Bouwafval Container – Waar op Letten?

Geschreven door Frank Venemain categorie Huis
bouwafval container waar op letten

Wil je af van je bouwafval? Als particulier of bedrijf kan je dat het beste doen met behulp van een (puin)container. Maar welk container verhuur bedrijf kan je hiervoor het beste gebruiken? Lees hier waar je rekening mee moet houden.

Bouwafval… Op één of andere manier ontstaat er altijd méér puin, bouw- en sloopafval dan van te voren werd ingeschat. Als snel kan het een behoorlijk rommeltje worden op de bouwplaats of bij jouw thuis.

Afval trekt ook afval aan, voordat je het weet ligt er naast gewoon bouwafval ook een lading verpakkingsmateriaal, kapotte gereedschappen en ander (plastic) zwerfafval. Ik word als klusser altijd een beetje naar als het zo’n rommeltje wordt.

Nu kan je natuurlijk zélf afval gaan storten. Echter puin in al dan niet meerdere ladingen wegbrengen naar de stort is een enorm gedoe. Zet je het af tegen de kosten voor het huren van een bouwafval container (dus een container laten neerzetten en gevuld laten afvoeren) dan is het maar de vraag of zelf afvalstromen verwerken goedkoper is.

Een goed bouwafval container verhuur bedrijf zet een container op een gewenste plek neer en haalt hem, zodra jij een seintje geeft, weer op. Maar waar moet je rekening mee houden zodat een container huren geen vervelende ervaring wordt?

Hieronder zal ik de criteria voor een goed bouwafval container bedrijf bespreken. Een goede dienstverlener in afvalcontainers zal aan alle criteria kunnen voldoen. Kwestie van afvinken dus! Alvast resumerend zijn dit kwaliteitscriteria:

  • snelle levering van de container (binnen een tijdsblok)
  • container vlot opgehaald zodra jij een signaal afgeeft (bellen, via een app of website)
  • mogelijkheid tot wisselen container (gevulde container vervangen door nieuwe, lege container)
  • een duidelijk proces (eenduidige afspraken met betrekking tot voorwaarden en brengen en halen)
  • een goede prijs (all-in tarief en een goede prijs-kwaliteitverhouding)

Okay, laat ik deze kwaliteitsvoorwaarden hieronder nader bespreken zodat duidelijk wordt wat een goede afvalcontainer service inhoudt.

Snelle levering van de container

Zodra er aan een (sloop)klus wordt begonnen is het handig als er direct een container beschikbaar is. Is dit niet het geval dan wordt puin meestal op een stapel bij elkaar gelegd of in zakken gestopt (welke vroeg of laat natuurlijk zullen scheuren).

Bij mij werd de ‘stapel’ manier al snel een sta-in-de-weg. De bult werd steeds groter en omdat afvalstromen vaak gescheiden moeten worden ontstonden ook verschillende afvalplekken: steen kwam op plek A te liggen, weggehaald sanitair op plek B.

En veel afval op een werkplek werkt demotiverend, het lijkt namelijk slordig en het genoemde sta-in-de-weg effect zorgt voor veel ongemak en ergernis.

Afval op de bouwplaats
Afval op de bouwplaats

Beter is het dus bouwafval direct in een container op een centrale plek te deponeren. Dan is het natuurlijk fijn als een bouwafval container snel beschikbaar is, ook al wordt relatief kort voor de aanvang van de werkzaamheden contact opgenomen met het container bedrijf.

Een snelle levering houdt vooral in dat na het opnemen van contact de container vlot ter plekke is zodat niet dagen of soms zelfs weken moet worden gewacht. Een goed container verhuur bedrijf kan een dag na aanvraag van de container de container al plaatsen.

Sommige container bedrijven hebben het dermate druk dat van een snelle levering niet of nauwelijks gesproken kan worden (tenzij zeer ruim van te voren een container wordt besteld).

Bij een snelle levering hoort het kunnen aangeven van een tijdsblok. Hiermee wordt bedoeld dat een container binnen bijvoorbeeld een tijdsblok van 3 uren kan worden geleverd. Vaak zullen de werkzaamheden ’s ochtend beginnen en zal het eerst beschikbare blok van 7 tot 10 uur ’s ochtends lopen.

Vermijd in elk geval bedrijven die niet met enige zekerheid kunnen aangeven wanneer de container wordt afgeleverd. Zeker als je mensen in dienst hebt is niks vervelender dan dat zij bouwafval niet direct in de container kunnen plaatsen (dan krijg je het bekende dubbele werk: eerst een stapel maken en later dezelfde stapel in de container maken).

Let ook op dat als de container niet op privé terrein komt te staan, maar op de openbare weg, daartoe soms een vergunning nodig is. Dit verschilt per gemeente, neem contact op met jouw gemeente en onthoud dat een vergunning aanvraag ook enkele dagen in beslag kan nemen.

Daarnaast is het wel zo netjes, zeker als je als particulier een container gaat huren, je directe omgeving even in te lichten dat er een container wordt geplaatst en er wellicht tijdelijke overlast zal zijn door bouw- of sloopactiviteiten.

Container vlot opgehaald zodra jij een signaal afgeeft

Zodra een bouwafval container vol is, en er dus niet meer afval in kan, is het zaak dat deze zo snel mogelijk wordt opgehaald. Het beste is reeds voordat de container vol zit het container bedrijf te contacteren zodat op voorhand een ophaal datum (en tijd) kan worden afgesproken.

Dat contact opnemen voordat de container vol zit vraagt een inschatting. Vaak kan deze redelijk nauwkeurig worden gemaakt, zeker als je nauw bij de klus- of sloopactiviteiten bent betrokken.

Mocht je contact opnemen zodra de container vol is dan zal de container niet stante pede worden opgehaald, ga uit van minimaal een dag later. Ook bij het ophalen wordt soms gewerkt met de eerder genoemde tijdsblokken. Bij echt goede bedrijven zal de chauffeur van de oplegger contact met je opnemen in het geval van calamiteiten.

Wordt een container namelijk niet vlot opgehaald dan is de reële kans aanwezig, zeker als de container op een niet-afgesloten terrein staat, dat derden hier hun eigen afval bij storten. De container is natuurlijk al vol, maar derden zullen (helaas) zonder bezwaren hun (grof)vuil bovenop jouw bouwafval storten.

Het ergste van deze illegale stort is dat de container hierdoor vaak te vol wordt en afval niet meer gescheiden is. Helaas ben jij dan verantwoordelijk en zal je het illegale afval zelf moeten verwijderen (wil je extra kosten voor een overvolle of slecht gesorteerde container voorkomen – en die kosten kunnen behoorlijk zijn).

Als je verwacht dat er illegaal gestort gaat worden in de container die je gaat huren, dan is het bij een goed puincontainer verhuurbedrijf vaak mogelijk een gesloten, in plaats van open, afvalcontainer te huren.

De mogelijkheden om een seintje te geven aan het container bedrijf zijn tegenwoordig uitgebreid. Het meest voorkomend is een belletje (dan krijg je ook direct feedback), maar via een website, email of een app is dit ook mogelijk.

Mogelijkheid tot wisselen container

Als een container vol is maar je wil direct een nieuwe bij het afhalen dan is het wel zo prettig dat dit wisselen zonder gedoe mogelijk is. Als je klus nog niet af is en er nog meer bouwpuin in een container moet dan is moeten wachten op een nieuwe container op een ander moment dan de eerste wordt opgehaald ronduit vervelend.

Vraag daarom bij een container bedrijf of wisselen kan. Bij een goed bedrijf is dit mogelijk: bestaat deze mogelijkheid niet vraag dan goed naar de procedure voor een nieuwe container laten bezorgen. Nu ik het heb over een procedure brengt mij dit direct op het volgende punt: een duidelijk proces.

Een duidelijk proces

Met een duidelijk proces wordt niet alleen een eenvoudig breng en ophaal regime bedoeld, maar ook, en misschien nog belangrijker, duidelijke informatie over wat wél en niet in de container mag en tot welke hoogte de container gevuld mag worden.

Om met dat laatste te beginnen: vaak zorgt de bekende ‘schotten langs de zijkant van de container’ methode dat een container aanzienlijk voller gevuld kan worden met afval. Ik zie meestal houten planken die aan de binnenkant van de container, langs de wanden, naar boven worden opgesteld.

Hoewel deze capaciteitsvergroting heel handig is raad ik je aan vooraf aan het container bedrijf te vragen of dit mag of kan zonder dat extra kosten moeten worden betaald. Je zal niet de eerste zijn die na deze handeling en een hoog gevulde container helaas een behoorlijk bedrag (tot een paar honderd euro) extra zal moeten betalen.

Een duidelijk proces houdt ook in dat eenvoudig wordt aangegeven welke soorten afval in de container mogen. Als je bijvoorbeeld een dak afbreekt is het waarschijnlijk zo dat de panlatten (hout) gescheiden moeten worden van de dakpannen. Mik je alles bij elkaar in één container dan bestaat de kans dat je deze afvalstromen later zelf weer moet gaan scheiden om te voorkomen dat een extra bedrag moet worden betaald.

Afvalstroom puin in de puincontainer
Afvalstroom puin in de puincontainer

Bij een duidelijk proces hoort ook eenduidige informatie over het laten brengen en ophalen van de container. Vaak mag een container sowieso een bepaalde tijd worden gebruikt, als dit bijvoorbeeld 8 weken is dan betekent dit dat de container maximaal 8 weken mag blijven staan (als je dus geen contact opneemt om de container eerder te laten ophalen).

Een goede prijs

Een goede prijs voor een bouwafval container houdt in dat duidelijk is wat je voor geld krijgt (welke container, hoe groot, al dan niet een all-in prijs) én dat deze prijs competitief is terwijl toch een goede prijs-kwaliteitverhouding wordt aangeboden.

Zelf heb ik een hekel aan een modulaire prijsopbouw: hierbij worden verschillende prijscomponenten genoemd en dan kan je zelf aan het rekenen gaan. Voor plaatsingsopties wordt een bedrag X gerekend, voor afhaalopties een bedrag Y en voor het verwerken van afval een bedrag Z… Fouten worden hierbij snel gemaakt waardoor de uiteindelijke prijs kan afwijken van wat je in eerste instantie in gedachten had.

Ik kan je dus aanraden een container bedrijf te kiezen dat gebruik maakt van een all-in prijs. In deze prijs is dus direct brengen, halen, verwerken en mogelijke overige kosten direct verwerkt.

Ook moet direct duidelijk zijn welke container je krijgt (voor welk soort materiaal) en hoe groot deze is.

Op de website van een container bedrijf moet daartoe eigenlijk een makkelijk ‘klikbaar’ stappenplan staan: stap 1 is een duidelijke afmeting in kubieke meters van de container (bij voorkeur worden ook de afmetingen van de container genoemd zodat de plaatsing geen problemen oplevert), stap 2 is een duidelijke omschrijving van het soort afval dat in de container kan en stap 3 is bestellen.

Met de verwijzing naar een goede prijs-kwaliteitverhouding bedoel ik dat de prijs verband heeft met de kwaliteit van de dienst. Een kwalitatieve dienst voldoet dus aan alle criteria die genoemd zijn en zodra dit het geval is kan het zijn dat de prijs toch hoger is dan bij een concurrerend bedrijf welke echter minder kwaliteit biedt (en dus aan minder criteria voldoet).

Kwaliteit voor mij is naast de genoemde criteria ook een dienstverlener die in heel Nederland kan leveren, die goed bereikbaar is (telefonisch, via mail – en je wordt net te woord gestaan) en bovendien goede reviews heeft (zoek deze online op).

Okay, ik hoop dat hiermee duidelijk is geworden welk bouwafval container bedrijf je het beste kan kiezen. Ik wens je alvast veel succes met het verwerken van jouw afval!