Bord Verboden te Poepen voor Honden

Geschreven door Frank Venemain categorie Tuin
bord verboden te poepen voor honden

Een bord ‘Verboden te poepen voor honden’ is zo gekocht. Maar welk bord is het beste? Want sommige borden werken helaas niet of nauwelijks.

Hondenpoep aan de rand van je tuin, op het strookje groen voor je huis of zelfs direct op de stoep voor je voordeur...

Dat laatste is vooral vervelend: ik en mijn partner en kind moesten letterlijk over de enorme drol heen springen om naar buiten te komen zonder onze schoenen te besmeuren met hondenpoep. In dit extreme geval heb ik de stadswachten gebeld om een klacht in te dienen over overlast door hondenpoep.

Begrijp me goed, ik heb niks tegen honden, ik zou zeggen in tegendeel zelfs – vrienden van me hebben zelf geweldige honden – maar van ongewenste hondenpoep direct voor je voordeur wordt niemand beter.

Overlast door hondenpoep wordt eigenlijk niet veroorzaakt door honden maar door hun baasjes.

Als baasjes iets beter zouden opletten waar hun hond of honden hun behoefte doen wordt veel overlast voorkomen. En opruimen van hondenpoep kan uiteraard ook niet door de honden zélf worden gedaan maar enkel door het baasje.

Wat mij altijd opvalt is dat vooral kleine kinderen ‘in de poep hebben gestaan’ en met hun vieze schoenen je net nieuwe tapijt in de huiskamer betreden… Zij zijn nog niet zo beducht op hondenpoep en in hun argeloze onschuld zullen ze het snelst in hondenpoep lopen.

Okay, laten we onderzoeken hoe het precies zit met het bekende bord ‘Verboden te poepen voor honden’ en welk bord het beste werkt!

Bord verboden te poepen voor honden

Kijk, zo’n bord ‘Verboden te poepen voor honden’ (zie de afbeelding geheel bovenaan) wordt natuurlijk niet bekeken en geïnterpreteerd door een hond zélf. Nee, het baasje moet het bord zien en er vervolgens rekening mee houden.

Dit bracht mij op de vraag: Wat is het beste bord ‘Verboden te poepen voor honden’?

Het beste bord is een stevig te monteren bord welke lijkt op een officieel verbodsbord (dus met de kleuren rood en wit), én tevens een bord met een behoorlijke omvang (een diameter van minimaal 15 cm).

Zo’n echt goed bord (link naar bol.com) wordt bij voorkeur gemonteerd op ooghoogte, zonder obstakels zoals struiken of bomen ervoor, zodat het bord dus niet aan de aandacht van het baasje van de hond kan ontsnappen. Een stevige montage, bijvoorbeeld met een schroef, voorkomt dat het bord makkelijk kan worden verwijderd (wat in de praktijk voorkomt).

Heb je geen zin in montage werkzaamheden? Er zijn tegenwoordig ook complete borden (dus inclusief paal) te koop.

Om een bord nog meer effect te laten hebben geef ik later in dit artikel nog een aantal essentiële tips.

De beste borden zijn dus niet te klein uitgevallen, want hoe kleiner het bord, hoe minder opvallend. Zo is de populaire sticker ‘Verboden te poepen voor honden’ eigenlijk te klein om de aandacht van hondenbezitters te trekken (zie onderstaande afbeelding).

Te kleine markering ‘Verboden te poepen voor honden’
Te kleine markering ‘Verboden te poepen voor honden’

Het probleem met stickers is ook dat hun levensduur nogal beperkt is, vaak zijn ze na een jaartje onder invloed van regen en zon reeds half vergaan. Ook zie ik wel dat stickers worden verwijderd, of dat daar pogingen toe worden gedaan (zie dat ook in bovenstaande afbeelding, en let’s face it, stickers zijn over het algemeen makkelijk te verwijderen).

Tegenwoordig zijn er ook kleine, witte beeldjes te koop die aanduiden dat honden op de betreffende plek hun behoefte niet mogen doen. Helaas werken deze minder goed, simpelweg omdat hondeneigenaren ze niet zien.

Wel een succesvol bord - dat op een zeer specifieke locatie kan worden aangebracht - is het bord op een prikstok.

Waar gewone borden vaak op een boom, gevel of muurtje moeten worden aangebracht, lees ‘geschroefd , (en daarmee zeer opvallend zijn, zekere als dat dus op ooghoogte gebeurt) worden deze letterlijk in de grond geprikt. Inderdaad, het nadeel van een prikbord is wel dat deze makkelijk te verwijderen is .

Vooral als het ‘prikbord’ voldoet aan de eerder genoemde criteria voor een goed bord (kleur en afmetingen) wordt deze direct gezien door hondenbezitters. Het voordeel van een dergelijk bord is dat dus een zeer specifieke plek kan worden gemarkeerd als ‘verboden te poepen voor honden’ (zie onderstaande afbeelding).

Prikbord ‘Verboden te poepen voor honden’
Prikbord ‘Verboden te poepen voor honden’

Hondenpoep bord - Tips

Wil je het bord ‘Verboden te poepen voor honden’ nog meer effect laten hebben dan zijn er verschillende manieren om dit voor elkaar te krijgen. De beste manier laat ik dadelijk aan bod komen.

Zo kan je middelen inzetten om honden, op een diervriendelijke manier, zélf te weerhouden zich te ontlasten in jouw tuin of op jouw stoep.

Zo kan je braamstruiken (of ander doornige gewassen) en lavendel planten om honden te weren (honden hebben een hekel aan de geur van lavendel). Ook kan je azijn spuiten om honden te manen vooral door te lopen (ook de geur van azijn doet ze afschrikken).

Ook het plaatsen van een hek, de inzet van speciale in de dierenwinkel verkrijgbare dog detergents en het gebruik van geluidssignalen eens een hond is gedetecteerd hebben nut.

In mijn ervaring is de beste manier om te voorkomen dat honden in of bij je tuin poepen eens een vriendelijk praatje te maken met de eigenaar (zodra je zeker weet dat diens hond zijn behoefte bij jou in de tuin of op de stoep doet).

Zo wist ik dat een bepaalde man zijn hond gewoon liet poepen in het stukje groen in de stad waar veel kinderen speelden (waaronder mijn dochter). Ik sprak de man aan en wees hem letterlijk op het probleem, en het bleek dat hij niet eens doorhad dat zijn hond daar soms zijn behoefte deed.

Deze ervaring bracht mij op een idee. Een idee om zowel hond als baasje duidelijk te maken dat een bepaald gebied géén hondentoilet is.

Dit idee bestaat daaruit naast een bord een lage afzetting te maken met vlaggetjes. Honden lopen dan tegen de vlaggetjes aan en baasjes zien direct dat de afzetting is gemarkeerd als poepvrije zone (zie onderstaande afbeelding). Dit werkt prima.

Markering naast bordje Verboden te poepen voor honden voor maximaal effect
Markering naast bordje Verboden te poepen voor honden voor maximaal effect

Soms blijft een ‘hondenpoep probleem’ hardnekkig bestaan: een bord had geen zin en zelfs een gesprek en een afzetting leverden niks op.

Dan kan je contact opnemen met jouw gemeente en het probleem aankaarten. Misschien dat er wat meer toezicht kan komen of dat de gemeente zelf een groot bord wil plaatsen. Ook kan de gemeente wellicht besluiten een hondenpoepzakjes dispenser te plaatsen (zie onderstaande afbeelding).

Hondenpoepzakjes dispenser
Hondenpoepzakjes dispenser

Zo’n dispenser met hondenpoepzakjes benadrukt nog eens het belang van een verantwoordelijk baasje dat zelf de uitwerpselen van zijn hond of honden opruimt. Ook kan door een dispenser meer bewustzijn ontstaan over hondenpoep problematiek: hierdoor zal een bord ‘Verboden te poepen voor honden’ ook serieuzer worden genomen.

Als een dergelijke dispenser in de buurt van jouw bord wordt geplaatst zal de boodschap duidelijk zijn voor de meeste hondenbezitters.

Okay, ik hoop dat hiermee duidelijk is geworden welk bord ‘Verboden te poepen voor honden’ werkelijk effect sorteert en wat de beste aanvullende tips zijn. Succes!