Denk je erover een Berg Ingroud trampoline met een diameter van 200 cm te kopen? Dit blijkt een prima trampoline te zijn, maar er zijn een aantal dingen waar je rekening mee kan houden. Deze punten, en andere kenmerken van deze Berg inground trampoline (link naar bol.com) wil ik hieronder bespreken.
Bij ons was het tijd voor een nieuwe trampoline en dan eentje die kan worden ingegraven. Het voordeel van ingraven is namelijk dat de trampoline minder hoog staat en een veiligheidsnet daarom niet per se nodig is. En een trampoline zonder net staat echt een stuk beter in elke tuin!
Een ander voordeel van een inground trampoline is de relatief lage instap. Te vaak moeten kinderen al halsbrekende toeren uithalen om alleen al in een grote, op poten staande trampoline te komen. Ook heb ik wel eens een kind van het trapje naar een trampoline toe zien afvallen.
Daarnaast zochten we een ronde trampoline. Deze zijn mooier dan rechthoekige trampolines en op een rond trampoline ontstaat de natuurlijke neiging precies in het midden te springen – dit verkleint de kans op ongelukken (en het Berg logo staat handig genoeg precies in het midden).
Natuurlijk moet bij de keuze van een trampoline rekening worden gehouden met de beschikbare ruimte.
Nu zijn Nederlandse tuinen over het algemeen niet bijzonder groot, dus de diameter van een trampoline moet hierop worden afgestemd. Let er ook op dat naast de trampoline nog een stukje (circa 30 centimeter) niet al te harde ondergrond aanwezig is waarop vallen niet al te pijnlijk is.
Omdat we een trampoline met een beetje neutrale kleur zochten, en natuurlijk voor een goede prijs, kwamen we al snel op de Berg Inground trampoline uit.
Review BERG trampoline Favorit Inground 200 gebruiksklaar maken
Het gebruiksklaar maken van de Berg trampoline bestaat uit drie onderdelen: ten eerste het gat graven en ten tweede de trampoline in elkaar zetten. De derde stap is het zorgvuldig plaatsen van de trampoline op het uitgegraven gat.
Het gat graven vraagt wat voorbereidend werk:
- Bepaal eerst waar het middelpunt van de trampoline moet komen. Zorg ervoor dat om de diameter van 2 meter nog een centimeter of 30 over is die bestaat uit gras, speelzand of bijvoorbeeld rubbertegels (dit voorkomt dat als een kind uit de trampoline valt, direct op harde stoep- of tuintegels valt).
- Pak een rolmaat of meetlint en stel deze in op 160 centimeter. Leg de rolmaat op de grond en zorg ervoor dat het 80 centimeter punt gelijk valt met het middelpunt van de trampoline.
- Gebruik nu de bijgeleverde koperen pinnen (voor het vastzetten van de poten) en steek deze precies op 0 en 160 centimeter in de grond. Maak zo een cirkel met een diameter van 160 centimeter met zeker 8 in de grond gestoken pinnen.
Nu is het tijd voor wat daadwerkelijk graafwerk. Begin met graven in het midden van de met pinnen afgezette cirkel. 60 centimeter diepte in het midden is diep genoeg. Meer naar de zijkanten toe is 10 tot 15 centimeter al genoeg. Na het graven kunnen de pinnen weer worden verwijderd.
Uit ervaring raad ik je aan in het gat een plankje van de bodem naar de rand te plaatsen: hierdoor hebben dieren die in het gat vallen een mogelijkheid hier weer uit te komen. Kinderen kunnen namelijk door het springdoek heen kijken en mogelijk een in de val zittende kikker of ander dier spotten. Het is dan wel zo prettig te kunnen zeggen dat het beest wel weer uit het gat kan komen.
Ik ben met het graven ongeveer een uur bezig geweest en heb 10 kruiwagens met grond afgevoerd. Het is dus handig van te voren te bedenken wat je met de afgegraven grond gaat doen. Je kan de grond ook bewaren, dit scheelt tuingrond kopen mocht de trampoline ooit weer worden verwijderd.
Het frame van de Berg in elkaar zetten ging in eerste instantie vlot totdat de laatste stukken met elkaar verbonden moesten worden. Als je de trampoline plat laat staan bleek dit nagenoeg onmogelijk (je moet de delen dan in elkaar trekken met spierkracht): pas toen ik de trampoline rechtop zette, en toen trok, schoten de laatste frame-stukken naadloos in elkaar.
Het opspannen gaat met behulp van de meegeleverde trekhaak erg gemakkelijk. Misschien dat de laatste veer wat moeilijk gaat: doe dan stevige schoenen aan, ga op de grond zitten, en plaats je voeten tegen het frame zodat je gemakkelijk veel trekkende kracht kan uitoefenen met een trekkende roeibeweging.
Na het in elkaar zetten van de trampoline wordt het geheel waterpas op de uitgegraven kuil geplaatst. Let er hierbij goed op dat de poten overal een gelijk afstand tot het gat hebben (doe je dit niet en staat één poot dichter bij het gat dan bestaat er een grotere kans dat deze uiteindelijk wegzakt in de minder stevige grond net langs het gat).
BERG trampoline Favorit Inground 200 beoordeling
Hoewel de Berg een diameter heeft van 2 meter heeft het daadwerkelijke springgedeelte een diameter van 130 centimeter. Dit is ideaal voor één groter kind (vanaf 6 jaar) of voor meerdere wat kleinere kinderen.
Het grote voordeel van een springdiameter van 130 centimeter is dat op bijna natuurlijke wijze wordt afgedwongen dat maar één groot kind op de trampoline springt. Dit voorkomt dat meerdere kinderen tegelijk op de trampoline springen en daardoor de kans op ongelukken enorm toeneemt.
De beschermrand is van uitstekende, dikke kwaliteit en de breedte van circa 38 centimeter maakt hem breed genoeg om op zitten als er niet wordt gesprongen. Anders dan bij sommige andere beschermranden is het lastig om de onderliggende, gevaarlijke veren zomaar te bereiken.
Ook de kleur van beschermrand, namelijk lichtgrijs, zal goed staan in bijna elke tuin waarin de trampoline wordt geplaatst.
Het belastbaar gewicht van de Berg is 50 kilogram. Echter er zullen op bepaalde momenten meerdere kinderen tegelijkertijd op de trampoline aanwezig zijn. Hierdoor is het goed mogelijk dat het gewicht op de trampoline boven de 50 kilogram uitkomt.
Dus… ik heb de Berg getest met een springend persoon die tegen de 70 kilogram woog. Dit bleek geen probleem (het springdoek scheurde in elk geval niet door en het doek van polypropyleen vertoonde ook geen rek verkleuringen).
Aan de jeugdige springers heb ik gevraagd hoe de trampoline beviel (en zij hebben ervaring met vele trampolines) en het antwoord was steevast ‘goed’ of ‘prima’. De springhoogte bleek zo rond de 40 à 50 centimeter te komen en dat was voldoende hoog voor een prima trampoline ervaring.
Wat betreft de uitgevoerde sprongen bleek het landen op het achterwerk en weer opveren prima te gaan. Meer geoefende springers kunnen een salto maken.
Het vastzetten van de poten met de pinnen leek in eerste instantie niet een heel solide gevoel te geven, maar nadat alle pinnen correct zijn geplaatst staat de trampoline echt GOED vast. Hierbij is het gewoon belangrijk alle pinnen te plaatsen en geheel door te drukken tot het horzizontale uitsteeksel.
Zelfs op een vochtig springdoek bleek nog goed gesprongen te kunnen worden zonder glijpartijen. Haal in dat geval het meeste water even weg met een oude handdoek. De trampoline blijkt sowieso erg goed bestand tegen regen, je hoeft hem dus niet extra af te dekken met een speciaal trampolinezeil.
Bij regenval blijkt de kuildiepte van 60 centimeter voldoende diep om hierin terechtgekomen regenwater niet te raken bij het springen. Woon je echter op kleigrond dan kan het voor de zekerheid handig zijn een extra 20 centimeter uit te graven en vervolgens tot 60 centimeter diepte op te vullen met ophoogzand.
Kleigrond? Je woont op kleigrond als je in de tuin een gat graaft, buiten de zomerperiode, en daarin water komt te staan of blijft staan. Kleigrond houdt namelijk water vast.
Wat me tot slot opviel is dat tijdens het springen de luchtbeweging onder de trampoline heel gereguleerd liep:
- Bij een paralelle flatground trampoline, waarbij het springdoek dus evenzijdig aan het maaiveld loopt (vaak bij een ingegraven ‘gewone’ trampoline op poten), ontstaat bij het springen een flinke luchtverplaatsing die langs de randen van het gat loopt. Op den duur kan dit de randen van het gat verzwakken waardoor gaten langs de trampoline kunnen ontstaan. Omdat de lucht niet goed weg kan tijdens het springen zal er vaak ook minder hoog gesprongen kunnen worden.
- Bij de Berg, waarbij het springdoek zo’n 20 centimeter boven het maaiveld staat, wordt de ontstane luchtverplaatsing soepel door beschikbare opening geleid zonder de randen van het gat te raken. Zo kan ook hoger worden gesprongen.
Kortom: dit is een kwalitatief goede trampoline, voor een prima prijs, waarop de mooiste sprongen kunnen worden gemaakt.