Ga naar de hoofd inhoud
MENU

Konijnenhok Binnen - Welke Kopen?

konijnenhok binnen

Konijnen binnen houden in een mooi konijnenhok! Mijn dochter zag het al helemaal voor zich… Maar welk konijnenhok voor binnen kan je het beste kopen?

Om die vraag te beantwoorden moet je de criteria voor een goed konijnenhok voor gebruik binnen kennen. Maar ook wáár je een hok binnen neerzet heeft invloed op de keuze voor een hok. Een hok dient bovendien als veilige basis voor konijnen, en het ene hok doet dit beter dan het andere.

In dit artikel ga ik in op het beste konijnenhok voor gebruik binnen aan de hand van bovengenoemde drie punten:

  • kwaliteitscriteria bepalen welk hok de beste keuze is
  • positie bepaalt de keuze voor een hok
  • kies een hok dat de beste veilige basis voor konijnen biedt

Ik spreek uit ervaring dus misschien zal je dingen lezen die verkopers van konijnenhokken je niet zullen vermelden. Konijnen binnen houden is heel leuk, maar dit zorgenvrij doen blijkt onlosmakelijk verbonden met een geschikt binnenhok.

Je merkt het al: ik heb het over konijnen, meervoud. Een konijn houd je namelijk niet alleen. In z’n uppie zal een konijn gestrest raken en ongelukkig worden. Dit komt omdat konijnen van nature sociale groepsdieren zijn.

Konijnenhok binnen: kwaliteitscriteria

Dat konijnen groepsdieren zijn betekent concreet dat je altijd twee (of meer) konijnen binnen moet houden. Twee konijnen vragen de nodige ruimte, een goed konijnenhok voor binnen zal dus groot genoeg moeten zijn.

Nu zijn er héél veel konijnenhokken beschikbaar. De eerste schifting kan gemaakt worden op gebruik: gebruik binnen of buiten. In dit artikel draait het om een hok voor gebruik binnen en dus konijnen binnen houden.

Die binnenhokken bestaan bijna allemaal uit twee delen. Het eerste deel is de begane grond, het tweede deel is een verdieping daarboven die bereikbaar is via een trappetje. Door deze gelaagdheid ontstaat er genoeg ruimte voor de konijnen.

“Als de konijnen ruzie hebben kan er eentje boven slapen en eentje beneden!”

Uitspraak dochter van 7

Hoeveel ruimte hebben konijnen nodig dan? Als een konijn 20 cm lang is raad ik je aan een hok van minimaal 100 cm lang aan te schaffen. Dus: voor een comfortabele levensruimte kan de lengte van het konijn maal 5 worden gedaan om de lengte van het hok te bepalen. Zo kan een konijn ook in zijn hok lekker languit liggen.

Konijn prettig languit liggen
Konijn prettig languit liggen

Je voelt hem al aankomen: voor binnen is het niet handig reuzenkonijnen (bv. de Vlaamse Reus) te gaan houden omdat het konijnenhok dan erg groot moet zijn (tenzij je natuurlijk in de luxe positie verkeert een flinke woonkamer te hebben).

Kies, om een fijn leven voor je konijnen te garanderen, liever voor een kleinere soort. Ideaal is het dwergkonijn.

Een dwergkonijn is echt het prototype ‘schattig konijn’: ze zijn aandoenlijk klein en de vacht is heerlijk zacht. Kinderen zullen direct dol op ze zijn. Bovendien zijn dwergkonijnen intelligent, als je bijvoorbeeld een kattenluik in huis hebt zullen ze vroeg of laat ontdekken dat ze hier doorheen kunnen huppen. Dus wees niet bang dat ze wezenloos in een hoekje gaan zitten.

Door hun geringe omvang zullen dwergkonijnen ook makkelijk door nagenoeg elke opening van een konijnenhok het hok kunnen verlaten én weer makkelijk naar binnen kunnen komen (als ze bijvoorbeeld even moe zijn van de aandacht van je zoon of dochter OF willen ontsnappen aan je kat…). Over ervaringen met het konijnenhok als veilige basis voor konijnen later meer.

Hoe groot een hok echter ook is, om aan hun noodzakelijke beweging te komen is een zogenaamde ren (het uitloopgebied) voor konijnen essentieel. Als je konijnen binnen houdt kan de ren het beste bestaan uit je gehele woonkamer. Hier zullen ze rondscharrelen, onderzoeken, spelen, liggen, op stoelen en banken springen en ook rusten.

Groot konijnenhok én grote ren (aka woonkamer)
Groot konijnenhok én grote ren (aka woonkamer)

Okay, dus een konijnenhok moet groot genoeg zijn, maar er zijn nog een tweetal andere punten waar je op moet letten wil je een hok aanschaffen en later niet voor teleurstellingen of een miskoop komen te staan.

Ten eerste is het belangrijk dat een konijnenhok makkelijk toegankelijk is om schoon te maken. Vergis je niet: poepjes, plasjes en lichaamsvet trekken een zware wissel op een hok. Ik raad je aan om minstens één maal per week het hok schoon te maken.

Om het hok GOED schoon te maken moet je makkelijk met een doek aan de zijkanten én bodem van het hok kunnen komen. Daarvoor is het wel zo handig als het hok grote openingen heeft die evenwel ook weer makkelijk kunnen worden afgesloten. Let er dus op of dergelijk openingen, in de vorm van grote luiken en schuiflades, op een hok aanwezig zijn.

Met een groot luik bedoel ik dat de bovenkant van het hok met een kantelluik is afgesloten. Zo’n luik kan je met één hand open en dicht doen (wat wel zo handig is bij het schoonmaken). Let er specifiek op dat het luik groot genoeg is om makkelijk de (zij)kanten van het hok te kunnen bereiken.

Een schuiflade bestaat uit de bodem van het hok welke je - gelijk aan een lade in een kast - kunt uitschuiven en weer kunt terugduwen. Let hier op dat de lade niet te ondiep is. Bij sommige hokken zijn de laden dermate ondiep dat er nauwelijks bodembedekking (hooi) op de bodem kan worden geplaatst en dat is echt onhandig.

Ten tweede is het materiaal van het konijnenhok belangrijk. Zorg er in elk geval voor dat er geen delen van geweven gras of bamboe in of aan het hok aanwezig zijn. Ik weet dat hokken met dergelijke materialen de goedkoopste zijn maar de konijnen zullen vroeg of laat door het geweven materiaal knagen.

Kies daarom altijd voor een hok dat geheel bestaat uit hout of kunststof. Hieronder zal ik de voor- en nadelen van beide typen hokken bespreken en direct daaronder een handige vergelijkingstabel plaatsen.

Een houten konijnenhok voor binnen ziet er sfeervoller uit dan een kunststof exemplaar. Vaak is de warme houtkleur én textuur, in verschillende tinten bruin, of juist een afwerking in white wash, een aanwinst voor een lichte huiskamer (zie de afbeelding geheel bovenaan). Aangezien de kleur wit nog steeds de populairste kleur is in Nederlandse huiskamers zal een houten hok daar niet misstaan.

Voor sommige ouders zal een houten hok het voordeel bieden dat het hok beschilderd of betekend kan worden door kinderen (of natuurlijk door jezelf als je een creatieve instelling hebt).

Een nadeel van hout, zeker als het onbewerkt is, kan zijn dat het geurtjes van konijnenurine kan opnemen en in de loop der tijd enigszins kan gaan ruiken: maak daarom je konijnen zo snel mogelijk zindelijk! (daarover later meer). Ook kan bij het schoonmaken met een vochtige doek wat vocht in het hout trekken.

Deze ‘vochtopnames’ voorkom je door een binnenhok te behandelen met een lichte, diervriendelijke beits. Deze beits hoeft alleen maar licht, aan de binnenkant, te worden aangebracht met een simpele kwast. Ik heb dit niet gedaan, maar als je elke geurvorming wil voorkomen kan je dit doen.

Een ander nadeel van hout is dat konijnen soms aan dit hout zullen knagen. Sommige houtsoorten lijken een grotere aantrekkingskracht op knagen te hebben dan andere soorten. Je zal zien dat konijnen eigenlijk altijd in hoeken van het hok gaan knagen.

Dit knagen kan voorkomen worden door op de hoeken anti-knaagstrips te monteren en te zorgen voor apart knaagmateriaal waarop de konijnen hun knaaglusten kunnen botvieren (hierover later meer).

Anti-knaagstrips? Dit klinkt wat speciaal, maar eigenlijk zijn dit gewoon simpele (metalen of aluminium) hoekprofielen. Soms zijn dergelijke profielen zelfklevend en aangezien ze aan de binnenkant van het hok worden geplaatst maken ze een hok niet onooglijk.

Ik raad je aan, als je een houten hok aanschaft, eerst eens af te wachten of de konijnen aan het hout gaan knagen. Het kan best zijn dat wat proefbeten worden gedaan maar dat het hout vervolgens met rust wordt gelaten – in dat geval zijn anti-knaagstrips overbodig.

Knagend konijn: aan hokken, aan speelgoed
Knagend konijn: aan hokken, aan speelgoed

Een groot voordeel van een houten hok is dat reparaties zélf zijn uit te voeren. Soms zullen zijpanelen in de loop der tijd losser komen te zitten: zelf een spijkertje of kram zetten om het hok weer steviger te maken is dan geen probleem.

Een nadeel van hout is dat het relatief zwaar is. Een groot houten konijnenhok in je eentje verplaatsen (bijvoorbeeld om het hok uit de zon te zetten – daarover later meer) kan een lastige opgave blijken. Woon je met meerdere (hulpvaardige) mensen in huis dan zal dit minder een probleem zijn.

Een kunststof konijnenhok voor binnen kan wat ‘plastic’ overkomen en dus wat minder mooi uitkomen (vaak bestaat een dergelijk hok daadwerkelijk uit verschillende glanzende plastic delen). Ook kunststof hokken zijn er in lichte kleuren: toch zal de indruk vaak minder sfeervol zijn dan een natuurlijk, houten hok.

Wil je een kunststof hok beschilderen of laten betekenen? Je zal merken dat dit niet mogelijk is, je kinderen of jijzelf zullen hun creativiteit elders moeten uiten: kleurpigmenten zetten zich namelijk niet (of nauwelijks) vast op harde kunststoffen.

Een voordeel van een kunststof hok is dat het hok geen geuren zal opnemen zoals een houten hok dit kan doen. Vaak is de binnenkant van glad en hard plastic, en zonder textuur, wat er voor zorgt dat urine van konijnen of vocht uit schoonmaakdoeken geen kans krijgt in het materiaal te trekken.

Kunststof hokken zijn ook minder knaag gevoelig. De kunststof is vaak hard en zal bovendien niet lekker of ‘natuurlijk’ smaken eens een konijn zijn tanden erin zet. Er zullen waarschijnlijk wel wat proefbeten worden gezet maar daar zal het over het algemeen bij worden gelaten.

Soms moet een konijnenhok verplaatsbaar zijn, bijvoorbeeld om het hok uit de zon te zetten, dan is een kunststof hok handiger dan een zwaarder houten hok. Kunststof hokken maken door hun zachtere onderkant bovendien minder sleepsporen dan houten hokken.

Wat ik zelf als klusser een nadeel vind van een kunststof hok is dat deze nauwelijks zelf te repareren zijn. Soms is dit wel mogelijk, maar is het eindresultaat, bijvoorbeeld een nieuw stuk plastic vastgekit aan het hok als reparatie, ronduit lelijk om te zien.

Goed, hieronder de vergelijkingstabel om je te helpen een goede keuze te maken.

Vergelijking houten met kunststof konijnenhok
Hok materiaal Voordeel Nadeel
Hout sfeervoller gevoeliger voor knagen
zelf te repareren gevoeliger voor geuropname
beschilderbaar/betekenbaar lastiger schoon te maken (vocht trekt in hout)
lastiger verplaatsbaar
Kunststof geen geuropname ’plastic’ uitstraling
niet/nauwelijks knaagschade nauwelijks zelf te repareren
lichter gewicht niet te schilderen/betekenen
makkelijk schoon te maken

Nu we de kenmerken van een goed konijnenhok voor binnen hebben besproken is het tijd om een ander belangrijk onderwerp aan bod te laten komen: de positie van het hok in een kamer. Waar je het hok neerzet, of neer moet zetten, bepaald namelijk ook welk hok je het beste kan kopen.

Konijnenhok binnen: positie bepaald de keuze voor een hok

Als een konijnenhok in een ruimte het grootste gedeelte van de dag in de zon staat - bijvoorbeeld omdat er verder geen geschikte plek is of de ruimte erg klein is - zorg er dan voor dat het hok gebruik maakt van een (eerder genoemd) kantelluik dat volledig begaast is.

Deze begazing aan de bovenkant van het hok zorgt ervoor dat warme lucht uit het hok kan ontsnappen en het niet te warm wordt in het hok. Zeker in de zomermaanden is dit van groot belang.

Volledig begaast kantelluik konijnenhok
Volledig begaast kantelluik konijnenhok

Naast een begaast kantelluik zal je ook aan zonwering moeten doen, vooral in de warmere zomermaanden. Zo kunnen op het heetst van de dag, zo tussen 12 en 3 uur ’s middags, de gordijnen of vitrage worden gesloten zodat zo min mogelijk zonlicht het hok bereikt.

Let op: leg als zonwering nooit een doek over een begaast kantelluik! Zonnestralen worden door de doek tegengehouden maar de reeds aanwezige warmte in het hok zal niet meer kunnen ontsnappen waardoor al snel een broeikaseffect ontstaat wat zeer kwalijke gevolgen voor konijnen kan hebben.

Nog efficiënter is het zonwering aan de buitenkant van het raam te plaatsen en deze in te zetten in combinatie met zonwering aan de binnenkant van het raam. Denk bij ‘zonwering aan de buitenkant’ aan een zonnescherm, parasol of zelfs (als het mogelijk is) door het planten van grote struiken of een boom.

Dit klinkt misschien allemaal wat rigoureus, maar konijnen kunnen niet goed tegen een te warme leefomgeving.

Ook grote temperatuurschommelingen zullen ze niet waarderen en het risico bestaat dat je geliefde huisdieren hiervan ziek zullen worden. Bedenk ook dat konijnen van nature in het najaar een wintervacht aanmaken wat er voor kan zorgen dat ze het nog warmer krijgen.

“We kunnen geld besparen, we hoeven geen winterjassen voor de konijnen te kopen!”

Uitspraak dochter van 7

Het kan zo zijn, vooral in de zomer, dat teveel zonneschijn op het hok enkel voorkomen kan worden door het hok te verplaatsen, desnoods naar een andere kamer. Zorg er dan voor dat het konijnenhok verplaatsbaar is – een kunststof hok dat relatief licht van gewicht is kan dan uitkomst bieden.

Komt een konijnenhok op een juist relatief koude plek te staan? (Denk bijvoorbeeld aan plaatsing in een (bij)keuken vlakbij een kattenluik naar buiten of bijvoorbeeld in een serre die in de winter koud blijft.)

Zorg er in dergelijke ‘koude’ gevallen voor dat een hok verplaatsbaar is naar een warmere ruimte of dat er voldoende verwarming kan plaatsvinden. Mocht er geen centrale verwarming (met een radiator) beschikbaar zijn dan kan worden verwarmd met een elektrische kachel of een infrarood paneel.

Ook hier geldt dat koude plekken soms niet te vermijden zijn, weet je dit op voorhand, koop dan een makkelijk verplaatsbaar hok.

In het verlengde van anticiperen op een koude plek moet ook voorkomen worden dat een konijnenhok binnen op een tochtige plek wordt gezet. Vooral de genoemde dwergkonijnen zijn erg gevoelig voor tocht. Natuurlijk, as het even doorwaait als iemand binnenkomt of het vertrek verlaat is dit geen probleem. Maar een constante tocht zal konijnen uiteindelijk ziek maken.

Ik zelf had de gewoonte bij het verlaten van mijn woning de boel door te laten tochten door twee kleine klapraampjes tegenover elkaar open te zetten: één aan de voorzijde en één aan de kant van de achtertuin. Dit is helaas niet meer mogelijk als in de luchtstroom zich een konijnenhok bevindt, één raampje open zal dan voortaan de standaard moeten worden.

Als een hok op een geïsoleerde plek komt te staan, een plek waar weinig gebeurt, weet dan dat dit gebrek aan stimulatie konijnen ongelukkig kan maken. Ook als je de hele dag van huis bent, en de kinderen naar school of opvang, kan dit gebrek aan zinnelijke input konijnen neerslachtig maken.

Om konijnen in dergelijke gevallen toch zoveel mogelijke zintuiglijke prikkels te geven is het belangrijk dat je een hok koop dat zo open mogelijk is. Hiermee bedoel ik dat bijvoorbeeld zijkanten niet zijn dichtgemaakt met plaatmateriaal maar gewoon open zijn. Koop daarom ook geen konijnenhok waarvan de opening aan de voorkant heel klein is.

Konijnenhok binnen: kies de beste veilige basis voor konijnen

Als je een konijnenhok voor binnen wil kopen let er dan op dat je een hok koopt dat dienst doet als veilige basis voor je konijnen. Dit klinkt misschien obvious, maar je zal niet de eerste konijnenhouder zijn die één van zijn konijnen gewond of gestrest ziet raken door andere huisdieren als kat of hond, kinderen of zelfs andere konijnen.

Vooral katten kunnen het soms moeilijk hebben met hun nieuwe huisgenoot, vooral in het begin zullen ze een konijn als prooidier zien (wees gerust, na verloop van tijd zal dit afnemen en niet of nauwelijks meer voorkomen).

Als je een kat of hond hebt koop dan een hok waarvan de ingang groot genoeg is voor je konijnen, maar te klein voor hond of kat. Vooral in het begin zal je merken, als de konijnen buiten het hok scharrelen, dat ze vaak belaagd zullen worden door je kat.

Vooral katten gaan echt op de loer liggen en zullen een al dan niet serieuze aanval inzetten als ze de kans krijgen. MAAR, je zal merken dat konijnen niet de slome beestjes zijn zoals ze soms worden neergezet: vaak zullen ze hard rennend aan hun belager proberen te ontkomen en meestal zal ze dat ook lukken.

“De konijnen rennen harder dan de poes!”

Uitspraak dochter van 7

Het is bij het vluchten belangrijk dat konijnen makkelijk hun hok in kunnen ‘schieten’. Ze weten dat het hok hun huis is en aldaar een bepaalde mate van veiligheid voelen.

Natuurlijk is het ook van belang dat jij andere huisdieren ontmoedigd op de konijnen te jagen. Langere tijd consequent ‘Nee!’ zeggen tegen kat of hond heeft uiteindelijk effect.

In het verlengde hiervan raad ik je aan altijd een mannetje en een vrouwtje aan te schaffen: dit werkt het beste tussen de konijnen onderling en voorkomt ruzie. Het is wel van belang om de konijnen vanaf het begin te steriliseren (vrouwtje) en castreren (mannetje), dat kan worden uitgevoerd bij de dierenarts.

Koop ook een hok waarin al een knaagrol of –brug is geplaatst of waarin voldoende ruimte voor een dergelijk knaagattribuut is. Ik heb een aantal nare ervaringen met het knagen van konijnen opgedaan en hoe meer ze kunnen knagen op een specifieke plek in hun hok, hoe minder ze buiten het hok ook aan het knagen slaan.

Het is op een gegeven moment vervelend steeds de konijnen in de gaten te moeten houden of ze niet aan zaken als meubilair (bijvoorbeeld je nieuw zitbank) gaan knagen en ze dan te moeten wegjagen – knagen kunnen ze mooi doen in hun veilige basis, hun eigen hok.

Ruimte voor knaagattribuut in het hok als veilige basis
Ruimte voor knaagattribuut in het hok als veilige basis

Hebben ze in hun hok geen knaag mogelijkheid dan zullen ze echt aan bijna alles buiten het hok gaan knagen. Zo kan geknaagd worden aan speelgoed van kinderen, kabels en meubilair. Ik heb één keer een boek op de bank laten liggen en na terugkomst was het boek behoorlijk beschadigd door de scherpe konijnentanden – lesje geleerd!

Om je konijnen vlot zindelijk te krijgen kan ik je aanraden een hok te kopen waarin eveneens plek is voor een konijnentoilet. Dit is een bak, soms uitgevoerd in een handige hoekvorm zodat ie makkelijk in een hoek past, waarin de konijnen meestal hun behoefte zullen gaan doen.

Ik zeg hier ‘meestal’ omdat het altijd nog wel zal voorkomen dat een konijn zich buiten het hok zal ontlasten. De konijnendrolletjes zijn echter klein, geurloos, droog en compact en zodra je ze

buiten het hok vindt leg ze dan direct in het konijnentoilet: hierdoor snappen ze uiteindelijk dat het toilet in hun hok dé plek is om naar de wc te gaan.

Om konijnen ook zindelijk te krijgen voor plassen in hun toilet kan je absorberende korrels in het toilet leggen. Ze merken dat hun urine wordt geabsorbeerd en dat appelleert aan hun natuurlijke instincten: in de natuur zullen ze ook plassen op grond/aarde, en bij voorkeur niet op een hard oppervlak zoals bijvoorbeeld je laminaatvloer.

Okay, ik hoop dat aan de hand van deze drie hoofdpunten duidelijker is geworden welk konijnenhok je het beste kan kopen in jouw specifieke situatie. Ik wens je alvast veel plezier toe met je nieuwe konijnenhok en met je konijnen!

Recente artikelen

blender-of-staafmixer-gebruiken

Blender of Staafmixer Gebruiken?

Ik wilde groente en fruit (en misschien af en toe wat noten of ijs) kunnen fijnmalen om zo een gezonde lunch, ontbijt, soep, saus of smoothie te kunnen maken. Zowel een staafmixer als een blender kunnen voor dit vermalen worden gebruikt. Na het uitproberen van het vermalen van verschillende soorten etenswaren met een blender é […]

LEES MEER

 
aeg-6000-series-review

AEG 6000 Series Review

Een AEG wasmachine uit de 6000 serie: een top wasmachine maar ook wat mindere punten. Lees er hier alles over. Toen ik voor het eerst hoorde van deze wasmachine dacht ik dat met het getal ‘6000’ het toerental werd aangegeven… Niet dus! Tegenwoordig is een maximaal toerental (het aantal wentelingen dat de […]

LEES MEER