Laminaat is een populair soort vloerbedekking en wordt altijd over een andere vloer gelegd. Soms zit in deze ondervloer een luik naar een kruipruimte. Dit luik moet wel toegankelijk blijven. Wordt over dit luik toch gewoon gelamineerd dan zal dit bedekkende laminaat vroeg of laat verwijderd moeten worden.
Waarom een kruipruimte bereikbaar moet blijven
Je vraagt je misschien af waarom dit laminaat over een luik op den duur toch weer verwijderd moet worden.
Het antwoord hierop is dat hoewel er nu misschien geen problemen zijn met leidingen of kabels in de kruipruimte dit in de toekomst ongetwijfeld zal voorkomen. Het is dus belangrijk dat herstel- of vervangwerkzaamheden in de kruipruimte kunnen plaatsvinden.
Zeker als je in een wat ouder huis woont zullen bijvoorbeeld draden ondergronds vanaf de cv- of combiketel naar de thermostaat in de huiskamer lopen (dit is bij mij het geval).
Deze draden lopen dan door de kruipruimte, weggewerkt langs een hoek. Als er een nieuwe cv-installatie wordt geplaats zullen deze draden waarschijnlijk moeten worden vervangen.
Ook aan- en afvoerleidingen van water lopen door de kruipruimte. Meestal zijn deze leidingen opgehangen met banden die op verschillende manieren stuk kunnen gaan.
Bevestigingsmateriaal van deze ophangbanden kan bijvoorbeeld doorroesten in het vaak vochtige klimaat van een kruipruimte. Ook kan het funderingsbeton onder invloed van vocht en temperatuur gaan scheuren waardoor bevestigingsmateriaal losschiet.
Ophangbanden zelf kunnen verzakken door grondbewegingen of ouderdom. Dit veroorzaakt vaak een knik in een leiding wat resulteert in een verstopping die geleidelijk erger wordt.
Vaak is een dergelijke verstopping, bijvoorbeeld ergens ver weg van een afvoer, enkel met professionele hulp op te lossen.
Ook elektriciteitsdraden, doorgaans beschermd in een dikke kabel, kunnen door de kruipruimte lopen. Misschien zijn deze niet direct zichtbaar omdat ze onder een laag zand liggen. Deze dikke kabels moeten evenwel bereikbaar blijven voor eventuele herstelwerkzaamheden.
Tegenwoordig worden steeds meer kruipruimtes geïsoleerd. Dit verhelpt niet alleen vochtproblemen in huis maar zorgt ook voor een lagere energierekening. Natuurlijk moet de kruipruimte dan wel toegankelijk zijn om de isolatie aan te kunnen brengen.
Een zo klein mogelijke uitsparing in de laminaatvloer
Om het luik in een ondervloer bereikbaar te laten blijven zal er een uitsparing in de laminaatvloer moeten worden gemaakt. In deze uitsparing wordt vervolgens een uitneembaar, passend stuk laminaatplank (of als één stuk aan elkaar gelijmde laminaatplanken) geplaatst.
Het beste kan deze uitsparing zo klein mogelijk worden gemaakt, zo blijft het stuk laminaat dat in de uitsparing komt ook zo klein mogelijk: dit lijkt simpelweg het netst.
Bij het maken van de uitsparing moet worden opgelet dat deze niet te klein is om het luik nog te kunnen openen.
Bij een kiepluik kan bijvoorbeeld vaak een stukje over de scharnierende kant worden gelamineerd, wordt echter te ver vanaf de scharnieren gelamineerd dan zullen, zodra het luik te ver wordt geopend, verschillende laminaatplanken te hoog worden opgelicht.
Meestal zal de uitsparing in het laminaat iets groter moeten zijn als het luik zelf. Mocht het luik heel groot zijn dan is het handig om een kleiner luik in dit grote luik te maken. Zolang iemand nog door dit kleinere luik in de kruipruimte kan komen is dit kleinere luik groot genoeg.
Uitsparing positioneren
Voor de stevigheid van de laminaatvloer is het belangrijk dat de uitsparing hierin niet langs een zij- of bovenkant van een laminaatplank loopt. Zoals je op de foto geheel bovenaan kan zien loopt de uitsparing bij mij enkele centimeters onder de bovenste kant van een plank.
Vooral als je kinderen hebt en er mogelijk wild gerend en gespeeld wordt op de laminaatvloer is een zorgvuldig gepositioneerde uitsparing belangrijk om laminaatplanken bij de uitsparing niet te laten losschieten.
Liggen laminaatplanken eenmaal los dan kan je deze terugplaatsen, -klikken of -schoppen maar helaas zullen deze snel weer loskomen. Op den duur zullen steeds meer planken loskomen uit het verband.
Om een uitsparing goed te positioneren kan het beste een tekening van de situatie worden gemaakt. In deze tekening worden de laminaatplanken, luik en uitsparing op schaal ingetekend.
Doorgaans is laminaat in verschillende maten beschikbaar en uit de tekening kan blijken dat een plankbreedte van 28 centimeter geschikter is dan een plankbreedte van 19 centimeter (plank breedten onder de 20 centimeter zijn helaas wel in de meeste kleuren en typen laminaat beschikbaar).
Uitsparing uitzagen
Bij het lamineren kan het beste een rij over het luik worden gelegd waarna de contouren van het luik op de laminaatplanken worden getekend. De rij wordt vervolgens weer verwijderd. Het beste is om daarna om deze lijnen nieuwe lijnen te zetten die één centimeter verder staan.
Met een kwaliteits decoupeerzaag (link naar coolblue.nl), of speciale laminaatzaag (link naar bol.com), wordt daarna een stuk uitgezaagd precies langs de nieuwe omtreklijnen. Gebruik hiervoor bij voorkeur een decoupeerzaag met een speciaal laminaatzaagje of een regulier fijn zaagje.
Deze rij met uitsparing wordt dan weer teruggelegd en een volgende rij kan dezelfde behandeling ondergaan indien dat nodig is.
Uit de ondervloer (vaak met een klein aluminiumlaagje) van het laminaat zelf kan met een goed stanleymes (vooral een goede grip is nodig voor dit precisiewerk) de omtrek van het luik worden uitgesneden, deze hoeft niet een centimeter groter te zijn.
Zodra de gehele vloer eenmaal is gelegd zal de uitsparing over het luik aan alle kanten één centimeter groter zijn dan het luik.
Door deze iets grotere uitsparing is er ruimte voor beweging van de gehele laminaatvloer waarbij het luik toch bereikbaar blijft. Deze zogenaamde werking van een laminaatvloer onder invloed van luchtvochtigheid en temperatuur kan zo worden opgevangen.
Tip: laat het laminaat altijd acclimatiseren in de ruimte waar het uiteindelijk gelegd wordt. Leg het dus niet meteen na aankoop om een forse werking te voorkomen. Kijk op de verpakking hoeveel uur het laminaat moet acclimatiseren.
Uitsparing opvullen
Ik gebruikte brede planken (28 centimeter breed) en kon daardoor de uitsparing opvullen met één stuk laminaat. Meestal zullen echter meerdere delen laminaatplank moeten worden gebruikt als opvulling.
Het beste is deze delen aan elkaar te lijmen zodat deze opvulling als één geheel van het luik kan worden getild én zo voldoende stevig is om niet uit elkaar te schieten op bijvoorbeeld een looproute.
Let erop dat het vullende stuk laminaat niet te nauw aansluit op de uitgezaagde uitsparing. Door werking kan het vullende stuk laminaat dan erg strak komen te zitten en mogelijk knappen of bol komen te staan.
Het beste is het als in elk geval nog de kop van een platte schroevendraaier tussen uitsparing en opvulling kan worden geplaatst. Met een schroevendraaier kan zo het stuk laminaat in de uitsparing worden opgewipt waarna het onderliggende luik toegankelijk is.
Laminaat opvulling: hoekprofiel, luikring
Als het vullende stuk laminaat los in de uitsparing ligt zal je merken dat de bovenkant aan de zijden na verloop van tijd inkepingen gaat vertonen.
Ook in het omliggende laminaat kunnen deze inkepingen ontstaan. Dit komt vooral voor als veel over deze plek wordt gelopen.
Deze inkepingen aan de oppervlakte van een plank ontstaan doordat de kunststof bovenlaag van een laminaatplank onder invloed van stoten makkelijk barsten krijgt. Om dit te voorkomen en de zaagsnede minder in het zicht te hebben kan een profiel langs het vullende stuk laminaat worden geplaatst.
Op een gegeven moment heb ik daarom aluminium hoekprofielen (link naar bol.com) langs de randen van de opvullende plank geplaatst. De uiteinden heb ik in verstek gezaagd zodat de uiteinden mooi op elkaar aansluiten. Dergelijk profielen zijn erg dun waardoor het profiel nauwelijks boven het vloeroppervlak uitsteekt.
Eventueel kan ook een profiel om de randen van de uitsparing worden aangebracht. Een dubbel profiel is echter nogal opvallend en daarom heb ik daar niet voor gekozen.
Als alternatief kan ook een parket hoekprofiel worden geplaats. Deze zijn in vele kleuren en materialen beschikbaar. Het nadeel van deze profielen is echter de dikte. Het profiel zal door deze dikte behoorlijk uitsteken boven het laminaatoppervlak.
Om dit uitsteken te voorkomen kan met een beitel een inkeping van een aantal millimeters in de vullende laminaatplank worden gemaakt. Het profiel wordt hier dan deels in geplaatst en ligt daardoor lager. Ik vond dit teveel werk en koos daarom voor een dun aluminium profiel.
Zoals gezegd kan het opvullende stuk laminaat in de uitsparing met een schroevendraaier worden opgewipt. Maar ook een zogenaamde luikring (link naar bol.com) kan op het stuk laminaat in de uitsparing worden geplaatst.
Ik vond deze luikringen echter niet mooi lijken (ze zijn nogal opvallend) en om deze even vlak te plaatsen als de omliggende plank moet een inkeping in de plank worden gemaakt. (Mocht je wel een luikring willen gebruiken dan kan de benodigde inkeping met een houtbeitel en hamer worden gemaakt.)
Uit het zicht
Zoals je op de foto geheel bovenaan kan zien blijft het geheel van uitsparing en de laminaatopvulling met aluminium hoekprofiel behoorlijk zichtbaar.
Een manier om dit geheel minder te laten opvallen is door het aluminium hoekprofiel te verven met een speciale aluminium verf die een houtkleur heeft.
Doe dit verven van aluminium niet met een gewone verf omdat deze in veel gevallen zal loslaten: test daarom de hechting van de verf eerst op een klein stukje aluminium profiel. Als alternatief zijn tegenwoordig ook reeds in een kleur geverfde aluminium hoekprofielen te koop bij (online) speciaalzaken.
Een andere manier om het geheel uit het zicht te halen is door er een los kleed over te leggen. Als het stuk echter in een looppad ligt zal dit niet de beste oplossing zijn omdat het kleed dan zal verschuiven. In het ergste geval zal je dan over zo’n los kleed struikelen.
Mocht de uitsparing zich in een hal bevinden dan kan ook een mat over het geheel worden gelegd. Matten zijn meestal zwaarder dan kleden en blijven daarom beter op hun plaats. Een kokosmat zal bijvoorbeeld nauwelijks van zijn plaats komen als er over gelopen wordt. Een kunststof mat (link naar bol.com) met een wat stroeve onderkant blijft ook goed op zijn plaats.
Misschien dat een mat in de hal ook direct als schoonloopmat kan worden gebruikt. Vooral als de mat vlak bij de voordeur ligt wordt hiermee zowel het luik verborgen en wordt voorkomen dat vuil naar binnen komt.
Besluit
Bedenk dat een kruipruimte vaak relatief vochtig is en dat vocht slecht is voor laminaat. Daarom kan het verstandig zijn de afgezaagde randen laminaat te behandelen met een vochtwerende beits. Hierdoor kan vocht moeilijker het laminaat binnen dringen via deze zwakke plekken.
Als een kruipruimte echt vochtig is zal dit op den duur slecht zijn voor zowel het erop liggende laminaat als de gehele woning. Laat echt vochtige kruipruimtes daarom beter isoleren. Omdat er nu een toegankelijk luik naar de kruipruimte is zal dat geen probleem zijn.