AEG 6000 Series Review

Geschreven door Frankin categorie Huis
aeg 6000 series review

Een AEG wasmachine uit de 6000 serie: een top wasmachine maar ook wat mindere punten. Lees er hier alles over.

Toen ik voor het eerst hoorde van deze wasmachine dacht ik dat met het getal ‘6000’ het toerental werd aangegeven… Niet dus! Tegenwoordig is een maximaal toerental (het aantal wentelingen dat de trommel van de wasmachine maakt ten bate van een drogere was) zo rond de 2000, een stuk minder dan 6000…

Waarom dan wel de aanduiding met 6000? Dit is de AEG wasmachine die begon met de zogenaamde ProSense Technology (hierover later meer).

Ik zal de 6000 serie (check de best verkochte 6000 serie hier bij bol.com en hier bij coolblue & let op het prijsverschil) en de genoemde techniek verder bespreken in de review hieronder. Ook zal ik in de review de mindere punten aangeven. Ik zal hieronder eerst beginnen met de voordelen van de wasmachine.

AEG 6000 series voordelen

Veel mensen hebben wel eens gehoord van het merk AEG. Dit is niet vreemd aangezien AEG een hele reeks huishoudelijke apparaten ontwikkeld en verkoopt (en deze range loopt van grote wasmachines en vaatwassers tot de kleinste waterkokers).

Een voordeel van deze brede productbasis is dat technologie onderling kan worden uitgewisseld.

Zo wordt bijvoorbeeld het principe van stoom om kreukels te voorkomen zoals gebruikt bij AEG strijkijzers toegepast in bepaalde wasmachines van AEG. Ook elektrische circuits kunnen steeds efficiënter én dus energiezuiniger worden gemaakt door constante ontwikkelingen op technisch gebied.

Deze veelzijdigheid ervaarde ik ook bij het gebruik van de 6000 series ‘Lavamat’ wasmachine, de ervaren voordelen zou ik als volgt willen opsommen (na dit overzicht zal ik ze kort nader omschrijven):

  • instelbaarheid (temperatuur, wastijd en toerental)
  • veel programma’s
  • simpele bediening
  • handige moderne techniek (ProSense)
  • goedkoop in gebruik
  • kwaliteit dus levensduur
  • forse wasladingen mogelijk
  • stille wasmachine

Hieronder bespreek ik de ondervonden details bij bovengenoemde punten.

Instelbaarheid

Ik heb een tijd gebruik gemaakt van een mini wasmachine (check mijn artikel Mini Wasmachine - Welke Kopen? ) en daarbij was bijna niets instelbaar. Alleen de wastijd was instelbaar tot maximaal 15 minuten – ideaal voor kleine, niet al te vuile wasjes maar niet voor het serieuze werk.

Bij de AEG 6000 serie is de wastijd gelukkig wél in te stellen en de vuilste was kan zo uren in de wasmachine gewassen worden. Ik wil hierbij wel direct zeggen dat hoe langer je wast hoe meer elektriciteit je verbruikt (en dat merk je in de portemonnee).

Ook is het mijn ervaring dat hoe langer je wast hoe meer kans bestaat op beschadiging van wasgoed. Naast dat je bij de AEG 6000 serie zelf een tijdsduur kan instellen kan deze ook automatisch worden bepaald naar gelang de hoeveelheid (of beter gezegd het gewicht aan) wasgoed in de trommel - over deze techniek later meer.

Bij de genoemde miniwasmachine was de watertemperatuur eveneens niet in te stellen: de bedoeling was warm water uit de kraan in een emmer te laten lopen. Het water uit de emmer werd vervolgens in de wasmachine gegooid. Bij de AEG kan je de wastemperatuur gelukkig zelf gemakkelijk instellen.

Tot slot is ook het toerental van de AEG instelbaar tot maximaal 1600 toeren. Ik heb een voorkeur voor 1400 toeren omdat wasgoed hiermee langer goed blijft (stof slijt minder snel) ondanks dat wat natter wasgoed langer in de droogtrommel moet drogen (hetgeen natuurlijk meer energie kost – in het voorjaar en de zomer kan wasgoed gelukkig in de buitenlucht drogen).

Veel programma’s

Zoals je op de foto hieronder kan zien zijn er meerdere kant-en-klare wasprogramma’s beschikbaar. Het programma dat doorgaans het meest gebruikt zal worden is ‘Katoen’ (want de meeste kledingstukken en stoffen zijn nu eenmaal van katoen).

Wasprogramma’s AEG 6000 series
Wasprogramma’s AEG 6000 series

Zodra voor een programma wordt gekozen is deze desgewenst verder te verfijnen met watertemperatuur, wastijd en toerental. Vaak was ik op 40 graden Celsius én zo kort mogelijk (een standaard 3 uur wasbeurt voor katoen kan in mijn ervaring ook prima in maximaal 2 uur geschieden).

Het is natuurlijk bijzonder handig dat er direct speciale programma’s beschikbaar zijn voor bijvoorbeeld vuile spijkerbroeken en wollen truien – eigenlijk voor alles wat je apart zou willen en moeten wassen is een speciaal programma beschikbaar.

Simpele bediening

De AEG 6000 Lavamat heeft de bediening kinderlijk eenvoudig gemaakt. En dat is nogal een kunst: nog steeds zijn veel wasmachines alleen goed te bedienen door eerst (en vaak voortdurend) de handleiding te bestuderen – bij de AEG gaat dit allemaal wat intuïtief.

Bij de AEG is het een kwestie van de machine aanzetten, het programma kiezen (en eventueel aanpassen) en starten. Natuurlijk, er zijn nog simpelere wasmachines, zoals de eerder genoemde mini wasmachine, maar een makkelijker bediening onder reguliere wasmachines kom je niet snel tegen.

Handige moderne techniek

Welk programma je ook kiest bij de AEG 6000 serie, de totale wastijd kan je alsnog aanpassen - maar nog handiger is het de wasmachine zélf de beste wastijd te laten berekenen op basis van het aantal kilo’s wasgoed in de trommel.

De techniek die dat mogelijk maakt heet ProSense. Met ProSense is direct duidelijk hoeveel was in de machine zit en wat daarvoor de beste wasduur is (want een paar t-shirts wassen hoeft niet uren in beslag te nemen…). Groot voordeel van deze techniek is dat – naast wachttijd – warm water en elektriciteit wordt bespaard.

Het idee van wasgoed wegen in de trommel en daarop de duur van een programma instellen mag met recht een geweldige uitvinding worden genoemd.

Goedkoop in gebruik

Vanaf maart 2021 zijn nieuwe energielabels verplicht voor onder andere wasmachines. Het energielabel van vóór maart 2021 voor de AEG 6000 serie zou A+++ zijn en daarmee het meest energiezuinige label dat mogelijk was.

Onder de nieuwe energielabels blijft het meest energiezuinige label A zo min mogelijk wasmachines bevatten om zo ruimte te laten voor de meest nieuwe wasmachines. De AEG 6000 komt onder de nieuwe indeling daarom te vallen onder energielabel B.

Hoewel de AEG 6000 serie dus energiezuinig is kan nog verder worden bespaard op energiekosten door met een zo laag mogelijke temperatuur zo kort mogelijk te wassen.

Kwaliteit dus levensduur

De lange garantie die AEG biedt op de wasmachine zegt eigenlijk al wat over de kwaliteit: kwalitatief mindere producten krijgen over het algemeen een zeer beperkte of zelfs geen garantietermijn aangemeten.

Hoewel AEG een bekend merk is, ook vanwege de eerder genoemde brede range van producten die door het merk wordt aangeboden, weet menigeen niet dat dit een Duits merk is. En Duitse merken staan bekend om hun betrouwbaarheid en innovatieve kwaliteiten.

Forse wasladingen mogelijk

De AEG 6000 serie heeft wasmachines met vulgewichten van 7 tot 10 kg (kilogram). Vooral de machine met 8 kg vulgewicht (welke ik ook gebruik) is populair.

Met 8 kg kan de was van een gezin worden gedaan, doe je de was voor meer dan vier personen in één keer kies dan liever voor een vulgewicht van 10 kg. In mijn ervaring kan met 8 kg al een forse waslading worden gewassen.

AEG 6000 series 8 kg vulgewicht – grote wastrommel
AEG 6000 series 8 kg vulgewicht – grote wastrommel

Kleding weeg niet al te veel en wat dat betreft raad ik je aan eens een vuilniszak met kleding te vullen en deze op een weegschaal te leggen. Om hier de 8 kg aan te tikken zal je merken dat de zak echt behoorlijk gevuld moet worden, gelukkig is de trommel van de AEG hierop voorbereid en dus groot genoeg voor al die kilo’s (zie de afbeelding hierboven).

Relatief stille wasmachine

Ik heb inmiddels in mijn leven heel wat wasmachines mogen aanhoren (en hoewel de luidruchtigste overduidelijk de klotsende mini wasmachine was) is en blijft het gros van de wasmachines, ook al worden ze gekwalificeerd als ‘stil’, hoorbaar.

De AEG is dus ook hoorbaar en zeker niet geruisloos. In vergelijking met andere wasmachines kan de AEG echter wel stil worden genoemd: met het aantal decibel van 75 à 76 zit de machine aan de onderkant van hoeveel geluid de meeste wasmachines produceren.

Zijn er dus stillere wasmachines verkrijgbaar? Absoluut. Is de AEG 6000 series relatief stil? Wederom, Absoluut.

Bij mij wordt de wasmachine in een afsluitbare kast gebruikt, dit zorgt er voor dat de machine helemaal stil kan functioneren, of in elk geval in die mate dat er nauwelijks ‘geluidsoverlast’ optreedt.

AEG 6000 series nadelen

Naast positieve punten heb ik ook een aantal mindere punten van de wasmachine ondervonden. Deze punten werden (zoals zovaak ) pas na een tijdje duidelijk.

Opgesomd zijn dit de ervaren nadelen:

  • meer een gezinswasmachine
  • grote machine
  • er zijn momenteel energiezuiniger apparaten

Laat ik deze mindere eigenschappen hieronder nader toelichten.

Meer een gezinswasmachine

De AEG 6000 serie zou ik niet aanschaffen als je alleen bent of met z’n tweeën. Dit omdat de wasmachine uiteindelijk is gemaakt voor relatief veel was, en alleen als gezin kom je vlot op zo’n hoeveelheid.

Alleen of met z’n tweeën zal je vuile was dus moeten verzamelen in bijvoorbeeld een wasmand. Maar omdat er zoveel programma’s op de wasmachine beschikbaar zijn zal je dus bij voorkeur ook 10 vuile spijkerbroeken/jeans moeten verzamelen, of 10 wollen truien. In mijn ogen is dat niet praktisch.

Ben je achter met zeg een gezin van 4 personen dan kan veel gerichter en sneller een bepaald type wasgoed worden verzameld. Dit brengt mij ook direct op het volgende punt.

Grote wasmachine

De ruime wascapaciteit van de AEG 6000 maakt de machine ook groot. Dit komt vooral omdat de trommel, om 8 kg was te bevatten (laat staan 10 kg), wel fors moet zijn.

Heb je dus weinig ruimte beschikbaar of heb je geen machine met forse wascapaciteit nodig dan zijn er praktischer (lees ‘kleinere’) modellen beschikbaar. Mocht je de machine in een afsluitbare kast willen plaatsen, meet dan van te voren goed op of de machine wel past.

Er zijn momenteel energiezuiniger apparaten

Hoewel de AEG 6000 absoluut energiezuinig is, zijn er momenteel nieuwere, nog zuinigere apparaten op de markt verkrijgbaar.

Deze nieuwste wasmachines hebben energielabel A (onder kwalificering van de nieuwe energielabels vanaf maart 2021) terwijl de AEG 6000 onder categorie B valt. Wil je dus zoveel mogelijk energie besparen en daarmee natuurlijk ook zo min mogelijk betalen aan elektriciteitskosten kies dan voor een wasmachine met label A.

Ik hoop dat hiermee de voor- en nadelen van de AEG 6000 serie duidelijk zijn geworden. Mocht je ‘em aanschaffen, dan wens ik je er alvast veel wasplezier mee!