Toen ik een mini wasmachine nodig had was ik vertwijfeld door het aanbod. Zovéél om uit te kiezen: mét of zonder centrifuge, volautomatisch of niet, wascapaciteit, energielabel…
Na een gedegen onderzoek heb ik uiteindelijk een mini wasmachine gekocht. En ik moet zeggen dat ik nog steeds tevreden ben met mijn aankoop. Ik hoop je met dit artikel een goede keuze uit de beschikbare mini (of ‘kleine’) wasmachines te kunnen laten maken.
Voordat ik de wasmachine had deed ik een was soms met de hand – als je weinig ruimte hebt is dat de meest ruimte besparende manier om zelf te wassen. Wassen met de hand gaat opzich wel, maar is zeer tijdrovend en de was wordt tot maar een bepaalde mate schoon.
Een ander nadeel van regelmatig de was met de hand doen (dus in een teil met wasmiddel) is dat je handen enorm gaan uitdrogen!
Dit uitdrogen komt door het constante contact van de huid met (heet) water, een chemisch wasmiddel, en dit in combinatie met een mechanische (wringende, kloppende) beweging van de handen.
Ondanks dat er weinig – of zelfs heel weinig – ruimte beschikbaar is voor een wasmachine zal vroeg of laat de overstap van wassen met de hand naar machinaal wassen worden gemaakt. Machinaal wassen in een kleine woning is dan het handigst met een mini wasmachine.
Waar op letten bij een mini wasmachine?
Het eerste waar je op moet letten is het vulgewicht. Dit vulgewicht wordt ook wel aangegeven met de termen ‘laadvermogen’ of ‘wascapaciteit’.
Ik ga ervan uit dat je geen intentie hebt een mini wasmachine aan te schaffen voor een heel huishouden inclusief kinderen. Als je voor jezelf, en eventueel voor een partner, een kleine wasmachine wil aanschaffen dan heb je aan een vulgewicht van maximaal 4 kilogram genoeg.
Onthoud met betrekking tot het vulgewicht dat hoe meer vulgewicht de wasmachine heeft, hoe groter het apparaat zal zijn. Met een vulgewicht van circa 3,5 kilogram kan al een behoorlijke stapel was worden gedaan: denk hierbij aan een stuk of 10 t-shirts (of andere kledingstukken die ongeveer even groot zijn).
Een relatief hoog vulgewicht betekent niet alleen een relatief grote wasmachine, maar ook een relatief zware wasmachine. Een mini wasmachine met een vulgewicht rond de 3,5 kilogram kan zo 14 à 15 kilogram wegen.
Een dergelijk gewicht hoeft geen probleem te zijn maar onthoud dat sommige mini wasmachines het beste in of bij een badkamer kan worden geplaatst (vanwege de water aan- en afvoer). Als dit betekent dat de machine een trap moet worden opgetild doe dit dan met twee personen.
Natuurlijk moet een mini wasmachine met een flink vulgewicht niet per definitie geheel te worden gevuld. De meeste kleine wasmachines maken gebruik van een timer bij het wassen (vaak instelbaar tot maximaal 15 minuten). Wordt de machine maar voor een gedeelte gevuld dan hoeft de timer ook niet maximaal te worden ingesteld.
Sommige, maar gelukkig steeds minder, mini wasmachines werken met een handel die manueel moet worden rondgedraaid: dit is eigenlijk een veredelde vorm van een was met de hand doen. Let er bij deze ‘wasmachines’ op dat het vulgewicht niet boven de 2 kilogram ligt om te voorkomen dat een wasje doen een ware fitness-oefening wordt.
Ten tweede raad ik je aan goed op te letten of de mini wasmachine een centrifuge heeft. Een wasmachine die ook centrifugeert wordt ook wel een volautomatische wasmachine genoemd.
Wat is een centrifuge? Dit is simpelweg een koker of trommel die met een hoog toerental ronddraait. In de trommel zitten veel kleine gaten waardoor vocht (spoelwater) in kleding letterlijk naar buiten wordt geslingerd. Handig! Bij mini wasmachines is deze centrifuge doorgaans met een timer tot maximaal 5 minuten in te stellen.
Waarom kan een centrifuge belangrijk zijn? In het voorjaar, de zomer en zelfs de herfst zal (uitgewrongen) was uit een wasmachine zonder centrifuge naar behoren drogen indien deze binnen of buiten wordt opgehangen en als zodanig wordt gedroogd.
Is het echter winter dan zal was uit een wasmachine zonder centrifuge, indien deze buiten wordt opgehangen, slechts matig drogen. Het is dan namelijk vaak te koud (ondanks dat er misschien een aardig briesje staat).
Ook indien de niet-gecentrifugeerde was in de winter binnen te drogen wordt opgehangen is de kans groot dat het drogen te lang duurt. Je kan overigens wél het droogproces versnellen door de verwarming (hoog) aan te zetten en te zorgen voor een tochtstroom met twee tegen over elkaar gepositioneerde open ramen. Maar zoals gezegd zal drogen lastig zijn. Het gevolg hiervan is dat was een beetje vochtig blijft en uiteindelijk ronduit gaat stinken.
Wil je dus ook in de winter de was doen en geen stinkende kleding in je kledingkast willen leggen, dan is het handig een kleine wasmachine mét centrifuge aan te schaffen. Een centrifuge zorgt er namelijk voor dat vocht in de was er al voor een groot gedeelte wordt uitgehaald. Daardoor is was in de winter wel goed binnen (of zelfs buiten) te drogen en voorkom je nare geuren.
Ten derde is het bij een mini wasmachine handig rekening te houden met het energielabel. Hoe beter dit label hoe energiezuiniger het apparaat (en hoe minder een wasbeurt je kost).
Bij de tegenwoordig beschikbare mini wasmachines is A++ is het beste label, daarna A+ en daarna A. Bij regelmatig gebruik van de wasmachine zal het zeker uitmaken of de wasmachine een label A++ of A heeft, was je slechts af en toe dan maakt het verschil in label minder uit (tenminste voor je portemonnee op jaarbasis).
Hoewel er ook (goedkope tot zeer goedkope) mini wasmachines beschikbaar zijn zonder energielabel raad ik je af een dergelijk apparaat te kopen. Waarschijnlijk, nee zelfs gegarandeerd, is het energieverbruik per wasbeurt relatief hoog.
Welke mini wasmachine kopen?
Bij de keuze voor een kleine wasmachine zijn er eigenlijk 3 opties:
- 1 Heb je echt minimaal ruimte beschikbaar? Kies dan een machine met 1 trommel waarin zowel wordt gewassen als gecentrifugeerd: dit is de kleinste optie
- 2 Heb je wat meer ruimte over kies dan voor een wasmachine met twee trommels (één voor wassen en één voor centrifugeren): dit is de reguliere optie
- 3 Heb je al een losse centrifuge of zelfs wasdroger? Kies dan gerust voor een mini wasmachine met 1 trommel waarin kan worden gewassen. Dit is de non-centrifuge optie
Waarschijnlijk zal de beste optie optie voor jouw specifieke situatie nu duidelijk zijn. Hieronder zal ik elke optie verder uitwerken.
De kleinste optie: de ‘mini’ mini wasmachine
Als je zeer weinig ruimte beschikbaar hebt of simpelweg zo minimalistisch mogelijk wil leven dan kan het beste een mini wasmachine met een zo laag mogelijk vulgewicht worden gekocht. Want, zoals gezegd, dit zijn tevens de kleinste machines.
Concreet betekent dit dat je een wasmachine kan aanschaffen met een vulgewicht vanaf 2 kilogram. Ik weet dat er zelfs (opvouwbare) mini wasmachines voor 1 kilogram beschikbaar zijn, maar deze zijn te klein om eigenlijk nog de naam ‘wasmachine’ te mogen dragen.
Let er op dat de mini wasmachine niet twee trommels heeft, namelijk één voor wassen en één voor centrifugeren, maar slechts één trommel waarin zowel kan worden gewassen als gecentrifugeerd. Dit scheelt wederom in ruimte.
De reguliere optie: geschikt voor de meeste kleine huizen, appartementen, studio’s en kamers
Heb je een kleine woning maar wel wat ruimte beschikbaar kies dan voor een mini wasmachine die een vulgewicht heeft tot maximaal 4 kilogram (bedenk dat wasmachines bedoelt voor gezinnen vaak een vulgewicht rond de 8 kilogram hebben).
Daarnaast is het handig dat de wasmachine de beschikking heeft over twee trommels, één voor wassen en één voor centrifugeren.
Waarom is dit handig? Centrifugeren is een andere beweging dan wassen, een centrifuge trommel ziet er dan ook anders uit dan een wastrommel (zie onderstaande foto). Een losse centrifuge werkt kortom efficiënter dan een trommel waarin wordt gewassen én gecentrifugeerd.
Een losse centrifuge is ook handig omdat het vulgewicht van een centrifuge lager ligt dan het vulgewicht van de wastrommel van een mini wasmachine. Dit betekent dat ineens veel was kan worden gedaan en vervolgens één of twee keer centrifugeren in plaats van twee keer relatief weinig wassen (hetgeen meer tijd en energie kost) en vervolgens twee keer centrifugeren.
Uiteindelijk heb ik een mini wasmachine binnen deze optie gekocht. Deze wasmachine was ongeveer 60 centimeter breed (zie de foto geheel bovenaan) en circa 35 centimeter diep.
De non-centrifuge optie: er is al een centrifuge of wasdroger aanwezig
Waarschijnlijke speelt ruimte besparing minder een rol als je reeds in het bezit bent van een losse centrifuge of zelfs wasdroger. Je bent in dit geval al op de hoogte van de voordelen van tenminste een centrifuge om de was sneller te laten drogen.
Omdat je geen centrifuge meer nodig hebt kan je een mini wasmachine met een enkele trommel voor wassen gaan gebruiken. Je hoeft in elk geval geen volautomatische wasmachine aan te schaffen: dat scheelt dus geld en ruimte.
Er is nu ook geen reden om niet voor een mini wasmachine met maximaal vulgewicht te kiezen. Als je regelmatig veel was hebt en minder vaak wil wassen kan overwogen worden een mini wasmachine met een vulgewicht boven de 4 kilogram aan te schaffen. Hiermee kan in één keer veel was worden gedaan.
Ik hoop dat je met deze informatie, op dezelfde manier als ik zelf heb gedaan, een juiste keuze voor een kleine wasmachine kan maken. Ik wens je alvast veel was plezier toe!