Ik heb vele afkortzagen in handen gehad en zolang een zaag van een bekend merk wordt gekocht zal deze nooit ronduit ‘slecht’ zijn. Waar het om gaat is wat voor type klusser jij bent én wat voor zaagklussen je wil uitvoeren.
Soorten zaagklussen
Waarschijnlijk weet je dat een afkortzaag geschikt is voor afkorten en in verstek zagen, maar niet voor schulpen (over de lengte zagen). Wil je hout over de lengte zagen gebruik dan bij voorkeur een zaagtafel (zoals de Scheppach, bekijk mijn review hier).
In mijn ervaring is vooral van belang of zaagklussen bestaan uit brede werkstukken zagen en/of dikke werkstukken zagen.
Als je verwacht brede werkstukken (zoals brede balken) te gaan zagen, kies dan voor een afkortzaag met een zogenaamde trekfunctie.
De trekfunctie zorgt er namelijk voor dat het zaagblad niet alleen in het verticale vlak bewogen kan worden, maar ook in het horizontale vlak. Daardoor hoef je het werkstuk niet te verplaatsen waardoor mogelijk onnauwkeurigheden in de zaagsnede kunnen ontstaan (en dat wil je echt niet).
Dit klinkt misschien allemaal wat abstract en om het te verduidelijken staat hieronder een schematische schets van een afkortzaag met trekfunctie (situatie 1) en een afkortzaag zonder trekfunctie (situatie 2):
Als je verwacht vooral dikke werkstukken (zoals dikke balken) te gaan zagen is een trekfunctie niet zo belangrijk zolang het zaagblad maar groot genoeg is. Met andere woorden: bij dikke balken zagen is de maximale zaagdiepte én de breedte van het zaagblad, dus de maximale zaagbreedte, van belang.
Verwacht je smalle werkstukken te gaan zagen, zoals smalle balken en plankjes? Dan is een trekfunctie ook niet zo belangrijk. Verwacht je een verscheidenheid aan werkstukken te gaan zagen? Kies dan altijd voor een afkortzaag met trekfunctie.
Type klusser
Naast het soort zaagklussen die je verwacht te gaan uitvoeren, is ook van belang wat voor type klusser jij bent.
Als je regelmatig zaagt, en dus vrij fanatiek bent, dan raad ik aan een wat steviger en duurzamer zaagmachine aan te schaffen die geschikt is voor zoveel mogelijk zaagwerkzaamheden. Zo blijf je tevreden met een afkortzaag, ook na jaren van regelmatig gebruik.
Ben je meer een ‘af-en-toe zager’ dan is een grote, stevige en duurdere afkortzaag op zijn zachts gezegd wat overdreven. Er zijn dan ook uitstekende, wat lichtere afkortzagen beschikbaar die hun zaagwerk prima uitvoeren en dat voor een relatief lage prijs.
Voor fanatieke klussers die veel verschillende zaagklussen verwachten te gaan doen, raad ik de Metabo KGS aan (zie foto geheel bovenaan). Dit is – naar mijn mening – de beste afkortzaag voor een klusser die regelmatig zaagt. Dit is echt een geweldige machine.
Voor af-en-toe klussers zijn er momenteel twee goede afkortzagen beschikbaar. Zoek je de beste afkortzaag met een trekfunctie dan raad ik de Einhell TC-SM aan. Heb je geen trekfunctie nodig dan raad ik de Metabo KS aan. Beide zijn simpelweg top zagen.
Hierbij een handig beknopt overzicht van wat hierboven is genoemd:
Afkortzaag | Type klusser & soort zaagklussen | |
---|---|---|
Metabo KGS 254 M |
Regelmatig Klussen met trekfunctie Zaagdiepte max 92 mm Zaagbreedte max 305 mm |
Bekijk bij bol.com Bekijk bij coolblue.nl |
Einhell TC-SM 216 Niet verkrijgbaar? Lees verderop in dit artikel over opvolgers. |
Af-en-toe Klussen met trekfunctie Zaagdiepte max 65 mm Zaagbreedte max 305 mm |
Bekijk bij bol.com Bekijk bij coolblue.nl |
Metabo KS 216 M Lasercut |
Af-en-toe Klussen zonder trekfunctie Zaagdiepte max 60 mm Zaagbreedte max 120 mm |
Bekijk bij bol.com Bekijk bij coolblue.nl |
Qua prijs is de duurste afkortzaag de Metabo KGS. Deze zaag kost zo rond de 300 euro. Ik vind deze machine het geld meer dan waard als wordt gekeken naar de geboden kwaliteit en de keur aan werkzaamheden die met de zaag kan worden uitgevoerd.
De Einhell TC-SM en Metabo KS zijn beide verkrijgbaar onder de 150 euro. Dit is natuurlijk nogal een verschil met de prijs van de Metabo KGS, en de beide relatief goedkopere zagen zijn gewoon een stuk lichter qua gewicht en in performance. Maar zoals gezegd: nog steeds de beste afkortzagen voor de incidentele zager.
Aan deze 3 heel verschillende afkortzagen zitten verschillende voor- en nadelen. Soms kan een specifiek nadeel (bijvoorbeeld in draagbaarheid/mobiliteit of omvang van de machine) een reden zijn om een specifieke zaag niet te kopen.
Als een afkortzaag bijvoorbeeld géén vaste plek op een werkbank krijgt, maar steeds na gebruik wordt opgeborgen, moet de beschikbare opbergplek maar net groot genoeg zijn. Lees onderstaande ervaringen dus door zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Ervaring Metabo KGS 254 M
Bij deze machine merk je direct dat het één van de zwaardere modellen afkortzagen is. Met ruim 16 kg zal je even de kiezen op elkaar moeten zetten om hem zonder al te veel gestuntel te verplaatsen.
Staat deze afkortzaag echter eenmaal, dan staat hij ook stevig en zeer stabiel (let natuurlijk op dat je een vlakke ondergrond gebruikt). Het relatief zware gewicht is dan een voordeel.
Deze machine is ook één van de grotere modellen afkortzagen: let dus goed op of deze afkortzaag op jouw werkbank past. Je kan er overigens ook een speciaal (Metabo) onderstel voor aanschaffen, dan weet je zeker dat de machine past en dat er een juiste werkhoogte is.
Als de machine géén vaste plek krijgt, en na gebruik bijvoorbeeld in een kast wordt opgeborgen, check dan voor aankoop of de afkortzaag hierin past. Als je kast een vak heeft waarin een machine van circa 80 bij 52 cm kan worden opgeborgen heb je geluk.
Wat bij het zagen al snel opvalt is dat het een pittig apparaat is. Omdat dit zo’n krachtige machine is moet je eigenlijk altijd gehoorbescherming dragen, er komt gewoon VEEL geluid vanaf.
De krachtige motor zorgt ook voor veel stof bij het zagen, en ondanks de stofafzuiging raad ik aan een stofmasker te dragen (en doe dat altijd bij het zagen van MDF). Omdat er veel power in de machine zit, en er snel mee te zagen is, komt de bijgeleverde stofzak vrij snel vol te zitten.
De Metabo KGS komt moeiteloos door standaard hardhouten tuinpalen van circa 7 cm dik heen. De zaag is door de trekfunctie makkelijk naar voren en achteren te schuiven waardoor brede balken prima te zagen zijn. Let op dat de maximale efficiënte zaagdiepte rond de 95 mm ligt (Metabo geeft 92 mm aan). Voor sommige constructiebalken of -palen kan dat te weinig zijn.
Op YouTube vond ik nog een leuk filmpje over de Metabo KGS:
Kortom: dit is de beste, solide en snel werkende afkortzaag voor een klusser die verwacht regelmatig allerhande (zware) zaagactiviteiten uit te voeren.
Nadeel | Voordeel |
---|---|
Vrij groot | Krachtig! |
Zwaar |
Ervaring Einhell TC-SM 216
Deze Einhell afkortzaag is met een gewicht van ruim 12 kg niet zo lastig om te tillen als de Metabo KGS.
Omdat hij niet zo zwaar is kan de machine redelijk makkelijk verplaatst worden, en dat is handig als de zaag bijvoorbeeld op locatie moet worden gebruikt. Het mobiele gebruiksgemak is daarmee hoog.
Na montage op een onderstel (welke los en optioneel kan worden aangeschaft) kwam het geheel zo rond de 23 kg en ontstond een zeer stabiele werkplek. Let op dat alleen een onderstel van Einhell bij deze afkortzaag kan worden gebruikt.
Natuurlijk kan de zaag ook gewoon los op een werkbank worden geplaatst. Ook dan staat de zaag mooi stabiel, dit komt mede door de wijd uitlopende zwarte voetsteunen.
Dit model is vrij diep, en je moet daar maar net geschikte opbergruimte voor hebben als de machine geen vaste plek krijgt. Deze diepte ontstaat, net als bij de Metabo KGS, door de trekfunctie. Houd er rekening mee dat de diepte van de zaag rond de 74 cm ligt. Het totale opbergformaat wordt zo rond de 74 bij 40 cm.
Het tofste van deze machine is dat hij zo veelzijdig is: ook enorm brede balken kunnen bijvoorbeeld makkelijk worden gezaagd. De zaagbreedte is zelfs gelijk aan die van de Metabo KGS.
Ook dikke balken rond de 6 cm zagen is geen probleem. Heb je toch incidenteel te maken met nog dikkere balken, dan kan eerst één kant worden gezaagd en vervolgens de andere (maar dit is uiteraard niet ideaal omdat je het werkstuk dan moet losmaken, omdraaien en weer precies moet inzagen).
Dit model is dermate goed verkocht dat hij vaak niet meer verkrijgbaar is. Gelukkig zijn er opvolgers die ook geschikt zijn voor af-en-toe klussers die een relatief goedkope zaag met trekfunctie zoeken. Kijk op de Einhell overzichtspagina van bol en de Einhell overzichtspagina van coolblue voor deze zagen.
Hieronder staat een informatief filmpje over de Einhell TC-SM welke ik op YouTube vond:
Kortom: dit is de beste, zacht geprijsde, allround afkortzaag voor een af-en-toe klusser die een niet al te zware zaagmachine wil gebruiken.
Nadeel | Voordeel |
---|---|
Diepte bij opbergen | Mobiel |
Veelzijdig |
Ervaring Metabo KS 216 M Lasercut
Dit is een prettig lichte machine die je met zijn 9 kg met één arm kan tillen. Omdat de vorm bijna een vierkant is kan de machine ook met veel meer controle worden verplaatst. Het stoten met de zaagmachine tegen andere voorwerpen en meubels wordt hierdoor beperkt (maar goed, misschien ben ik soms wat te wild).
Door zijn compacte afmetingen (circa 48 x 47 cm) zal deze afkortzaag op bijna alle werkbanken passen. Overigens is ook bij deze machine een apart Metabo onderstel verkrijgbaar.
Door zijn compacte formaat en lage gewicht is dit een ideale zaag om mee te nemen naar een zaagklus op locatie.
In de productnaam wordt geschermd met de term ‘Lasercut’, en hoewel er inderdaad een lasergeleider op zit maken de meeste andere afkortzagen ook gebruik van een dergelijk systeem (dus ook de Metabo KGS en de Einhell TC-SM).
Hoewel dit apparaat de minst krachtige motor heeft van de drie zagen die besproken worden in dit artikel, kan er zelfs nog prima hardhout mee worden gezaagd. Echter een 7 cm dikke hardhouten tuinpaal in één keer afkorten zal niet lukken omdat de maximale zaagdiepte rond de 6 cm ligt.
Ik vind deze machine heel stevig en kwalitatief goed overkomen. Net als bij de Metabo KGS is ook de geluidsproductie tijdens het zagen HOOG (en draag dus gehoorbescherming bij het zagen). De zaagstof opvang is ook bij deze Metabo niet ideaal, maar verder is dit een echte topper waar ik niks op aan te merken heb.
Vergeet niet dat deze zaag geen trekfunctie heeft en daarom vooral geschikt is voor het zagen van minder brede werkstukken zoals plinten, lijsten en balkjes.
Over deze afkortzaag vond ik op YouTube ook een interessant filmpje:
Kortom: de beste, zeer mobiele afkortzaag voor de af-en-toe klusser die op voorhand weet geen brede werkstukken te gaan zagen.
Nadeel | Voordeel |
---|---|
Zeer mobiel | |
Kwaliteit |
Okay, dit was het overzicht van de beste afkortzagen die momenteel beschikbaar zijn. Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen in het maken van een goede, weloverwogen keuze voor een afkortzaag. Ik wens je alvast veel & verslavend zaagplezier!