Ga naar de hoofd inhoud
MENU

Hoe Diefstal Elektrische Fiets Thuis Voorkomen

diefstal elektrische fiets thuis voorkomen

Elektrische fietsen worden steeds vaker uit woningen, garages en schuurtjes gestolen. Met andere woorden neemt het aantal ontvreemdingen van elektrische fietsen uit huiselijke situaties toe.

En hoewel diefstal van je elektrische fiets al vervelend genoeg is, komt er door deze nieuwe trend nog meer ellende bij kijken omdat braakschade ook nog eens hersteld moet worden. Vaak zijn hier ook de nodige kosten mee gemoeid.

Om diefstal van een e-bike thuis te voorkomen kunnen 11 voorzorgsmaatregelen worden getroffen. Ik noem deze maatregelen in dit artikel vanuit mijn eigen ervaring.

Voor deze maatregelen geldt dat hoe meer er worden toegepast, hoe groter de kans is dat je elektrische fiets niet wordt gestolen én dat er bovendien überhaupt geen braakschade door een inbraak ontstaat. Okay, laten we beginnen!

Diefstal e-bike thuis voorkomen met een ART goedgekeurd slot

Zelf heb ik jarenlang gewone, ongekeurde fietssloten (kettingsloten) gekocht in tal van (discount)winkels. Totdat mij duidelijk was geworden dat dit type sloten relatief eenvoudig en vlot te kraken is (soms zelfs door simpelweg een schroevendraaier in het sleutelgat te hameren…).

Met een ART goedgekeurd slot weet je echter zeker dat dit slot niet eenvoudig en heel vlot te kraken is. Voor een e-bike kan in principe een ART slot met drie sterren worden aangeschaft.

Wil je echter een nog robuuster slot kies dan een ART kettingslot met 4 of zelfs 5 sterren.

Het 4 sterren slot wordt vaak gebruikt voor brommers en het 5 sterren slot voor motoren. Het verschil van deze sloten ten opzichte van het 3 sterren model is niet alleen de vergrote anti-diefstal werking maar ook de prijs en het gewicht van het slot.

Omdat 4 en 5 sterren goedgekeurde ART sloten echt een stuk zwaarder zijn dan de 3 sterren variant is het goed te bedenken dat het niet praktisch is dergelijke zware sloten op de fiets mee te nemen – zolang ze enkel thuis worden gebruikt zijn het echter prima, nog stevigere sloten dan de 3 sterren variant. Zelf heb ik dan ook een 4 sterren slot.

Is zo’n ART 3 sterren slotgeschikt voor e-bikes in zijn geheel niet te kraken? Zo’n slot is wel te kraken maar niet door het slot door te knippen met een knipper (betonschaar). Met een slijper (slijptol) is het slot echter wel te kraken, echter dit slijpen zal een behoorlijke tijd in beslag nemen (en een behoorlijke herrie maken!) en dat is nu net iets waar dieven niet op zitten te wachten.

Voorkom diefstal thuis van je elektrische fiets door deze ergens aan vast te maken

Een stevig slot gebruiken is het begin van je e-bike minder aantrekkelijk te maken voor diefstal thuis. Het probleem van enkel een goed slot is dat elektrische fietsen vaak simpelweg worden opgetild en in een bestelbusje worden geladen.

Om deze werkwijze te verhinderen is het belangrijk je fiets ergens aan vast te maken met het kettingslot. Zo zou je het slot om meerdere fietsen kunnen leggen waardoor optillen een stuk lastiger wordt. Nog beter is het je fiets door middel van het slot aan een onbeweeglijk object in de stallingsruimte vast te maken.

Voorkom diefstal van je elektrische fiets met een muurbeugel

Het beste is voor dit vastmaken aan een onbeweeglijk object een aardvast object te gebruiken zoals een verzonken dikke stalen buis of dikke balk. Soms zijn deze objecten ook te doorbreken, bijvoorbeeld door deze door te zagen, maar elke tijdsintensieve en luidruchtige handeling zal een potentiele dief afschrikken.

Zelf zweer ik bij een muurbeugel ofwel muuranker. Dit is simpelweg een zware metalen beugel die in een muur (van steen of beton) wordt verklonken met behulp van een aantal schroeven. Ook muurankers zijn verkrijgbaar met het ART sterren keurmerk.

In plaats van een muuranker kan ook een grondanker worden geplaatst in jouw garage, schuur of huis. Het voordeel van een grondanker is dat een vloer bijna altijd van solide beton of steen is. Ook in deze vloer kunnen schroeven worden bevestigd waardoor het anker is vast te zetten.

Ik heb zelf als extra versteviging in de schroefgaten een chemisch goedje aangebracht dat ervoor zorgt dat de schroeven nog steviger zitten, dit is een zogenaamd chemisch anker. Vanuit een kitspuit kan dit goedje worden aangebracht waarna de schroeven echt muurvast zitten!

Een zeil voorkomt diefstal van je e-bike thuis

Wist je dat dieven een afgedekt object (zoals bijvoorbeeld jouw e-bike) niet interessant vinden omdat ze niet direct kunnen zien wat het voor object is en wat de waarde ervan is?

Als jouw fiets binnen staat en aldaar afgedekt is met een zeil zal eerst een inbraak moeten plaatsvinden om het afgedekte object te bekijken, en vaak is dat nu net het risico niet waard.

Ik heb zelf hele goedkope zeilen van de Action gehad maar na verloop van tijd ging dit type zeil scheuren. Uiteindelijk heb ik geïnvesteerd in een goed passend en kwalitatief zeil dat tot op de dag van vandaag zijn werk prima doet.

Dek ramen en andere inkijk op je e-bike af

Maak het dieven nog moeilijker door ramen in je schuurtje of garage vanaf de binnenkant af te dekken met bijvoorbeeld een gordijn (zie ook de foto geheel bovenaan, waarop nog een stukje wit gordijn te zien is).

Hierdoor kunnen dieven niet zien wat er zich in ruimte bevindt en zullen ze snel interesse verliezen.

Gordijnen ophangen is een van de meest esthetische en praktische oplossingen, heb je hier echter geen zin in dan kan het simpelweg aanbrengen van krantenpapier op de ramen ook een oplossing zijn. Zo heb ik tijdenlang grote bladen papier met ducttape op de ramen geplakt – niemand kon hierdoor meer naar binnen kijken.

Als er een kattenluik in de deur van het vertrek waar jouw e-bike staat aanwezig is zorg er dan voor dat deze niet gemakkelijk van buitenaf geheel is open te drukken waardoor alsnog naar binnen is te kijken. Als alternatief zou je je fiets ook op een strategische plek kunnen stallen die vanaf een geopend kattenluik niet te zien is.

Loop niet met je elektrische fiets te koop

Wat je niet ziet…bestaat niet! Dit is maar al te waar als je in een buurt woont waar iedereen kan zien dat je een dure elektrische fiets hebt en dat ongewilde aandacht kan opleveren.

Zo is het misschien handig je e-bike vanaf het brandgangetje naar je schuur, garage of bijkeuken te rijden in plaats vanaf de oprit van jouw huis aan een drukke openbare weg.

Zo heb ik kennissen die hun dure e-bikes eerst in de achtertuin zetten, vervolgens via de voordeur hun huis verlaten en de fietsen vervolgens via de achteromgang ophalen en het wandelpad achter hun huis gebruiken als startpunt van hun fietstochten.

Is dit een extreme voorzorgsmaatregel? Misschien, maar hij werkt in elk geval wel.

Gebruik een tracker

Er bestaan verschillende systemen die in staat zijn een eenmaal gestolen e-bike te laten communiceren met een applicatie op je laptop, tablet of mobiele telefoon.

Deze communicatie bestaat daaruit dat de locatie van de fiets wordt doorgegeven. Technologie die hiervoor wordt gebruikt is GPS, bluetooth, simkaart en PING functies.

Zodra duidelijk is waar de gestolen elektrische fiets zich bevindt kan je zelf actie ondernemen door naar deze plek te gaan of dit over te laten aan een andere partij (lees ‘een commercieel bedrijf’). Als medewerkers van een extern bedrijf op pad gaan om jouw fiets weer veilig te stellen betaal je daar natuurlijk meer voor dan dat je zelf op pad gaat.

Vaak werken dergelijke track & trace systemen op basis van een maandabonnement. En inderdaad, bij de duurste abonnementen gaat daadwerkelijk een medewerker op pad om jouw fiets te achterhalen. Vergis je niet, professionele dieven vervoeren gestolen fietsen vaak over flinke afstanden – vaak is het dan niet haalbaar zelf op pad te gaan.

Maar hoe voorkomt een track systeem dan diefstal? Dieven van elektrische fietsen weten tegenwoordig welke fietsen een volgsysteem hebben of waarschijnlijk een tracker hebben. De echte professionals zijn zelfs in het bezit van zender detectors.

Voorkom diefstal van je elektrische fiets thuis door de accu elders te bewaren

Dieven houden van makkelijk en willen het liefst een elektrische fiets kant-en-klaar meenemen (en zeker inclusief de relatief dure accu). Zo heb ik jarenlang diefstal van een gewone fiets in de binnenstad weten te voorkomen door steeds het zadel van de fiets mee naar binnen te nemen.

Voor een elektrische fiets kan een soortgelijke tactiek worden toegepast.

Ik raad je aan om minimaal de accu op een andere plek te bewaren dan op de locatie van je e-bike. Dit kan zo simpel zijn de accu in je woonruimte te bewaren en je e-bike in de schuur, garage of ander afgesloten deel van je woning.

Accu elektrische fiets in woonruimte bewaren, dus apart van je fiets
Accu elektrische fiets in woonruimte bewaren, dus apart van je fiets

Gebruik van meerdere sloten voorkomt diefstal van je e-bike thuis

Natuurlijk gebruik je een ART goedgekeurd slot voor het vastzetten van je e-bike. Vergeet thuis echter ook niet het standaard ringslot (welke onder het zadel zit en door de achterband gaat) te gebruiken.

Het beste is ook nog een beugelslot te gebruiken. Zelf gebruik ik zo’n slot om door de voorband en de stang te plaatsen. Op deze manier zit en de achterband en de voorband vast. Een beugelslot is ook erg handig om in bijvoorbeeld een garage om een stalen buis langs de muur te leggen en daaraan ook de fiets vast te maken. Dit brengt mij direct op het volgende punt.

Maak het slot hoog vast

Ik had het er al over dat sloten soms worden doorgeknipt met een zware knipper of betonschaar. Hiermee kan echter ook een begin worden gezet, zelfs op ART goedgekeurde sloten, voor het verdere werk met een slijptol, de slijper zal dan niet wegschieten op blank staal maar al een groef hebben.

De grootste exemplaren van dit gereedschap zijn zo een meter lang en vooral als de knipper via een hefboommechaniek kan worden bediend is er véél kracht op een slot mee te zetten.

Dieven zullen bij gebruik van een betonschaar dus altijd proberen een houvast op de vloer te krijgen om maximale kracht via het hefboom principe uit te kunnen oefenen. Om dit te voorkomen is het belangrijk sloten altijd zo hoog mogelijk, dus zo ver mogelijk vanaf de grond, te plaatsen.

Luchtledig knippen is namelijk erg lastig en misschien dat een olympische atleet op deze manier nog veel kracht weet te zetten maar een gemiddelde fietsendief niet. Kortom: slot van de grond!

Voorkom diefstal van je e-bike thuis door het slot oppervlak van vrij staal te minimaliseren

Ook belangrijk is dat een betonschaar geen ruimte heeft om een knip te zetten in het slot zelf. Ook zo min mogelijk ruimte bieden voor een slijptol is handig. Vaak zijn de schakels van een slot namelijk dikker dan het staal van het slot zelf.

Dit betekent proberen het slot zelf zoveel mogelijk af te schermen. Dit kan door de schakels, dus beide, nauw om het slot te positioneren (zie afbeelding hieronder) en dus niet één schakeleinde door de ander te drukken waardoordoor één schakel door het slot gaat.

Weinig ruimte voor zetten betonschaar of slijptol op slot zelf
Weinig ruimte voor zetten betonschaar of slijptol op slot zelf

Goed, dit waren de aanbevelingen om diefstal van je e-bike in een thuissituatie te voorkomen. Sommige tips kunnen natuurlijk ook worden gebruikt als een elektrische fiets niet thuis wordt gestald maar ergens onderweg of bij je werk.

Mocht je fiets toch gestolen worden dan is het waarschijnlijk een fijn idee te weten dat er goedkope diefstal verzekeringen voor e-bikes bestaan.

Als je een dergelijke verzekering hebt afgesloten wordt de waarde van de fiets vergoed (na een bepaalde periode overigens met een afschrijving), en dit maakt de diefstal wat minder zuur. Bedenk echter wel dat er vaak sprake is van een eigen risico van enkele honderden euro’s.

Ik wens je in elk geval veel succes met toepassen van deze tips!

Recente artikelen

blender-of-staafmixer-gebruiken

Blender of Staafmixer Gebruiken?

Ik wilde groente en fruit (en misschien af en toe wat noten of ijs) kunnen fijnmalen om zo een gezonde lunch, ontbijt, soep, saus of smoothie te kunnen maken. Zowel een staafmixer als een blender kunnen voor dit vermalen worden gebruikt. Na het uitproberen van het vermalen van verschillende soorten etenswaren met een blender é […]

LEES MEER

 
aeg-6000-series-review

AEG 6000 Series Review

Een AEG wasmachine uit de 6000 serie: een top wasmachine maar ook wat mindere punten. Lees er hier alles over. Toen ik voor het eerst hoorde van deze wasmachine dacht ik dat met het getal ‘6000’ het toerental werd aangegeven… Niet dus! Tegenwoordig is een maximaal toerental (het aantal wentelingen dat de […]

LEES MEER