Nieuwe Keuken Kopen? Bijzondere Tips & Ervaringen

Geschreven door Frankin categorie Huis
eerste deel oude keuken verwijderd

Bij mij is een compleet nieuwe keuken ontworpen en geïnstalleerd. En in mijn vorige huis heb ik een gedeeltelijk nieuwe keuken gekocht.

Daardoor heb ik een aantal tips en ervaringen die niet zo bekend zijn. Een keuken is een belangrijk deel van de woonervaring en daarom wil ik deze kennis delen.

Op de foto bovenaan (schrik niet!) zie je de situatie nadat het eerste deel van de oude keuken was verwijderd. Uiteindelijk zal in deze ruimte een compleet nieuwe keuken worden geplaatst.

Je ziet op de foto enkele aanpassingen die in de elektra zijn aangebracht. Zo heeft er wat freeswerk plaatsgevonden (de grijze lijnen op de wand) en is er een eerste nieuwe wandcontactdoos geplaatst (de wandcontactdoos linksboven werd later juist verwijderd).

Links op de foto zie je ook twee leidingen die later met een koof (een soort bedekkende, langwerpige overkapping) aan het zicht zijn onttrokken. Geheel rechts zie je de afvoerbuis van de afzuigkap hangen, deze is bij de nieuwe keuken ook met een koof bedekt.

Op de foto hieronder zie je dan de nieuwe situatie: dus mét het eerste gedeelte van de nieuwe keuken geplaatst! Je ziet de twee genoemde koven duidelijk lopen, en ook enkele verlichtingspunten worden duidelijk (de verf op de achterwand is nog nat).

Eerste deel nieuwe keuken geplaatst
Eerste deel nieuwe keuken geplaatst

Hieronder staat een een foto met het aanzicht, in dezelfde ruimte, nadat het ‘spoelbak gedeelte’ van de oude keuken was verwijderd.

Tweede deel oude keuken verwijderd
Tweede deel oude keuken verwijderd

Onderaan op deze foto, en wat in het midden naast de huishoudtrap, zie je de aansluitingen voor de water aan- en afvoer. Misschien valt je op dat de kleine tegels voorheen niet in één lijn waren gelegd. Een behoorlijk gedeelte van de tegels op de achterwand is hier overigens al verwijderd (vandaar die viezige bruine plekken).

Dit ‘spoelbak gedeelte’ ziet er bij de nieuwe keuken zo uit (de tegels lopen nu wel recht en zijn een stuk groter):

Tweede deel nieuwe keuken geplaatst
Tweede deel nieuwe keuken geplaatst

Al met al ben ik bijzonder tevreden met de nieuw gekochte keuken. Ook het hele aanschaftraject verliep naar tevredenheid, en dit keer zonder stress.

Als je een nieuwe keuken gaat kopen is het verstandig om eerst samen met een keukenontwerper je wensen door te nemen. Zo’n keukenontwerper zal niet snel essentiële keukenonderdelen vergeten in zijn of haar ontwerp, maar jij bent uiteindelijk degene die bepaalt wat er gebeurt.

Wat zijn nu een aantal belangrijke aspecten die je op voorhand mee kan nemen in jouw keuken wensen? Uit ervaring wil ik deze tips graag delen:

Aansluitingen behouden

Als je veel geld wil besparen zorg dan dat de bestaande gas- en wateraansluitingen niet verlegd hoeven te worden. Dit verleggen gaat namelijk gepaard met veel kostbaar en tijdrovend hak- en breekwerk.

Meestal zijn in een huis de aansluitingen al op handige plaatsen gepositioneerd. Zo zal het spoelbak gedeelte, met dus de wateraansluiting, vaak grenzen aan een kozijnkant waardoor je naar buiten kan kijken.

Vooral in wat oudere huizen kan de gasaansluiting zich op een wat minder praktische plaats bevinden. Dit heeft vaak te maken met het gegeven dat vanuit een onderliggende gasbuis (in de kruipruimte) direct een verticale doorvoer is gemaakt.

Kijk in dergelijke situaties of in plaats van een verlegging een verlenging mogelijk is. Dit verlengen scheelt aanzienlijk in de kosten. Soms kan dit echter niet omdat de hele gasbuis verwijderd moet worden om plaats te maken voor een onderdeel van de nieuwe keuken.

Laat de keuken GROOT lijken

Of je nu daadwerkelijk een kleine keuken hebt of een grote: een keuken die groot lijkt is altijd het mooist. Ik heb verschillende grote keukens gezien die wondelijk genoeg toch klein lijken door een aantal stylistische fouten.

Het belangrijkste om een keuken groot en ruimtelijk te laten lijken is zo min mogelijk bovenkasten te plaatsen. Zoals je op de foto’s kan zien zijn er bij mijn nieuwe keuken helemaal geen bovenkasten geplaatst!

Nu denk je misschien dat ik wellicht weinig spullen heb, maar ik heb een gewone gezinshuishouding met 2 kinderen: dus pannen, voorraad, bestek, kruiden, etc. genoeg! De kunst is wél de beschikbare opbergruimte zo efficient mogelijk te gebruiken.

Vaak zul je dus om een ruimtelijk effect te creëren de beschikbare ‘beneden’ keukenkasten heel strak moeten indelen. Dit betekent dat bijvoorbeeld compacte pannensets worden gebruikt, of in laden bakken worden gestapeld of ladeverdelers worden geplaatst.

Minder beschikbare opbergruimte zorgt er ook voor dat je kritischer bent wat je in de keuken opbergt. Daardoor weet je ook beter wat er zoal in de keukenkasten staat, en heb je eerder door dat producten die over de houdbaarheidsdatum zijn onnodig ruimte innemen.

Soms zie ik keukens die tot aan het plafond zijn volgebouwd met kasten…

Als je dan doorvraagt blijkt dat de kasten min of meer zijn doorgedrukt tijdens de verkoop onder het mom van ‘veel opbergruimte’. Let dus op dat een overschot aan kastruimte je niet wordt aangesmeerd door een keukenverkoper - ook niet als dat met ‘hoge korting’ gebeurt.

Vroeger werden in keukens vaak van die kleine vierkante, beige-kleurige tegels geplaatst. Als je wil dat een keuken er klein uitziet gebruik dan inderdaad dit soort tegels.

Wil je dat je keuken er optisch groot uitziet? Gebruik dan grote tegels en bij voorkeur in een lichte kleur. Simpel wit is vaak een uitstekende keuze.

Let op de keukenvloer

Als je van je nieuwe keuken en de rest van de benedenverdieping één geheel wil maken let dan goed op de vloer van de keuken.

Door de vloer van de keuken (qua kleur en materiaal) te laten aansluiten op de vloer van de aangrenzende ruimte ontstaat een harmonieus geheel. De keuken is zo geen losstaand onderdeel van je woning, maar een geïntegreerd onderdeel.

Toch worden keukens nog vaak verkocht met een bepaald type tegels als vloer. Vaak is dit ook vanuit het traditionele, maar ook terechte idee, dat tegels relatief makkelijk schoon te maken zijn én minder kwetsbaar zijn dan bijvoorbeeld laminaat.

Mijn antwoord hierop is dat zolang een keuken niet op, maar naast een laminaatvloer wordt geplaatst, deze laminaatvloer bij beschadiging relatief eenvoudig te herstellen is.

Begrijp me goed: als jij tegels ook handig vindt en minder waarde hecht aan het ‘één geheel idee’ dan zijn tegels als vloer voor een nieuwe keuken prima!

De koelkast kan veranderen

Een tip die je zelden hoort en ook niet vaak door keukenverkopers wordt aangedragen is dat een specifieke koelkast in je huidige situatie misschien toepasselijk is, maar dit later misschien niet meer zal zijn. Houd daar dus rekening mee.

Zo ben je nu misschien alleen of met z’n tweeen, maar wat als er later misschien toch een partner komt of er kinderen komen? De koelkast van mijn eerste keuken, die natuurlijk perfect paste in die specifieke keuken, was bijvoorbeeld echt te klein om etenswaren te koelen voor een gezin.

Later een aanpassing laten maken in een reeds geplaatste keuken is kostbaar.

Vaak moet het doordachte ontwerp van je keuken dan geweld worden aangedaan om maar ruimte te maken voor een grotere koelkast. Werkruimte om te koken wordt dan bijvoorbeeld opgeofferd voor een grotere koelkast.

Ditzelfde verhaal geldt eigenlijk ook voor de diepvries.

Waar je bij reeds efficient ingedeelde keukenkasten een overschot aan spullen bijvoorbeeld in de bijkeuken kan stallen, kan dit bij etenswaren die gekoeld of ingevroren moeten worden helaas niet zónder elders een aparte koelkast of diepvries te plaatsen. En de kans is groot dat je daar, onhandig genoeg, naar toe zal moeten lopen tijdens het koken.

Mijn tip is dus bij je keukenwensen rekening te houden met mogelijke toekomstscenario’s. Dit des te meer omdat verhuizen in een steeds krappere woningmarkt nog lastiger zal worden.

Wandcontactdozen

Denk bij je keukenwensen goed na over welke keukenapparaten je waar wil gebruiken. Deel hierop de wandcontactdozen in.

Het belangrijkste is dat er een aantal vrije stopcontacten overblijven voor als je bijvoorbeeld incidenteel een staafmixer of keukenmachine wil gebruiken. ‘Stekkertje trekken’ is in mijn ervaring simpelweg onhandig.

Uit ervaring heb ik dus bij het ontwerpen van mijn nieuwe keuken rekening gehouden met véél stopcontacten. Nieuwe wandcontactdozen (laten) aanleggen is even een klus (ik heb het deels zelf gedaan), maar dan weet je zeker dat je later geen spijt krijgt.

Trendy vs Praktisch

Een trendy keuken met wat aparte features is natuurlijk leuk, maar is het ook praktisch?

Zo had ik bijvoorbeeld een hoekje van de keuken in gedachten waar tuinkruiden in potten konden worden neergezet. Na wat sparren met de keukencoach bleek dat deze hoek toch te weinig daglicht zou krijgen om de planten in leven te houden. Daarom is in deze hoek toch een koffiemachine ingetekend.

Let ook op met het gebruik van mozaïek tegels, gekleurde tegels of gekleurde wanden. Dit kan erg mooi lijken, maar als je ooit je huis wil verkopen kan zo’n aparte keuken potentiele kopers afschrikken.

In mijn nieuwe keuken heb ik wél een gekleurde wand, maar deze is overschilderbaar. Ik heb hier bewust voor gekozen, en weet dat ik wellicht ter zijne tijd de schilderkwast ter hand moet nemen (als leuk weekend project). Maar niet iedereen zal zin hebben in dergelijke klussen.

Een andere trend die soms in botsing komt met de praktische kant van een keuken is het kookeiland.

Zo’n eiland is mooi en handig om in te koken als deze is geplaats in een grote keuken. Maar ik heb ook wel zo’n keukeneiland in een kleine keuken meegemaakt: en daar was het letterlijk een sta-in-de-weg om de rest van de keuken te bereiken.

Keuken-verkopers vs keuken-creatives

Ken je de prijs-spelletjes van de keukenverkopers van grote keuken concerns? Ik heb hier meermalen mee te maken gehad, en omdat ik een voormalig keukenverkoper ken heb ik hier wat meer begrip voor gekregen.

Deze traditionele keukenverkopers moeten haast wel snel en kwantitatief veel verkopen realiseren omdat zij doorgaans een bepaald aantal verkopen per maand moeten realiseren.

Deze zogenaamde verkoop-targets zorgen ervoor dat allerlei verkooptechnieken worden toegepast en bovendien een snelle doorloop van het grootste belang is.

Gelukkig kan dit tegenwoordig anders. Vooral bij de wat modernere (en kleinere) familiebedrijven is er nog tijd voor een klant. Hier wordt géén druk op klanten uitgeoefend om beslissingen ‘dezelfde dag’ te maken om maar zo snel mogelijk een keuken te verkopen.

Deze ‘nieuwe’ bedrijven werken niet zozeer met keuken-verkopers maar met keuken-creatives.

Deze keuken creatievelingen zijn persoonlijke coaches/ontwerpers/adviseurs die creatief met je meedenken, sparren en ontwerpen. Zij zorgen er uiteindelijk ook voor dat je geen vergissingen maakt in de uiteindelijke keuze voor een specifieke keuken.

Mijn laatste tip is eens contact op te nemen met zo’n nieuw bedrijf. Een afspraak inplannen is gewoonlijk altijd gratis en vrijblijvend. Neem bij een afspraak je eigen keuken wensen & ideeën mee - en houd dus rekening met de genoemde tips - en ervaar hoe het ook kan!

Ik wens je alvast veel plezier met je nieuwe keuken.