Ga naar de hoofd inhoud
MENU

Numatic Henry Review

numatic henry

Ik heb nu al een tijdje de Numatic Henry als stofzuiger. Hoewel ik zeer tevreden ben zijn er wel een aantal zaken die me opvallen aan deze prima stofzuiger (link naar bol.com - bekijk hem hier trouwens bij coolblue.nl en let op het prijsverschil).

Voorheen heb ik altijd een gewone ‘slede’ stofzuiger gehad. Deze ouderwetse of traditionele stofzuigers bestaan nog steeds in een keur aan merken en prijzen. De reden dat ik altijd gebruik maakte van een dergelijke zuiger was de aanschafprijs: voor ruim onder de 100 euro was het al mogelijk een redelijk exemplaar te kopen.

Echter, de grootse nadelen van slede stofzuigers komen pas na geruime tijd naar voren. Ten eerste ging de kwaliteit van de motor na een jaartje achteruit. Ik weet niet of het hier door kwam dat de stofzuiger op een gegeven moment (tijdens het stofzuigen) een bepaalde geur (nee, STANK) begon te verspreiden.

Ookal werden stofzuigerzakken op tijd vervangen en zette ik de zuiger tijdelijk uit als het apparaat te warm aanvoelde, de niet bepaald prettige geur bleef vrijkomen tijdens het zuigen.

Ten tweede produceerde de stofzuiger na verloop van tijd een hard geluid tijdens het stofzuigen. Het klonk altijd alsof een klein dier vastzat in de machine en daarmee een soort verstopping veroorzaakte (geen zorgen, na inspectie heb ik nooit een dwergmuis van de kinderen in het apparaat aangetroffen).

Numatic Henry uiterlijke beoordeling

Naast deze minpunten vond ik een slede stofzuiger er ook altijd maar saai uitzien.

Het gekke was ook dat het stokoude stofzuigermodel van de oude dame die koekjes verkocht in het wooncomplex voor senioren er bijna precies zo uitzag als de hedendaagse modellen. Ja, ook het uiterlijk van een stofzuiger mocht wat mij betreft wat *exotischer* zijn.

Toen ik de Numatic Henry bij een kennis voor het eerst zag dacht ik eerst dat het groot uitgevallen speelgoed voor kinderen was.

Bij navraag bleek het toch echt een stofuiger voor volwassenen te zijn. Let’s face it: je moet maar net houden van een vrolijk gekleurde stofzuiger met een gezicht! Ik vond het in elk geval wel apart en ben als snel dol op het uiterlijk van mijn Henry geworden.

Ik heb uiteindelijk een blauw exemplaar gekocht, maar ze zijn er ook in rood, groen en geel. De vrouwelijk versie, de ‘Hetty’, is er in de kleur roze en is voorzien van lange wimpers boven de ogen. Er is zelfs een daadwerkelijk mini model voor kinderen, dus wil je ze van vroeg af aan de kunst van het stofzuigen bijbrengen dan is dit model ideaal.

Numatic Henry en het grootste voordeel

Anders dan bij traditionele stofzuigers waarbij de motor achter de stofzak zit, is bij de Henry de motor boven de zak geplaatst. Dat klinkt misschien een beetje abstract en daarom wil ik je vragen een blik op onderstaande foto te werpen:

 Motor (zwarte gedeelte) is boven de stofzuigerzak (witte zak rechtsonder) gepositioneerd
Motor (zwarte gedeelte) is boven de stofzuigerzak (witte zak rechtsonder) gepositioneerd.

Wat blijkt nu het voordeel te zijn van een motor die boven een stofzak is geplaatst? Het voordeel hiervan, en wat mij betreft het grootste voordeel van een Henry, is dat hiermee een gelijk blijvende, constante zuigkracht wordt gerealiseerd, zelfs als de stofzuigerzak bijna vol is.

Waar de zuigkracht van een ouderwetse stofzuiger steeds kleiner wordt naarmate de stofzuigerzak voller wordt (het reeds opgezogen stof vermindert de zuigende werking die door de motor wordt opgewekt), blijft de zuigkracht van de Henry altijd optimaal.

De positionering van de motor maakt dat de Numatic ook (tot op de dag van vandaag) geen ongewenste geur verspreidt. Dit komt omdat de motor minder snel, of zelfs niet, oververhit raakt waardoor geurvorming kan plaatsvinden. Daarnaast zorgt een wat vollere stofzuigerzak niet voor de stank die zo typerend kan zijn bij een ouderwetse stofzuiger.

Numatic Henry beoordeling motor

Als je de Henry gaat gebruiken zal je direct merken dat de motor krachtig is. Dit merk je aan de zuigkracht: stof wordt in één keer goed opgezogen en ook zwaarder vuil wordt zonder pardon opgezogen.

De motor is kwalitatief goed en zal echt LANG meegaan. Vergeet niet dat als er problemen met de stofzuiger zijn er doorgaans ook nog 2 jaar garantie op zit. Ik bestempel de motor als potent en duurzaam.

Okay, en zo’n krachtige motor maakt vast veel geluid? Dat is het gekke aan dit type stofzuiger (officieel een ‘ketelstofzuiger’ genoemd): ondanks de krachte motor blijft het geluidsniveau zeer beperkt. Officieel wordt 72 decibel aangehouden, maar in een praktische vergelijking met slede stofzuigers vindt ik de Numatic ronduit geluidsarm. Ook het eerder genoemde harde ‘opgezogen dwergmuis’ geluid heb ik nog niet kunnen vaststellen.

Numatic Henry: grote stofzak en een groot bereik

Van de Henry bestaan twee varianten: de gewone en de Plus of Next variant. Laat ik voorop stellen dat beide varianten reeds een relatief grote stofzak hebben én een groot werk bereik.

Het voordeel van een grote stofzak wordt bij het gebruik van de Henry (of de Hetty, mocht je liever een roze gekleurde machine willen) snel duidelijk.

In plaat van een regelmatige wisseltruc van stofzuigerzakken uit te voeren kan je veel langer door stofzuigen zonder dat je moet rommelen met stofzakken. Voor mij is dit na de gelijkblijvende zuigkracht het belangrijkste voordeel van de Henry.

Het verschil in zak capaciteit tussen de basis en Next variant is overigens maar 1 enkele liter. Toch maakt dit weer een verschil in de frequentie van het moeten wisselen van stofzuigerzakken: ik heb dan ook een Next variant van de Henry aangeschaft. Let wel dat de Next varianten door hun grotere zak iets duurder uitvallen dan basis varianten.

Zowel de basis als Next variant hebben een relatief groot werkgebied. Dit komt omdat het snoer (zie de foto geheel bovenaan) gewoon lang is. De basis variant is zo rond de 10 meter lang en de Next variant ongeveer 12 meter. Hierdoor hoef je niet ‘stekkertje te trekken’ en kan je gewoon direct de wc en de hal in één keer stofzuigen.

Wat verder handig is aan de Henry is dat aan de basis van de stofzuiger uitsparingen zijn gemaakt om verschillende opzetstukken altijd bij de hand te hebben (op de foto onder het volgende kopje zijn een borstel opzetstuk en opzetstuk met nauwere mond zichtbaar).

Numatic Henry: dingen die opvallen en waar je rekening mee kan houden

Okay, en zijn er nog mindere punten aan deze stofzuiger? Hoewel het snoer erg lang en dus handig is om een groot gebied ineens mee te stofzuigen, is dit snoer niet automatisch weer om zijn spil te krijgen.

Concreet betekent dit dat je een mini workout moet uitvoeren om het snoer weer opgerold te krijgen. Het snoer oprollen doe je namelijk door een hendeltje in de rondte te draaien (de fabrikant is zo goed geweest om de juiste draairichting zelfs met een pijltje aan te geven). Zie hiervoor de foto hieronder.

Hendeltje bovenzijde voor manueel oprollen snoer
Hendeltje bovenzijde voor manueel oprollen snoer.

Mocht je dus geen zin hebben in deze vorm van beweging (of deze beweging om bijvoorbeeld medische redenen niet kunnen uitvoeren) dan is dit misschien niet de beste stofzuiger voor jou.

Iets anders wat misschien niet direct opvalt (omdat de machine zeer wenkbare wieltjes heeft) is het gewicht van de stofzuiger.

Met ongeveer 8 kilo kan dit gewicht iets te gortig zijn voor wat oudere mensen die de Henry over trappen willen vervoeren. Ik kan me voorstellen dat een verdiepingstrap oplopen of afdalen met een Henry in de hand voor senioren lastig kan zijn.

Toch is dit zeer subjectief: de Henry is namelijk wel voorzien van een handige en sterke (inklapbare) handgreep (ook te zien op de foto hierboven) waardoor het gewicht in de meeste gevallen geen probleem zal zijn.

Tot slot zou ik willen zeggen dat de Henry niet de goedkoopste stofzuiger is. Anderzijds zijn goede stofzuigers nu eenmaal niet goedkoop. Ook de betere slede stofzuigers zitten zo rond het bedrag van de Henry of hier zelfs (flink) boven.

Okay, ik hoop dat je met deze informatie kan beslissen of je de stofzuiger gaat aanschaffen. Mocht dit het geval zijn, dan wens ik je alvast veel stofzuig plezier samen met jouw Henry!

Recente artikelen

blender-of-staafmixer-gebruiken

Blender of Staafmixer Gebruiken?

Ik wilde groente en fruit (en misschien af en toe wat noten of ijs) kunnen fijnmalen om zo een gezonde lunch, ontbijt, soep, saus of smoothie te kunnen maken. Zowel een staafmixer als een blender kunnen voor dit vermalen worden gebruikt. Na het uitproberen van het vermalen van verschillende soorten etenswaren met een blender é […]

LEES MEER

 
aeg-6000-series-review

AEG 6000 Series Review

Een AEG wasmachine uit de 6000 serie: een top wasmachine maar ook wat mindere punten. Lees er hier alles over. Toen ik voor het eerst hoorde van deze wasmachine dacht ik dat met het getal ‘6000’ het toerental werd aangegeven… Niet dus! Tegenwoordig is een maximaal toerental (het aantal wentelingen dat de […]

LEES MEER