Ga naar de hoofd inhoud
MENU

BERG Reppy Rebel Review

berg reppy rebel review

Mijn zoontje kreeg de BERG Reppy Rebel als cadeau. En natuurlijk was hij vervolgens niet meer van de skelter af te krijgen! Maar is deze skelter werkelijk zo goed, of zijn er ook minpunten?

Skelters zijn er in een enorm aanbod in varianten, kleuren en uitvoeringen. En zelfs de traditionele, zware metalen skelters zijn nog ruim verkrijgbaar. Gelukkig zijn er ook innovatieve bedrijven die heuse Research & Development afdelingen hebben om de nieuwste generatie skelters te bedenken en vervolgens op de markt te brengen.

Dat skelters tegenwoordig nog steeds populair zijn mag blijken aan aanbod dat speciaal op volwassenen is gericht. Kennelijk slijt het jeugdsentiment van skelterplezier niet met het aantal leefjaren.

Let trouwens wel op dat je als volwassene niet plaatsneemt in de trapwagen van een kind. Vaak zijn deze ‘kinder’ skelters tot een kilo of 40 te belasten. Het laatste wat je wil is door de skelter heen zakken en het frame verbuigen…

Denk ook niet dat skelters alleen voor jongens zijn weggelegd. De meeste skelter modellen zijn gericht op jongens én meisjes – natuurlijk kan de kleur van de skelter per sexe wel een verschil in voorkeur genieten. Mijn dochtertje van 6 jaar rijdt bijvoorbeeld ook zonder problemen in de rood gekleurde Reppy Rebel van haar broertje (hoewel ze de gele of oranje gekleurde variant ook mooi zou vinden).

Ik wil graag hieronder de Rebel skelter (link naar bol.com) beoordelen op verschillende punten. Naast positieve aspecten zal je merken dat er ook wat mindere punten aan de skelter voorkomen. Maar misschien zijn deze ‘minpunten’ niet altijd relevant, vaak zijn deze namelijk gebonden aan leeftijd of lengte van een kind.

Instap

Veel skelters hebben een relatief hoge instap, hierdoor zit de bestuurder weliswaar hoger maar dit verkleint het gebruiksgemak, vooral voor de kleinste kinderen van een jaar of drie of vier. De lage instap van de Rebel (zie onderstaande foto’s) zorgt ervoor dat met een gemakkelijk beweging kan worden plaatsgenomen op de stoel.

Berg Reppy Rebel instap vanaf grond
Berg Reppy Rebel instap vanaf grond
Berg Reppy Rebel lage instap en zitpositie
Berg Reppy Rebel lage instap en zitpositie

Daarnaast is een lage instap, met een lage zitpositie, geschikt om de grondspeling (de beweging van de skelter tijdens het rijden) zo klein mogelijk te houden. Vooral als wat harder wordt gereden met de trapauto (en sommige kinderen kunnen erg hard trappen!) zal er toch een goede wegligging zijn.

Banden

Als ouder is er één ding waar je een hekel aan hebt: lekke banden van kindliefs speelgoed! Dat geklooi met herstellen of vervangen is tijdrovend (hoeveel inch zijn de banden? waar is een vervangende band verkrijgbaar?) én vaak ook kostbaar.

Dat de banden van de Rebel dus van kunststof zijn is wat mij betreft één van de grootste voordelen van de Reppy. Mijn zoon gebruikt de skelter ook binnenshuis en de banden maken naar mijn mening relatief weinig geluid op een laminaat/parket vloer (ik heb de buren althans nog niet horen klagen).

Naast gebruik binnenshuis wordt de skelter ook buitenshuis gebruikt, in de tuin en op straat. In de tuin kan door de relatief grote banden van de Rebel goed over het grasveld worden gereden – met kleinere banden was dat een stuk lastiger geworden.

De relatief grote banden (diameter van circa 25 centimeter) zorgen er ook voor dat makkelijk over schepjes, takken en ander obstakels kan worden heengereden zonder dat de trapauto tot een stoppen wordt gedwongen. Over een flinke steen zal de Rebel niet heenkomen, maar de meeste huis-tuin-en keuken obstakels zijn te overwinnen.

Ondanks de voordelen van niet lek te krijgen kunststof banden blijven gek genoeg skelters met luchtbanden populairder. Misschien is er nog het idee dat kunststof banden er voor zorgen dat de skelter minder hard kan.

Een skelter op de groei

De Rebel is geschikt voor kinderen met een leeftijd van 2,5 tot 6 jaar. Mijn zoon van drie kon er inderdaad prima inzitten. Als een bocht te scherp was, en hij met zijn voeten de skelter een stukje moest verplaatsen, ging dat zelfs zonder probleem.

De leelftijd instelling zit hem in het verschuifbare stoeltje waarin de bestuurder zit. Deze is over een verticale as te verplaatsen. Als het stoeltje geheel achteraan is gepositioneerd, is de maximale ruimte voor een kind bereikt (zie onderstaande foto).

Berg Reppy Rebel verschuifbare stoel
Berg Reppy Rebel verschuifbare stoel

Hoewel dit systeem goed werkt zal een kind van 5 welke relatief lang is qua lengte mogelijk wat lastiger in de skelter passen: de afstand naar de pedalen kan dan wat te kort zijn waardoor de mogelijkheid tot fatsoenlijk trappen minder wordt.

Mijn dochter van zes en half jaar oud, en zij heeft een gemiddelde lengte, paste zelfs nog in de skelter (zie onderstaande foto) en kon er ook nog fatsoenlijk in trappen.

Berg Reppy Rebel ouder kind
Berg Reppy Rebel ouder kind

Mobiliteit

Ken je die zware ijzeren skelters van vroeger nog? Die dingen waren loodzwaar en zelfs als volwassene waren ze lastig te verplaatsen. Meestal werden ze dan maar ergens heen gereden bij gebrek aan de mogelijkheid de skelter te tillen.

De Rebel behoort met zijn gewicht van rond de 10 kilogram tot de lichtere skelters. Ik heb de trapwagen verschillende verdiepingstrappen opgetild zonder probleem. Dat kwam niet alleen door het gewicht maar ook de vernuftige handgreep in het frame (beter gezegd in de lengte as waarop ook de stoel is bevestigd).

Opbergen & stallen

In Nederland zijn de woningen relatief klein en in steden woont men, relatief gezien, helemaal klein. Waar moet een skelter dan worden geplaatst?! Het bespaart de meeste ruimte als een skelter eventueel verticaal kan worden opgeborgen (dus dat ie rechtop kan worden gezet).

Dergelijke creatieve stallingsmogelijkheden van een skelter vallen en staan echter met diens afmetingen! De grote ijzeren bakbeesten zijn wat dat betreft lastig om ruimtebesparend te stallen.

Gelukkig is de Rebel een van de meer compactere skelters: de lengte is nog net geen meter, de hoogte en breedte zitten tegen de 60 centimeter. Ik ben dus erg tevreden met het compacte formaat van deze skelter.

Mocht je toch op zoek zijn naar mogelijkheden voor extra stallingsruimte, check dan mijn artikel Meer Opbergruimte Maken: Aparte Oplossingen in en om Huis.

Uiterlijk

Laten we wel wezen: een belangrijke reden voor deze skelter te kiezen is diens stoere uiterlijk! Smaken verschillen maar het sportieve uiterlijk spreekt tot de verbeelding van ouder én kind.

De kuipstoel doet denken aan die welke in de racesport worden gebruikt en de zichtbare vering en grote banden maken de associatie met race-sporten compleet. Ook het wat hoekige stuur met grip-banden geeft een sportieve indruk (zie onderstaande foto – dadelijk meer over dit stuur).

Berg Reppy Rebel sportief stuur
Berg Reppy Rebel sportief stuur

Features

Net als bij een echte auto zijn leuke extra’s altijd meegenomen. De Rebel heeft in het stuur (ik heb hierboven reeds een afbeelding van het stuur geplaatst) een centrale knop waarmee luid kan worden getoeterd.

Daarnaast zijn op het stuur drie extra rode knoppen geplaatst. Met deze knoppen kan respectievelijk een geluid van flink gas geven, remmen en starten worden geproduceerd. Kinderen vinden (luide) geluiden produceren altijd leuk dus waarschijnlijk zullen ze zich uitleven met deze te gekke geluiden (als ouder kan je eventueel, op een gegeven moment, oordopjes indoen).

Wegligging & remmen

Ik had het al even over de stabiele wegligging vanwege de lage zitpositie. Wat nog meer bijdraagt aan een stabiele en solide rijervaring is de geveerde schommel-as.

Als eenmaal wat vaart is gemaakt met de Rebel en er iets op de weg ligt waar overheen wordt gereden zal de verende schommel-as zorgen dat er toch een grote mate van contact tussen wielen en ondergrond blijft. Hierdoor is wegschieten met de skelter een stuk lastiger dan met veel andere skelters het geval is.

Remmen met de Rebel gebeurt middels een terugtraprem. Als er veel vaart wordt gemaakt is dit echter een wat lastige manier om snel en goed te remmen. Gelukkig zullen kinderen pas echt hard rijden met een skelter als ze ouder dan vijf jaar oud zijn, vaak zitten ze dan ook op een wat grotere skelter (in elk geval een skelter welke langer dan een meter is).

Bij deze grotere skelters, voor dus wat oudere kinderen, zit dan vaak naast een terugtraprem ook een handrem. Bij de Rebel is een handrem opzich niet nodig (omdat de skelter gericht is op kinderen tot 5 jaar), maar als een kind ‘sterk in de benen’ is bedenk dan dat zo’n superieure handrem ontbreekt.

Acceleratie

Ik zie wel eens kinderen die op hun skelter stappen, gaan trappen, een rood gezicht krijgen en… verder nauwelijks in beweging komen (probeer dan niet te lachen...). In die gevallen is het trappen simpelweg te zwaar.

Bij de Rebel zal dit niet snel voorkomen omdat de skelter makkelijk ‘trapbaar’ is. Ook achteruit rijden (door dus achteruit te trappen, wat voor veel kinderen trouwens even wennen zal blijken) gaat met meer gemak dan menig andere skelter.

Bij ons achter zijn wat heuveltjes die met een normale skelter lastig te bedwingen zijn. Met de lichte trapas van de Rebel is dit gelukkig veel minder een probleem. Houd me ten goede dat echt flinke heuvels, bijvoorbeeld in een bos, lastig zullen blijven.

Montage

Je krijgt deze skelter aangeleverd als doe-het-zelf pakket. De grote onderdelen zijn dan al voorgemonteerd (en de stickers al netjes geplakt) maar de rest zal je zelf in elkaar moeten zetten. Ik dacht dat dit klusje wel snel geklaard zou worden…

Boy, was I wrong! In totaal ben ik twee avonden (ik denk in totaal een uur of 3 a 4) bezig geweest alles goed en stevig te monteren. Houd met deze montage-tijd dus rekening als je de skelter rijklaar wil afgeven voor bijvoorbeeld een snel naderende verjaardag!

Okay, ik hoop dat je hiermee een goed beeld hebt gekregen van de voor- en nadelen van deze skelter.

Recente artikelen

hoe-hout-drogen

Hoe Hout Drogen?

Na jarenlang hout te hebben gedroogd kan ik je de beste tips geven over het drogen van hout (om bijvoorbeeld te gebruiken in de open haard). Goed gedroogd hout is belangrijk om te zorgen voor een zo volledig mogelijke verbranding van hout zodat er zo min mogelijk koolstofmonoxide ontstaat. Koolstofmonoxide is het levensgevaarlijke gas dat […]

LEES MEER

 
hoe-hout-kloven

Hoe Hout Kloven?

Ik kreeg een mooie partij hout in handen. Maar hoe kan hout worden gekloofd? Hiervoor zijn verschillende manieren, ik bespreek de voors en tegens hier allemaal. Eén van de dingen die je in de praktijk leert over brandhout is dat je vers gekapt hout zo snel mogelijk moet kloven. Wacht je namelijk te […]

LEES MEER