de ontwerpen. Voor een leek kan dit intimiderend, zelfs onbegrijpelijk overkomen. Het is niet voor niks dat professionele tekeningen meestal zijn gemaakt voor de eveneens professionele uitvoerders van een aannemersbedrijf.
Bedenk ook dat voor grotere projecten zoals een schuur ook rekening moet worden gehouden met de veiligheid van het bouwsel. Daarom zal naast een bouwtekening in veel gevallen ook een zogenaamde constructietekening moeten worden gemaakt.
Op zo’n constructietekening wordt bijvoorbeeld berekend of een dragende structuur wel stevig genoeg is om een bepaalde last te dragen. Een dergelijke berekening heb je zeker nodig als je bij jouw gemeente een bouwvergunning, ofwel een omgevingsvergunning, moet aanvragen.
De detaillering van een constructietekening zorgt er daarnaast voor dat eventuele bouwfouten zoveel mogelijk worden vermeden: aanpassingen achteraf, als er bijvoorbeeld enkel een bouwtekening maar geen constructietekening aanwezig was, worden zo voorkomen evenals de doorgaans hoge bijkomende (herstel)kosten.
Goed, ik hoop dat hiermee duidelijk is geworden op welke manieren je aan bouwtekeningen kan komen en wat de plus- en minpunten van elke afzonderlijke manier inhouden. Veel succes met bouwen gewenst alvast!