Ga naar de hoofd inhoud
MENU

Duurzame Alternatieven voor de Houten Schutting

alternatieven voor de houten schutting

Natuurlijk kan je gewoon een schutting van hout neerzetten. De meeste mensen kiezen voor dit type schutting vanwege de relatief lage kosten en de natuurlijke aanblik.

Om de levensduur van een houten schutting te verlengen is het wel verstandig de schutting te verven, beitsen of lakken (artikel door mij geschreven). Doe je dat niet dan gaat een gewone geïmpregneerde grenen of vuren schutting circa 10 jaar mee (zie hiervoor mijn artikel Grenen of vuren schutting?).

Met het beitsen van een houten schutting verleng je de duurzaamheid: na het beitsen kan je zo 3 tot 5 jaar langer van een schutting genieten. Helaas is beitsen wel een tijdrovende klus waardoor soms naar een duurzame schutting wordt gezocht waarbij dergelijke werkzaamheden niet hoeven worden uitgevoerd.

Welke duurzame alternatieven bestaan er voor de houten schutting?

De meest duurzame alternatieven voor een houten schutting zijn de aluminium en kunststof schuttingen. Een duurzaam alternatief welke ook tegen een stootje kan is de stenen of betonnen schutting. Het meest 'groene' duurzame alternatief is een schutting die uit planten bestaat.

Er zijn heel wat factoren die de keuze voor een bepaald type duurzame schutting rechtvaardigen of er juist voor zorgen dat een specifiek type schutting niet de juiste keuze is. Hieronder komen verschillende soorten duurzame schuttingen en hun kenmerken aan bod.

De aluminium schutting

De aluminium schutting, opgebouwd uit planken die in een speciale paal worden geklikt, zorgt voor een decoratieve en moderne aanblik en is in elk seizoen onderhoudsarm. Bovendien gaat de aluminium schutting bijzonder lang mee.

Ik kwam twee versies van deze schutting tegen: de matte versie (in verschillende kleuren wit of antraciet) en de glanzende versie. Als je van een modern, licht spiegelend effect houdt is de glanzende versie een goede keus. De planken of lamellen van de aluminium schutting zitten strak op elkaar waardoor je niet veel inkijk zult hebben.

Als je van een moderne aanblik en privacy houdt - en niet opkijkt tegen de kosten - is dit wellicht de beste keuze. Let er wel op dat aluminium relatief kwetsbaar is. Een stoot met bijvoorbeeld gereedschap kan makkelijk een beschadiging opleveren.

Tip: je kan op de kosten besparen door schutting zelf in elkaar te zetten, de aluminium lamellen zijn erg licht en laten zich makkelijk monteren.

De kunststof schutting

De kunststof schutting zit in de prijs middenmoot: tussen de vuren of grenen houten schutting in het beneden segment en de stenen en aluminium schutting in het top segment.

Ondanks een associatie met een fake look zijn de meeste kunststof schuttingen prettig om naar te kijken. Onder de kunststof schutting valt ook de zogenaamde composiet schutting, deze bestaat grotendeels uit kunststof en een klein gedeelte hout.

De imitatie hout variant is het meest populair en is verkrijgbaar in verschillende houtachtige texturen, hierdoor lijkt de schutting net op een echt houten exemplaar.

De beton imitatie is er ook in verschillende kleuren en texturen en hebben het grote voordeel dat ze (in tegenstelling tot de echte stenen of betonnen variant) niet eindeloos zwaar zijn en een speciale fundering nodig hebben (en daardoor vaak ook prijzig zijn om aan te leggen).

De kunststof schutting modellen vragen nauwelijks onderhoud, gaan lang mee en zijn bovendien vaak gemaakt van gerecycled materiaal (vraag dit na als je zeker wil zijn van de milieuvriendelijkheid van dit type schutting).

Soms zit er een speciale UV-coating op een kunststof schutting welke zorgt dat de kleur niet vervaagt (bij natuur hout treedt er altijd wel een soort vergrijzing op, welke je enigszins kan tegenhouden met beits).

Kunststof schutting
Kunststof schutting

Let wel dat je zoon of dochter niet de fiets te hard tegen je kunststof schutting zet, een kras is zo gemaakt. Let er in de zomer ook op dat je de barbecue niet te dicht op deze schutting zet: teveel hitte dichtbij kan voor verkleuring, zwelling of kromtrekken zorgen.

De schutting van steen of beton

Hieronder vallen de echte betonnen schuttingen en de zogenaamde steenkorf schuttingen. Beide soorten schuttingen hebben een lange levensduur, meerdere decennia zijn hierin geen uitzondering.

De schutting van beton

De schutting van beton bestaat uit palen van beton waarin gleuven zijn aangebracht, tussen deze gleuven wordt een betonnen plaat geschoven. Deze plaat kan verschillende motieven en structuren bevatten.

De betonnen schutting is vooral erg stevig en zwaar, zelfs zo stevig dat wind en geluid gedeeltelijk wordt tegen gehouden. Vaak is voor dit type schutting een stevige fundering noodzakelijk, op een gewone laag aarde - bijvoorbeeld van veengrond of kleigrond - zakt hij in. De betonnen schutting is relatief goedkoper dan de trendy steenkorf schutting.

De schutting gevuld met stenen

Wil je de hipste uit de buurt zijn? Kies dan voor de steenkorf schutting waarbij een roestvrij stalen raster wordt gevuld met een bepaald type steen (bijvoorbeeld de lavasteen of graniet). De uitstraling die je hiermee behaald is zeer modern. Het kan ook een wat ruwe look geven vanwege de gebruikte stenen opvulling.

Net als bij de betonnen schutting heb je een stevige ondergrond nodig. Ook zal je de steenkorf schutting doorgaans niet zelf kunnen neerzetten vanwege de mogelijke verankering van de palen en een juiste wegwerking van de middelste steunpalen met de vulling (let van te voren op dat de vulling niet kleiner is dan de breedte van een raster cel).

Steenkorf schutting
Steenkorf schutting

Eventueel kan mosvorming op de stenen optreden, deze is echter makkelijk weg te halen met een hogedrukspuit of een emmer met een mengsel van water en azijn en een spons.

De groene schutting

Houd je van groen en van een rustige, natuurlijke uitstraling? Dan is de groene schutting wellicht iets voor jou. De groene schutting bestaat uit planten die tegen bijvoorbeeld een rasterwerk worden geplaatst.

Een populaire plant voor een groene schutting is de gewone klimop (Hedera). Deze plant is populair omdat hij relatief weinig verzorging vraagt, oersterk is en in de winter mooi groen blijft. Deze plant kan je bij bijna elk tuincentrum halen. Ook een niet-woekerende bamboe leent zich uitstekend om een groene schutting mee te creëren, zie hiervoor ook De Beste Niet-Woekerende Bamboe (interne link).

Er zijn nog een keur aan andere planten als begroeiing mogelijk, waarbij de éne soort meer aandacht zal vragen dan de andere. Bij elke plant geldt echter dat ongelijke groei en dus 'snoeien en geleiden' bij de onderhoudswerkzaamheden hoort.

Een groene schutting heeft een lange levensduur zolang goed voor de gebruikte planten wordt gezorgd. Bijkomend voordeel van de groene schutting is dat je tuin een grotere aantrekkingskracht op insecten (en dus ook op vogels en dieren) zal hebben.

Plus- en minpunten van verschillende typen duurzame schuttingen

Type schutting Voordeel Nadeel
Aluminium Bijzondere uitstraling, chique en modern. Geeft veel privacy.
Meest prijzige optie, kwetsbaar
Kunststof Veel soorten imitatie van hout of steen, relatief goedkoop, zeer onderhoudsvriendelijk Kwetsbaar
Steen / beton Robuust en onderhoudsvriendelijk, stoere aanblik
Prijzig, zwaar dus vereist een goede fundering
Groene schutting (planten) Rustgevend, meest groene optie Vergt veel onderhoud

Voor elk wat wils

Het mag duidelijk zijn dat er geweldige duurzame alternatieven bestaan voor de traditionele houten schutting. Het gaat er maar net om waar de voorkeur ligt en welk budget beschikbaar is.

Zie je ergens een mooie schutting? Ga dan eens langs en vraag naar de ervaringen van de eigenaar, vaak levert dit extra inzichten op. Met dit artikel heb je in elk geval een prima basis om een gefundeerde keuze te maken.

Recente artikelen

hoe-hout-drogen

Hoe Hout Drogen?

Na jarenlang hout te hebben gedroogd kan ik je de beste tips geven over het drogen van hout (om bijvoorbeeld te gebruiken in de open haard). Goed gedroogd hout is belangrijk om te zorgen voor een zo volledig mogelijke verbranding van hout zodat er zo min mogelijk koolstofmonoxide ontstaat. Koolstofmonoxide is het levensgevaarlijke gas dat […]

LEES MEER

 
hoe-hout-kloven

Hoe Hout Kloven?

Ik kreeg een mooie partij hout in handen. Maar hoe kan hout worden gekloofd? Hiervoor zijn verschillende manieren, ik bespreek de voors en tegens hier allemaal. Eén van de dingen die je in de praktijk leert over brandhout is dat je vers gekapt hout zo snel mogelijk moet kloven. Wacht je namelijk te […]

LEES MEER