Ga naar de hoofd inhoud
MENU

Beste Manier om Lijm van een Trap te Verwijderen?

lijm van trap verwijderen

Toen ik mijn oubollige gestoffeerde trap wilde upgraden naar een modern wit geverfde trap kwam ik al snel tot de ontdekking dat ik de stoffering er makkelijk af kon trekken. Ook de rubberen stootbanden gingen er met gemak af. Wat echter op de trap achterbleef was een onverwoestbare laag lijm.

Dagen ben ik in de weer geweest met heet water en afwasmiddel. Vaak kreeg ik door hard te schrapen met verschillende soorten verfschrapers een klein laagje van de lijm los.

Toen ik op een gegeven moment een blik in de kelder wierp, welke direct onder mijn dichte trap zat, zag ik vochtvlekken en bruine druppels afkomstig van de werkzaamheden aan de trap. Een mengsel van water, afwasmiddel en opgeloste lijm was door de kieren in de trap de kelder ingesijpeld. Heet water met afwasmiddel was duidelijk geen succes wilde ik ook mijn kelder kunnen blijven gebruiken.

Na deze ontdekking ben ik aan de slag gegaan met wasbenzine en cola. Hiermee wist ik eveneens kleine hoeveelheden lijm weg te schrapen. Als ik hiermee was doorgegaan was ik ongetwijfeld een maand bezig geweest.

Al snel kwam de vraag in mij op, ‘Wat is de beste manier om lijm van een trap te verwijderen?’

De beste manier om lijm van een trap te verwijderen is met Alablastine Super Vloerlijmafbijt. Dit middel is superieur om lijm op niet-waterbasis van een trap te verwijderen. Laat deze pasta inwerken en schraap daarna flinke lagen lijm weg. Ventilatie is belangrijk: zorg dat frisse lucht bij de werkplek kan komen. Zelfs met ventilatie is het aan te raden een mondkapje te gebruiken.

Het is daarnaast verstandig handschoenen bij de werkzaamheden met dit middel (link naar bol.com) aan te hebben. Ik had ook een beschermende bril op, hierdoor kreeg ik minder last van tranende ogen.

Als het gaat om lijm op waterbasis kan je genoeg hebben aan warm water met afwasmiddel. Helaas werd dit type traplijm in het verleden niet veel gebruikt.

Gestoffeerde trappen en lijm

Lang, lang gelden was het normaal een trap te stofferen. Een gestoffeerde trap maakte minder of geen geluid bij het betreden en voelde prettig zacht aan de blote voeten. Ook oneffenheden of beschadigingen aan de trap konden met stoffering worden bedekt.

Omdat vroeger de meeste trappen ook dichte trappen waren, wat betekent dat er een verticaal stootbord tussen de traptreden zat, was een trap ook veilig. Je kon zo niet met een voet blijven haken achter een traptrede. Mocht je om wat voor reden dan ook wel met je voet tegen een traptrede stoten dan was dit niet pijnlijk omdat de trap toch gestoffeerd was.

Vanaf de jaren negentig werd het minder gebruikelijk een trap te stofferen. Hoewel er tegenwoordig nog steeds een stigma van ouderwetsheid aan de gestoffeerde trap kleeft mag dit type trap weer wat meer in populariteit winnen.

Er wordt geopperd dat de stijgende populariteit van de gestoffeerde trap komt door vergrijzing: mensen op leeftijd vinden de gestoffeerde trap prettig want deze doet denken aan hun jeugd. Een gestoffeerde trap geeft dan ook een ouderwetse warme en huiselijke sfeer.

Ik had ook een dichte trap, met een wenteling erin. Daarnaast zaten er een soort rubberen stootbanden aan het uiteinde van een traptrede. Een groot voordeel van een dichte trap is dat er gemakkelijk een afgesloten bergruimte onder de trap gemaakt kan worden: mijn inloop kelder bevond zich dan ook onder de trap.

De stoffering op mijn trap was in een jaren zestig stijl van rode stof op het loopvlak en grijze stof op het stootbord.

gestoffeerde trap

Toen ik definitief had besloten mijn trap te moderniseren naar een wit geverfde versie wist ik nog niet wat mij te wachten stond.

Ik begon bovenaan met het loswrikken van een puntje van de stoffering met een schroevendraaier. Al snel kon ik hele lappen stoffering van de trap trekken. Daaronder zat een soort linoleum achtig patroon van bruin grijzige lijm.

Met een schroevendraaier probeerde ik wat lijm weg te schrapen. Tot mijn verbazing kwam er nog geen krasje in de lijm te voorschijn. Vervolgens heb ik op verschillende manieren geprobeerd deze keiharde lijmlaag te verwijderen.

Heet water en sop

Ik kreeg een tip dat met heet (of nog beter nét van de kook afkomend) water en flink wat afwasmiddel de lijmlaag van een trap te verwijderen was. Met een simpele procedure van het sopje insmeren over de lijm, een half uur wachten en dan maar schrapen met verfschraper of plamuurmes zou de klus geklaard zijn.

Ik heb dit geprobeerd en het werkte - in dit geval - niet. Erger nog, toen ik op een later tijdstip de kelder inging zag ik bruin vocht tussen de trapkieren doorlopen. Daarna heb ik goed opgelet dat ik niet téveel water met sop op de lijm aanbracht om zo minder kans op doorlekken te krijgen.

Deze ‘water met sop’ methode bleek enkel te werken voor tapijtlijm op waterbasis. Is je trap uit de jaren zestig of zeventig of van nog eerdere datum? Dan weet je bijna zeker dat er geen lijm op waterbasis is gebruikt.

Om te testen of traplijm op waterbasis is leg je een natte lap op de lijm. Als je na een uurtje inwerken met je nagel lijm kan wegschrapen is het inderdaad lijm op waterbasis.

Lijm verwijderen welke op waterbasis is zal je enorm veel tijd schelen in vergelijking met lijm verwijderen welke niet op waterbasis is.

Gereedschap lijm van trap verwijderen
Gereedschap lijm van trap verwijderen

De cola manier

De tweede manier waarop ik heb geprobeerd de lijm te verwijderen is met cola. Ik heb daartoe een (huismerk) fles cola gekocht in de supermarkt. De stappen die ik nam waren als volgt:

  • Eerst heb ik het water met afwasmiddel zoveel mogelijk weggehaald met een oude doek, gelukkig had ik niet elke traptrede met het sop behandeld (maar wel de meeste helaas). Ik raad je aan om deze cola-methode eerst op 1 traptrede te proberen.
  • Als je een dichte trap hebt: om doorlekken te voorkomen gebruik niet teveel cola of stop gaten en kieren in de trap eerst dicht met bijvoorbeeld stopverf
  • Maak een oude doek nat met de cola en wrijf daarmee de lijmlaag in
  • Wacht een uur en ga dan bij voorkeur met een verfschraper (in plaats van een plamuurmes waarmee je minder kracht kunt zetten) proberen een laag lijm weg te schrapen. Als dit goed lukt heb je geluk!

Bij mij werkte de cola manier niet goed. De cola leek wel in te werken en vormde zelfs in combinatie met de lijm een soort plakkerig grijs filter (daarnaast kwam er een hele aparte geur vrij).

Met mijn verfschraper leek ik enkel dit minuscule filter van de lijm af te kunnen schrapen. Het werd tijd voor een ander chemisch goedje.

Lijmresten op trap
Lijmresten op trap

De wasbenzine manier

Ik ben geen fan van wasbenzine en gebruik het enkel als ik geen andere optie zie - zoals nu het geval was. Wasbenzine is namelijk een oplosmiddel welke (hoewel erg makkelijk en goedkoop te verkrijgen is) schadelijk voor de gezondheid kan zijn bij verkeerd gebruik.

Met verkeerd gebruik bedoel ik inademing en huidcontact. Ook schilders die het middel gebruiken en vervolgens gaan lunchen zonder de handen te wassen is verkeerd of ongezond gebruik.

Natuurlijk is de kans op mogelijke schadelijke effecten van wasbenzine -zoals hoofdpijn en huidproblemen - groter als je vaker of regelmatiger wasbenzine verkeerd gebruikt.

Om wasbenzine te gebruiken om lijmresten te verwijderen ga je als volgt te werk:
  • Doe eerst werkhandschoenen aan, bijvoorbeeld PU-flex handschoenen of een ander type werkhandschoen (ik gebruikte werkhandschoenen van de Action).

    Doe daarnaast een mondkapje op en zorg dat je werkruimte bij de trap geventileerd is. Zet bijvoorbeeld de voordeur open of een raam. Maak de fles wasbenzine open en plaats een stevige kantoenen doek op de flessenopening. Schenk zo wasbenzine op de doek tot deze verzadigd is.

  • Wrijf met de doek de wasbenzine over de verflaag. Ga een aantal keren heen-en-weer zodat de lijm goed vochtig wordt. Ook hier eerst testen op een enkele traptrede.
  • Wacht eventjes en zet dan je verfschraper op de lijmlaag, trek de schraper met kracht over de lijmlaag. Krijg je een behoorlijke laag lijm los dan herhaal je het inwrijven en schrapen.

Ook nu vond er zichtbaar (en ruikbaar) een reactie plaats tussen de lijm en de wasbenzine. Ik kreeg met mijn verfschraper echter nauwelijks lijm los. Er bleef alleen een beetje zwarte drab op de verfschraper achter.

Schuren

Op dit moment besloot ik een schuurmachine op de lijmlaag los te laten. Op mijn schuurmachine konden verschillende soorten schuurpapier worden geplaatst, waaronder ook de meest grof korrelige types.

Ik plaatste een dergelijk stuk schuurpapier op de machine en drukte deze tegen de lijmlaag. Ondanks stevig drukken had het schuren weinig effect. Alleen het reliëf in de lijm werd hierdoor minder sterk.

Hierna ging ik op internet zoeken naar manieren om lijm van een trap te halen. Ik kwam al vrij vlot Alablastine vloerlijmafbijt tegen.

Detail lijmresten op trap
Detail lijmresten op trap

Vloerlijmafbijt

Na de online aanschaf van een 1 liter pot afbijt (om te testen, ik was inmiddels sceptisch over alle middelen om lijm te verwijderen) was dit mijn werkwijze:

  • Voor gebruik van de afbijt zijn een mondkapje, een goed sluitende veiligheidsbril (link naar coolblue.nl) en handschoenen noodzakelijk. Het goedje is bijtend en de damp die eraf komt doet je ogen branden.

    Ook is het belangrijk de werkruimte te ventileren, ik deed de voordeur open (een raam openzetten is ook prima).

  • Smeer met een dikke platte kwast een flinke laag van de beige afbijt over de lijmlaag. Laat dit vervolgens een half uur intrekken.

    Let erop dat als je de trap wil blijven gebruiken je het beste om de traptrede het middel kan toebrengen. Zo blijven de andere traptreden schoon en kan je daarop gewoon blijven lopen.

  • Schraap met een verfschraper de opgeloste lijm van de trap. In de hoeken van de trap gebruikte ik een klein formaat verfschraper. Het goedje wat loskomt is een donker grijze kleverige substantie.

    Verzamel deze substantie in een oud verfblik om later in te leveren bij het chemisch afval (gooi het dus niet gewoon in de prullenbak of grijze container). Herhaal het aanbrengen, inwerken en afschrapen totdat alle lijm weg is.

  • Komt bij het schrapen na een half uur intrekken van de afbijt niet genoeg lijm los laat het dan een nachtje intrekken. Dit zorgde er bij mij voor dat er veel meer lijm verwijderd kon worden.

    Sommige traptreden hebben een aantal nachten een behandeling met de afbijt gehad. Overdrijf niet met de duur van het intrekken. Wacht je te lang dan wordt het geheel juist weer harder, meer plastic-achtig.

  • Maak gereedschap zoals verfschrapers, plamuurmessen en schroevendraaiers die in contact zijn gekomen met de afbijt of het mengsel van afbijt en lijm vlot na gebruik schoon met een doek gedrenkt in warm water met wat zeep. Ik heb dit bij verschillende verfschrapers te laat gedaan en deze zijn nog steeds vies.

Na een aantal dagen had ik eindelijk alle lijm van de trap verwijderd. Uiteindelijk heb ik 4 potten van 1 liter gebruikt, terwijl mijn trap maar uit 14 treden bestond.

Hoeveel afbijt je uiteindelijk nodig hebt hangt af van de oppervlakte die behandeld moet worden maar vooral van de hoeveelheid lijm die op de oppervlakte aanwezig is. Het handigste is de potten van 1 liter online te bestellen, wat je ongeopend overhoudt kan je eventueel terugsturen.

Lijmresten op trap weghalen met verfafbijt
Lijmresten op trap weghalen met verfafbijt

Conclusie

Na veel trial & error bleek Alablastine vloerlijmafbijt daadwerkelijk op een efficiënte manier oude lijm te verwijderen.

Als ik direct het verschil tussen traplijm op waterbasis en niet-waterbasis had geweten had ik eerder een oplossing gezocht in puur chemische middelen. Dit zou me een hoop schoonmaakwerk in de kelder hebben bespaard.

Belangrijk bij het gebruik van afbijt zijn persoonlijke beschermmiddelen. Bij mij bleef de stank van de mix van afbijt en lijm nog een behoorlijke tijd hangen. Toch was ik uiteindelijk erg tevreden met het resultaat.

Eindresultaat: lijm van de trijp verwijderd
Eindresultaat: lijm van trap verwijderd

Mocht je toch besluiten om je trap op enig moment opnieuw te stofferen, zorg er dan alsjeblieft voor dat je traplijm op waterbasis gebruikt. Als je op een later moment de stoffering en lijm er weer af wil halen zal dit veel gemakkelijker gaan dan bij een traplijm op niet-waterbasis.

Recente artikelen

blender-of-staafmixer-gebruiken

Blender of Staafmixer Gebruiken?

Ik wilde groente en fruit (en misschien af en toe wat noten of ijs) kunnen fijnmalen om zo een gezonde lunch, ontbijt, soep, saus of smoothie te kunnen maken. Zowel een staafmixer als een blender kunnen voor dit vermalen worden gebruikt. Na het uitproberen van het vermalen van verschillende soorten etenswaren met een blender é […]

LEES MEER

 
aeg-6000-series-review

AEG 6000 Series Review

Een AEG wasmachine uit de 6000 serie: een top wasmachine maar ook wat mindere punten. Lees er hier alles over. Toen ik voor het eerst hoorde van deze wasmachine dacht ik dat met het getal ‘6000’ het toerental werd aangegeven… Niet dus! Tegenwoordig is een maximaal toerental (het aantal wentelingen dat de […]

LEES MEER