Basketbalpaal Kopen – Waar op Letten

Geschreven door Frankin categorie Tuin
basketbalpaal kopen

Denk je erover een basketbalpaal te kopen? Lees dan hier waar je rekening mee kan houden.

Als je een basketbalpaal wil kopen let dan op dat deze makkelijk is op te zetten en te verplaatsen. Weersbestendigheid en een instelbare hoogte zijn ook belangrijk. Een bepaalde maatvoering (zie verderop in dit artikel) zal het meeste spelplezier geven.

Basketbal is een hartstikke leuke sport voor zowel jong als oud. Nu zal een goede basketbalpaal (link naar bol.com), dus een basket met daarachter een bord op een paal met onderstel, meestal voor een kind worden aangeschaft – maar dit is natuurlijk niet altijd het geval.

Voor echt professioneel gebruik zijn niet-inground geplaatste basketbalpalen niet geschikt: harde dunks kunnen het beste worden gemaakt op de baskets van de plaatselijke basketbalvereniging.

Het is in een huiselijke setting het beste een basketbalpaal op de oprit te plaatsen (zie ook bovenstaande foto) of in een betegelde tuin. Op deze manier hebben de spelers een goede, harde ondergrond om op te lopen én om de bal (link naar bol.com) op te laten stuiteren. Tegelijkertijd kan op de oprit nog een auto worden geparkeerd door de paal te verplaatsen of – als er genoeg ruimte is – gewoon te laten staan.

Wil je het beste wedstrijd spelelement creëren zorg dan dat je twee basketbalpalen tegenover elkaar plaatst. Op die manier kan, net als in het echt, van de ene zijde naar de andere worden gelopen over een rechthoekig speelveld, en dit desgewenst met heuse teams. Plezier gegarandeerd!

Hieronder wil ik graag bespreken waar je op kan letten als je een basketbalpaal wil kopen.

Verrijdbare basketbalpaal

Ik noemde het al even: een verplaatsbare paal is super handig als je een beperkte ruimte hebt op je oprit of betegelde voor- of achtertuin.

Basketbalpaal met zwart voetstuk met wieltjes
Basketbalpaal met zwart voetstuk met wieltjes

In een betegelde tuin wil je waarschijnlijk geen basketbalpaal in de weg hebben staan als je vrienden in de tuin ontvangt. En op een oprit wil je gewoon je auto kunnen blijven parkeren. Daarom is een paal met daaronder een voetstuk met wieltjes ideaal (zie foto).

Zo’n voetstuk met wieltjes werkt als verrijdbare paal doordat de wieltjes aan één zijde van het voetstuk zijn geplaatst. Door de paal licht te kantelen is de paal verplaatsbaar. Let er wel op dat het verplaatsen dus het makkelijkst gaat in een richting die voor- of achteruit gaat. Wil je een basketbalpaal dus zijwaarts verplaatsen dan zal je min of meer een bochtje moeten maken.

Let erop dat een voetstuk gewoonlijk gevuld kan worden met zand, grind of water tot een kilo of 70. Waarschijnlijk zal je dus zelf, als volwassene, de paal kunnen verplaatsen maar zal dit voor een kind niet zo gemakkelijk gaan.

Bij de beste verplaatsbare basketbalpalen zal je merken dat een schot op het bord (het zogenaamde backboard) niet zal zorgen voor een sterk wiebelende paal: er zal wel even beweging in de paal ontstaan maar het geheel zal snel stabiliseren.

Weersbestendige basketbalpaal

Als het we hebben over een weersbestendige basketbalpaal (dus voor outdoor gebruik) wordt eigenlijk niet zozeer de paal zelf, als wel het achterbord en het net bedoeld.

Voor het net (welke dus om de stalen ring hangt) kunnen het beste nylon kunststof of kettingen van staal worden gebruikt. Deze twee materialen kunnen goed tegen de invloeden van het Nederlandse klimaat zoals (relatief veel) regen en zon.

Een achterbord van geverfd hout raad ik af: onder invloed van het geweld van basketballen die tegen het bord komen kunnen er gemakkelijk deuken en scheurtjes in ontstaan. Uiteindelijk is de kans groot dat het hout door deze kwetsuren gaat rotten of zwak wordt. Probeer daarom een basketbalpaal met een achterbord van kunststof (bijvoorbeeld acryl) aan te schaffen.

Basketbalpaal instelbare hoogte

Zoals ik al aangaf wordt een basketbalpaal meestal voor een kind (of kinderen) aangeschaft. Vanaf een jaar of 5 kan al fanatiek worden gebasketbald en de paal intensief worden gebruikt.

Zoek je nog andere manieren om kinderen iets leuks te laten doen in je tuin? Lees dan mijn artikel Hoe kinderen vermaken in de tuin?

Het is dan wel zo fijn als het doel niet te hoog zit: vaak is een meter of 2 dan al hoog genoeg voor de kleinsten. Als een doel standaard en gefixeerd hoger zit wordt het voor kleine kinderen lastig de bal daadwerkelijk eens door het net te gooien, hetgeen uiteindelijk hun spelplezier zal verzwakken (de officiële basket hoogte voor de jeugd is bepaald op 260 centimeter).

Probeer daarom, vooral als je nog kleine kinderen hebt, een basketbalpaal met verstelbare hoogte aan te schaffen. Zo’n instelbaar systeem werkt door middel van een met de hand bedienbare stelschroef die twee stalen paal delen op een specifieke hoogte op elkaar klemt. Dit brengt mij direct op het volgende onderwerp: maten!

Maatvoering basketbalpaal

De tofste basketbalpaal (link naar bol.com) is instelbaar op de professionele basketbal basket hoogte van 305 centimeter (oorspronkelijk 10 feet, een Angelsaksische maataanduiding, welke precies gezegd neerkomt op 3,048 meter).

Dit is namelijk de hoogte die standaard is in de basketbal wereld. Kinderen die wat ouder (of langer qua lengte!) zijn zullen er dan ook het meeste aan hebben (qua plezier en balvaardigheid) als die hoogte beschikbaar is.

Mochten ze op basketbal les gaan dan zullen ze daar deze hoogte van baskets ook tegenkomen en daaraan inmiddels gewend zijn.

Natuurlijk gebruik je voor basketballen een goede basketbal, maar een juiste maatvoering van de basketbalring is ook belangrijk (aan deze ring hangt dus het net).

Deze juiste, standaard diameter van de basketbalring moet 45 centimeter bedragen. Natuurlijk, koop je een basketbalpaal voor de allerkleinste kinderen die ook een speelgoed basketbal gebruiken (kleiner formaat dan een echte basketbal) dan kan je al deze maatvoeringen loslaten en zelfs een ‘speelgoed’ basketbalpaal kopen.

Uiteraard wil je na aanschaf van de paal zo snel mogelijk lekker gaan basketballen, een makkelijk op te zetten paal is dan wel zo handig.

Makkelijk op te zetten basketbalpaal

Een makkelijk op te zetten basketbalpaal is een paal die vlot opgezet kan worden, en het liefst door één persoon. Probeer te achterhalen, als je een basketbalpaal aanschaft, of dit het geval is bij je beoogde exemplaar.

Eén type bout en moer én bijbehorende (dop)sleutel zal voor een specifieke paal reeds genoeg moeten zijn. Nog handiger is het als er in zijn geheel geen gereedschap nodig is om de paal op te zetten.

Voorkom dus dat je een ingewikkeld bouwpakket krijgt waarmee je lang in de weer bent terwijl je eigenlijk al had kunnen basketballen.

Wil je de basketbalpaal na gebruik niet laten staan of verplaatsen maar juist weer opbergen? Zorg er dan voor dat je een paal koopt die ook vlot is af te breken – vooral de palen die opgezet kunnen worden zonder gereedschap zijn ook weer vlot af te breken. Sommige palen zijn ook compact op te bergen, mocht je weinig ruimte beschikbaar hebben of de paal willen vervoeren in een auto dan is dit ideaal.

Ookal is een basketbalpaal vlot op te zetten en af te breken, soms is de snelste manier om een paal uit het zicht te krijgen door deze simpelweg neer te leggen (zie onderstaande foto).

Basketbalpaal  uit zicht halen
Basketbalpaal uit zicht halen

Okay, ik hoop dat hiermee duidelijk is geworden waar je op kan letten bij de aanschaf van een basketbalpaal. Ik wens je alvast veel basketbal plezier!