AngelEye Koolmonoxidemelder

Geschreven door Frank Venemain categorie Huis
angeleye koolmonoxidemelder

Ook een cv-installatie of gaskachel in huis? Dan heb je gewoon een koolmonoxidemelder nodig, en niet zomaar één, maar een melder die betrouwbaar, onopvallend en handig klein van formaat is. De AngelEye Koolmonoxidemelder voldoet aan deze eisen.

Ik gebruik de AngelEye koolmonoxidemelder en ik ben tot op heden zeer content met deze kleine, stijlvolle melder. Het apparaat is zeer makkelijk in gebruik (batterijen erin, even testen met de test-knop en ready to go), licht van gewicht (dus makkelijk mee te nemen), vierkant (hierover later meer) en is bovendien verkrijgbaar voor een bescheiden bedrag.

Hieronder wil ik ingaan op mijn ervaringen met de AngelEye.

AngelEye koolmonoxidemelder handleiding

De AngelEye komt met een uitgebreide handleiding (meerdere papieren in de Nederlandse taal!) en eenduidige instructies. Ook online kan je de handleiding vinden van de AngelEye.

De eenvoud van de AngelEye, en daarmee eigenlijk ook de duidelijkheid van de handleiding, is voor mij een belangrijke reden om juist voor dit apparaat te kiezen. Bij veel andere koolmonoxidemelders zitten handleidingen waar je eigenlijk weinig aan hebt of veel tijd mee zoet bent: ze zijn doorgaans slecht vertaald, daardoor onduidelijk en de bijgaande afbeeldingen zijn ronduit beroert (probeer in een fysieke winkel maar eens zo’n handleiding te bekijken en te doorgronden…).

Wat mij betreft zou er altijd een goede handleiding bij een koolstofmonoxidemelder moeten zitten, zeker één die ingaat op belangrijke zaken zoals positie en werking van de melder.

AngelEye koolmonoxidemelder test

Net als bij de bekende gewone rookmelders is een testknop voor een melder zeer belangrijk. Zo weet je dat de batterijen nog voldoende capaciteit hebben en of de melder naar behoren werkt.

Daarnaast is met de testknop - wanneer een bron van koolstofmonoxide in de buurt van de sensor wordt gehouden - te controleren of de sensor (nog) goed werkt. Zo’n bron van koolstofmonoxide is bijvoorbeeld een simpel wierookstaafje (ja, wist je dat wierook zelfs net zo schadelijk is als sigarettenrook? Ik gebruik daarom ook geen wierook meer in huis).

Bij de AngelEye is de testknop niet weggewerkt maar juist prominent aanwezig op de voorkant. Op de afbeelding geheel bovenaan zie je de testknop (de ronde grote knop). Als je hem indrukt zal er een hard geluidssignaal klinken en een ledlampje gaan branden indien de melder naar behoren werkt.

AngelEye koolmonoxidemelder batterij vervangen

Een groot voordeel van de AngelEye is dat het batterijvak gemakkelijk te openen en sluiten is (bij andere melders kan dit lastig gaan of er moet zelfs een ielig schroefje worden losgedraaid). De batterijen worden vervangen door het batterijvak aan de achterkant van het apparaat te openen.

Batterijvak en –afdekking AngelEye koolstofmonoxidemelder
Batterijvak en –afdekking AngelEye koolstofmonoxidemelder

Zoals je op bovenstaande foto kan zien is het batterijvak te openen door je duim op de ribbels van de batterijafdekking te leggen en deze naar beneden te schuiven. Vervang batterijen altijd met gelijksoortige AA-batterijen (dus niet bijvoorbeeld één batterij van merk x en één batterij van merk y). De batterijafdekking kan daarna weer recht omhoog naar boven worden geschoven.

Het batterijvak wordt door de batterijafdekking goed gesloten en de afdekking zit niet dermate los dat met enige schudden de afdekking loslaat.

AngelEye koolmonoxidemelder kopen

De AngelEye kan in een winkel maar ook online worden gekocht. Let goed op de behoorlijke prijsverschillen. Zo zijn er verschillen tot maar liefst 15 euro in de aanschafprijs.

Online zijn prijzen beter te vergelijken en het scheelt je natuurlijk een ritje naar de bouwmarkt (als ze daar deze kwaliteitsmelder natuurlijk überhaupt in het assortiment hebben). Een nadeel van de AngelEye online kopen kan zijn dat er verzendkosten worden berekend – vaak is dit bij de grotere online warenwinkels (vanwege de prijs van het apparaat) echter niet van toepassing.

Betrouwbaarheid AngelEye koolmonoxidemelder

Betrouwbaarheid is essentieel voor een potentieel levensreddend apparaat. Als jij rustig ligt te slapen is het fijn te weten dat je op een alarmsysteem kan vertrouwen.

Nu is de AngelEye niet zomaar een zoveelste product van één of ander Chinees bedrijf maar van een gereputeerd, in het Verenigd Koninkrijk (UK) gevestigd bedrijf genaamd FireAngel. FireAngel is een modern, vooruitstrevend bedrijf dat binnen hun pakket aan veiligheidsproducten premium rookmelders en koolmonoxidemelders fabriceert.

Het merk AngelEye is reeds sinds 2013 op de markt en wordt hoog aangeslagen. Als leidend merk worden hun melders niet alleen in Nederland aangeboden maar ook in andere landen. Het merk blijft hun producten verder ontwikkelen (met een research &development afdeling) wat zorgt voor een betrouwbaar aanbod van koolstofmonoxidemelders.

AngelEye koolmonoxidemelder onopvallend

Aangezien een koolstofmonoxidemelder nooit achter gordijnen of andere obstakels mag worden geplaatst – maar juist op een open, toegankelijke plek – is het van belang dat de melder enigszins ooglijk is. Nu zijn er vele soorten koolstofmonoxidemelders die er echt gedrochtelijk uitzien.

Hiermee bedoel ik dat ze groot zijn, maar nog erger, rond van vorm. Ronde koolstofmonoxidemelders kunnen ten eerste niet op een (leg)plank worden gezet zonder enorm op te vallen en ten tweede lijken ronde melders gemonteerd op een muur of plafond niet mooi.

Onopvallende AngelEye koolmonoxidemelder
Onopvallende AngelEye koolmonoxidemelder

De AngelEye is daarentegen een heel discrete melder. Zo zijn er geen opvallende (verlichte) displays of (steeds brandende, of in het ergste geval constante flikkerende) ledlampjes. Sommige melders zijn momenteel zelfs zo gemaakt dat hun doel is steeds op te vallen met bijvoorbeeld kleurgebruik of met een verlichtingsfunctie/nachtlamp.

AngelEye koolmonoxidemelder klein van formaat en lichtgewicht

Als je net als ik weleens op vakantie gaat naar een vakantiehuis of chalet dan zal je merken dat daar meestal wordt verwarmd met een gaskachel. Nu zijn gaskachels hartstikke gezellige apparaten, met hun blauwe vlammen en ouderwetse uitstraling, maar bedenk dat het potentiële bronnen van koolstofmonoxide uitstoot kunnen zijn.

Gezellige gaskachel of potentiële bron koolstofmonoxide
Gezellige gaskachel of potentiële bron koolstofmonoxide

Vooral als de vlammen geel in plaats van blauw branden weet je dat er onvolledige verbranding plaatsvindt en er waarschijnlijk koolstofmonoxide zal vrijkomen. Ik raad je dan ook aan om de AngelEye koolmonoxidemelder altijd mee te nemen tijdens een verblijf in een vakantiehuis waar verwarmd wordt met behulp van een gaskachel.

De AngelEye is uitermate geschikt om mee te nemen op reis: het apparaat is namelijk van bescheiden formaat en bovendien van gering gewicht. Tijdens het reizen zit je nu eenmaal niet te wachten op een groot en relatief zware melder. Meenemen dus!

AngelEye koolmonoxidemelder montage

De beste plek voor montage van de melder is aan een muur. Op deze manier is het beste koolstofmonoxide te detecteren door de melder. Zoals je op de afbeelding hieronder kan zien zijn er twee bevestigingspunten op de melder, aan de achterkant, gemaakt. Aangezien de afstand tussen deze twee punten 9 centimeter is raad ik je aan 2 punten met een onderlinge afstand van 9 cm op de muur af te tekenen.

Montage bevestigingspunten AngelEye
Montage bevestigingspunten AngelEye

Let er bij muurmontage op dat de (horizontale) afstand van de melder tot de potentiele bron van koolstofmonoxide minimaal 1 meter is en maximaal 3 meter. Ook moet de melder minstens 15 centimeter van het plafond af worden geïnstalleerd en hoger dan de aanwezige bovenkant van ramen en deuren.

Na montage aan een muur is de tweede beste optie montage aan het plafond. Voordeel van deze positie is de nog meer onopvallende aanwezigheid van de melder. Ook hier geldt de minimale en maximale afstand van respectievelijk 1 en 3 meter. Loopt het plafond schuin, monteer de melder dan op het hoogste gedeelte. Houdt bij plafond montage een minimale afstand van 30 centimeter aan tot muren en andere voorwerpen aan het plafond zoals rookmelders of lampen.

Een derde montage mogelijkheid betreft de plaatsing op een plank. Hierbij hoeft de melder niet te worden vastgeschroefd en deze optie is vooral handig als je de melder meeneemt op vakantie. Zet bij deze optie de melder op een plek waar een vrije luchtstroom is, dus niet in een afgesloten kast of bijvoorbeeld achter een gordijn.

AngelEye koolmonoxidemelder review

Klein, licht van gewicht, onopvallend en zeer betrouwbaar. Dat is concluderend mijn review van de AngelEye. Zijn er koolstofmonoxide melders die dezelfde eigenschappen bezitten? Ja. Maar, de prijs van de AngelEye blijft een ander groot voordeel.

Ik kan je deze melder dus zeker aanraden en mocht je er ééntje aanschaffen dan wens ik je er alvast vele veilige dagen mee, waar je ook mag verblijven.