Ga naar de hoofd inhoud
MENU

Welke Printer voor Thuis?

welke printer voor thuis

Mijn ouderwetse grote printer had het na jaren trouwe dienst uiteindelijk begeven. Het apparaat was lichtgrijs, enorm groot en om daadwerkelijk te printen had je véél geduld nodig.

In eerste instantie wilde ik geen nieuwe printer kopen maar printwerk laten doen bij de lokale copyshop.

Ik kwam er echter al snel achter dat dit ook geen ideale manier van printen was: je moest er niet alleen naar toe gaan, lopend, op de fiets of met de auto, maar je kon de shop natuurlijk alleen bezoeken als deze open was. En op één of andere manier moest ik vooral ’s avonds even snel wat printen – terwijl de shop al gesloten was.

Ook de kosten die een copyshop in rekening bracht vond ik best hoog. Daarnaast moest ik in de shop meestal wachten op een vrije printer en dit maakte het bezoek aan een copyshop nogal…tijdrovend.

Toen ik eenmaal bereid was een printer voor thuisgebruik te kopen werd ik overrompeld door een enorm aanbod van printers. Sommige printers werden voor onder de 40 euro aangeboden terwijl anderen over de 500 euro kosten… Keuzestress!

Het werd dus tijd voor een gedegen onderzoek. Dit bracht mij op de vraag: Welke printer kan je het beste kiezen voor gebruik thuis?

Als je weinig wil printen kies dan een inkjetprinter. Wil je veel printen kies dan een laserprinter. Wil je naast printen ook scannen én kopiëren kies dan niet een gewone inkjet- of laserprinter maar een All-in-One variant. Wil je in kleuren printen, scannen en kopiëren kies dan een gewone of All-in-One inkjet- of laserprinter die in kleuren kan afdrukken.

Zelfs dit antwoord komt misschien wat ingewikkeld over (hoewel ik deze zinnen meerdere malen heb herschikt en aangepast om een zo min mogelijk complex antwoord te geven – en uiteraard kom ik op de terminologie nog terug). Maar als ik dit antwoord zelf van iemand had gekregen had ik in één keer een goede printer kunnen kopen.

Ik raad je aan wat meer te begrijpen over printers geschikt voor thuis – dit voorkomt een miskoop en gedoe achteraf.

Daarom wil ik hieronder zo eenvoudig én duidelijk mogelijk de verschillende aspecten van een printer voor thuis bespreken. Vooral ook de nadelen van verschillende printers komen aan bod (want ik merkte dat de nadelen soms zwaarwegender waren dan de voordelen).

Met deze informatie is het ook voor jou mogelijk een weloverwogen keuze te maken.

Printer voor thuis: weinig gebruik

Verwacht je relatief weinig te printen? Dus misschien een paar keer per maand een brief, uitnodiging of niet al te grote foto?

Dan kan je gewoon ouderwets printen met inkt (en dus inktpatronen, ook wel cartridges genoemd) in plaats van met behulp van laser- of zelfs led technologie. Simpele inkt is bij weinig gebruik van een printer de goedkoopste manier om te printen, zowel in kleur als zwart-wit.

Een printer die gebruik maakt van inkt is een zogenaamde inkjetprinter. Momenteel is dit het meest verkochte type printer. De populairste printers van dit type worden voor nog geen 100 euro verkocht.

Naast de prijs is een ander groot voordeel van een inkjetprinter diens compacte formaat, dit is dus ideaal voor in huis. Zo kan deze makkelijk een vaste plek op bijvoorbeeld een bureau krijgen zonder direct veel ruimte in te nemen.

Printer voor thuis: veel gebruik

Wil je echter méér printen dan een paar keer per maand dan wordt inkt relatief duur. Ik raad je aan in dit geval een laserprinter te kopen.

Een laserprinter print, zoals de naam al aangeeft, met behulp van een laser en een elektrisch geladen element. Hierdoor wordt een bepaalde stof (een poeder, toner genoemd) in papier ingebrand waardoor printwerk zichtbaar wordt. Vooral letterwerk kan daardoor scherp én snel worden uitgeprint (reken op enkele seconden printtijd per print).

Toner wordt net als inkt in cartridges geleverd. Alleen toner cartridges zijn een stuk groter dan inkjet cartridges.

Het voordeel van dergelijke grote cartridges is dat ze mooi lang meegaan. Toner moet echter vóór gebruik door een nog op te warmen verwarmingselement (een fuser) worden ingebrand: zodra een bepaalde temperatuur is bereikt is de printer gebruiksklaar.

Een nog modernere variant op zo’n laserprinter is de ledprinter.

Een ledprinter print met behulp van een serie ledlampen die licht uitstralen (LED staat dan ook voor light-emitting diode). Een laserprinter maakt daarentegen gebruik van één laserstraal die, complex genoeg, wordt gescheiden in verschillende stralen met behulp van lenzen en spiegels.

De benodigde onderdelen voor het opdelen van een laserstraal maakt een laserprinter relatief groot en complex (de lenzen en spiegels zitten allemaal in de printer ingebouwd en bewegen in verhouding tot de laser). Omdat een ledprinter deze materialen niet nodig heeft is de ledprinter kleiner en sneller dan een laserprinter.

Waarom is een ledprinter dan niet het beste voor gebruik thuis indien er veel moet worden geprint? Hoewel een ledprinter dus sneller is dan een laserprinter, zijn de kosten per print in vergelijking met de kosten per print van een laserprinter (veel) hoger. Dit is ook de reden waarom er tot op de dag van vandaag vrij weinig ledprinters verkocht worden.

Naast inkjet-, laser- en ledprinters bestaan ook zogenaamde thermoprinters en inkttank-printers. Deze twee soorten printers zijn ook geschikt voor veelvuldig gebruik.

Thermoprinters printen niet met behulp van inkt, of een andere stof, maar door met behulp van hitte (dus thermo, in het Grieks betekent dit warmte) een print te maken. Dat ik deze printer verder niet behandel heeft vooral met de prijs te maken (die hoog is), en daarnaast met het gegeven dat thermische printers (veel) minder kleuren kunnen printen.

Bij inkttank-printers kan je, zoals het woord al aangeeft, de inkttank van de printer zelf bijvullen. En tegenwoordig is dit niet meer het knoeierige gedoe dat vroeger wel optrad bij het bijvullen van een inktpotje op school.

Opzich is het principe van een inkttank-printer geweldig, de inkt wordt op deze manier namelijk goedkoop, maar het probleem zit hem in de hoge aanschafprijs van een dergelijke printer. Kortom: de inkttank-printer is duur, de inkt is goedkoop.

Inkttank-printers worden net als thermoprinters daarom weinig aangeboden (ik verwacht overigens dat dit type printers in de toekomst goedkoper gaat worden en daarmee veel populairder – dus als je nog een aantal jaren geduld kan opbrengen met printen en nog naar de copyshop wil gaan kan dat mogelijk goed uitpakken…).

Printer voor thuis: alleskunner!

Met de voortschrijdende technologie wil men makkelijk zoveel mogelijk zélf kunnen doen: dus ook bijvoorbeeld draadloos printen vanaf je mobieltje, laptop of tablet. Maar ook thuis scannen en kopiëren (zodat je voor een kopie niet meer naar de supermarkt hoef te gaan…) is logischerwijs wel zo handig.

Dit is de reden dat de Alles-in-Eén, ofwel All-in-One printers mateloos populair zijn voor thuisgebruik. Misschien denk je dat All-in-One printers duur zijn vanwege de toegepaste technologie. Niets is minder waar: deze ‘alleskunners’ onder de printers zijn vaak voor een bescheiden bedrag te koop.

Meestal wordt draadloos geprint door de All-in-One printer via wifi aan te sluiten op je router. Meerdere huisgenoten kunnen vervolgens de app die bij de printer hoort op hun smartphone installeren en daarna gaan printen op één, gedeelde All-in-One printer.

Andere, minder populaire draadloze technieken die worden toegepast is printen via bluetooth en via een directe manier vanaf ofwel een iOS of Android device (inderdaad, technologie afkomstig van de grote tech-reuzen).

All-in-One printers kunnen zowel van het type inkjet- als laserprinter zijn.

De modernste All-in-One printers geven via hun app zelfs aan wanneer het inkt- of toner niveau van de printer laag is en er binnenkort een nieuwe cartridge moet worden geplaatst (en ja, er bestaan tegenwoordig zelfs diensten die bij een lage inkt- of tonerstand automatisch een nieuwe cartridge naar jouw huisadres verzenden).

Zodra je dus een keuze hebt gemaakt voor een inkjet- of laserprinter kan je bepalen in hoeverre je graag technologische snufjes wil gebruiken OF alles juist zo simpel mogelijk wil houden (lees: ‘alleen wil printen zonder daarvoor een smartphone te gebruiken’). En ik weet dat er genoeg mensen zijn die juist een super simpele printer willen hebben zonder allerlei snufjes.

All-in-One printer voor thuis: naast printen ook scannen en kopiëren
All-in-One printer voor thuis: naast printen ook scannen en kopiëren

Wil je echt véél scannen en kopiëren let dan op of de printer een automatic document feeder (adf) bezit. Een printer met adf voorkomt namelijk dat je lang bezig bent velletje voor velletje op de printplaat te leggen (en geloof me, op een gegeven moment ben je daar helemaal klaar mee).

Naast adf kan het ook gewenst zijn dat een printer automatisch dubbelzijdig kan printen. Dit voorkomt dat je zelf reeds aan één zijde bedrukt papier opnieuw, op de kop, opnieuw aan de printer moet voeren, en het is daarnaast gewoon superhandig als je veel drukwerk in boekvorm wil printen.

Ben je iemand die ook nog wel eens faxt? Kies dan een vier-in-één printer, de koning onder de All-in-One printers.

Printer voor thuis: kleuren of zwart-wit

Let’s face it: zelfs de goedkoopste printers kunnen tegenwoordig in kleuren printen. Is de afdruk kwaliteit van deze goedkope kleurenprinters wel okay? Ja, gek genoeg meestal wel.

Dat zelfs goedkope kleurenprinters mooie gekleurde prints kunnen maken heeft te maken met de vooruitgang in technologie die in de printerwereld heeft plaatsgevonden (daarnaast wordt vaak niet verdiend aan de verkoop van een printer, maar aan de verkoop van nieuwe cartridges – daarover later meer).

Zo is het aantal Dots per inch (dpi) in de loop der jaren flink gestegen. Dit betekent dat er steeds meer (inkt)stipjes op een inch (ongeveer 2,5 centimeter) kunnen worden gezet.

En hoe meer stipjes kunnen worden gezet, hoe beter de kwaliteit – ook wel resolutie genoemd – van de (kleuren)print. De resolutie in dpi van een print wordt doorgaans weergegeven in een hoogte en breedte dimensie: bijvoorbeeld een dpi van 600 x 4800.

Toch zegt dpi bij kleurenprinters niet alles! Laat je dus niet gek maken door hoge getallen aan dpi die bij een printer worden weergegeven of schreeuwerig op een verpakking staan. Dpi zegt iets over de kwaliteit van een kleurenprint, maar is niet per definitie doorslaggevend.

Zo zal een inkjet kleurenprinter doorgaans mooiere kleuren foto’s afdrukken dan een laser kleurenprinter. Maar als je een hele dure laserprint koopt (met kwaliteits toner), die ook nog eens in kleur kan printen, zal dit verschil klein worden. Als in zo’n dure kleuren laserprinter ook nog eens exclusief printpapier wordt gedaan zal een uitgeprinte kleurenfoto helemaal schitterend zijn.

Weet je nu al dat je foto’s in kleur wil uitprinten waarbij de kwaliteit zo goed mogelijk moet zijn? Kies dan voor minimaal een hoogte dpi van 1200 en een breedte dpi van 4800: hierdoor worden zowel in het horizontale als verticale vlak gegarandeerd voldoende stipjes per inch gezet voor een uitstekende resolutie.

Ga je nog een stap verder en wil je in kleur printen in de hoogste fotokwaliteit? Kies dan een zogenaamde fotoprinter. Doorgaans zijn dit inkjetprinters die meerdere cartridges gebruiken, een breedte dpi van minimaal 4800 en hoogte dpi van minimaal 1440 hebben. Fotoprinters printen daarnaast zonder (witte) rand en hebben een aparte fotopapier toevoer.

Dus, kortom: bepaal eerst of je een inkjet- of laserprinter nodig hebt, wil je dan in kleur printen, let dan op het aantal dpi en in geval van een laserprinter ook op de kwaliteit van de toner.

Inkjetprinter voor thuis: ervaren nadelen

Hoewel inkjetprinters voor thuisgebruik relatief goedkoop in aanschaf zijn, compact en daarnaast ook nog eens prima in kleur kunnen printen, kopiëren en scannen kleven er toch een aantal nadelen aan:

  • de cartridges zijn – omdat de printer zelf ook relatief compact is – behoorlijk klein! En kleine cartridges zijn snel leeg… Bedenk wel dat als je een printer koopt een bijgeleverde cartrigde ontvangt die minder inkt bevat dan een reguliere cartridge die je op een gegeven moment zal moeten kopen. Zo’n begin cartridge bevat soms maar een kwart aan inkt ten opzichte van een reguliere cartridge.
  • nieuwe cartridges zijn kostbaar (heads up: in economisch mindere tijden en bijvoorbeeld door Corona-perikelen rekenen distributeurs hogere prijzen waardoor de prijzen van cartridges voor consumenten ook zijn gestegen)
  • printwerk gaat relatief langzaam
  • cartridges kunnen uitdrogen waardoor de inkt er niet, of moeizaam, uitkomt
  • inkt kan uitlopen als er vocht op komt

Zijn deze ervaren nadelen onoverkomelijk?

Dat cartridges duur zijn wordt tegenwoordig opgevangen door merkloze ‘nep’ cartridges te gebruiken of cartridges toch opnieuw te vullen.

Het uitdrogen van inkt cartridges kan voorkomen worden door een inkjet printer NIET op een verwarming te zetten en door de stekker van het apparaat in het stopcontact te laten (want via een automatische onderhoudsmodus zal af en toe een beetje inkt uit de cartridge worden geperst waardoor uitdrogen minder vaak voorkomt).

Het mag duidelijk zijn dat er nadelen aan een inkjetprinter voor thuis zitten – misschien zit er een nadeel tussen welke voor jou zwaarwegend is. Toch heb ik uiteindelijk een inkjetprinter gekocht (na eerst een laserprinter te hebben gebruikt).

Laserprinter voor thuis: ervaren nadelen

Laserprinters zijn geweldig als je veel wil printen en dit mooi goedkoop wil doen. Daarnaast zal toner niet uitdrogen en een print niet vlekkerig worden als deze vochtig wordt. Toch kent ook de laserprinter een aantal nadelen:

  • de aanschafprijs van de printer is relatief hoog
  • het apparaat is doorgaans niet zo compact vanwege de gebruikte technologie (grote toner cartridges, spiegels, lenzen…)
  • meer bewegende delen dus meer slijtage gevoelig
  • minder sterk in goede resolutie kleuren prints
  • kans op stank door gebruik ozon en vooral vanwege toner inbranden op papier
  • de printer vraagt relatief veel stroom om gebruiksklaar te worden
  • de elektrische lading trekt stof aan! (zoals ook een statische plumeau dat doet)

Vanwege al deze nadelen dan maar geen laserprinter kopen? Nee. Maar koop een laserprinter heel bewust omdat je precies weet wat je er mee wil doen.

De aanschafprijs van een laserprinter is hoog, maar het printen zélf juist relatief goedkoop (en bij een inkjetprinter is dit precies andersom).

Vanwege de grootte van het apparaat zal een laserprinter minder vaak op een bureau worden geplaatst maar bijvoorbeeld ergens op de grond (zoals ik dat ook een tijd heb gehad). Voor gebruik in huis kan dit echt een nadeel zijn (in verband met er per ongeluk tegenaan stoten), ook omdat de printer de neiging heeft vrij veel stof aan te trekken (wat natuurlijk vooral op de grond ligt).

Ik raad je aan, vanwege de genoemde kans op stank, om een laserprinter in een goed te ventileren ruimte te plaatsen.

Laserprinters werden traditioneel veel in kantoren gebruikt (vanwege het vele letter gerichte printwerk) en daar vaak in aparte vertrekken met (mechanische) ventilatie geplaatst. Moderne laserprinters kennen doorgaans minder ozon stank maar het inbranden op papier kan bij veel printwerk zeker nog een rol spelen op de ‘luchtkwaliteit’ in een vertrek.

Ga je dus in je werkkamer thuis veel printen met een laserprinter, reken er dan op dat je daarna even de boel moet doortochten (ja, daar gaat je gasverbruik en –rekening van omhoog mocht het winter zijn).

Bediening printer voor thuis

Ik verbaas me erover hoe ingewikkeld men soms een bedieningspaneel van een printer kan maken. Soms worden zelfs uitschuifbare paneeltjes met een keur aan knopjes gebruikt.

Als het een All-in-One printer betreft is de bediening via een smartphone vaak kinderlijk eenvoudig, maar soms blijven fabrikanten behoorlijke hoeveelheden knoppen op een apparaat aanbrengen.

Wat dat betreft raad ik je aan goed op te letten, misschien via een detailfoto van een printer die je op het oog hebt, of er niet teveel knopjes (‘toeters en bellen’) op het apparaat zijn geplaatst.

Bedieningspaneel printer voor thuis: keep it simple!
Bedieningspaneel printer voor thuis: keep it simple!

Okay, hiermee heb ik alle aspecten van printers voor thuisgebruik besproken. Ik hoop dat je hiermee, net als ik zelf uiteindelijk, een goede keus voor een printer kan maken. Ik wens je alvast veel printplezier toe!

Recente artikelen

blender-of-staafmixer-gebruiken

Blender of Staafmixer Gebruiken?

Ik wilde groente en fruit (en misschien af en toe wat noten of ijs) kunnen fijnmalen om zo een gezonde lunch, ontbijt, soep, saus of smoothie te kunnen maken. Zowel een staafmixer als een blender kunnen voor dit vermalen worden gebruikt. Na het uitproberen van het vermalen van verschillende soorten etenswaren met een blender é […]

LEES MEER

 
aeg-6000-series-review

AEG 6000 Series Review

Een AEG wasmachine uit de 6000 serie: een top wasmachine maar ook wat mindere punten. Lees er hier alles over. Toen ik voor het eerst hoorde van deze wasmachine dacht ik dat met het getal ‘6000’ het toerental werd aangegeven… Niet dus! Tegenwoordig is een maximaal toerental (het aantal wentelingen dat de […]

LEES MEER